Urządzenie to oznaczono zgodnie z
europejską wytyczną 2012/19/EU o zużytych
urządzeniach elektrycznych i
elektronicznych (waste electrical and
electronic equipment - WEEE).
Wytyczna ta określa ramy obowiązującego w
całej Unii Europejskiej odbioru i wtórnego
wykorzystania starych urządzeń.
Przygotowanie do użycia
Umyj wszystkie odłączane części (patrz rozdział
„Czyszczenie”).
Wyciągnij przewód sieciowy ze schowka w tylnej
części urządzenia.
Włóż pojemnik na sok do urządzenia. Załóż na
urządzenie pojemnik na miąższ, lekko go
przechylając. Najpierw wsuń górny koniec
pojemnika, a następnie dociśnij dolny.
Aby opróżnić pojemnik na miąższ podczas
wyciskania soku, wyłącz urządzenie i ostrożnie
wyjmij pojemnik.
Uwaga: Załóż z powrotem pusty pojemnik na
miąższ przed ponownym wyciskaniem soku.
Włóż filtr do pojemnika na sok. Przytrzymaj
pokrywkę nad filtrem i opuść ją, umieszczając
w odpowiedniej pozycji.
Upewnij się, że filtr jest prawidłowo zamocowany
na wałku napędowym (usłyszysz „kliknięcie”).
Zawsze sprawdzaj filtr przed użyciem. Jeśli
zauważysz, że jest zniszczony lub pęknięty, nie
korzystaj z urządzenia. Skontaktuj się z
najbliższym centrum serwisowym firmy Gorenje
lub sprzedawcą urządzenia.
Zatrzaśnij oba zaciski na pokrywce, aby
zablokować ją na swoim miejscu (usłyszysz
„kliknięcie”). Wsuń popychacz do otworu na
produkty, ustawiając rowek w popychaczu w
jednej linii z małą wypustką wewnątrz otworu.
Upewnij się, są zatrzaśnięte w odpowiedniej
pozycji.
Załóż pokrywkę na dzbanku na sok, aby uniknąć
rozlania. Postaw dzbanek na sok pod Dziobkiem.
Zasady używania
Urządzenie będzie działało jedynie wtedy, gdy
wszystkie części będą prawidłowo założone, a
pokrywka prawidłowo zamknięta za pomocą
zacisków.
Umyj owoce i/lub warzywa i pokrój je na kawałki,
które zmieszczą się do otworu na
produkty.
Upewnij się, że dzbanek na sok znajduje się pod
dociśniętym dziobkiem.
Aby włączyć urządzenie, przekręć pokrętło
regulacyjne do pozycji 1 (mała szybkość) lub 2
(normalna szybkość).
Szybkość 1 jest odpowiednia do miękkich
owoców i warzyw, takich jak arbuzy, winogrona,
pomidory, ogórki i maliny.
Szybkość 2 jest odpowiednia do wszystkich
rodzajów owoców i warzyw.
Włóż pokrojone na kawałki owoce lub warzywa do
otworu na produkty i za pomocą popychacza
delikatnie popychaj je w kierunku obracającego się
filtra.
Nie naciskaj zbyt mocno na popychacz, ponieważ
może to negatywnie wpłynąć na jakość soku, a
nawet spowodować zatrzymanie filtra.
Nigdy nie wkładaj palców ani żadnych
przedmiotów do otworu na produkty.
Po wyciśnięciu soku ze wszystkich składników,
gdy sok przestanie ściekać, wyłącz urządzenie i
poczekaj, aż filtr przestanie się kręcić.
Wskazówki
Używaj świeżych owoców i warzyw, gdyż
zawierają one więcej soku. Szczególnie
odpowiednie do wyciskania w sokowirówce są
ananasy, buraki, seler naciowy, jabłka, ogórki,
marchew, szpinak, melony, pomidory, granaty,
pomarańcze i winogrona.
Nie musisz obierać owoców i warzyw o cienkich
skórkach. Obranie jest konieczne tylko w
przypadku owoców z grubą skórką, takich jak
pomarańcze, ananasy i surowe buraki. Wytnij
także białe włókno owoców cytrusowych z uwagi
na jego gorzki smak.
Podczas przygotowywania soku z jabłek pamiętaj,
że gęstość soku zależy od odmiany jabłek. Im
bardziej soczyste jabłko, tym mniej gęsty sok.
Wybieraj jabłka, z których można wycisnąć taki
rodzaj soku, jaki lubisz.
Sok jabłkowy szybko zmienia kolor na brązowy.
Możesz spowolnić ten proces, dodając do niego
kilka kropel soku z cytryny.
Nie można wyciskać soku z owoców
zawierających skrobię, takich jak banany, papaje,
awokado, figi i mango. Użyj robota kuchennego
lub blendera, aby zmiksować te owoce.
W sokowirówce można wyciskać także liście i
głąby, np. sałaty.
Pij sok natychmiast po wyciśnięciu. Jeśli sok
będzie przez jakiś czas wystawiony na działanie
powietrza, straci swój smak i wartości odżywcze.
Aby wycisnąć maksymalną ilość soku, zawsze
naciskaj popychacz powoli.
Sokowirówka nie nadaje się do wyciskania soku z
owoców i warzyw, które są bardzo twarde,
włókniste i/lub zawierają skrobię, np. z trzciny
cukrowej.