Electrolux EMB8383POX Recipe book

Typ
Recipe book
.......................................................... .......................................................
PL PIEKARNIK PAROWY KSIĄŻKA KUCHARSKA
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
Numer programu Nazwa programu
1 WARZYWA TRADYCYJNE
2 ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
3 BIAŁY CHLEB
4 GOTOWANA RYBA (PSTRĄG)
5 PIECZEŃ WOŁOWA
6 KURCZAK CAŁY
7 PIZZA
8 BABECZKI
9 QUICHE LORRAINE
1 – WARZYWA TRADYCYJNE
Naczynia:
Można stosować dowolnego rodzaju naczynia
kuchenne odporne na wysoką temperaturę
co najmniej 100°C.
Składniki:
400 g kalafiora
•200 g marchwi
200 g kalarepy
200 g żółtej i czerwonej papryki
Sposób przygotowania:
Opłukać kalafior i podzielić na cząstki. Mar‐
chewkę i kalarepę obrać i podzielić na niewiel‐
kie kawałki. Paprykę umyć i pokroić na paski.
Włożyć wszystkie warzywa do otwartego na‐
czynia i gotować bez dodawania wody. Przy
takiej metodzie gotowania można zrezygno‐
wać z przypraw i soli.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2 – ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
1000 g ziemniaków
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
200 ml mleka
200 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry,
osuszyć i przyprawić. Natrzeć ząbkiem czosn‐
ku żaroodporną formę do zapiekanek i wy‐
smarować naczynie odrobiną masła. Rozłożyć
połowę przyprawionych plastrów ziemniaków
w naczyniu i posypać je startym serem. Uło‐
żyć pozostałe plastry ziemniaków na tej war‐
stwie i posypać resztą sera. Rozgnieść drugi
ząbek czosnku i rozmieszać go razem z mle‐
kiem i śmietaną. Polać tą mieszanką ziemnia‐
ki i rozłożyć małe kawałki masła na zapiekan‐
ce.
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Wlać do szuflady na wodę 200 ml wody
Czas pieczenia: 65 minut
3 – BIAŁY CHLEB
Składniki:
1000 g mąki
40 g świeżych drożdży lub 2 opakowania su‐
chych drożdży (20 g)
2
www.electrolux.com
650 ml mleka
15 g soli
Inne:
blacha do pieczenia ciasta wysmarowana
tłuszczem lub wyłożona papierem do piecze‐
nia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę i sól do dużej miski. Rozpuścić
drożdże w letnim mleku i dodać do mąki. Ze
wszystkich składników zagnieść elastyczne
ciasto. Zależnie od właściwości mąki może
być konieczne dolanie niewielkiej ilości mleka
w celu uzyskania ciasta o odpowiedniej kon‐
systencji. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia,
aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Roz‐
dzielić ciasto na dwie części, uformować dwa
długie bochenki i położyć je na blasze do pie‐
czenia ciasta wysmarowanej tłuszczem lub
wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić
chleb, aby wyrósł jeszcze o połowę swojej
wielkości. Przed upieczeniem posypać bo‐
chenki niewielką ilością mąki i wykonać os‐
trym nożem 3–4 ukośne nacięcia o głębokości
przynajmniej 1 cm.
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Wlać do szuflady na wodę 200 ml wody
Czas pieczenia: 55 minut
4 – GOTOWANA RYBA (PSTRĄG)
Składniki:
4 pstrągi, 250–300 g każdy
sok z cytryny, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyć pstrągi wewnątrz i na zew‐
nątrz, skropić je sokiem z cytryny, przyprawić i
włożyć po 2 sztuki do formy ze stali nierdzew‐
nej z dziurkowanym wkładem. Podawać z
przypieczonymi płatkami migdałów. Wariant
pstrąga na parze: Przed umieszczeniem
pstrąga w naczyniu ze stali nierdzewnej z
dziurkowanym wkładem polać ryby gorącą
wodą z octem.
5 – PIECZEŃ WOŁOWA
Ustawienia:
Automatyczna czujka temperatury. Tempera‐
tura wewnątrz produktu: 65°C
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć czujkę
temperatury i umieścić mięso w żaroodpor‐
nym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6 – KURCZAK CAŁY
Ustawienia:
Programy automatyczne z wprowadzaniem
ciężaru Ustawianie zakresu ciężaru 900–2100
g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kurczaka w żaroodpornym naczyniu
i przyprawić do smaku. Obrócić pieczeń po
około 30 minutach. Na wyświetlaczu pojawi
się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7 – PIZZA
Składniki do ciasta:
14 g drożdży
200 ml wody
•300 g mąki
3 g soli
1 łyżka oleju
Składniki na wierzch:
1/2 małej puszki posiekanych pomidorów
POLSKI 3
200 g startego sera
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera feta
oregano
Inne:
wysmarowana tłuszczem blacha do pieczenia
ciasta
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić w wo‐
dzie. Wymieszać sól z mąką i dodać wraz z
olejem do drożdży w misce. Zagniatać skład‐
niki tak długo, aż ciasto nabierze elastycznoś‐
ci i przestanie przyklejać się do miski. Następ‐
nie odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż dwu‐
krotnie zwiększy swoją objętość. Rozwałko‐
wać ciasto i ułożyć na wysmarowanej tłusz‐
czem blasze do pieczenia ciasta. Ponakłuwać
spód widelcem. Porozkładać kolejno składniki
na spodzie w podanej kolejności.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Czas pieczenia: 25 minut
8 – BABECZKI
Składniki
•150 g masła
•150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
starta skórka z jednej niewoskowanej cytryny
•2 jajka
•50 ml mleka
25 g mąki kukurydzianej
•225 g mąki
10 g proszku do pieczenia
1 słoik wiśni (375 g)
225 g wiórków czekoladowych
Inne:
foremki papierowe o średnicy ok. 7 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć na puszystą masę masło, cukier, cu‐
kier waniliowy, sól i skórkę z jednej niewosko‐
wanej cytryny. Dodać jajka i śmietanę. Wy‐
mieszać mąkę kukurydzianą, mąkę oraz pro‐
szek do pieczenia i dodać do ciasta z mle‐
kiem. Odcedzić wiśnie i dodać do ciasta ra‐
zem z wiórkami czekoladowymi. Włożyć cias‐
to do papierowych foremek, postawić je na
blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Jeśli to możliwe, użyć blachy do pieczenia ba‐
beczek.
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Czas pieczenia: 40 minut
9 – QUICHE LORRAINE
Składniki na ciasto:
•200 g mąki
•2 jajka
•100 g masła
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego boczku
•2 jajka
250 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Inne:
czarna forma do pieczenia o średnicy 28 cm,
wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy w
misce i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić cias‐
to na kilka godzin do lodówki. Następnie roz‐
wałkować ciasto i włożyć do wysmarowanej
tłuszczem czarnej formy do pieczenia. Pona‐
kłuwać spód widelcem. Rozłożyć boczek na
cieście. Na polewę zmieszać ze sobą jajka,
kwaśną śmietanę i przyprawy. Następnie do‐
dać ser.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Czas pieczenia: 40 minut
4
www.electrolux.com
POLSKI 5
6
www.electrolux.com
POLSKI 7
www.electrolux.com/shop 892960265-A-052013
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Electrolux EMB8383POX Recipe book

Typ
Recipe book