3
PL
DZIECI MOGĄ obsługiwać urządzenie bez nad-
zoru osób dorosłych jedynie wówczas, gdy
zostały odpowiednio poinstruowane, jak na-
leży bezpiecznie obchodzić się z urządzeniem
i rozumieją zagrożenia wynikające z niewłaś-
ciwego użycia urządzenia. Dzieci powinny
być nadzorowane podczas korzystania z in-
nych źródeł ciepła (jeśli
dostępne) niezależnie
lub w połączeniu z ku-
chenką mikrofalową ze
względu na wytwarzane
wysokie temperatury.
N
INIEJSZE URZĄDZENIE NIE JEST PRZEZNACZONE DO
użytku przez osoby (w tym dzieci) o ograni-
czonych zdolnościach ruchowych, postrze-
gania lub umysłowych, a także przez oso-
by nie posiadające odpowiedniej wiedzy i
doświadczenia, z wyjątkiem sytuacji, gdy
osoba odpowiedzialna za ich bezpieczeń-
stwo udzieliła odpowiedniego instruktażu
z zakresu obsługi urządzenia i nadzorowa-
ła takie czynności.
NALEŻY DOPILNOWAĆ, aby urządzenie nie było
przedmiotem zabaw dzieci.
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ PAL-
NYCH MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu
kuchenki. Opary mogą spowodować za-
grożenie pożarem lub wybuch.
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do su-
szenia tkanin, papieru, przypraw, ziół,
drewna, kwiatów lub innych palnych ma-
teriałów. Może to spowodować pożar.
N
IE NALEŻY GOTOWAĆ ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować pożar.
N
IE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU zwłasz-
cza wtedy, gdy do gotowania używa się po-
jemników papierowych lub wykonanych z
tworzyw sztucznych i innych łatwopalnych
materiałów. Papier może się zwęglić lub za-
palić, zaś niektóre rodzaje plastiku mogą się
topić podczas podgrzewania żywności.
Nie pozostawiać kuchenki bez nad-
zoru, w przypadku używania dużej ilości
tłuszczu lub oleju, gdyż może dojść do
przegrzania i pożaru.
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB
NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy
trzymać drzwiczki zamknięte i wyłączyć
kuchenkę. Odłączyć kabel zasilający lub
wyłączyć zasilanie na tablicy bezpieczni-
kowej lub wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI mi-
krofalowej do podgrzewania
czegokolwiek w szczelnie
zamkniętych pojemni-
kach. Wzrost ciśnienia może
spowodować uszkodzenie podczas ich ot-
wierania, a nawet wybuch.
JAJKA
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do gotowa-
nia lub podgrzewania całych jaj
w skorupce lub bez, gdyż mogą
eksplodować nawet po zakoń-
czeniu gotowania.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ, czy nie są
uszkodzone uszczelki drzwiczek oraz miej-
sca w ich pobliżu. W przypadku stwierdze-
nia uszkodzeń należy zaprzestać korzysta-
nia z kuchenki, aż do czasu naprawy przez
wykwali kowanego technika serwisu.
N
IE UŻYWAĆ żrących środków i oparów che-
micznych w urządzeniu. Zakupiona ku-
chenka została zaprojektowana specjalnie
do podgrzewania i gotowania żywności.
Nie jest ona przeznaczona do celów prze-
mysłowych ani laboratoryjnych.
N
IE WIESZAĆ ANI NIE KŁAŚĆ ciężkich przedmio-
tów na drzwiach, gdyż może to spowodo-
wać uszkodzenie mechanizmu otwierania
i zawiasów kuchenki. Nie należy wieszać
żadnych przedmiotów na klamce drzwi.