PIECZENIE W PIEKARNIKU
WIELOFUNKCYJNYM
WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Dzie
˛
ki nowoczesnym parametrom technicznym urza
˛
dze-
nia uzyskuje sie
˛
doskonałe efekty gotowania i pieczenia.
TRADYCYJNE NAGRZEWANIE
GÓRNA˛ I DOLNA˛ GRZAŁKA˛
Blache
˛
nalez˙y wsuna
˛
c´ do s´rodkowej listwy. Jes´li dana
potrawa be
˛
dzie wymagała wie
˛
cej ciepła z góry lub z dołu,
wtedy nalez˙y wsuna
˛
c´ blache
˛
odpowiednio do górnej lub
dolnej listwy.
PIECZENIE Z NAWIEWEM GORA˛CEGO POWIETRZA
Przenoszenie ciepła naste
˛
puje poprzez gora
˛
ce powie-
trze, które zostaje wprawiane w ruch przez wentylator
znajduja
˛
cy sie
˛
w tylnej s´ciance piekarnika (konwekcja
wymuszona). W ten sposób ciepło jest szybko i równo-
miernie rozdzielane w piekarniku. Dzie
˛
ki temu moz˙na
piec jednoczes´nie na kilku poziomach róz˙ne potrawy.
Poprzez cia
˛
gły ruch powietrza nie naste
˛
puje przenosze-
nie zapachów lub smaków, nawet przy róz˙nych potra-
wach.
Podczas pieczenia z nawiewem gora
˛
cego powietrza
moz˙na jednoczes´nie piec 3 blachy (np. małych ciast).
Przy pieczeniu wzgl. duszeniu mie
˛
sa zaleca sie
˛
uz˙ywa-
nie tylko jednego poziomu, a w celu ułatwienia obserwa-
cji nalez˙y wsuna
˛
c´ blache
˛
do dolnej listwy.
Ten rodzaj nagrzewania nadaje sie
˛
szczególnie do pa-
steryzacji i suszenia grzybów ba
˛
dz´ owoców.
PORADY
PIECZENIE CIASTA
Pieczenie ciasta wymaga z reguły wysokiej temperatury
(150-200
o
C) i dlatego przed włoz˙eniem ciasta konieczne
jest nagrzewanie piekarnika przez ok.10 minut.
Nie wolno otwierac´ drzwiczek piekarnika przed upływem
3/4 czasu pieczenia.
Kruche ciasto piecze sie
˛
w foremkach lub na blachach
do 2/3 czasu pieczenia i póz´niej pozostawia sie
˛
do
momentu całkowitego upieczenia. Dalszy czas piecze-
nia jest uzalez˙niony od rodzaju i ilos´ci dodatków do
ciasta. Ciasto na babke
˛
piaskowa
˛
musi trudno odrywac´
sie
˛
od łyz˙ki. Wskutek dodania zbyt duz˙ej ilos´ci płynu czas
pieczenia byłby niepotrzebnie przedłuz˙ony.
PIECZENIE MIE
˛
SA
Wzia
˛
c´ nie mniej niz˙ 1 kg pieczeni, gdyz˙ mniejsze kawałki
moga
˛
podczas pieczenia wysychac´. Ciemne mie
˛
so, któ-
re dobrze opieka sie
˛
na zewna
˛
trz, lecz w s´rodku musi
pozostac´ róz˙owe lub czerwone, nalez˙y piec w wyz˙szej
temperaturze (200-250
o
C).
Białe mie
˛
so, drób i ryby piecze sie
˛
natomiast w niz˙szych
temperaturach (150-175
o
C).
Składniki sosów nalez˙y dodawac´ zaraz na pocza
˛
tku do
brytfanny w przypadku krótkiego czasu duszenia, w in-
nych przypadkach dodaje sie
˛
je w ostatniej pół godzinie.
W jakim stopniu mie
˛
so jest uduszone, moz˙na sprawdzic´
za pomoca
˛
łyz˙ki : jes´li łyz˙ki nie moz˙na wcisna
˛
c´, oznacza
to, z˙e mie
˛
so jest upieczone. Rostbef i filet, które we-
wna
˛
trz maja
˛
pozostac´ róz˙owe, nalez˙y piec ustawiaja
˛
c
wysoka
˛
temperature
˛
i krótki czas pieczenia.
Przy pieczeniu potraw mie
˛
snych bezpos´rednio na rusz-
cie nalez˙y wsuna
˛
c´ do listwy blache
˛
do wyłapywania sosu.
Pieczen´ pozostawic´ przed krojeniem przynajmniej na 15
minut, aby z mie
˛
sa nie wypłyna
˛
ł sos. W celu uniknie
˛
cia
tworzenia sie
˛
dymu w piekarniku zaleca sie
˛
wlac´ do
blachy troche
˛
wody. Aby zapobiec tworzeniu sie
˛
skroplin,
nalez˙y kilkakrotnie dolac´ wody . Talerze umies´cic´ w
piekarniku ustawionym na niska
˛
temperature
˛
do momen-
tu serwowania potrawy.
UWAGA !
Na spodzie piekarnika nie wolno stawiac´ naczyn´ lub
blaszek do pieczenia oraz folii aluminiowej.
Moz˙e sie˛ zdarzyc´, z˙e podczas pracy urza˛dzenia doj-
dzie do kumulacji duz˙ej ilos´ci ciepła, co moz˙e nega-
tywnie wpłyna˛c´ na efekt pieczenia lub uszkodzic´
emalie˛.
SPECJALNY FILTR TŁUSZCZOWY
Podczas pieczenia stosuje sie
˛
specjalny filtr tłuszczowy
(rys.5), który ogranicza zanieczyszczenie wentylatora
znajduja
˛
cego sie
˛
w tylnej s´ciance piekarnika. Po zakon´-
czeniu pieczenia nalez˙y filtr zdja
˛
c´ i umyc´.
W tym celu nalez˙y nacisna
˛
c´ spre
˛
z˙yne
˛
filtra do góry i zdja
˛
c´
filtr.
Wkład filtra nie jest konieczny podczas pieczenia
ciasta.
Rys.5
10