PL 17
ten służy do usuwania z piekarnika zanieczyszczeń i
resztek żywności. Czas trwania programu: 30 minut.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Upewnić się, że urządzenie zostało
wyłączone z prądu, i poczekać aż
urządzenie ostygnie.
Bez odpowiedniego nadzoru dzieci nie powinny
czyścić urządzenia lub wykonywać jakichkolwiek
czynności konserwacyjnych.
Przód obudowy ze stali nierdzewnej
(w zależności od modelu)
Do czyszczenia tej powierzchni stosować wyłącznie
delikatne detergenty (mydliny) i miękką gąbkę, która
nie porysuje wykończenia. Nie stosować środków
czystości o właściwościach ściernych lub
zawierających rozpuszczalniki, ponieważ mogłyby
one uszkodzić powłokę obudowy.
Powierzchnie lakierowane i elementy plastikowe
(w zależności od modelu)
Do czyszczenia pokręteł i przycisków, rączek drzwi,
naklejek i tabliczek znamionowych nie stosować
środków czystości lub materiałów czyszczących o
właściwościach ściernych oraz środków czystości
zawierających alkohol lub na bazie alkoholu. Aby
uniknąć uszkodzenia powierzchni, wszelkie
zabrudzenia usuwać natychmiast miękką szmatką
nie posiadającą właściwości ściernych i niewielką
ilością wody.
Można także stosować środki czystości i materiały
czyszczące przeznaczone do takich powierzchni
zgodnie z instrukcjami ich producentów.
Powierzchnie emaliowane
(piekarnik, płyta kuchenki)
Czyścić przy pomocy wilgotnej gąbki z detergentem.
Tłuste plamy można usuwać przy pomocy ciepłej
wody i specjalnego detergentu do emalii. Do
czyszczenia powierzchni emaliowanych nigdy nie
używać środków o właściwościach ściernych
nieodwracalnie uszkadzających powierzchnię
urządzenia.
Powierzchnie szklane
Do czyszczenia szklanych drzwiczek piekarnika nie
używać silnych środków czyszczących o
właściwościach ściernych lub ostrych skrobaków
metalowych, ponieważ mogłyby one doprowadzić do
pęknięcia powierzchni, a w konsekwencji rozbicia
szkła. Powierzchnie szklane czyścić specjalnymi
środkami do szkła, luster i okien.
CZYSZCZENIE KUCHENEK
Powierzchnie wokół stref gotowania czyścić gorącą
wodą z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do
zmywania naczyń.
Do usuwania uporczywych zabrudzeń używać
nasączonego w detergencie zmywaka z wełny
stalowej. Następnie przepłukać i wytrzeć kuchenkę
do sucha.
Płyny zawierające sól, pozostałości po wykipieniu i
wilgoć mają niekorzystny wpływ na strefy gotowania.
Zawsze czyścić strefy gotowania.
Do utrzymania stref gotowania w dobrym stanie
używać zwykłych środków czyszczących i
dostępnych w handlu kondycjonerów. Jeśli strefa
gotowania jest trochę ciepła, środkowi
czyszczącemu łatwiej będzie dotrzeć do porów.
Pierścienie stref gotowania są wykonane ze stali
nierdzewnej. Ze względu na działanie ciepła mogą
one po pewnym okresie czasu nabrać żółtawego
odcienia. Jest to normalne zjawisko fizyczne.
Żółtawe kropki można usuwać przy użyciu zwykłych
środków do czyszczenia metali. Do czyszczenia tych
obwódek nie nadają się agresywne akcesoria do
czyszczenia naczyń, ponieważ mogłyby one
pozostawić po sobie zarysowania.
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI ZE
SZKŁACERAMICZNEGO
Po każdym użyciu poczekać aż wykonana ze szkła
ceramicznego powierzchnia przed przystąpieniem
do jej czyszczenia ostygnie. W przeciwnym razie
przy kolejnym użyciu płyty wszystkie pozostałe
nieczystości wtopią się w rozgrzaną powierzchnię.
Do regularnej konserwacji płyty ze szkła
ceramicznego używać specjalnych produktów
pielęgnacyjnych, które tworzą na powierzchni
powłokę ochronną zapobiegającą przywieraniu do
niej zabrudzeń.
Przed każdym użyciem powierzchni ze szkła
ceramicznego wytrzeć kurz lub inne
zanieczyszczenia, które mogłyby porysować
powierzchnię zarówno płyty jak i dna garnka.
Stalowe druciaki, szorstkie gąbki i
posiadające właściwości ścierne proszki czyszczące
mogą porysować powierzchnię. Powierzchnię mogą
także uszkodzić agresywne środki czyszczące w