Tefal YG2321CL Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
108
109
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
• Nie używać urdzenia, jeżeli upadło i ma widoczne
uszkodzenia lub pracuje w spob nietypowy. W celu
zapewnienia jego dalszej bezpiecznej pracy naly
wymienuszkodzone części w autoryzowanym punkcie
serwisowym.
• Jeśli kabel zasilania jest uszkodzony, należy zlecić jego
wymianę producentowi, autoryzowanemu punktowi
obsługi posprzedażnej lub innej osobie o podobnych
kwalikacjach, aby uniknąć zagrożenia.
• Urdzenia mogą ywać dzieci od 3. roku życia, jeżeli
znajdują spod nadzorem lub zostały poinstruowane na
temat bezpiecznego ytkowania urządzenia i rozumieją
związane z tym zagrożenia. Dzieci od 8. roku życia mo
myć i konserwować urządzenie, o ile znajdu się pod
nadzorem. Trzymurządzenie i przewód zasilający poza
zasięgiem dzieci poniżej 3. roku życia.
• Urdzenie nie może być ywane przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonych możliwościach zycznych,
sensorycznych lub psychicznych lub osoby nieposiadające
wiedzy i doświadczenia, o ile nie znajdują się one pod
nadzorem osoby odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo
lub nie zostały poinstruowane na temat ytkowania
urządzenia.
• Naly nadzorow dzieci, aby uniemożliwić im zabawę
urządzeniem.
• Powierzchnia elementu grzejnego pozostaje ciea po
zakończeniu używania urządzenia.
 
108
109
OPIS
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
A Pokrywa dwuczęściowa:
- Pokrywa A1: Pokrywa główna
- Pokrywa A2: Pokrywa dodatkowa
B Korpus
C Słoiczki do jogurtu dwuczęściowe:
- Szklany słoiczek C1
- Pokrywka z datownikiem C2
D Podświetlany ekran
elektroniczny
E Przyciski sterowania:
- Przycisk programowania/
ustawienia czasu E1
- Przycisk on/off E2
• Urdzenie jest przeznaczone wyłącznie do ytku
domowego. Urdzenie nie jest przeznaczone do
stosowania w następujących miejscach: w pomieszczeniach
kuchennych dla pracowników w sklepach, biurach i innych
miejscach pracy, w pomieszczeniach gospodarskich, przez
gości w hotelach, motelach i innych obiektach oferujących
zakwaterowanie i noclegi; gwarancja na urdzenie nie
będzie obejmowała tego typu zastosowań.
• Uwaga: Niewłaściwe ytkowanie może powodować
obrażenia.
• Uwaga: Nie należy zanurzać urządzenia w cieczy.

ZUŻYTY PRODUKT ELEKTRYCZNY LUB ELEKTRONICZNY
Bierzmy udział w ochronie środowiska!
Urządzenie zbudowane jest z licznych materiałów nadających s do
powtórnego wykorzystania lub recyklingu.
Oddaj je do punktu zbiórki odpadów, a w przypadku jego braku, do innego
autoryzowanego centrum serwisowego w celu przetworzenia.
 
111110
ZALECENIA
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI PRZY WYBORZE MLEKA I KULTUR
JOGURTOWYCH
Przed pierwszym użyciem: umyć
słoiczki (C1) i pokrywki (C2, A1 i A2)
ciepłą wodą z płynem lub w
zmywarce. Wnętrze pojemnika (B)
wystarczy przetrzeć gąbką. Nigdy nie
zanurzać korpusu urządzenia w
wodzie.
W czasie pracy: nie przestawiać
włączonej jogurtownicy, a zwłaszcza
nie podnosić pokrywy (A1).
Nie stawiać urządzenia w miejscach
narażonych na drgania (na przykład
nad lodówką) lub przeciągi.
Przestrzeganie pow
yższych zaleceń
umożliwi przygotowanie doskonałych
jogurtów.
Do przygotowania jogurtów potrzebny
jest litr mleka i kultury jogurtowe.
1) WYBÓR MLEKA
-
Ze względów praktycznych należy
wybrać mleko pełne, niewymagające
gotowania (mleko UHT o długim terminie
przydatności do spożycia lub mleko w
proszku). Mleko surowe (świeże) lub
pasteryzowane należy zagotować, a
następnie schłodzić i przecedzić przez
sitko, aby usunąć kożuch.
Uwagi:
- Mleko pełnotłuste sprawia, że jogurt
jest bardziej gęsty i pachnący.
- Mleko świeże lub pasteryzowane
zawiera więcej witamin i
mikroelementów.
- Aby uzyskać jogurty bardziej gęste
można dodać do litra mleka 2 lub 3
łyżki stołowe mleka w proszku i
dokładnie wymieszać.
- Mleko powinno mieć temperaturę
pokojową lub być letnie (podgrzać do
37°C lub 40°C). Nie używać mleka
prosto z lodówki.
2) WYBÓR KULTUR JOGURTOWYCH
Do przyrządzenia jogurtu stosuje się:
- jogurt naturalny kupiony w sklepie
(najlepiej na bazie mleka pełnego) z
możliwie najdłuższym terminem
przydatności do spożycia,
- liofilizowane kultury bakterii (do
kupienia w niektórych sklepach z
produktami dietetycznymi). W takim
wypadku przestrzegać czasu
aktywacji zalecanego na etykietce,
- jogurt własnej produkcji.
Ważne:
Po wykonaniu pi
erwszej partii
wystarczy zostawić jeden z jogurtów,
aby wykonać następne. Po wykonaniu
5 partii należy użyć nowych kultur
jogurtowych, ponieważ stare tracą
swoje wartości w miarę upływu czasu,
przez co jogurty są bardziej płynne.
 
111
WYKONANIE JOGURTÓW
CZYSZCZENIE
1) PRZYGOTOWANIE MIESZANKI:
- Wymieszać bardzo dokładnie litr mleka
z wybranymi kulturami jogurtowymi
(jogurt lub liofilizowane kultury bakterii)
w naczyniu z dzióbkiem. Uważać, aby
mleko nie spieniło się.
- Aby uzyskać właściwą mieszan
należy ubij jogurt widelcem do
uzyskania gładkiej masy, a następnie
wlew powoli mleko cały czas
mieszając. W przypadku użycia
liofilizowanych kultur, należy dodać je
do mleka i bardzo dokładnie
wymieszać.
- Rozlać do słoiczków (C1).
- Umieścić słoiczki (C1), bez pokrywek
(C2), w jogurtownicy.
- Założyć pokrywę (A1) na jogurtownicę.
Wskazówka praktyczna:
Położyć pokrywki słoiczków (C2) na
pokrywie A1, a następnie przykr
pokrywą A2 (patrz schemat).
2) WŁĄCZANIE JOGURTOWNICY:
- Podłączyć jogurtownicę do prądu. Na
ekranie miga "00".
- Wybrać czas przygotowania za pomo
przycisku E1. Przytrzymać wciśnięty
przycisk do wyświetlenia żądanego
czasu. Maksymalny czas
programowania wynosi 15 godzin. Aby
przyspieszyć ustawienie czasu,
wcisnąć i przytrzym przycisk E1
przez 2 sekundy.
- Nacisnąć przycisk on/off (E2). Ekran
świeci się i wskazuje start programu.
- Gdy zaprogramowany czas dobiegł
końca, na ekranie urządzenia wyświetli
się “00” oraz 5 razy będzie słychać
sygn dźwiękowy informujący, że
program z
ostał zakończony (można go
wyłączyć wcześniej naciskając przycisk
on/off).
- Wyłączyć urządzenie z prądu.
3) PRZECHOWYWANIE JOGURTÓW:
- Unieść pokrywy (A1 i A2) uważając,
aby skroplona para nie dostała się do
słoiczków (C1).
- Zaznaczyć za pomo ręcznego
datownika na każdej pokrywce (C2)
termin przydatności jogurtów do
spożycia, obracając gór część
pokrywki na właściwą datę.
- Przykręc pokrywki (C2) na szklane
słoiczki (C1) i włożyć do lodówki na co
najmniej 6 godzin przez planowanym
spożyciem. Po upływie 24 godzin będą
bardziej gęste.
Uwagi:
- Czas przechowywania naturalnych
jogurtów w lodówce wynosi
maksymalnie 7 dni. Inne rodzaje
jogurtów powinny zost spożyte jak
najszybciej. Data przydatności do
spożycia dla jogurtu naturalnego, którą
należy umieścna zakrętce, to D+7,
gdzie „D” to dzień produkcji jogurtów.
- Nigdy nie wkładać urządzenia do
lodówki.
- Przed każdym czyszczeniem urządzenia
należy odłączyć je od źródła zasilania.
- Nigdy nie zanurzać korpusu urządzenia
w wodzie.
Wyczyścić wilgotną szmatką i wodą z
płynem, opłukać i wytrzeć.
- Słoiczki z jogurtem (C1) i pokrywy (C2,
A1 i A2) można myć w zmywarce.
110
ZALECENIA
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI PRZY WYBORZE MLEKA I KULTUR
JOGURTOWYCH
 
113112
ROZWIĄZANIA NAJCZĘŚCIEJ SPOTYKANYCH PROBLEMÓW
PROBLEMY PRZYCZYNY ROZWIĄZANIA
Zbyt płynne
jogurty.
Użycie mleka półtłustego
lub odtłuszczonego bez
dodania mleka w
proszku (samo mleko nie
ma wystarczającej ilości
białka).
Napełnić 1 słoiczek do jogurtu
mlekiem w proszku
(2 w przypadku mleka
odtłuszczonego) i dodać do mleka
lub użyć mleka pełnego i ½ słoiczka
mleka w proszku.
Przesuwanie, uderzenia
lub drgania jogurtownicy
podczas fermentacji.
Nie ruszać włączonej jogurtownicy
(nie stawiać jej na lodówce).
Kultury jogurtowe są
nieaktywne.
Zmienić kultury jogurtowe lub rodzaj
jogurtu.
Sprawdzić termin ważności zaczynu
lub jogurtu.
Jogurtownica została
otwarta w trakcie cyklu.
Nie wyjmować słoiczków ani nie
otwierać jogurtownicy przed
zakończeniem cyklu (oko 8 godzin).
Trzymączoną jogurtowni z
dala od przeciągów.
Zbyt krótki czas
fermentacji.
Włączyć drugi cykl po zakończeniu
pierwszego.
Pojemniki nie zostały
dobrze wyczyszczone/
wypłukane.
Przed wlaniem przygotowanego
produktu do pojemników należy
sprawdz, czy na ich wewnętrznej
powierzchni nie ma ślaw płynu do
mycia naczyń, produktów
czyszczących lub nieczystości.
Dodawanie owoców do
jogurtu.
Owoce należy ugotowlub użyć
owoców rozpronych konfitur
(w temperaturze pokojowej). Surowe
owoce uwalniają kwasy, kre
uniemożliwia prawidłową
fermentacjogurtu.
Jogurty zbyt
kwaśne.
Zbyt długi czas
fermentacji.
Skrócić czas fermentacji przed
wykonaniem kolejnej partii jogurtów.
Pod koniec
fermentacji na
powierzchni
jogurtu utworzy
się lepkiyn
(zwany serwatką).
Zbyt mocna fermentacja.
Zmniejszyć czas fermentacji i/lub
dodać mleko w proszku.
 
113
CO ROBIĆ, GDY URZĄDZENIE NIE DZIAŁA?
PRZEPISY
- Sprawdzić w pierwszej kolejności
podłączenie.
Jeżeli zastosowałeś się do wszystkich
zaleceń, a urządzenie nadal nie działa:
W przypadku jakichkolwiek problemów
należy skontaktować się z
autoryzowanym punktem serwisowym.
JOGURTY AROMATYZOWANE
JOGURTY Z SYROPAMI
1 litr mleka, 1 jogurt naturalny lub
1 torebka kultur jogurtowych
• syrop owocowy (z czerwonych
owoców, pomarańczowy, z czarnej
porzeczki, cytrynowy,
mandarynkowy, truskawkowy,
porzeczkowy, orszadowy, malinowy,
poziomkowy, bananowy, jagodowy,
wiśniowy): 5 łyżek stołowych,
• syrop kwiatowy (różany, fiołkowy,
jaśminowy, sandałowy): 4 łyżki
stołowe,
• syrop miętowy: 4 łyżki stołowe.
Wlać jogurt lub zawartość torebki kultur
jogurtowych do naczynia. Dodać syrop,
a następnie powoli wlewać mleko cały
czas mieszając całość widelcem. Rozlać
do słoiczków i wstawić do jogurtownicy
(8 godzin).
JOGURTY Z
PRZETWORZONYMI OWOCAMI
JOGURT Z KONFITURAMI
1 litr mleka, 1 jogurt naturalny lub
1 torebka kultur jogurtowych, 4 łyżki
niezbyt gęstych konfitur,
zawierających małe jagody lub małe
kawałki owoców: borówki, czarne
jagody, rabarbar, imbir, truskawki,
marmolada pomarańczowa.
Dokładnie wymieszać konfiturę z
niewielką ilością mleka. Dodać jogurt lub
kultury jogurtowe. Dobrze wymieszać, a
następnie wlać resztę mleka.
Rozl do słoiczków i wstawić do
jogurtownicy (8 godzin).
Wariant:
aby zrobić jogurt dwuwarstwowy,
wystarczy umieścić konfitury na dnie
słoiczków, a następnie ostrożnie wlać
mieszanmleczno-jogurtową lub mleka
z dodatkiem kultur jogurtowych. Słoiczki
wstawić do jogurtownicy (8 godzin).
112
ROZWIĄZANIA NAJCZĘŚCIEJ SPOTYKANYCH PROBLEMÓW
 
115114
JOGURTY WANILIOWE
700 ml pełnego mleka, 20 g mleka w
proszku półtłustego, 1 jogurt
naturalny lub 1 torebka kultur
jogurtowych, 80 g cukru, 300 ml
płynnej śmietanki, 1 laska wanilii.
Podgrzśmietanę, a następnie dodać
wanilię i cukier. Dokładnie wymieszać,
aby cukier się rozpuścił, a ziarna wanilii
wymieszały się ze śmietaną. Odstawić.
Wymieszać jogurt (lub kultury jogurtowe)
ze stopniowo dodawanym mlekiem.
Wlewać śmietanę do mieszanki mleka i
jogurtu lub mleka i kultur jogurtowych
cały czas mieszając, a następnie wsypać
mleko w proszku. Całość rozl do
słoiczków i wstawić do jogurtownicy
(8 godzin).
 
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156

Tefal YG2321CL Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi