7
•
Aby jak najlepiej wykorzystać nowe
urządzenie, należy przeczytać uważnie
instrukcję obsługi i zachować ją na
przyszłość.
•
Usunąć zabezpieczenia z kartonu oraz
ochronną folię plastykową.
•
Wyjąć akcesoria z piekarnika i podgrzać go
do 200° C na czas jednej godziny, tak aby
usunąć przykre zapachy od smarów
ochronnych i materiałów izolacyjnych.
Podczas wykonywania tej czynności należy
pozostawić drzwiczki otwarte.
1. Opakowanie
•
Materiał z opakowania nadaje się w 100 %
na surowce wtórne i jest oznakowany
symbolem surowców wtórnych ( ).
2. Urządzenie
•
Urządzenie zostało wyprodukowane
z materiałów nadających się na surowce
wtórne. Urządzenie należy złomować zgodnie
z lokalnymi przepisami uzdatniania odpadów.
Odciąć przewody zasilające tak, aby nie
można było ponownie podłączyć urządzenia.
.
•
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności konserwacji, należy je odłączyć od
zasilania elektrycznego.
•
Dzieci nie mogą mieć dostępu do piekarnika,
gdy jest on używany oraz zaraz po jego
wyłączeniu.
•
Piekarnik musi być naprawiany bądź regulowany
wyłącznie przez wykwalifikowanego technika.
•
Należy zatroszczyć się o to, aby przewody
elektryczne innych urządzeń, znajdujących się
blisko piekarnika, nie stykały się z jego gorącymi
częściami i nie zaplątały się w drzwi piekarnika.
•
Piekarnik jest wyposażony w system
chłodzenia powietrznego dla zapobieżenia
nadmiernemu rozgrzewaniu się jego ścianki
czołowej oraz obudowy. Zaleca się schłodzenie
piekarnika i meblościanki, po okresie jego
używania przekraczającym jedną godzinę w
temperaturze 200° C lub większej. Po
zakończeniu pieczenia na dowolnej funkcji (z
wyjątkiem grilla), należy pozostawić piekarnik
załączony na ok. 15 minut, po uprzednim
przestawieniu pokrętła regulacji temperatury w
położenie “0”. Podczas pieczenia, drzwi
piekarnika winny być zamknięte.
Piekarnik
•
Nie należy nigdy stawać ani siadać na
otwartych drzwiczkach piekarnika. Nie
należy nigdy wieszać ciężaru na klamce
otwartych drzwi piekarnika.
•
Aby wyjąć tacki do pieczenia lub inne
akcesoria, gdy piekarnik jest gorący, należy
użyć rękawic.
• Nie należy przykrywać dna piekarnika
folia aluminiową.
•
Nie należy przechowywać w piekarniku
materiałów palnych - stwarzają ryzyko pożaru
gdy piekarnik zostanie niechcący włączony.
•
Podczas procesu pieczenia woda odparowuje
z potrawy. Para i inne opary muszą być
usuwane z komory piekarnika. Uznaliśmy, że
najlepszym rozwiązaniem, ze względów
bezpieczeństwa i estetyki, będzie
pozostawienie otworu w dolnej części drzwi.
Wskutek tego, może być widoczna
okazjonalnie para wychodząca z tego miejsca
(patrz rys.). Jest to zjawisko normalne; dolna
krawędź może być oczyszczona po zdjęciu
drzwi, tak jak to opisano w dalszej części tego
rozdziału “Czyszczenie piekarnika i jego
akcesoriów”.
Należy pamiętać, że w
piekarniku może być para. Dlatego też
należy bardzo ostrożnie otwierać drzwi
piekarnika.
•
Nie należy kłaść znacznych ciężarów na
otwartych drzwiach, gdyż może to
doprowadzić do uszkodzenia komory i
zawiasów. Maks. ciężar: 7 kg
.
UWAGA: Gdy są używane urządzenia,
wentylator chłodzący pracuje w sposób ciągły, z
dwiema, różnymi prędkościami, zależnie od
temperatury podzespołów.
Pełna prędkość: z powodu wysokiej
temperatury podzespołów.
Połowa prędkości, z przerwami: gdy
temperatura podzespołów jest niższa.
Praca przerywana jest zjawiskiem normalnym,
gdy wentylator pracuje na połowie prędkości.
Wentylator może w dalszym ciągu pracować,
nawet po wyłączeniu urządzenia, dla
zapewnienia dostatecznego chłodzenia
podzespołów i sąsiednich urządzeń
.
PRZED UŻYCIEM URZĄDZENIA
PORADY ODNOŚNIE OCHRONY ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
W
y
l
o
t
o
p
a
r
ó
w
54662-pl.fm5 Page 7 Thursday, March 22, 2001 5:37 PM