IKEA OBU 206 W instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

3
SPIS TREŚCI PL
INSTALOWANIE
STRONA
4
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
STRONA
6
PRZED UŻYCIEM URZĄDZENIA
STRONA
7
PORADY ODNOŚNIE OCHRONY ŚRODOWISKA
STRONA
7
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
STRONA
7
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI ENERGII
STRONA
8
AKCESORIA PIEKARNIKA
STRONA
9
AKCESORIA PŁYTY KUCHENNEJ
STRONA
9
TABELE GOTOWANIA
STRONA
10
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I
JEGO AKCESORIÓW
STRONA
11
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
KONWENCJONALNYCH, ELEKTRYCZNYCH PŁYT
KUCHENNYCH
STRONA
13
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
CERAMICZNYCH PŁYT KUCHENNYCH
STRONA
13
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
STRONA
13
SERWIS TECHNICZNY
STRONA
14
DEKLARACJA ZGODNOŚCI CE
STRONA
14
54662-pl.fm5 Page 3 Thursday, March 22, 2001 5:37 PM
4
Informacja techniczna dla instalatora
PIEKARNIK
Aby uchronić piekarnik przed uszkodzeniem, po
jego rozpakowaniu, a przed wykonaniem
podłączeń, należy go postawić na podstawie
z polistyrenu.
Nie należy próbować podnosić piekarnika za
uchwyt.
Podnosić go za boki, tak jak pokazano na rysunku
(patrz strzałka).
Sprawdzić czy urządzenie nie zostało uszkodzone
podczas transportu.
Wymiary piekarnika oraz wymiary meblościanki
kuchennej są pokazane na rysunku obok.
Meblościanka kuchenna, stykająca się
z piekarnikiem, musi być odporna na ciepło
(min. 80° C).
Jeśli laminat lub beton nie są dostatecznie
odporne na wysoką temperaturę to mogą wystąpić
wypaczenia, wybrzuszenia lub odpadanie
kawałków.
Aby zapewnić właściwą wentylację, należy
posłużyć się wytycznymi podanymi na rysunku
(co najmniej 500 x 80 mm). Należy pozostawić
dodatkowy odstęp równy 5 mm, pomiędzy górnym
brzegiem piekarnika, a dolnym brzegiem płyty
kuchennej. Odstęp ten nie może być zamknięty
przez paski ani poprzeczki obudowy.
Podczas instalowania piekarnika należy zadbać o
to, aby jego boczne ścianki nie stykały się
z czołowymi krawędziami obudowy lub sąsiednimi
szufladami bądź drzwiami (patrz rys.).
Wykonać podłączenia elektryczne pomiędzy płyta
kuchenną i piekarnikiem (patrz rozdział
“Podłączenie do zasilania elektrycznego”).
Zamocować piekarnik do meblościanki za pomocą
śrub
(A)
tak, jak to pokazano na rys.
INSTALOWANIE
Bez stykania się
54662-pl.fm5 Page 4 Thursday, March 22, 2001 5:37 PM
5
Płyta kuchenna
Płyta kuchenna musi być włożona w blat roboczy,
o grubości od 20 mm do 50 mm.
Przestrzeń pomiędzy płytą kuchenną a
piekarnikiem winna być pozbawiona jakichkolwiek
innych elementów (poprzeczki, podpórki, etc.).
Jeśli płyta kuchenna jest instalowana w
pobliżu szafy kuchennej, należy pozostawić
odległość co najmniej 100 mm od krawędzi
płyty do ścianki bocznej szafki.
W blacie roboczym należy wyciąć otwór,
o wymiarach podanych w karcie opisowej
urządzenia, dostarczonej osobno.
Jeżeli dostarczona uszczelka nie została
zamocowana uprzednio, założyć ją na krawędź
płyty kuchennej, po uprzednim wyczyszczeniu
powierzchni styku, tak jak to pokazano na rysunku.
Płyta kuchenna z elektrycznymi płytkami
grzewczymi
Jeśli blat jest drewniany, należy zastosować
dostarczone zaciski.
1.
Ustawić 4 zaciski sprężynowe (
B
) i zamocować je
w miejscach na to przeznaczonych od spodu płyty
kuchennej.
2.
Zamocować płytę w blacie roboczym.
Jeśli płyta robocza jest wykonana z marmuru,
plastiku, materiału ceramicznego, kamienia
naturalnego, itp.
płyta kuchenna musi być
zamocowana za pomocą wsporników (
C
)
kod
4819 310 18528 (do zamówienia w serwisie
technicznym).
1.
Ustawić wsporniki nad otworami i zamocować za
pomocą dostarczonych śrub.
2.
Zamocować płytę w blacie roboczym.
Ceramiczna płyta kuchenna
Uwaga:
Przed instalacją płyty kuchennej usunąć folię
ochronną.
Jeśli blat jest drewniany,
należy zastosować
odpowiednie zaciski sprężynowe i śruby
znajdujące się na wyposażeniu.
1.
Ustaw 4 zaciski sprężynowe
(
D
) tak jak to pokazano
na rysunku, przestrzegając podanych wymiarów.
2.
Zamocować zaciski używając śrub
(
E
).
3.
Zamocować płytę w blacie roboczym.
Jeśli płyta robocza jest wykonana z marmuru,
plastiku, materiału ceramicznego, kamienia
naturalnego, itp.
, płyta kuchenna musi być
zamocowana za pomocą wsporników (
F
) kod
4819 404 78697 (do zamówienia w serwisie
technicznym).
1.
Zamocować płytę w blacie roboczym.
2.
Ustawić 4 wsporniki
(
F
) tak jak pokazano na
rysunku, zgodnie z grubością płyty roboczej.
3.
Zamocować 4 śruby
(
G
) w otworach (
H
).
INSTALOWANIE
54662-pl.fm5 Page 5 Thursday, March 22, 2001 5:37 PM
6
Podłączenia piekarnika do zasilania
elektrycznego
Upewnić się czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej jest takie samo, jak instalacji
elektrycznej Twojego mieszkania. Tabliczka
znamionowa znajduje się na przedniej krawędzi
otworu piekarnika (widoczna po otwarciu drzwi
piekarnika).
Należy użyć kabla H05RR-F (minimalna
długość 800 mm).
Uwaga: Wszystkie podzespoły piekarnika
pracują na napięciu 230-240 V. Jeśli będzie
wykonane podłączenie 400 V, należy
dopilnować aby doprowadzone zostało do
piekarnika napięcie 230-240 V, tak jak to
pokazano w tabelce obok.
Połączenie płyty kuchennej i piekarnika
Przed podłączeniem piekarnika do zasilania
elektrycznego, należy sprawdzić czy płyta
kuchenna jest wymieniona na liście zestawów
płyta/piekarnik.
Połączyć złącza 3 biegunowe i 4 biegunowe do
odpowiednich złączy piekarnika.
Złącze 3 biegunowe (
H
) znajduje się z tyłu, po
prawej stronie panelu sterowania; złącze 4
biegunowe (
J
) znajduje się w górnej części
piekarnika, w lewym rogu (patrz rys.).
Podłączyć przewód taśmowy, żółto-zielony ( )
(
K
), wychodzący z płyty kuchennej, do śruby,
znajdującej się w pobliżu kostki 3 biegunowej.
UWAGA: NIE PODŁĄCZAĆ ZASILANIA PRZED
ZAKOŃCZENIEM POŁĄCZENIA PIEKARNIKA I
PŁYTY.
Zamontować piekarnik w meblościance.
Należy uważać, aby nie zablokować przewodu
zasilającego.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Liczba przewodów X Podłączenie
1N+
~
H05 RR-F 3X4 mm
2
2N+
~
H05 RR-F 4X2,5 mm
2
3+
~
H05 RR-F 4X2,5 mm
2
3N+
~
H05 RR-F 5X1,5 mm
2
Urządzenie winno być zainstalowane i
podłączone do instalacji elektrycznej
przez wykwalifikowanego technika,
według instrukcji producenta i zgodnie z
lokalnymi przepisami.
Instalator jest odpowiedzialny za
właściwe podłączenie elektryczne
urządzenia oraz za przestrzeganie
odnośnych przepisów bezpieczeństwa.
Urządzenie musi być podłączone do sieci
elektrycznej, poprzez wyłącznik
wielobiegunowy posiadający odstęp styków
(w stanie otwartym) co najmniej 3 mm.
Uziemienie urządzenia jest wymagane
przepisami prawa.
Nie używać rozdzielaczy ani
przedłużaczy.
Po wykonaniu instalacji urządzenia,
należy zakryć dostęp do elementów
instalacji elektrycznej.
54662-pl.fm5 Page 6 Thursday, March 22, 2001 5:37 PM
7
Aby jak najlepiej wykorzystać nowe
urządzenie, należy przeczytać uważnie
instrukcję obsługi i zachować ją na
przyszłość.
Usunąć zabezpieczenia z kartonu oraz
ochronną folię plastykową.
Wyjąć akcesoria z piekarnika i podgrzać go
do 200° C na czas jednej godziny, tak aby
usunąć przykre zapachy od smarów
ochronnych i materiałów izolacyjnych.
Podczas wykonywania tej czynności należy
pozostawić drzwiczki otwarte.
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się w 100 %
na surowce wtórne i jest oznakowany
symbolem surowców wtórnych ( ).
2. Urządzenie
Urządzenie zostało wyprodukowane
z materiałów nadających się na surowce
wtórne. Urządzenie należy złomować zgodnie
z lokalnymi przepisami uzdatniania odpadów.
Odciąć przewody zasilające tak, aby nie
można było ponownie podłączyć urządzenia.
.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności konserwacji, należy je odłączyć od
zasilania elektrycznego.
Dzieci nie mogą mieć dostępu do piekarnika,
gdy jest on używany oraz zaraz po jego
wyłączeniu.
Piekarnik musi być naprawiany bądź regulowany
wyłącznie przez wykwalifikowanego technika.
Należy zatroszczyć się o to, aby przewody
elektryczne innych urządzeń, znajdujących się
blisko piekarnika, nie stykały się z jego gorącymi
częściami i nie zaplątały się w drzwi piekarnika.
Piekarnik jest wyposażony w system
chłodzenia powietrznego dla zapobieżenia
nadmiernemu rozgrzewaniu się jego ścianki
czołowej oraz obudowy. Zaleca się schłodzenie
piekarnika i meblościanki, po okresie jego
używania przekraczającym jedną godzinę w
temperaturze 200° C lub większej. Po
zakończeniu pieczenia na dowolnej funkcji (z
wyjątkiem grilla), należy pozostawić piekarnik
załączony na ok. 15 minut, po uprzednim
przestawieniu pokrętła regulacji temperatury w
położenie “0”. Podczas pieczenia, drzwi
piekarnika winny być zamknięte.
Piekarnik
Nie należy nigdy stawać ani siadać na
otwartych drzwiczkach piekarnika. Nie
należy nigdy wieszać ciężaru na klamce
otwartych drzwi piekarnika.
Aby wyjąć tacki do pieczenia lub inne
akcesoria, gdy piekarnik jest gorący, należy
użyć rękawic.
Nie należy przykrywać dna piekarnika
folia aluminiową.
Nie należy przechowywać w piekarniku
materiałów palnych - stwarzają ryzyko pożaru
gdy piekarnik zostanie niechcący włączony.
Podczas procesu pieczenia woda odparowuje
z potrawy. Para i inne opary muszą być
usuwane z komory piekarnika. Uznaliśmy, że
najlepszym rozwiązaniem, ze względów
bezpieczeństwa i estetyki, będzie
pozostawienie otworu w dolnej części drzwi.
Wskutek tego, może być widoczna
okazjonalnie para wychodząca z tego miejsca
(patrz rys.). Jest to zjawisko normalne; dolna
krawędź może być oczyszczona po zdjęciu
drzwi, tak jak to opisano w dalszej części tego
rozdziału “Czyszczenie piekarnika i jego
akcesoriów”.
Należy pamiętać, że w
piekarniku może być para. Dlatego też
należy bardzo ostrożnie otwierać drzwi
piekarnika.
Nie należy kłaść znacznych ciężarów na
otwartych drzwiach, gdyż może to
doprowadzić do uszkodzenia komory i
zawiasów. Maks. ciężar: 7 kg
.
UWAGA: Gdy są używane urządzenia,
wentylator chłodzący pracuje w sposób ciągły, z
dwiema, różnymi prędkościami, zależnie od
temperatury podzespołów.
Pełna prędkość: z powodu wysokiej
temperatury podzespołów.
Połowa prędkości, z przerwami: gdy
temperatura podzespołów jest niższa.
Praca przerywana jest zjawiskiem normalnym,
gdy wentylator pracuje na połowie prędkości.
Wentylator może w dalszym ciągu pracować,
nawet po wyłączeniu urządzenia, dla
zapewnienia dostatecznego chłodzenia
podzespołów i sąsiednich urządzeń
.
PRZED UŻYCIEM URZĄDZENIA
PORADY ODNOŚNIE OCHRONY ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
W
y
l
o
t
o
p
a
r
ó
w
54662-pl.fm5 Page 7 Thursday, March 22, 2001 5:37 PM
8
Pyty elektryczne, konwencjonalne/
ceramiczne
Nie włączać płyt grzewczych/ stref
gotowania, jeżeli nie ustawione na nich
garnki.
Płyta kuchenna jest wyposażona w płyty
grzewcze/ strefy gotowania, o różnych
rozmiarach. Używać takich garnków, których
średnica dna jest taka sama lub nieco
większa niż średnica płyty grzewczej/ strefy
gotowania.
Aby nie spowodować trwałego
uszkodzenia szklano-ceramicznej płyty,
nie należy używać:
- Garnków ze spodami, które nie są
całkowicie płaskie.
- Metalowych garnków z emaliowanym
spodem.
Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni
roboczej lub wsporczej.
Nie należy pozostawia urządzenia bez
nadzoru podczas smażenia - ryzyko pożaru.
Specyficzne zalecenia dla ceramicznych
płyt kuchennych
Do funkcji szybkiego gotowania należy
używać wyłącznie garnków ze stali
nierdzewnej, z płaskim, podwójnym dnem.
Jeżeli płyta ceramiczna przełamie się lub
pęknie z powodu gwałtownego uderzenia
(spadające przedmioty, itp.), nie należy jej
używać i niezwłocznie wezwać Serwis.
Na gorących strefach gotowania nie należy
kłaść jedzenia zapakowanego w folię
aluminiową, plastikowych pojemników lub
szmatek.
Nie upuszczać garnków na płytę ceramiczną,
gdyż istnieje ryzyko porysowania płyty.
Jeśli płyta jest wyposażona w lampy
halogenowe to nie należy się w nie
wpatrywać gdy są załączone.
Nie dopuszczać do wysypywana się na płytę
kuchenną cukru lub podobnych substancji.
Jeśli to konieczne, należy starannie
wyczyścić płytę kuchenną, według instrukcji
czyszczenia i konserwacji, podanych
w niniejszym podręczniku.
Używane czajniki lub garnki powinny mieć
średnicę dna równą lub nieco większą niż
strefa gotowania.
Należy używać tylko garnków i patelni
z płaskim dnem.
Podczas gotowania należy, w miarę
możliwości, przykrywać garnki.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków, itp.
używać mało wody, aby skrócić czas
gotowania
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze
oszczędności energii i skrócenie czasu
gotowania.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI ENERGII
OK!
NIE!
54662-pl.fm5 Page 8 Thursday, March 22, 2001 5:37 PM
9
Dostarczone akcesoria zależą od modelu
(patrz osobna Karta Urządzenia).
Taca do ociekania
Taca do ociekania jest przeznaczona do zbierania
tłuszczu i kawałków żywności, po jej ustawieniu pod
siatką; może być także użyta jako blacha do pieczenia
mięsa, drobiu i ryb, z jarzynami lub bez. Jeśli jest
używana jako taca do ociekania, umieszczona pod
rusztem, należy wlać do niej trochę wody aby
zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu i powstawaniu
dymu.
Taca do pieczenia
Służy do pieczenia herbatników, bez i pizzy.
Ruszt
Ruszt może być używany do pieczenia żywności, jak
również jako podparcie dla tac do pieczenia, foremek
do ciasta oraz innych naczyń kuchennych. Może być
używany w dwóch ustawieniach ( lub )
i umieszczany na dowolnym poziomie w piekarniku.
Panele katalityczne (zależnie od modelu)
Panele są pokryte warstwą mikroporów, która
pochłania rozpryskujący się tłuszcz. Zalecamy
wykonanie automatycznego czyszczenia po pieczeniu
szczególnie tłustych potraw.
1.
Aby wyczyścić piekarnik, należy go rozgrzać do
200° C gdy jest pusty i pozostawić go załączonego
na okres około jednej godziny.
2.
Po zakończeniu tego cyklu i wystygnięciu
piekarnika, należy usunąć resztki żywności za
pomocą wilgotnej gąbki.
Nie należy stosować detergentów ani środków
czyszczących - grozi to uszkodzeniem pokrycia
z emalii katalitycznej.
Rożen (zależnie od modelu)
Rożen należy używać zgodnie z odpowiednim
rozdziałem zawartym Karcie Urządzenia,
dostarczonej osobno.
Zabezpieczenie przed dziećmi AMH 122
Wyposażenie takie można zamówić w serwisie
technicznym, część N° 4819 310 18436 lub u
sprzedawcy pod nr 017124.
AKCESORIA PIEKARNIKA
AKCESORIA PŁYTY KUCHENNEJ
1
2
3
4
5
1
2
3
4
5
54662-pl.fm5 Page 9 Thursday, March 22, 2001 5:37 PM
10
.
UWAGA: Czasy gotowania i temperatury są wyłącznie orientacyjne. Dostępne funkcje
piekarnika są zależnie od modelu. patrz osobna Karta Urządzenia.
TABELE GOTOWANIA
PRODUKTY
Funkcja statyczna Funkcja wentylator
Funkcja statyczna
+ Wentylator
Temp.
°C
Półka
na
dnie
Czas
gotowania
(Min.)
Temp.
°C
Półka
na
dnie
Czas
gotowania
(Min.)
Temp.
°C
Półka
na
dnie
Czas
gotowania
(Min.)
Mięso
Jagnie (1,5 Kg) 200 2 90-120 200 2 75-85 180 2 80-110
Koźlę (1,5 Kg) 200 2 90-120 200 2 75-85 180 2 80-110
Baranina (1,5 Kg) 200 2 90-120 200 2 75-85 180 2 80-110
Cielęcina (1,5 Kg) 180 2 90-120 200 2 75-85 170 2 80-110
Wołowina (1 Kg) 180 2 90-120 200 2 65-75 170 2 80-110
Wieprzowina (1 Kg) 180 2 100-130 200 2 65-75 170 2 90-120
Królik (1,5 Kg) 180 2 100-110 200 3 75-85 170 2 90-120
Kurczak (1 Kg) 200 2 65-75 200 2 60-70 200 2 65-75
Indyk (3 Kg) 180 2 180-200 200 2 130-150 180 2 180-200
ś (2 Kg) 180 2 140-160 200 2 90-100 180 2 140-160
Duck (1,5 Kg) 180 2 90-120 200 2 75-85 180 2 90-110
Ryba (ok. 1 kg)
Karp 180 2 45-55 180 2 40-50 170 2 45-55
Ok 180 2 60-80 180 2 40-50 170 2 60-80
Łosoś 180 2 60-80 180 2 40-50 170 2 60-80
Tuńczyk 180 2 60-80 180 2 40-50 170 2 60-80
Pstrąg 180 2 45-55 180 3 40-50 170 2 45-55
Kotlety rybne (1 kg)
Miecznik 170 2 35-45 180 3 35-45 170 2 35-45
Tuńczyk 170 2 35-45 180 3 35-45 170 2 35-45
Łosoś 170 2 35-45 180 3 35-45 170 2 35-45
Dorsz 170 2 35-45 180 3 35-45 170 2 35-45
Jarzyny
Nadziewana papryka 180 2 50-70 180 2 40-50 170 2 50-70
Nadziewane pomidory 180 2 50-70 180 3 55-65 170 2 50-70
Pieczone ziemniaki 180 2 40-50 200 3 55-65 180 2 40-50
Zapiekanki 180 2 40-50 200 3 65-75 180 2 40-50
Desery itp.
Ciastka 150 2 35-45 150 3 30-40 150 2 35-45
Ciasto z nadzieniem
(owoce - ser)
160 2 60-80 160 3 45-55 160 2 60-80
Ciasta owocowe 170 2 30-40 160 3 45-55 170 2 30-40
Strudel z jabłkami 180 2 40-50 190 3 45-50 180 2 40-50
Herbatniki 140 2 20-35 150 1-3 25-35 140 2-4 20-35
Ptysie 150 2 30-40 170 2-3 30-40 150 2-4 30-40
Placki 160 2 50-60 160 3 45-55 160 2 50-60
Chleb 180 2 30-40 220 2 50-60 180 2 30-40
Pizza 225 2 10-15 250 1-3 30-40 225 2 10-15
Łazanki 180 2 35-45 200 3 35-45 180 2 35-45
Paszteciki 180 2 15-25 200 1-3 15-20 180 2-4 15-25
Suflety 160 2 40-50 180 2 45-55 160 2 40-50
54662-pl.fm5 Page 10 Thursday, March 22, 2001 5:37 PM
11
UWAGA: Czasy gotowania i temperatury są wyłącznie orientacyjne. Dostępne funkcje
piekarnika są zależnie od modelu. patrz osobna Karta Urządzenia.
Po zakończeniu pieczenia należy odczekać,
aż piekarnik się wystudzi, a następnie
wyczyścić go tak, aby zapobiec gromadzeniu
się pozostałości z upieczonego jedzenia.
Jeśli resztki potrawy pozostaną zapieczone
na ściankach, należy użyć specjalnego
środka do czyszczenia piekarnika i
postępować według instrukcji producenta,
podanych na opakowaniu tego środka.
Zewnętrzne części piekarnika należy czyścić
gąbką i ciepłą wodą.
Nie należy stosować środków ściernych
ani myjek drucianych.
Do czyszczenia okna w drzwiach piekarnika,
należy stosować ciekły detergent.
Akcesoria piekarnika należy myć
w zmywarce lub w zlewie, z dodatkiem
środka do czyszczenia piekarników.
Podczas przedłużonego używania
piekarnika oraz podczas pieczenia na
różnych poziomach (zwłaszcza potraw
o dużej zawartości wody, takich jak pizza,
nadziewane jarzyny, itp...), może wystąpić
kondensacja na wewnętrznej stronie
uszczelnienia drzwi.
Gdy piekarnik jest ostudzony, zaleca się
usunąć skondensowaną wodę za pomocą
ściereczki lub gąbki.
TABELE GOTOWANIA
PRODUKTY
Funkcja Grill
Funkcja Grill + Wentylator
Temp.
°C
Półka na
dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Temp.
°C
Półka na
dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Befsztyk z polędwicy 200 4 25-35 225 3 20-30
Kotlety 200 4 20-30 225 3 15-25
Kiełbaski 200 4 25-35 225 3 20-30
Kotlety wieprzowe 200 4 20-30 225 3 15-25
Ryby 200 4 20-30 220 3 15-25
Pałeczki z kurczaka 200 4 30-40 200 3 30-40
Kebaby 200 4 25-35 200 3 25-35
Żeberka 200 4 35-45 200 3 35-45
Połówki kurczaka 200 3 45-55 200 3 45-55
Kurczak w całości - - - 200 3 60-70
Pieczeń (wieprzowa, wołowa,
cielęca) (ok. 1 kg)
- - - 175 2 90-100
Kaczka - - - 180 2 90-120
Udziec z jagnięcia - - - 200 2 80-100
Pieczeń wołowa - - - 200 2 40-60
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I JEGO AKCESORIÓW
54662-pl.fm5 Page 11 Thursday, March 22, 2001 5:37 PM
12
Zdejmowanie drzwi piekarnika (do czyszczenia)
1.
Otworzyć drzwi piekarnika.
2.
Nacisnąć w przód zaczepy zawiasów (
A
).
3.
Podnieść zaczepy aż zaskoczą i zdjąć drzwi.
4.
Podczas czyszczenia drzwi należy uważać, aby
nie odłączyć zaczepów zawiasów drzwi.
5.
Założyć drzwi, wykonując powyższe czynności
w odwrotnej kolejności.
Aby wyczyścić sklepienie piekarnika należy zdjąć
element grzewczy grilla (zależnie od modelu)
Nie należy czyścić piekarnika dopóki nie
wystygnie.
1.
Aby wyczyścić sklepienie piekarnika należy zdjąć
element grzewczy grilla i obniżyć go na tyle, na ile
jest to możliwe.
2.
Wyczyścić sklepienie piekarnika i zamocować
element grzewczy grilla na swoim miejscu.
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnika
1.
Odłączyć zasilanie elektryczne piekarnika.
2.
Odkręcić klosz.
3.
Wymienić żarówkę (patrz UWAGA).
4.
Założyć klosz.
5.
Podłączyć zasilanie elektryczne.
Wymiana żarówki bocznej (zależnie od modelu)
1.
Odłączyć zasilanie elektryczne piekarnika.
2.
Zdjąć boczną siatkę z lewej strony.
3.
Podważyć klosz za pomocą śrubokręta i zdjąć go.
4.
Wyjąć żarówkę (patrz UWAGA) z ceramicznej
oprawki. Założyć nową żarówkę posługując się
plastikowymi rękawicami, lub odtłuścić ją alkoholem.
5.
Ustawić klosz lampy na miejscu i docisnąć do
ścianki piekarnika, aż zaskoczy.
6.
Założyć boczną siatkę.
7.
Podłączyć zasilanie.
UWAGA:
Stosować wyłącznie żarówki 25 W, 230 V,
E-14 typ, T300° C, dostępne w serwisie.
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I JEGO AKCESORIÓW
54662-pl.fm5 Page 12 Thursday, March 22, 2001 5:37 PM
13
Przed przystąpieniem do czyszczenia płyty,
należy ją odłączyć od zasilania elektrycznego i
odczekać aż ostygnie.
Czyszczenie i konserwacja konwencjonalnej
płyty kuchennej
Używać szmatki i ciepłej wody z mydłem.
Nie używać materiałów ściernych,
odrdzewiaczy, środków do czyszczenia na bazie
chloru ani szczotek drucianych do garnków.
Nie zostawić na płycie substancji kwaśnych
(ocet, sól, sok z cytryny, itp.).
Płyty kuchenne ze stali nierdzewnej
Używać środka czyszczącego,
przeznaczonego do stali nierdzewnej.
UWAGA:
Po dłuższym używaniu płyty
kuchennej, mogą wystąpić odbarwienia w
pobliżu płyt grzewczych. Jest to spowodowane
przez wysoką temperaturę płyt grzewczych.
Czyszczenie płyt grzewczych
Płyty należy czyścić gdy są ciepłe (nie gorące!).
Używać zwilżonej szmatki i soli. Wycierać do
czysta szmatką zwilżoną olejem do pieczenia.
Płyta kuchenna winna być czyszczona po
każdym użyciu, po uprzednim jej schłodzeniu.
Zapobiegnie to gromadzeniu się brudu i uczyni
czyszczenie łatwiejszym.
Użyć czystej szmatki, chłonnej serwetki
kuchennej do wycierania oraz płynu do
zmywania lub odpowiedniego środka do
czyszczenia ceramicznych płyt kuchennych.
Usunąć przypieczony brud przy pomocy
dostarczonego skrobaka i odpowiedniego
środka czyszczącego.
Resztki jedzenia powinny być wyczyszczone
zanim przypieką się na płycie ceramicznej.
Nie używać materiałów ściernych, wybielaczy,
środków do czyszczenia kuchenki w sprayu ani
szczotek drucianych do garnków.
Płyta winna być od czasu do czasu
impregnowana za pomocą markowej
parafiny ochronnej, przeznaczonej do płyt
ceramicznych.
Piekarnik nie działa
Wyłączyć i załączyć ponownie piekarnik, aby
upewnić się czy niedomaganie ustąpiło.
Sprawdzić czy jest napięcie w sieci.
Przełącznik piekarnika w pozycji “
0
?
Sprawdzić czy jest nastawiona temperatura i
została wybrana funkcja.
Jeśli na wyświetlaczu elektronicznym
widnieje napis“
OFF
”, nacisnąć dowolny
przycisk, aby zresetować piekarnik, a
następnie ustawić zegar.
Sprawdzić czy programator mechaniczny
(zależnie od modelu) jest ustawiony na .
Gdy płyta kuchenna nie działa
Sprawdzić czy prąd dopływa do płyty.
Czy pokrętło nie jest ustawione na
0
Ustaw
główny odłącznik zasilania na
OFF
(na kilka
minut), a następnie przestaw do położenia
ON
” i sprawdź czy urządzenie nadal nie
działa.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KONWENCJONALNYCH,
ELEKTRYCZNYCH PŁYT KUCHENNYCH
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
CERAMICZNYCH PŁYT KUCHENNYCH
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
54662-pl.fm5 Page 13 Thursday, March 22, 2001 5:37 PM
14
Zanim zwrócicie się Państwo do Serwisu:
1.
Należy sprawdzić czy nie ma możliwości
wyeliminowania usterek samemu
(patrz “Instrukcja wyszukiwania usterek”).
2.
Wyłączyć i załączyć urządzenie, aby sprawdzić
czy usterka nie została usunięta.
Jeśli rezultat powyższych prób jest negatywny,
należy skontaktować się z najbliższym Serwisem.
Proszę podać:
krótki opis usterki,
dokładny typ i model urządzenia,
Numer serwisowy (numer ten znajduje się na
tabliczce znamionowej, po słowie SERVICE),
znajduje się od spodu płyty kuchennej lub na
Karcie Urządzenia oraz na tabliczce umieszczonej
po prawej stronie wnęki piekarnika (widoczny gdy
drzwi piekarnika są otwarte). Numer serwisowy
jest jakże podany w karcie gwarancyjnej,
dokładny adres i numer telefonu.
W celu wykonania naprawy w czasie trwania
gwarancji, należy zawsze zgłaszać się
do
Autoryzowanego Serwisu Producenta,
jak zostało
wyszczególnione w warunkach gwarancji.
W przypadku konieczności wykonania naprawy
przez
techników nie należących do Autoryzowanego
Serwisu Pruducenta,
należy poprosić o
zaświadczenie wykonanej naprawy. Należy stosować
tylko oryginalne
części zamienne.
Przestrzeganie tych podstawowych zasad
gwarantuje jakość i bezpieczeństwo w
użytkowaniu produktu.
Urządzenia niniejsze są przeznaczone do
styczności z artykułami spożywczymi i są
skonstruowane zgodnie z Dyrektywą 89/109/EEC.
Urządzenia przeznaczone wyłącznie do użytku
domowego, jako urządzenia do pieczenia.
Wszelkie inne zastosowania (np. ogrzewanie
pomieszczeń) niewłaściwe i w następstwie tego
niebezpieczne.
Urządzenia niniejsze zostały zaprojektowane,
wytworzone i przeznaczone do sprzedaży zgodnie z:
- Wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy Niskie
napięcie 73/23/EEC,
- wymogów zabezpieczeń według Dyrektywy
EMC 89/336/EEC,
- Wymagań Dyrektywy 93/68/EEC.
Urządzenie mieści się w klasie “
Y
” kategorii
zabezpieczenia przeciwpożarowego.
SERWIS TECHNICZNY
DEKLARACJA ZGODNOŚCI CE
54662-pl.fm5 Page 14 Thursday, March 22, 2001 5:37 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

IKEA OBU 206 W instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla