9
794606
Przestrzegać minimalnej odległości
pomiędzy górną krawędzią kuchenki a
najbliższym przedmiotem nad nią.
Kuchenka mikrofalowa jest przeznaczona
do podgrzewania żywności i napojów.
Suszenie żywności lub ubrań oraz
podgrzewanie poduszek grzewczych,
kapci, gąbek, wilgotnych szmat i
podobnych rzeczy może powodować
ryzyko obrażeń ciała, samozapłonu lub
pożaru.
Do wyjmowania naczyń z kuchenki zawsze
używać rękawic kuchennych. Niektóre
garnki, rondle lub tacki pochłaniają energię
cieplną żywności, przez co bardzo się
nagrzewają.
Pamiętać o tym, by używać wyłącznie
naczyń przeznaczonych do kuchenek
mikrofalowych. Nie używać naczyń
wykonanych ze stali lub ze złotymi lub
srebrnymi brzegami.
Gdy kuchenka jest wyłączona, nie
pozostawiać w niej żadnych akcesoriów
lub naczyń. Aby uniknąć uszkodzenia, nie
włączać kuchenki, gdy jest pusta.
Nie używać pojemników wykonanych
z porcelany, ceramiki lub gliny, jeśli w
materiale są pory lub wnętrze nie jest
przeszklone. Po podgrzaniu wilgoć
przedostająca się przez te pory mogłaby
doprowadzić do popękania powierzchni.
Używać wyłącznie naczyń przeznaczonych
do użytku w kuchenkach mikrofalowych.
Zawsze czytać i przestrzegać instrukcji
podgrzewania w kuchence mikrofalowej
podanej na opakowaniu żywności.
Zachować ostrożność przy podgrzewaniu
żywności zawierającej alkohol, ponieważ
w kuchence może powstać łatwopalna
mieszanina alkoholu i powietrza. Ostrożnie
otworzyć drzwiczki.
W czasie korzystania z kuchenki
mikrofalowej lub piekarnika mikrofalowo-
konwekcyjnego nie zaleca się używania
metalowych naczyń, widelców, łyżek,
noży lub metalowych zacisków/klamer
do mrożonek. Po podgrzaniu zamieszać
żywność lub pozostawić ją aż do
równomiernego rozejścia się energii
cieplnej.
PRZED PODŁĄCZENIEM URZĄDZENIA
Przed podłączeniem urządzenia skrupulatnie zapoznać się
z instrukcją obsługi. Gwarancją nie są objęte naprawy lub
roszczenia gwarancyjne wynikające z nieprawidłowego
podłączenia lub eksploatacji urządzenia.