AEG BS731410NM Recipe book

Typ
Recipe book
PL Książka kucharska
Piekarnik parowy
1. PROGRAMY AUTOMATYCZNE
1.1 Warzywa tradycyjne
Naczynia:
Można stosować dowolnego rodzaju
naczynia kuchenne odporne na
wysoką temperaturę – co najmniej
100°C.
Składniki:
400 g kalafiora
200 g marchwi
200 g kalarepy
200 g żółtej i czerwonej papryki
Sposób przygotowania:
Umyć kalafior i podzielić na różyczki.
Marchewkę i kalarepę obrać i podzielić
na niewielkie kawałki. Paprykę umyć i
pokroić na paski. Włożyć wszystkie
warzywa do otwartego naczynia i
gotować bez dodawania wody. Przy
takiej metodzie gotowania można
zrezygnować z przypraw i soli.
Czas pieczenia: 35 minut
1.2 Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
1000 g ziemniaków
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki
muszkatołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
200 ml mleka
200 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie
plastry, osuszyć i przyprawić.
Natrzeć ząbkiem czosnku żaroodporną
formę do zapiekanek i wysmarować
naczynie odrobiną masła.
Rozłożyć połowę przyprawionych
plastrów ziemniaków w naczyniu i
posypać je startym serem. Ułożyć
pozostałe plastry ziemniaków na tej
warstwie i posypać resztą sera.
Rozgnieść drugi ząbek czosnku i
rozmieszać go razem z mlekiem i
śmietaną. Polać tą mieszanką ziemniaki i
rozłożyć małe kawałki masła na
zapiekance.
Czas pieczenia: 65 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
1.3 Chleb wiejski
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
15 g soli
1 małe opakowanie drożdży
suszonych
250 ml wody
250 ml mleka
Inne:
Wysmarowana tłuszczem lub
wyłożona pergaminem blacha do
pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól
i drożdże suszone do dużej miski.
Zmieszać wodę, mleko oraz sól i dodać
do mąki. Ze wszystkich składników
zagnieść elastyczne ciasto. Pozostawić
ciasto do wyrośnięcia, aż dwukrotnie
zwiększy swoją objętość.
Uformować ciasto w długi bochenek i
położyć na wysmarowanej tłuszczem lub
wyłożonej pergaminem blasze do
pieczenia ciasta.
Pozostawić chleb, aby wyrósł jeszcze o
połowę swojej wielkości. Przed
upieczeniem posypać odrobiną mąki.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Wlać do szuflady 300 ml wody.
1.4 Bułki
Składniki:
500 g mąki klasy 405
20 g drożdży świeżych lub 1
opakowanie drożdży suszonych
(około 8 g)
300 ml wody
10 g soli
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę i sól do dużej miski.
Rozpuścić drożdże w wodzie i dodać do
mąki. Ze wszystkich składników zagnieść
elastyczne ciasto. Pozostawić ciasto do
www.aeg.com2
wyrośnięcia, aż dwukrotnie zwiększy
swoją objętość.
Ciasto pokroić na kawałki, uformować
bułki i wyłożyć je na wysmarowaną
tłuszczem blachę do pieczenia ciasta lub
blachę cukierniczą (wyposażenie
dodatkowe). Zostawić bułki do
wyrośnięcia na około 25 minut.
Przed pieczeniem naciąć bułki na krzyż.
Posypać wedle uznania makiem,
kminkiem lub ziarnami sezamu.
1.5 Ryba
Składniki:
600 - 700 g filetów z sandacza,
łososia lub troci
150 g startego sera
250 ml śmietany
50 g bułki tartej
1 łyżeczka estragonu
posiekana pietruszka
sól i pieprz
cytryna
masło
Sposób przygotowania:
Skropić filety rybne sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę, następnie zebrać
nadmiar soku papierowym ręcznikiem.
Posypać filety z obu stron solą i
pieprzem. Następnie ułożyć filety w
nasmarowanej masłem żaroodpornej
formie.
Zmieszać razem starty ser, śmietanę,
bułkę tartą, estragon i posiekaną
pietruszkę. Natychmiast polać mieszanką
filety rybne i położyć na nich małe
kawałki masła.
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Czas pieczenia: 35 minut
1.6 Gotowana ryba (pstrąg)
Składniki:
4 pstrągi, 250 - 300 g każdy
sok z cytryny, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyć pstrągi wewnątrz i na
zewnątrz, skropić je sokiem z cytryny,
przyprawić i włożyć po 2 sztuki do formy
ze stali nierdzewnej z dziurkowanym
wkładem. Podawać z przypieczonymi
płatkami migdałów. Wariant pstrąga na
parze: Przed umieszczeniem pstrąga w
naczyniu ze stali nierdzewnej z
dziurkowanym wkładem polać ryby
gorącą wodą z octem.
Czas pieczenia: 30 minut
1.7 Knedle ze śliwkami
Składniki:
Składniki na ciasto (powinny mieć
temperaturę pokojową):
125 ml mleka
20 g cukru
1 małe opakowanie drożdży
suszonych (około 8 g)
300 g mąki
30 g cukru
30 g masła
1 żółtko
1 całe jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
odrobina skórki z cytryny
dżem śliwkowy
Po upieczeniu:
50 g masła
50 g zmielonego maku
cukier puder
Inne:
wysmarowana forma
Sposób przygotowania:
Umieścić mleko i cukier w rondelku i
delikatnie podgrzać na ogniu. Dodać
drożdże suszone i zamieszać. Odstawić
na ok. 30 minut. Umieścić w misce mąkę,
cukier, masło, żółtko, jajko, cukier
waniliowy i odrobinę skórki z cytryny.
Dodać mleko z drożdżami i ugnieść
elastyczne ciasto. Przykryć ciasto
ściereczką i odstawić na kolejne 45
minut. Następnie za pomocą łyżki pociąć
ciasto na knedle (około 80 g), spłaszczyć
ręką i umieścić na środku 1 łyżeczkę
dżemu śliwkowego. Unieść krawędzie
ciasta i przykryć nimi dżem, a następnie
uformować ciasto w kulkę. Umieścić kulki
w wysmarowanym naczyniu, przykryć i
pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 45
minut, a następnie wstawić do
urządzenia.
Czas pieczenia: 35 minut
POLSKI 3
1.8 Gicz cielęca
Składniki:
1 tylna gicz cielęca 1,5 - 2 kg
4 plastry gotowanej szynki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy.
Przekroić cztery plastry gotowanej szynki
na pół i umieścić po jednym kawałku w
każdym nacięciu. Wymieszać razem olej,
sól, paprykę oraz bazylię i rozprowadzić
tę mieszankę na giczy. Umieścić gicz w
brytfannie i ułożyć na niej pieczarki.
Dodać włoszczyznę i wodę; dno
naczynia powinno być przykryte warstwą
o głębokości 10 - 15 mm.
Czas pieczenia: 160 minut
1.9 Ryż
Składniki:
200 g ryżu długoziarnistego
50 g dzikiego ryżu
sól i pieprz
2 łyżeczki bulionu warzywnego
600 ml wody
1 mała czerwona papryka
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki pasty pomidorowej
400 ml bulionu wołowego
Po upieczeniu:
1 mała puszka kukurydzy cukrowej
(150 g)
Odcedzić kukurydzę i dodać do
ugotowanego ryżu.
Sposób przygotowania:
Umieścić ryż długoziarnisty, dziki ryż, sól,
pieprz, bulion warzywny i wodę w misce
na pół godziny przed pieczeniem.
Przygotować paprykę, pokroić ją w
drobną kostkę, dodać do ryżu i
rozpocząć pieczenie.
Czas pieczenia: 40 minut
1.10 Lasagne
Składniki do sosu mięsnego:
100 g przerośniętego boczku
1 cebula
1 marchew
100 g selera
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g mieszanego mięsa mielonego
(wołowo-wieprzowego)
100 ml bulionu mięsnego
1 mała puszka posiekanych
pomidorów (ok. 400 g)
oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki do sosu beszamelowego:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
3 łyżki masła
250 g zielonych płatów lasagne
50 g startego sera parmezan
50 g startego miękkiego sera
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem wykroić z boczku skórkę i
chrząstki, pokroić w drobną kostkę.
Obrać cebulę i marchew, umyć seler,
wszystkie jarzyny pokroić w drobną
kostkę.
W naczyniu żaroodpornym podgrzać
oliwę, podsmażyć boczek i pokrojone w
kostkę warzywa, stale wszystko
mieszając.
Dodawać stopniowo mięso mielone,
stale przy tym wszystko mieszając,
przysmażyć do kruchości i zalać
bulionem mięsnym. Przyprawić sos
mięsny pastą pomidorową, ziołami, solą i
pieprzem, gotować pod przykryciem na
słabym ogniu przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotować sos
beszamelowy: Roztopić masło w
rondelku, dodać mąkę i podsmażyć na
złocisty kolor, stale mieszając. Dolewać
stopniowo mleko, nie przestając
mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować około 10
minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
Wysmarować dużą prostokątną formę do
zapiekanek 1 łyżką masła. Ułożyć
naprzemiennie warstwami płatki
www.aeg.com4
makaronu, sos mięsny, sos
beszamelowy i mieszankę serów. Na
wierzchu powinna znaleźć się warstwa
sosu beszamelowego posypanego
serem. Pozostałe masło ułożyć w
drobnych płatkach na wierzchu potrawy.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
1.11 Wyrastanie ciasta
Tę automatyczną funkcję można
wykorzystać do przygotowywania
dowolnego ciasta drożdżowego. Stwarza
ona dobre warunki do wyrastania ciasta.
Włożyć ciasto do odpowiednio dużego
naczynia do wyrastania i przykryć je
wilgotnym ręcznikiem lub folią. Umieścić
ruszt na pierwszej półce i postawić na
nim naczynie z ciastem. Zamknąć drzwi i
wybrać funkcję wyrastania ciasta.
Ustawić wymagany czas.
1.12 Pieczeń wołowa
Ustawienia:
Programy automatyczne z
wprowadzaniem ciężaru. Ustawianie
zakresu ciężaru 1000 - 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub
innego płynu. Dno powinno być przykryte
warstwą o głębokości 10 - 20 mm.
Przykryć.
Nie używać tego programu
do pieczenia karczku
wołowego i potraw ze
schabu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
1.13 Pieczeń wieprzowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru: 1000-3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub
innego płynu. Dno naczynia powinno być
przykryte warstwą o głębokości 20 - 40
mm. Obrócić pieczeń po około
30 minutach.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
1.14 Pieczeń cielęca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru 1000 - 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub
innego płynu. Dno powinno być przykryte
warstwą o głębokości 10 - 20 mm.
Przykryć.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
1.15 Pieczeń jagnięca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru 1000 - 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub
innego płynu. Dno powinno być przykryte
warstwą o głębokości 10 - 30 mm.
Przykryć.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
1.16 Pieczeń z dziczyzny
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru 1000 - 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wody lub
innego płynu. Dno powinno być przykryte
warstwą o głębokości 10 - 20 mm.
Przykryć.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
1.17 Kurczak w całości
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru 900-2100 g.
Sposób przygotowania:
POLSKI 5
Umieścić kurczaka w żaroodpornym
naczyniu i przyprawić do smaku. Po
upływie około 30 minut obrócić pieczeń
na drugą stronę. Na wyświetlaczu pojawi
się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
1.18 Pizza
Składniki do ciasta:
14 g drożdży
200 ml wody
300 g mąki
3 g soli
1 łyżka oleju
Składniki na wierzch:
1/2 małej puszki posiekanych
pomidorów (200 g)
200 g startego sera
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera feta
oregano
Inne:
Wysmarowana tłuszczem blacha do
pieczenia ciasta
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić
w wodzie. Wymieszać sól z mąką i dodać
wraz z olejem do drożdży w misce.
Zagniatać składniki tak długo, aż ciasto
nabierze elastyczności i przestanie
przyklejać się do miski. Następnie
odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż
dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Rozwałkować ciasto i ułożyć na
wysmarowanej tłuszczem blasze do
pieczenia ciasta. Ponakłuwać spód
widelcem.
Porozkładać kolejno składniki na spodzie
w podanej kolejności.
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
1.19 Quiche Lorraine
Składniki na ciasto:
200 g mąki
2 jajka
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego
boczku
2 jajka
250 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Inne:
Czarna forma do pieczenia o średnicy
28 cm, wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy
w misce i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić ciasto na kilka godzin do
lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto i włożyć
do wysmarowanej tłuszczem czarnej
formy do pieczenia. Ponakłuwać spód
widelcem.
Rozłożyć boczek na cieście.
Na polewę zmieszać ze sobą jajka,
kwaśną śmietanę i przyprawy. Następnie
dodać ser.
Nanieść polewę na boczek.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
1.20 Biszkopt cytrynowy
Składniki na ciasto:
250 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
4 jajka
150 g mąki
150 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 2 cytryn
Składniki na polewę:
125 ml soku cytrynowego
100 g cukru pudru
Inne:
Kwadratowa forma do pieczenia o
długości 30 cm
Margaryna do natłuszczenia formy
Bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
www.aeg.com6
Utrzeć w misce masło, cukier, skórki
cytryny, cukier waniliowy i sól na
puszystą masę. Następnie dodawać po
jednym jajku i dalej ucierać na puszystą
masę.
Dodać do masy proszek do pieczenia
wymieszany z mąką i mąką kukurydzianą
i wymieszać.
Włożyć ciasto do natłuszczonej i
posypanej tartą bułką formy do
pieczenia, wygładzić i wstawić do
piekarnika.
Po upieczeniu wymieszać sok cytrynowy
z cukrem pudrem. Wyłożyć upieczone
ciasto na folię aluminiową.
Zawinąć folię na brzegach ciasta do góry
w taki sposób, aby polewa nie wyciekła.
Nakłuć ciasto drewnianym patyczkiem i
rozprowadzić polewę pędzlem.
Poczekać, aż polewa lekko wsiąknie w
ciasto.
Czas pieczenia: 75 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
1.21 Sernik
Składniki do ciasta:
150 g mąki
70 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 jajko
70 g miękkiego masła
Składniki do ciasta serowego:
3 białka
50 g rodzynek
2 łyżki rumu
750 g chudego twarogu
3 żółtka
200 g cukru
sok z jednej cytryny
200 g crème fraîche
1 opakowanie budyniu w proszku o
smaku waniliowym (40 g lub
odpowiednia ilość proszku do
przygotowania deseru z 500 ml
mleka)
Inne:
Czarna okrągła forma do pieczenia o
średnicy 26 cm, natłuszczona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski. Dodać resztę
składników i wymieszać ręcznym
mikserem. Następnie odstawić ciasto na
2 godziny do lodówki.
Mniej więcej 2/3 ciasta ułożyć na
natłuszczonym spodzie formy do ciasta i
ponakłuwać w wielu miejscach widelcem.
Z pozostałego ciasta uformować rant o
wysokości około 3 cm.
Ubić białka na sztywno za pomocą
miksera. Opłukać rodzynki, dokładnie
odsączyć, spryskać rumem i odstawić,
aby dobrze nasiąkły.
Dodać do miski chudy twaróg, żółtka,
cukier, sok z cytryny, śmietanę crème
fraîche i budyń w proszku, a następnie
dobrze wszystko wymieszać.
Na końcu dokładnie wymieszać ubite
białka i rodzynki z masą twarogową.
Czas pieczenia: 85 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
1.22 Cannelloni
Składniki do nadzienia:
50 g posiekanej cebuli
30 g masła
350 g posiekanych liści szpinaku
100 g crème fraîche
200 g świeżego łososia, pokrojonego
w kostki
200 g okonia nilowego, pokrojonego
w kostki
150 g krewetek
150 g małży
sól i pieprz
Składniki do sosu beszamelowego:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
1 opakowanie cannelloni
50 g startego sera Parmezan
150 g startego sera
40 g masła
Sposób przygotowania:
Włożyć do rondelka posiekaną cebulę i
podsmażyć na maśle, aż się zeszkli.
Dodać posiekane liście szpinaku i
gotować krótko na wolnym ogniu. Dodać
POLSKI 7
śmietanę crème fraîche, wymieszać i
pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować sos
beszamelowy: Roztopić masło w
rondelku, dodać mąkę i podsmażyć na
złocisty kolor, stale mieszając. Dolewać
stopniowo mleko, nie przestając
mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować około 10
minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
Dodać do przestudzonego szpinaku
łososia, okonia, małże, krewetki, sól oraz
pieprz i wymieszać.
Wysmarować dużą prostokątną formę do
zapiekanek 1 łyżką masła.
Wypełnić cannelloni szpinakiem i
umieścić w formie do pieczenia.
Wypełnić sosem beszamelowym
przestrzeń pomiędzy rzędami cannelloni.
Na wierzchu powinna znaleźć się
warstwa sosu beszamelowego
posypanego serem. Pozostałe masło
ułożyć w drobnych płatkach na wierzchu
potrawy.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
1.23 Gotowe ciasto
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury
pieczenia podano na opakowaniu.
Przestrzegać wskazówek producenta.
1.24 Gotowa pizza
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury
pieczenia podano na opakowaniu.
Przestrzegać wskazówek producenta.
1.25 Gotowe produkty
ziemniaczane
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury
pieczenia podano na opakowaniu.
Przestrzegać wskazówek producenta.
*
www.aeg.com8
POLSKI 9
www.aeg.com10
POLSKI 11
www.aeg.com/shop
867316614-A-112015
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG BS731410NM Recipe book

Typ
Recipe book

Powiązane dokumenty