1.8 Gicz cielęca
Składniki:
• 1 tylna gicz cielęca 1,5 - 2 kg
• 4 plastry gotowanej szynki
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
szlachetnej
• 1/2 łyżeczki bazylii
• 1 mała puszka krojonych pieczarek
• włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
• woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy.
Przekroić cztery plastry gotowanej szynki
na pół i umieścić po jednym kawałku w
każdym nacięciu. Wymieszać razem olej,
sól, paprykę oraz bazylię i rozprowadzić
tę mieszankę na giczy. Umieścić gicz w
brytfannie i ułożyć na niej pieczarki.
Dodać włoszczyznę i wodę; dno
naczynia powinno być przykryte warstwą
o głębokości 10 - 15 mm.
• Czas pieczenia: 160 minut
1.9 Ryż
Składniki:
• 200 g ryżu długoziarnistego
• 50 g dzikiego ryżu
• sól i pieprz
• 2 łyżeczki bulionu warzywnego
• 600 ml wody
• 1 mała czerwona papryka
• 2 łyżeczki brązowego cukru
• 2 łyżeczki pasty pomidorowej
• 400 ml bulionu wołowego
Po upieczeniu:
• 1 mała puszka kukurydzy cukrowej
(150 g)
• Odcedzić kukurydzę i dodać do
ugotowanego ryżu.
Sposób przygotowania:
Umieścić ryż długoziarnisty, dziki ryż, sól,
pieprz, bulion warzywny i wodę w misce
na pół godziny przed pieczeniem.
Przygotować paprykę, pokroić ją w
drobną kostkę, dodać do ryżu i
rozpocząć pieczenie.
• Czas pieczenia: 40 minut
1.10 Lasagne
Składniki do sosu mięsnego:
• 100 g przerośniętego boczku
• 1 cebula
• 1 marchew
• 100 g selera
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 400 g mieszanego mięsa mielonego
(wołowo-wieprzowego)
• 100 ml bulionu mięsnego
• 1 mała puszka posiekanych
pomidorów (ok. 400 g)
• oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki do sosu beszamelowego:
• 75 g masła
• 50 g mąki
• 600 ml mleka
• sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
• 3 łyżki masła
• 250 g zielonych płatów lasagne
• 50 g startego sera parmezan
• 50 g startego miękkiego sera
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem wykroić z boczku skórkę i
chrząstki, pokroić w drobną kostkę.
Obrać cebulę i marchew, umyć seler,
wszystkie jarzyny pokroić w drobną
kostkę.
W naczyniu żaroodpornym podgrzać
oliwę, podsmażyć boczek i pokrojone w
kostkę warzywa, stale wszystko
mieszając.
Dodawać stopniowo mięso mielone,
stale przy tym wszystko mieszając,
przysmażyć do kruchości i zalać
bulionem mięsnym. Przyprawić sos
mięsny pastą pomidorową, ziołami, solą i
pieprzem, gotować pod przykryciem na
słabym ogniu przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotować sos
beszamelowy: Roztopić masło w
rondelku, dodać mąkę i podsmażyć na
złocisty kolor, stale mieszając. Dolewać
stopniowo mleko, nie przestając
mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować około 10
minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
Wysmarować dużą prostokątną formę do
zapiekanek 1 łyżką masła. Ułożyć
naprzemiennie warstwami płatki
www.aeg.com4