Whirlpool WD 142 IX instrukcja

Typ
instrukcja
WD 142 WD 150
INSTRUKCJAYTKOWANIA
2
MONTAŻ URZĄDZENIA
URZĄDZENIE można użytkować tylko po
prawidłowym zabudowaniu (zamontowaniu).
INSTALUJĄC URZĄDZENIE NALEŻY PRZESTRZEGAĆ
ZAŁĄCZONYCH oddzielnie instrukcji montażu.
WAŻNE INFORMACJE
INSTALACJA (MONTAŻ) omawianego urządzenia w
obiektach ruchomych, takich jak statki, przycze-
py kempingowe, autobusy itp. może być wy-
konywane wącznie przez fachowych techni-
ków po upewnieniu się, że warunki w tym miej-
scu pozwalają na bezpieczne użytkowanie urzą-
dzenia.
SZUFLADA PODGRZEWAJĄCA może być instalowana tylko łącznie z innymi
urządzeniami o wadze nie przekraczającej 40 kg i wyposażonymi
w odpowiednią wentylację chłodzącą. W przeciwnym razie nastąpi
utrata gwarancji, ponieważ nie można zapewnić prawidłowych wa-
runków eksploatacji.
W
PRZYPADKU KOMBINOWANEJ INSTALACJI URZĄDZENIA należy przestrzegać
instrukcji podanych w odpowiednim podręczniku użytkowania i in-
stalacji.
W
AŻNE: Nad szufladą podgrzewającą należy instalować wyłącznie
ekspresy do kawy lub kuchenki mikrofalowe tej samej marki.
Podczas instalacji należy starannie przestrzegać instrukcji poda-
nych w podręcznikach dostarczanych z ekspresami do kawy i ku-
chenkami mikrofalowymi.
M
ONTAŻ I INSTALACJĘ NINIEJSZEGO URZĄDZENIA MOŻE WYKONYW JEDYNIE WYK-
WALIFIKOWANY PERSONEL gwarantujący spełnienie warunków bezpiecz-
nego użytkowania.
3
PRZED PODŁĄCZENIEM
WAŻNE INFORMACJE
UPEWNIĆ SIĘ, CZY SZUFLADA NIE JEST USZKODZONA.
Sprawdzić, czy drzwi szuflady dokładnie przyle-
gają do urządzenia po zamknięciu oraz czy we-
wnętrzna uszczelka drzwi nie jest uszkodzona.
Opróżnić urządzenie i oczyścić jego wnętrze przy
pomocy miękkiej, wilgotnej ściereczki.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Producent nie ponosi odpowiedzialności za jakie-
kolwiek problemy spowodowane niezastosowa-
niem się użytkownika do niniejszych instrukcji.
N
IE NALEŻY URUCHAMIAĆ SZUFLADY jeśli kabel zasila-
jący lub wtyczka są uszkodzone, jeśli nie dzia-
ła ono prawidłowo lub, gdy zostało uszkodzo-
ne, bądź spadło. Nie zanurzać przewodu zasi-
lającego ani wtyczki w wodzie. Przewód zasi-
lający naly utrzymywać z dala od gorących
powierzchni. Może to spowodować porażenie
prądem elektrycznym, pożar i inne zagrożenia.
P
RZED MONTAŻEM SPRAWDZIĆ, czy szuflada jest
pusta.
S
PRAWDZIĆ, CZY NAPIĘCIE na tabliczce
znamionowej jest zgodne z napięciem w
Państwa mieszkaniu.
U
ZIEMIENIE OMAWIANEJ SZUFLADY jest obowiązkowe. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za obrażenia ciała u osób lub zwierząt, ani za
uszkodzenia mienia wynikłe z niespełnienia tego wymogu.
P
RZESTROGA
ABY UNIKNĄĆ ZAGROŻENIA związanego z przypadko-
wym przestawieniem odcięcia termicznego, do
urządzenia nie wolno doprowadzać zasilania po-
przez zewnętrzny łącznik, taki jak regulator cza-
sowy, jak również nie można podłączać go do
obwodu, który jest włączany i wyłączany.
N
IE UŻYWAĆ
PRZEDŁUŻACZA:
PODŁĄCZENIE DO SIECI musi być wykonane przez wykwa-
lifikowanego elektryka i zgodnie z instrukcjami pro-
ducenta oraz obowiązującymi przepisami lokal-
nymi.
INSTALATOR jest odpowiedzialny za prawidłowe
podłączenie urządzeń do sieci oraz za przestrzega-
nie przepisów bezpieczeństwa.
DYREKTYWY DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA wymagają użycia łatwo-
dostępnego urządzenia odłączającego od sieci lub wącznika
wielobiegunowego o minimalnym odstępie pomiędzy stykami
wynoscym 3mm.
ZABRANIA SIĘ YWANIA ADAPTERÓW WIELOWTYCZKOWYCH .
PO ZAINSTALOWANIU URZĄDZENIA, podzespoły elektryczne muszą być
niedostępne.
JEŻELI PRZEWÓD ZASILAJĄCY JEST ZBYT KRÓTKI,
należy zlecić zainstalowanie gniazdka w
pobliżu urządzenia wykwali kowanemu
elektrykowi lub technikowi serwisu.
4
2 h
WAŻNE INFORMACJE
OCZYŚCIĆ POWIERZCHNIE wilgotną ściereczką i wytrzeć do
sucha.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
NAGRZEWAĆ WSTĘPNIE PUSTĄ SZUFLADĘ przez
co najmniej 2 godziny: obrócić pokrętło
temperatury do pozycji maksymalnej, aby
wybrać maksymalną temperaturę - pozwoli
to na pozbycie się wszelkich pozostałości
po procesie produkcji (smar, olej, żywice),
które mogłyby przyczynić się do powstania
nieprzyjemnych zapachów podczas pierwszego
ycia. Ponieważ niektóre z tych zapachów są
nieprzyjemne, zaleca się zapewnienia dobrej
wentylacji w kuchni podczas wykonywania
tej procedury. Po wykonaniu tej prostej czynności,
urządzenie będzie gotowe do użytkowania.
5
DZIECI mogą obsługiwać urządzenie bez nadzo-
ru osób dorosłych jedynie wówczas, gdy zosta-
ły odpowiednio poinstruowane, jak należy bez-
piecznie obchodzić się z urządzeniem, i rozumie-
ją zagrożenia wynikające z niewłaściwego uży-
cia urządzenia.
O
MAWIANE URZĄDZENIE NIE MOŻE BYĆ OBSŁUGIWANE PRZEZ
osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolno-
ściach fizycznych, sensorycznych lub mentalnych
bez nadzoru osoby odpowiedzialnej za ich bez-
pieczeństwo.
O
STRZEŻENIE!
DOSTĘPNE ELEMENTY MOCNO SIĘ NAGRZEWAJĄ podczas
pracy urządzenia. Małe dzieci nie powinny prze-
bywać w jego pobliżu.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ, czy nie są
uszkodzone uszczelki drzwiczek oraz miejsca
w ich pobliżu. W przypadku stwierdzenia
uszkodzeń należy zaprzestać korzystania
z urządzenia, aż do czasu naprawy przez
wykwali kowanego technika serwisu.
N
IE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ PALNYCH
MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu szu ady.
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB NA
ZEWNĄTRZ SZUFLADY ZAPALI SIĘ LUB POJAWI SIĘ DYM,
należy trzymać drzwi szu ady zamknięte
i odłączyć sznur zasilający, bądź wyłącz
zasilanie na tablicy bezpieczników.
N
IE UŻYWAĆ żrących środków i oparów
chemicznych w urządzeniu. Zakupione
urządzenie zostało zaprojektowane
specjalnie do utrzymywania
temperatury przedmiotów. Nie
jest ono przeznaczona do
celów przemysłowych ani
laboratoryjnych.
N
APRAWY SERWISOWE MOGĄ BYĆ
WYKONYWANE WYŁĄCZNIE PRZEZ
PRZESZKOLONEGO TECHNIKA SERWISU.
Wykonywanie jakichkolwiek
napraw, bądź czynności serwisowych
wiążących się ze zdejmowaniem
wszelkich osłon przez osobę
nieprzeszkoloną jest niebezpieczne.
ZABRANIA SIĘ ZDEJMOWANIA JAKICHKOLWIEK OSŁON.
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE DO KORZYSTANIA W PRZYSZŁOŚCI
N
IE WOLNO UMIESZCZAĆ LUB PRZESUWAĆ naczyń na
dnie szuflady, ponieważ może to zadrapać po-
wierzchnię. Należy zawsze używać podkładek
antypoślizgowych pod naczynia.
N
IE WIESZAĆ ANI NIE KŁAŚĆ ciężkich przedmiotów
na froncie szuflady, gdyż spowoduje to uszko-
dzenie mechanizmu otwierania i prowadnic
szuflady.
N
IE UŻYWAĆ urządzenia jako grzejnika ani nawil-
żacza.
6
WAŻNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
NINIEJSZE URZĄDZENIE PRZEZNACZONE JEST WYŁĄCZNIE DO
UŻYTKU DOMOWEGO.
S
ZUFLADY NIE NALEŻY WYKORZYSTYWAĆ jako szafki.
M
AKSYMALNA ŁADOWNOŚĆ szuflady wynosi 25 kg.
Nie przeciążać
N
IE ZAKRYW DNA szuflady podgrzewającej folią
aluminiową ani innymi przedmiotami.
Z
ABRANIA SIĘ UMIESZCZANIA CIEPŁEJ ŻYWNOŚCI i na-
pojów bezpośrednio na dnie szuflady. Nale-
ży używać odpowiednich naczyń lub pojemni-
ków ceramicznych.
PRZED ROZPOCZĘCIEM CZYSZCZENIA naly zaczek
na ostygnięcie urządzenia.
P
OWIERZCHNIE USZCZELNIAJĄCE DRZWI SZUFLADY NALEŻY
UTRZYMYWAĆ W CZYSTOŚCI. Drzwi szuflady mus
się zamykać prawidłowo.
N
ALEŻY WYTRZEĆ WSZELKIE SKROPLINY , jakie mogą
znajdować się w ostygłej szufladzie po użyciu.
DRZWI URZĄDZENIA NALEŻY
OTWIER OSTROŻNIE!
MOŻE DOJŚĆ DO GWAŁTOWNEGO WYDOBYCIA SIĘ
GORĄCEGO POWIETRZA.
NALEŻY UŻYWAĆ RĘKAWIC LUB OCHRANIACZY, aby
uniknąć oparzeń podczas dotykania nacz
lub części szuflady.
K
APIĄCE SOKI Z OWOCÓW mogą pozostawić trwa-
łe plamy. Należy odczekać, aż urdzenie osty-
gnie i wyczcić je przed następnym użyciem.
A
BY NIE DOPUŚCIĆ DO PORYSOWANIA, nie należy
przesuwać naczyń po dnie szuflady podgrze-
wającej.
N
IE OPIERAĆ SIĘ ANI NIE SIAD na otwartej szufla-
dzie, gdyż spowoduje to uszkodzenie prowad-
nic teleskopowych.
ZABRANIA SIĘ WYCIĄGANIA półek pod pełnym
obciążeniem. Zachować ostrożność.
ZAGRENIE ZATRUCIA SPOŻYWCZEGO!
NIGDY NIE POZOSTAWIAĆ ŻYWNCI na czas dłuż-
szy niż godzina przed lub po gotowaniu. Ta-
kie postępowanie może doprowadzić do za-
trucia spożywczego lub choroby.
P
RZYKRYĆ NACZYNIA Z ŻYWNOŚC folią plastikową,
aby uniknąć wysychania żywności.
Z
ABRANIA SIĘ WLEWANIA WODY bezpośrednio do
szuflady.
7
FUNKCJE URZĄDZENIA
PULPIT STERUJĄCY
LAMPKA WSKAŹNIKOWA
POKRĘTŁO WIELOFUNKCYJNE
OBUDOWA
OTWORY MOCUJĄCE
PULPIT STERUJĄCY
LAMPKA WSKAŹNIKOWA
FILC ANTYPOŚLIZGOWY
8
OTWIERANIE POPRZEZ NACIŚNIĘCIE
P
O NACIŚNIĘCIU ŚRODKOWEJ CZĘŚCI SZUFLADY NASTĄPI
JEJ WYSUNCIE (otwarcie). Aby zamknąć szufladę,
należy po
prostu wci-
snąć ją na
miejsce, aż
do zadziała-
nia mechanizmu blokującego.
OBSŁUGA SZUFLADY
UWAGA:
CZAS POTRZEBNY do podgrzania naczyń, szklanek itp. uzależniony jest od róż-
nych czynników, takich jak:
Materiał i grubość
Ilość zawartości
Układ zawartości
Z TEGO WZGLĘDU nie można podać dokładnych wskazówek. Ustalenie prawi-
dłowego czasu dla najczęściej używanych zestawów jest możliwe po zdo-
byciu doświadczenia.
PRZED WYCIEM PODGRZANYCH PRZEDMIOTÓW, należy wączyć urządzenie.
FUNKCJA TEMPERATURA °C PORADY
FILIŻANKI I
SZKLANKI
OK. 40°C
G
ORĄCE YNY w filiżankach lub szklankach uprzednio
podgrzanych do tej temperatury nie stygną tak szybko.
Każdy pojemnik może być chwytany gołymi rękami bez
jakiegokolwiek ryzyka.
T
ALERZE
OK. 60°C
P
OTRAWY NA TAKICH TALERZACH długo pozostają gorące.
Pojemniki można chwytać rękami bez ryzyka, lecz zaleca
się użycie rękawic lub okładzin ochronnych.
C
ERAMIKA MAX
O
K. 85°C
O
DPOWIEDNIE DO UTRZYMYWANIA WYSOKIEJ TEMPERATURY POTRAW .
Zaleca się przykrycie żywności, aby nie dopuścić do jej
wyschncia.
NALEŻY STOSOW UCHWYTY DO NACZYŃ LUB RĘKAWICE do
wyjmowania przedmiotów o tej temperaturze.
USTAWIENIE TEMPERATURY
OBSŁUGA SZUFLADY
SZUFLADA JEST OBSŁUGIWANA PRZY UŻYCIU pokrętła
regulacyjnego temperatury. Jest ono łatwo
dostępne po otwarciu
szuflady.
G
DY SZUFLADA DZIA i jest zamknięta, na jej fron-
cie widoczna jest świecąca lampka. Brak świecenia
oznacza, że szuflada jest wączona.
UMIEŚCIĆ NACZYNIA w szufladzie.
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO WIELOFUNKCYJNE do żądanej pozycji.
OSTROŻNIE ZAMKNĄĆ SZUFLADĘ.
9
U
DŹWIG UZALEŻNIONY JEST od wysokości urządze-
nia i rozmiaru naczyń. Całkowite obciążenie
nie powinno przekraczać 25 kg.
NACZYNIA OBIADOWE DLA 6 OSÓB
6T
ALERZE Ø 28 CM
6TALERZ DO ZUPY Ø 22 CM
1WAZA NA ZUPĘ Ø 30 CM
2TALERZE OBIADOWE Ø 36 CM
PODGRZEWANIE RÓŻNYCH PRZEDMIOTÓW
20 T
ALERZE Ø 26 CM
36 TALERZE DO ZUPY Ø 22 CM
30 MISECZKI DO ZUPY Ø 10 CM
10 TALERZE Ø 27 CM
10 TALERZE DO ZUPY Ø 22 CM
10 TALERZE DO PIZZY Ø 36 CM
80 FILIŻANKI DO KAWY ESPRESSO
40 FILIŻANKI DO CAPPUCINO
30 S
ZKLANKI
18 TALERZE DO ZUPY Ø 22 CM
2TALERZE OBIADOWE 21 X 18 CM
PRZYKŁADY:
U
DŹWIG U
ZA
A
LE
LE
ŻN
ŻN
IO
IO
NY
NY
J
J
ES
ES
T
T
o
o
wy
wy
so
k
ko
ści
u
UDŹWIG
OBSŁUGA SZUFLADY
10
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
CZYSZCZENIE JEST JEDY, NORMALNIE WYMAGA
czynnością konserwacyjną.
S
ZUFLADĘ NALEŻY UTRZYMYWAĆ W CZYSTOŚCI , aby nie
niszczyć jej powierzchni, co ma negatywny
wpływ na trwałość urządzenia oraz może pro-
wadzić do ewentualnych niebezpiecznych sy-
tuacji.
N
IE UŻYWAĆ DRUCIAKÓW METALOW-
YCH, PREPARATÓW CZYSZCZĄCYCH
ZAWIERAJĄCYCH SUBSTANCJE ŚCIERNE,
zmywaków z wełny stalowej,
ostrych zmywaków itp., mogą-
cych uszkodzić panel sterujący oraz powierzch-
nie wewnętrzne i zewnętrzne szuflady. Należy
używać gąbki i delikatnego detergentu lub ręcz-
nika papierowego oraz środka do mycia szyb w
sprayu. Środek do mycia szyb należy rozpylić na
ręcznik papierowy.
SZUFLADY NIE NALEŻY SPRYSKIWAĆ bezpośrednio.
R
EGULARNIE, a w szczególności po wy-
laniu się płynów, należy wyjmo-
wać tkaninę antypoślizgową i
wycierać wnętrze szuflady do
czysta.
S
OLE MAJĄ WŁAŚCIWOŚCI ŻRĄCE dlatego ich nagro-
madzenie w komorze szuflady może prowa-
dzić do powstania rdzy. Kwaśne sosy, takie jak
keczup, musztarda, a także solone potrawy, ta-
kie jak marynowane pieczenie, zawierają chlor-
ki i kwasy. Mają one negatywny wpływ na po-
wierzchnie stalowe. Dobrym zwyczajem jest
czyszczenie ostygniętej komory szuflady po
każdym użyciu.
N
IE NALEŻY RÓWNIEŻ UŻYWAĆ: detergentów zawie-
rających sodę, kwasy lub chlorki, detergentów
ściernych (w proszku ani w płynie), myjek ścier-
nych (np. druciaków) ani myjek zawierających
pozostałości detergentów ściernych, detergen-
tów odkamieniających, detergentów do zmy-
warek ani sprayów do piekarników.
N
IE NALEŻY DOPUSZCZAĆ DO ZBIERANIA SIĘ RESZTEK
TŁUSZCZU lub żywności wokół drzwiczek i ich
uszczelki. Brak dbałości o czystość uszczelki
może prowadzić do uszkodzeń frontów lub są-
siednich urządzeń, spowodowanych nieprawi-
dłowym zamknięciem drzwiczek podczas pracy.
INFORMACJE OGÓLNE
DO CZYSZCZENIA POWIERZCHNI WEWNĘTRZNYCH,
ZEWNĘTRZNEJ I WEWNĘTRZNEJ POWIERZCHNI DRZWICZEK
ORAZ OTWORU DRZWI należy stosować delikatne
detergenty, wodę i miękką szmatkę.
ANTYPOŚLIZGOWE PODŁOŻE SZUFLADY
Z
ALECA SIĘ czyszczenie dna szuflady po każ-
dym użyciu i po ostygnięciu. Dzięki temu brud
nie będzie się gromadził, a czyszczenie jest ła-
twiejsze.
F
ILC ANTYPOŚLIZGOWY można wyjmować w celu
oczyszczenia dna szuflady. Podłoże to moż-
na myć ręcznie w gorącej wodzie z dodatkiem
łagodnego detergentu. Dokładnie wysuszyć.
Filc antypoślizgowy należy myć w temperatu-
rze 4C i pozostawić do ocieknięcia i wysusze-
nia. Filc antypoślizgowy należy umieścić z po-
wrotem w szufladzie tylko po całkowitym wy-
schnięciu.
11
WYJMOWANIE SZUFLADY
X2
PODNIEŚĆ delikatnie front szuflady do góry i wy-
sunąć, aż do zwolnienia tylnych haczyków za-
bezpieczających.
WYJĄĆ szufladę i odstawić na bok. Nie zanurzać
w wodzie.
OCZYŚCIĆ ostrożnie podłoże i wnętrze przy uży-
ciu wody z delikatnym detergentem.
CAŁKOWICIE OTWORZYĆ szufladę.
ODKRĘCIĆ 2 przednie wkręty.
MONTOWANIE SZUFLADY NA MIEJSCE
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
ZAMONTOWAĆ szufladę na miejsce w odwrotnej
kolejności. Tzn.: umieścić ją na prowadnicach i
zamontować 2 wkręty przednie w najbardziej
wysuniętych do przodu otworach. Upewnić
się, że dwa haczyki zabezpieczające z tyłu zna-
lazły się na swoim miejscu przed dokręceniem
wkrętów.
12
INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEW
JEŚLI SZUFLADA NIE DZIAŁA, przed skontaktowaniem się z serwisem,
należy wykonać kontrole podane w poniższej tabeli.
MA TO NA CELU ZAPOBIEGANIE niepotrzebnym wezwaniom serwisu, za
które użytkownik zostanie obciążony.
Kontaktując się z Serwisem należy zawsze podawać numer seryj-
ny i model szuflady (patrz tabliczka serwisowa na spodzie szuflady).
Dalsze informacje podano w książce gwarancyjnej.
PROBLEM MOŻLIWA PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE
SZUFLADA nie działa Czy szuflada jest podłączona
do źródła zasilania?
Nastąpiło przepalenie bez-
piecznika topikowego lub
wyzwolenie wyłącznika ins-
talacyjnego?
Zapoznać się z instrukcją
instalacji, aby upewnić się czy
wykonano ją prawidłowo.
Wymienić bezpiecznik topikowy
lub załączyć wyłącznik. Jeli
problem nie przemija, należy
wezwać elektryka.
SZUFLADA nie przesuwa się
prawidłowo
Czy łyska kulkowe nie są
prawidłowo wyrównane?
Czy szuflada jest prawidłowo
zamocowana na prowadni-
cach?
Czy szuflada jest
przeciążona?
Czy szuflada jest obciążona
nierównomiernie?
Czy pod szufladą zebrało się
dużo brudu?
Kilkakrotnie całkowicie wysunąć i
wsunąć szufladę.
Zdemontować szufladę i
ponownie zainstalować na
prowadnicach.
Zmniejszyć obciążenie.
Obciążenie w szufladzie nie
powinno przekraczać 25 kg.
Równomiernie rozłożyć
zawartość szuflady.
Wymontować szufladę i
dokładnie oczyścić.
NA SZUFLADZIE ZBIERA SIĘ
nadmierna ilość wilgoci
ycie folii aluminiowej do
pakowania żywności może
powodować zbieranie się
wilgoci oraz jej wyciekanie
do szuflady.
Niezapakowane potrawy?
Zapakować potrawy w folię
plastikową.
Przykryć potra pokrywką.
ŻYWNĆ WYSYCHA Wilgoć ucieka. Przykryć potrawy pokrywką lub
zapakować w folię plastikową.
TEMPERATURA ZBYT WYSOKA LUB
zbyt niska
Czy naczynia były pod-
grzewane wystarczająco
długo?
Czy drzwi są dobrze
zamknięte?
Ustawić pokrętło regulacji
temperatury we właściwej
pozycji.
Sprawdzić uszczelnienie drzwi i
zamknąć drzwi.
LAMPKA PILOTOWA nie świeci,
lecz szuflada działa
Lampka może być uszkod-
zona?
Zaczekać na ostygnięcie szuflady
i powtórzyć czynność. Jeżeli
problem nadal występuje, należy
wezwać serwis!
SZUFLADA CZĘSTO PRZESTAJE
DZIAŁ nieoczekiwanie,
lecz działa ponownie po
zresetowaniu obwodu
Termostat może być uszko-
dzony.
Zaczekać na ostygnięcie szuflady
i powtórzyć czynność. Jeżeli
problem nadal występuje, należy
wezwać serwis!
13
JEŻELI KABEL ZASILANIA WYMAGA WYMIANY, naly go
wymienić na nowy - oryginalny, dostępny w
naszych punktach serwisowych. Wymiana kab-
la zasilającego może być wykonana tylko przez
wykwalifikowanego technika serwisu.
N
APRAWY SERWISOWE MOGĄ BYĆ WYK-
ONYWANE WYŁĄCZNIE PRZEZ PRZ-
ESZKOLONEGO TECHNIKA SERWISU.
Wykonywanie jakichkolwiek na-
praw, bądź czynności serwisowych
wiążących się ze zdejmowaniem
wszelkich osłon przez osobę nie-
przeszkoloną jest niebezpieczne.
Z
ABRANIA SIĘ ZDEJMOWANIA JAKICHKOL-
WIEK OSŁON.
INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEW
OCHRONA ŚRODOWISKA
PUDEŁKO OPAKOWANIA nadaje
się w pełni do ponownego
przetworzenia, co
potwierdza symbol
recyklingu. Usuwanie należy
przeprowadzać zgodnie z
lokalnymi przepisami. Materiały
z opakowania, które stanowią potencjalne
zagrożenie (worki plastikowe, styropian,
itp.), należy przechowywać w miejscach
niedostępnych dla dzieci.
NINIEJSZE URZĄDZENIE posiada oznaczenia
zgodnie z Dyrektywą Europejską
2002/96/EC w sprawie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewnienie prawidłowego usunięcia
omawianego produktu pomoże zapobiec
niekorzystnemu wpływowi na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka, jakie
mogą być spowodowane nieodpowiednim
traktowaniem odpadów w postaci tego
produktu.
SYMBOL umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego
dokumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie może
być traktowany jak odpad z
gospodarstwa domowego.
Urządzenie naly zdać w
odpowiednim punkcie
zbiórki zajmującym
się recyklingiem
urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
USUWANIE musi odbywać
się zgodnie z lokalnymi przepisami dot.
ochrony środowiska i usuwania odpadów.
BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE na temat
traktowania, odzyskiwania i recyklingu
opisywanego urządzenia można uzyskać
w lokalnym urzędzie miasta, w miejskim
przedsiębiorstwie usuwania odpadów lub w
sklepie, w którym produkt został zakupiony.
PRZED ZŁOMOWANIEM należy odciąć kabel
zasilający, aby uniemożliwić ponowne
podłączenie urządzenia do sieci.
14
15
16
DANE TECHNICZNE
NAPIĘCIE ZASILANIA 220 - 240 V/50 - 60 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY 350 - 450 W
B
EZPIECZNIK TOPIKOWY 10 A
W
YMIARY ZEWNĘTRZNE (WYS. X SZER. X .) 121 X 595 X 520
W
YMIARY WEWNĘTRZNE (WYS. X SZER. X .) 110 X 445 X 455
PL
4619- 694- 78181
Whirlpool jest zastrzeżonym znakiem towarowym  rmy Whirlpool, USA.
© Whirlpool Sweden AB 2009. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wyprodukowano w Szwecji.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Whirlpool WD 142 IX instrukcja

Typ
instrukcja