• 200 g startego sera
• 100 g salami
• 100 g szynki gotowanej
• 150 g pieczarek (z puszki)
• 150 g sera feta
• oregano
Inne:
• wysmarowana tłuszczem blacha do pieczenia
ciasta
Sposób przygotowania:
• Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić w wo‐
dzie. Wymieszać sól z mąką i dodać wraz z
olejem do drożdży w misce. Zagniatać skład‐
niki tak długo, aż ciasto nabierze elastycznoś‐
ci i przestanie przyklejać się do miski. Następ‐
nie odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż dwu‐
krotnie zwiększy swoją objętość. Rozwałko‐
wać ciasto i ułożyć na wysmarowanej tłusz‐
czem blasze do pieczenia ciasta. Ponakłuwać
spód widelcem. Porozkładać kolejno składniki
na spodzie w podanej kolejności.
– Poziom umieszczenia potrawy: 1
– Czas pieczenia: 25 minut
8 – BABECZKI
Składniki
•150 g masła
•150 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
• 1 szczypta soli
• starta skórka z jednej niewoskowanej cytryny
•2 jajka
•50 ml mleka
• 25 g mąki kukurydzianej
•225 g mąki
• 10 g proszku do pieczenia
• 1 słoik wiśni (375 g)
• 225 g wiórków czekoladowych
Inne:
• foremki papierowe o średnicy ok. 7 cm
Sposób przygotowania:
• Utrzeć na puszystą masę masło, cukier, cu‐
kier waniliowy, sól i skórkę z jednej niewosko‐
wanej cytryny. Dodać jajka i śmietanę. Wy‐
mieszać mąkę kukurydzianą, mąkę oraz pro‐
szek do pieczenia i dodać do ciasta z mle‐
kiem. Odcedzić wiśnie i dodać do ciasta ra‐
zem z wiórkami czekoladowymi. Włożyć cias‐
to do papierowych foremek, postawić je na
blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Jeśli to możliwe, użyć blachy do pieczenia ba‐
beczek.
– Poziom umieszczenia potrawy: 3
– Czas pieczenia: 40 minut
9 – QUICHE LORRAINE
Składniki na ciasto:
•200 g mąki
•2 jajka
•100 g masła
• 1/2 łyżeczki soli
• odrobina pieprzu
• 1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
• 150 g startego sera
• 200 g gotowanej szynki lub chudego boczku
•2 jajka
• 250 g kwaśnej śmietany
• sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Inne:
• czarna forma do pieczenia o średnicy 28 cm,
wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
• Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy w
misce i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić cias‐
to na kilka godzin do lodówki. Następnie roz‐
wałkować ciasto i włożyć do wysmarowanej
tłuszczem czarnej formy do pieczenia. Pona‐
kłuwać spód widelcem. Rozłożyć boczek na
cieście. Na polewę zmieszać ze sobą jajka,
kwaśną śmietanę i przyprawy. Następnie do‐
dać ser.
– Poziom umieszczenia potrawy: 1
– Czas pieczenia: 40 minut
4
www.electrolux.com