cukier, masło, żółtko, jajko, cukier
waniliowy i odrobinę skórki z cytryny.
Dodać mleko z drożdżami i ugnieść
elastyczne ciasto. Przykryć ciasto
ściereczką i odstawić na kolejne 45 minut.
Następnie za pomocą łyżki pociąć ciasto
na knedle (około 80 g), spłaszczyć ręką i
umieścić na środku 1 łyżeczkę dżemu
śliwkowego. Unieść krawędzie ciasta i
przykryć nimi dżem, a następnie
uformować ciasto w kulkę. Umieścić kulki
w wysmarowanym naczyniu, przykryć i
pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 45
minut, a następnie wstawić do urządzenia.
• Czas pieczenia: 35 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 3
Gicz cielęca
Składniki:
• 1 tylna gicz cielęca 1,5 - 2 kg
• 4 plastry gotowanej szynki
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka słodkiej papryki szlachetnej
• 1/2 łyżeczki bazylii
• 1 mała puszka krojonych pieczarek
• włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
• woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy.
Przekroić cztery plastry gotowanej szynki
na pół i umieścić po jednym kawałku w
każdym nacięciu. Wymieszać razem olej,
sól, paprykę oraz bazylię i rozprowadzić tę
mieszankę na giczy. Umieścić gicz w
brytfannie i ułożyć na niej pieczarki.
Dodać włoszczyznę i wodę; dno naczynia
powinno być przykryte warstwą o
głębokości 10 - 15 mm.
• Czas pieczenia: 150 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 2
Ryż
Składniki:
• 200 g ryżu długoziarnistego
• 50 g dzikiego ryżu
• sól i pieprz
• 2 łyżeczki bulionu warzywnego
• 600 ml wody
• 1 mała czerwona papryka
• 2 łyżeczki brązowego cukru
• 2 łyżeczki pasty pomidorowej
• 400 ml bulionu wołowego
Po upieczeniu:
• 1 mała puszka kukurydzy cukrowej
(150 g)
• Odcedzić kukurydzę i dodać do
ugotowanego ryżu.
Sposób przygotowania:
Umieścić ryż długoziarnisty, dziki ryż, sól,
pieprz, bulion warzywny i wodę w misce
na pół godziny przed pieczeniem.
Przygotować paprykę, pokroić ją w drobną
kostkę, dodać do ryżu i rozpocząć
pieczenie.
• Czas pieczenia: 40 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 3
Lasagne
Składniki do sosu mięsnego:
• 100 g przerośniętego boczku
• 1 cebula
• 1 marchew
• 100 g selera
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 400 g mieszanego mięsa mielonego
(wołowo-wieprzowego)
• 100 ml bulionu mięsnego
• 1 mała puszka posiekanych pomidorów
(ok. 400 g)
• oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki do sosu beszamelowego:
• 75 g masła
• 50 g mąki
• 600 ml mleka
• sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
• 3 łyżki masła
• 250 g zielonych płatów lasagne
• 50 g startego sera parmezan
• 50 g startego miękkiego sera
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem wykroić z boczku skórkę i
chrząstki, pokroić w drobną kostkę. Obrać
4