IKEA 20123910 instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

92
INSTRUKCJA OBSŁUGI
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
OSTRZEŻENIA
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
SZUFLADY - PODGRZEWACZA
ZABUDOWA URZĄDZENIA
(w zależności od modelu)
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
ELEKTRYCZNEGO
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
USUWANIE USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
Aby w pełni korzystać z możliwości szuflady - podgrzewacza naczyń, należy uważnie
zapoznać się ze wszystkimi instrukcjami i zachować je na przyszłość.
93
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
Usuwanie opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do
recyklingu i jest oznaczony symbolem .
Jednakże, nie należy dowolnie wyrzucać
części opakowania, lecz utylizować je zgodnie
z lokalnymi przepisami ochrony środowiska.
Utylizacja starych urządzeń
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE oraz polską
ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym.
Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo
do ograniczenia ryzyka wystąpienia
negatywnego wpływu produktu na środowisko i
zdrowie ludzi.
Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji
do niego dołączonej oznacza, że urządzenia
nie wolno traktować podobnie jak zwykłe
odpady domowe. Należy oddać je do punktu
zajmującego się utylizacją i recyklingiem
urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Złomować urządzenie zgodnie z lokalnymi
przepisami odnośnie utylizacji odpadów.
Dalsze informacje na temat utylizacji,
złomowania i recyklingu niniejszego
urządzenia można uzyskać w lokalnym
urzędzie miasta/gminy, specjalistycznych
punktach zbiórki odpadów oraz w sklepie, w
którym urządzenie zostało zakupione.
OSTRZEŻENIA
Uwaga:
Urządzenia nie powinny obsługiwać osoby (w
tym dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej
lub mentalnej, a także osoby bez
doświadczenia, chyba że obsługa odbywa się
pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją
doświadczonych osób, które przejmą
odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo.
Szuflady - podgrzewacza naczyń nie mogą
obsługiwać dzieci ani osoby niepełnosprawne
bez nadzoru.
Należy sprawdzać, czy dzieci nie bawią się
urządzeniem.
Ponieważ części szuflady -podgrzewacza
naczyń, do których ma dostęp użytkownik,
mogą się nagrzewać podczas użycia, dzieci nie
powinny zbliżać się do urządzenia
Nie stosować materiałów ani substancji
ściernych do czyszczenia SZYB, aby ich nie
zniszczyć.
Podczas pracy urządzenie nagrzewa się do
wysokiej temperatury. Należy uważać, aby nie
dotknąć elementów grzejnych wewnątrz
szuflady - pogrzewacza naczyń.
Szuflada - podgrzewacz jest przeznaczona
wyłącznie do użytku domowego, do
podgrzewania potraw lub naczyń (w zależności
od modelu). Wszystkie inne zastosowania są
zabronione. Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za uszkodzenia i straty
spowodowane niewłaściwym użyciem lub
niezastosowaniem się do poleceń.
Jedynie wykwalifikowany technik może
naprawiać i regulować urządzenie.
Sprawdzić, czy urządzenie jest dobrze
przymocowane do mebla przy pomocy śrub
załączonych w komplecie.
Nie narażać szuflady - podgrzewacza na
działanie czynników atmosferycznych.
Nie opierać się ani nie siadać na otwartą
szufladę, aby nie zniszczyć mechanizmu
teleskopowego urządzenia.
Maksymalne obciążenie szuflady to 25 kg.
Nie przykrywać dnia piekarnika folią
aluminiową ani innymi przedmiotami.
Utrzymywać powierzchnie uszczelek szuflady
w czystości, aby zapewnić prawidłowe
zamykanie.
Nie wolno wlewać wody bezpośrednio do
szuflady - podgrzewacza.
Soki owocowe kapiące z form mogą
pozostawiać trwałe plamy. Zalecamy dokładne
wyczyszczenie szuflady - podgrzewacza przed
ponownym użyciem.
Nie należy przeciągać naczyń po dnie szuflady-
podgrzewacza, ponieważ mogą porysować jej
powłokę.
Nie podgrzewać potraw ani napojów kładąc je
bezpośrednio na dno ze szkła ceramicznego
szuflady (w zależności od modelu). Stosować
odpowiednie pojemniki lub naczynia.
Jeżeli powierzchnia ze szkła ceramicznego
przełamie się lub pęknie z powodu
gwałtownego uderzenia (spadające przedmioty
itp.), odłączyć urządzenie od zasilania i
niezwłocznie wezwać Serwis Techniczny.
Z czasem, skraplanie może uszkodzić szufladę
- podgrzewacz oraz sąsiednie meble.
94
Zalecamy:
- przykrywać potrawy;
- gdy szuflada - podgrzewacz jest zimna,
osuszać części wilgotne.
Nie dotykać szuflady - pogrzewacza
wilgotnymi częściami ciała i nie obsługiwać
jej boso.
Nie odłączać urządzenia od zasilania
ciągnąc za kabel lub przesuwając piekarnik.
Nie wolno pozwalać dzieciom na kontakt z:
- panelem sterowania szuflady -
pogrzewacza ogólnie, a w szczególności
bezpośrednio po zakończeniu jej pracy -
pozwoli to na uniknięcie obrażeń;
- opakowaniem (worki, styropian, części
metaliczne, itp.);
- szufladą - podgrzewaczem
przeznaczonym do złomowania.
Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne
innych urządzeń wykorzystywanych w
pobliżu szuflady - podgrzewacza nie stykają
się z jej gorącymi częściami.
Nie przechowywać żadnych przedmiotów z
plastiku ani przedmiotów łatwopalnych w
szufladzie - podgrzewaczu.
Po włączeniu urządzenia przedmioty te
mogą się stopić lub zapalić.
Aby wyjąć gorące naczynia lub potrawy (w
zależności od modelu), nałożyć specjalne
rękawice kuchenne.
Jeśli wciśnięty zostanie przycisk włączenia,
rozpocznie się rozgrzewanie szuflady;
niebezpieczeństwo oparzeń.
Pod żadnym pozorem nie wkładać żadnych
przedmiotów (np. wkrętaków, ostrych
przedmiotów, papieru, itp.) poprzez otwory w
kratce zabezpieczającej grzałek oraz
wentylatora.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
SZUFLADY - PODGRZEWACZA
Przed pierwszym użyciem oczyścić
urządzenie jak następuje:
- oczyścić powierzchnię wilgotną ściereczką i
dokładnie osuszyć.
- Wstępnie rozgrzewać pustą szufladę przez
co najmniej dwie godziny: obrócić pokrętło
temperatury i ustawić na pozycji
maksymalnej lub wybrać maksymalną
temperaturę, aby wyeliminować ewentualne
resztki tłuszczów, olejów lub żywic
pozostałych po produkcji, ponieważ mogą
one powodować powstanie nieprzyjemnych
zapachów podczas podgrzewania.
Przewietrzyć pomieszczenie.
- Po zakończeniu tych prostych czynności
urządzenie jest gotowe do pierwszego użycia.
Przed pierwszym uruchomieniem należy
usunąć:
- naklejki znajdujące się w przedniej części
urządzenia oraz na drzwiach szuflady -
podgrzewacza, za wyjątkiem tabliczki
znamionowej;
- zabezpieczenia z kartonu oraz folii ochronnej
z plastiku, znajdujące się na wszystkich
częściach ozdobnych, jeśli takie są; z maski
panelu sterowania oraz innych części
szuflady - podgrzewacza;
- ewentualne naklejki na akcesoriach, jeśli są.
ZABUDOWA URZĄDZENIA
(w zależności od modelu)
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
podczas montażu szuflady
WAŻNE: szuflada (dotyczy obu modeli)
powinna być zainstalowana bezpośrednio
na meblu zgodnie z poniższymi
instrukcjami. Nie można rozpoczynać
instalacji urządzenia, jakie ma być
sprzężone z szufladą, przed
zainstalowaniem szuflady w meblu.
Przekładki:
wykonać montaż szuflady zgodnie z
rysunkiem 1 lub 2 (w zależności od
modelu).
UWAGA! W razie konieczności dokonania
wyrównania szuflady z innymi
urządzeniami dla celów estetycznych,
można zdjąć dolną tacę na ociekanie po
odkręceniu dwóch śrub montażowych.
95
Przed podłączeniem urządzenia do sieci
elektrycznej należy sprawdzić, czy dane
podane na tabliczce znamionowej (napięcie,
częstotliwość) są zgodne z parametrami sieci
elektrycznej.
Dane powinny być takie same, aby nie doszło
do uszkodzenia urządzenia.
W razie wątpliwości należy zwrócić się do
wykwalifikowanego technika.
Sprawdzić, czy wtyczka jest łatwo dostępna
również po zabudowie urządzenia.
Podgrzewacz do naczyń może być
zabudowany wyłącznie w połączeniu z innymi
urządzeniami o maksymalnym ciężarze 40 kg
oraz wyposażonymi w odpowiedni system
wentylacji i chłodzenia.
Jeśli podgrzewacz do naczyń zostanie
zainstalowany w połączeniu z innymi
urządzeniami, gwarancja traci ważność,
ponieważ nie jest to prawidłowe zastosowanie
urządzenia.
W celu uzyskania danych na temat
instalowania urządzenia w połączeniu z
innymi, patrz odpowiednia instrukcja obsługi i
montażu.
Zabudowa oraz montaż niniejszego
urządzenia mogą być przeprowadzone
wyłącznie przez wykwalifikowany personel,
który zagwarantuje spełnienie warunków
koniecznych do zapewnienia prawidłowej
pracy urządzenia.
Ważne: Ponad szufladą 140 można
zainstalować ekspres do kawy lub piekarnik
połączony z kuchenką mikrofalową takiej
samej marki, przy czym ich wymiary powinny
mieścić się w zakresie podanym na następnej
stronie. W celu zapewnienia prawidłowej
instalacji postępować zgodnie ze
wskazówkami podanymi w instrukcjach
zarówno ekspresu do kawy, jak i piekarnika z
kuchenką mikrofalową.
Wymiary otworu do zabudowy
Wymiary niszy do zabudowy można uzyskać
dodając wymiary podgrzewacza do wymiarów
urządzenia, z którym ma on być wspólnie
zamontowany.
Wszystkie wymiary podano w milimetrach.
96
Wysokość 140 mm
Wysokość 290 mm
97
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
ELEKTRYCZNEGO
Zwrócić się do wykwalifikowanego
technika, aby wykonał podłączenie
elektryczne urządzenia.
Uwaga! Przed podłączeniem szuflady do
domowej instalacji elektrycznej należy
sprawdzić jej działanie i upewnić się, że
przewód zasilający szuflady jest poprawnie
włączony, NIE jest przyciśnięty ani
zablokowany pod lub za szufladą bądź innym
urządzeniem.
Uwaga! Przewód zasilający można wymienić
na nowy, o takich samych parametrach,
zgodnie z charakterystyką producenta
(typ H05RR-F, 3x1 mm
2
lub wyższy). Wymianę
należy zlecić w serwisie lub u
wykwalifikowanego technika.
Przed podłączeniem urządzenia do sieci
elektrycznej należy sprawdzać, czy dane
techniczne (napięcie: V oraz częstotliwość: Hz)
podane na tabliczce znamionowej są zgodne z
danymi sieci elektrycznej.
W razie wątpliwości należy zwrócić się do
wykwalifikowanego technika.
Jeśli przewód elektryczny ma być podłączony do
sieci bez wtyczki, należy zwrócić się do
wykwalifikowanego technika, który przeprowadzi
właściwy montaż urządzenia w zabudowie oraz
podłączenie do zasilania. Zwrócić się do
wykwalifikowanego technika znającego lokalne
przepisy oraz dodatkowe wymagania określone
przez zakład energetyczny, aby zapewnić, że
instalacja spełnia wszystkie lokalne normy.
Ważne: Sprawdzić, czy urządzenie jest
prawidłowo podłączone do uziemienia, aby
zagwarantować bezpieczeństwo elektryczne.
W razie konieczności, zlecić przegląd instalacji
specjaliście.
Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za ewentualne obrażenia
cielesne lub szkody materialne spowodowane
brakiem uziemienia.
Uwaga! Uziemienie jest obowiązkowe.
Jeśli urządzenie jest podłączone do sieci
elektrycznej za pośrednictwem przedłużacza,
należy sprawdzić, czy przedłużacz oraz
połączenie posiadają izolację zabezpieczającą
przed wilgotnością.
Urządzenie zostało zaprojektowane w taki
sposób, że może być używane jedynie wtedy,
gdy jest prawidłowo zabudowane.
Nie wolno otwierać obudowy urządzenia. W
razie styczności z przewodami pod napięciem
oraz zmiany struktury elektrycznej lub
mechanicznej urządzenia, istnieje
prawdopodobieństwo spowodowania
nieprawidłowego działania urządzenia.
Jeśli prace instalacyjne, konserwacyjne lub
naprawcze nie będą wykonane prawidłowo,
może pojawić się zagrożenie dla użytkownika.
Producent nie będzie odpowiedzialny za żadne
obrażenia cielesne ani szkody materialne
wywołane tym faktem.
W okresie gwarancji naprawy mogą być
wykonywane wyłącznie w autoryzowanym
serwisie pod rygorem utraty gwarancji.
Prace instalacyjne, naprawcze i czyszczące
należy wykonywać po sprawdzeniu, czy
urządzenie jest odłączone od sieci
elektrycznej. Urządzenie jest odłączone od
sieci elektrycznej wtedy, gdy:
- wyłącznik główny instalacji jest wyłączony.
- Wyłącznik bezpieczeństwa jest wyłączony.
- Wtyczka przewodu zasilającego urządzenia
jest wyjęta z gniazda.
Aby odłączyć urządzenie od zasilania nie
należy ciągnąć za przewód zasilający, lecz
chwycić wtyczkę i wyjąć ją z gniazdka.
Zaleca się podłączenie urządzenia do sieci z
gniazdkiem;
w ten sposób można łatwiej przeprowadzić
ewentualne czynności serwisowe.
Należy pamiętać podczas instalacji, aby
wtyczka była łatwo dostępna również po
zabudowaniu urządzenia.
Jeśli podłączenie nie przewiduje gniazdka
elektrycznego, należy zwrócić się do
wykwalifikowanego elektryka, który zna przepisy
lokalne oraz dodatkowe wymagania zakładu
energetycznego, aby zapewnić, że instalacja
spełnia wszystkie lokalne normy.
Jeśli gniazdko nie będzie dostępne po
zabudowaniu lub jeśli przewidziano stałe
podłączenie do sieci, instalator powinien
przewidzieć urządzenie rozłączające.
Można zastosować wyłączniki o rozwarciu
styków wynoszącym co najmniej 3 mm.
Dane potrzebne do podłączenia podano na
tabliczce znamionowej. Dane te powinny być
zgodne z parametrami sieci elektrycznej.
Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za ewentualne obrażenia
cielesne ani straty materialne spowodowane
nieprawidłową instalacją czy niewłaściwą
lub błędną eksploatacją urządzenia.
Ponadto, producent nie odpowiada za
żadne szkody (np. porażenie elektryczne)
spowodowane brakiem uziemienia.
Po zamontowaniu wszystkie części urządzenia
powinny zostać zaizolowane, aby nie doszło
do żadnych wypadków podczas eksploatacji.
98
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ważne: Nie wolno stosować środków
czyszczących pod ciśnieniem na bazie wody ani
produktów czyszczących parą.
Nie stosować: detergentów zawierających
sodę, kwasy lub chlorki, środków do szorowania
(w proszku lub w kremie), ściernych gąbek (np.
metalowych myjek), ani gąbek, na których
pozostały resztki środków do szorowania,
odkamieniaczy, detergentów do zmywarek oraz
środków piekarników w aerozolu.
Szuflada - podgrzewacz z zewnątrz
Należy czyścić wilgotną ściereczką. W razie
większych zabrudzeń, zastosować wodę z
niewielką ilością płynu do naczyń. Wytrzeć
do sucha ściereczką.
Nie stosować detergentów antykorozyjnych
ani ściernych, ponieważ niszczą one
powłokę piekarnika.
Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w
kontakt z szufladą - podgrzewaczem, należy
natychmiast wytrzeć go delikatnie wilgotną
ściereczką.
Niewielkie różnice w odcieniach koloru w
części przedniej urządzenia wynikają z
zastosowania różnych rodzajów materiału,
np. plastiku, szkła i metalu.
Przód z aluminium (w zależności od
modelu)
Czyścić delikatnym detergentem i wilgotną
ściereczką do mycia szyb lub ściereczką z
mikrofibry, która nie zostawia śladów.
Przecierać ściereczką powierzchnie w
kierunku poziomym, bez naciskania.
Nie stosować środków antykorozyjnych,
twardych gąbek ani szorstkich ściereczek.
Powierzchnie aluminiowe czyścić suchą
ściereczką.
Podstawa przeciwpoślizgowa szuflady
(w zależności od modelu)
Wyjąć podstawę antypoślizgową, aby móc
przystąpić do czyszczenia dnia szuflady.
W razie obecności na podstawie jedynie
kurzu, odkurzyć.
Jeśli są innego rodzaju zabrudzenia, wymyć
ręcznie ciepłą wodą z dodatkiem
neutralnego detergentu. Nie szorować.
Dokładnie osuszyć.
Ponownie włożyć podstawę antypoślizgową
do szuflady dopiero wtedy, gdy jest ona
całkowicie sucha.
Podstawa szuflady ze szkła
ceramicznego (w zależności od
modelu)
Zalecamy czyszczenie dna szuflady po
każdym użyciu. Należy pamiętać, że czyścić
można dopiero po ostygnięciu urządzenia. W
ten sposób nie dopuszcza się do
akumulowania się zabrudzeń, a czyszczenie
jest łatwiejsze.
Stosować czystą ściereczkę, ręczniki
papierowe oraz detergent do ręcznego
mycia naczyń, bądź specjalistyczne środki
do czyszczenia płyt ze szkła ceramicznego.
Na trudne do usunięcia zabrudzenia
kuchenne stosować specjalistyczne środki.
Usuwać resztki potraw, jakie pozostały na
płycie ze szkła ceramicznego, aby nie
dopuścić do ich zaschnięcia i stwardnienia.
Potrawy zawierające dużo cukru (kawa, sok
owocowy, marmolada, itp.), które przelały
się podczas gotowania, a także ewentualne
resztki cukru z gotowania należy
natychmiast usuwać.
Nie stosować środków ściernych,
wybielaczy, środków do czyszczenia
piekarników w aerozolu, ani metalowych
myjek.
Zalecamy okresową konserwację płyty ze
szkła ceramicznego przy pomocy specjalnych
wosków dostępnych na rynku.
99
USUWANIE USTEREK
Jeśli naczynia lub potrawy (w zależności od
modelu) nie są wystarczająco ciepłe/
gorące, należy sprawdzić, czy:
urządzenie zostało włączone
ustawiono właściwą temperaturę
otwory, przez które ciepło wydostaje się na
zewnątrz, nie zostały nakryte przez talerze o
dużych rozmiarach
naczynia były podgrzewane przez
wystarczający czas.
Na długość czasu podgrzewania wpływ ma
wiele czynników, np.:
- materiał, z którego zrobione są naczynia,
grubość naczyń, wielkość wsadu, rozłożenie
wewnątrz urządzenia, ustawienie
temperatury.
- Optymalne czasy podgrzewania naczyń są
subiektywne, zaleca się jednakże
przeprowadzenie kilku prób, aby określić,
jakie są odpowiednie dla wymogów
użytkownika.
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z serwisem
technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie
rozwiązać problem zgodnie z punktami
opisanymi w “Usuwanie usterek”.
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie,
aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
W razie pojawienia się następujących
problemów należy zgłosić się do
wykwalifikowanego technika lub do serwisu:
Jeśli naczynia nie podgrzewają się, należy
sprawdzić, czy:
wyłącznik główny instalacji nie jest
wyłączony;
przewód zasilania elektrycznego nie jest
odłączony lub uszkodzony.
Jeśli naczynia są zbyt gorące:
regulator temperatury może być
uszkodzony.
Wyłącznik WŁ - WYŁ nie zapala się po
włączeniu urządzenia:
kontrolka wyłącznika jest uszkodzona.
Jeśli, po przeprowadzeniu powyższych
testów, piekarnik dalej nie działa
prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym punktem serwisowym.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model szuflady -
podgrzewacza;
numer serwisowy (to numer znajdujący
się po słowie Service na tabliczce
znamionowej), podany na zewnętrznej
prawej krawędzi prowadnicy szuflady.
Numer serwisowy jest również podany w
karcie gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy
zwrócić się do autoryzowanego centrum
serwisowego (co jest gwarancją użycia
oryginalnych części zamiennych oraz
właściwej naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych
instrukcji może prowadzić do zagrożenia
bezpieczeństwa użytkowania oraz obniżyć
jakość produktu.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
Niniejsza szuflada - podgrzewacz jest
dopuszczona do kontaktu z artykułami
spożywczymi i spełnia wymogi określone
w Rozporządzeniu (WE) Nr 1935/2004.
Została ona zaprojektowana wyłącznie
jako urządzenie do podgrzewania lub
utrzymywania ciepła gotowanych potraw
lub naczyń.
Każde inne użycie (np. do ogrzewania
pomieszczeń) jest uważane za
niewłaściwe i, w konsekwencji,
niebezpieczne.
Piekarnik został zaprojektowany,
zbudowany i wprowadzony do obrotu
zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
2006/95/WE dotyczącej niskiego
napięcia (która zastępuje
Dyrektywę 73/23/EWG wraz z jej
późniejszymi zmianami);
- wymogami bezpieczeństwa zawartymi
w Dyrektywie dot. zgodności
elektromagnetycznej
(EMC) 89/336/EWG;
- wymogami Dyrektywy 93/68/EWG.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

IKEA 20123910 instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla