- Jeśli zaobserwuje się dym, należy urządzenie wyłączyć lub odłączyć od źródła prądu,
oraz pozostawić drzwiczki zamknięte w celu stłamszenia możliwych płomieni.
- Podgrzewanie napojów za pomocą mikrofali może doprowadzić do wrzenia po
wyłączeniu kuchenki, należy zatem zachować ostrożność podczas wyjmowania
naczynia.
- Aby zapobiec poparzeniom, płyny w dzbankach i butelkach ze smoczkiem należy
zamieszać lub wstrząsnąć, oraz sprawdzić ich temperaturę przed spożyciem.
- Nie gotować w kuchence mikrofalowej jajek z skorupce, gdyż mogą one wybuchnąć
nawet po zakończeniu procesu podgrzewania mikrofalowego.
- Do czyszczenia powierzchni i uszczelki drzwiczek, a także wnęki kuchenki stosować
jedynie delikatne płyny, nie zawierające składników ściernych, lub odpowiednie
detergenty przy wykorzystaniu gąbki lub delikatnej szmatki.
- Kuchenkę należy regularnie czyścić i usuwać wszelkie resztki pożywienia.
- Nieutrzymywanie kuchenki w warunkach higienicznych powoduje zużycie jej
powierzchni, a co za tym idzie, niekorzystnie wpływa na jej żywotność. Ponadto może
stanowić zagrożenie.
- Aby zapobiec zagrożeniu, jeśli przewód elektryczny jest uszkodzony, powinien
wymienić go producent, jego przedstawiciel lub osoba wykwalifikowana.
OGÓLNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Poniżej opisane zostały niektóre zasady i sposoby postępowania, mające na celu
zagwarantowanie maksymalnej wydajności kuchenki:
1.- Szklana tacka, obrotowa podstawka oraz bieżnia muszą być w trakcie użytkowania
prawidłowo ustawione.
2.- Nie wykorzystywać kuchenki do innych celów, jak do przygotowywania pożywienia,
takich jak np. suszenie ubrań, papieru lub jakiegokolwiek przedmiotu nie będącego
pożywieniem, lub w celu sterylizacji.
3.- Nie uruchamiać pustej kuchenki, można ją w ten sposób uszkodzić.
4.- Nie wykorzystywać wnęki kuchenki do przechowywania takich przedmiotów, jak
papiery, książki kucharskie, itp.
5.- Nie gotować żadnych pokarmów pokrytych łupiną lub błoną takich, jak jajka,
ziemniaki, wątróbki kurze, nie przekuwszy ich uprzednio kilka razy widelcem.
6.- Nie wkładać żadnych przedmiotów w otwory obudowy zewnętrznej.
7.- Nie usuwać żadnych części składowych kuchenki takich, jak nóżki, złącza, śrubki,
itd.
59