3 Upewnijsię,żedzbaneknasokznajdujesiępoddociśniętym
dziobkiem.
4 Abywłączyćurządzenie,ustawprzełączniksterowaniawpozycji1
(małaszybkość)lub2(dużaszybkość).(rys.9)
- Szybkość 1 jest odpowiednia do miękkich owoców i warzyw, takich jak
arbuzy, winogrona, pomidory, ogórki i maliny.
- Szybkość 2 jest odpowiednia do pozostałych rodzajów owoców i
warzyw.
5 Włóżkawałkiowocówi/lubwarzywdootworunaproduktyiza
pomocąpopychaczadelikatniepopchnijjewkierunkuobracającego
sięltra(rys.10).
Nie naciskaj zbyt mocno na popychacz, ponieważ może to wpłynąć na ilość
uzyskanego soku.
Wskazówka: Im wolniej naciskasz na popychacz, tym więcej soku uzyskasz.
Nigdyniewkładajpalcówaniżadnychprzedmiotówdootworuna
produkty.
Po wyciśnięciu soku ze wszystkich składników, gdy sok przestanie ściekać,
wyłącz urządzenie i poczekaj, aż ltr przestanie się kręcić.
6 Podnieśdziobekdogóry,abyzapobiecrozlaniusoku.
- Używaj świeżych owoców i warzyw, gdyż zawierają one więcej soku.
Szczególnie odpowiednie do wyciskania w sokowirówce są ananasy,
buraki, seler naciowy, jabłka, ogórki, marchew, szpinak, melony, pomidory,
granaty i winogrona.
- Nie musisz obierać owoców i warzyw o cienkich skórkach. Usuwaj tylko
niejadalne skórki, np. z pomarańczy, ananasów, kiwi, melonów i surowych
buraków.
- Podczas przygotowywania soku z jabłek pamiętaj, że gęstość soku zależy
od odmiany jabłek. Im bardziej soczyste jabłko, tym mniej gęsty sok.
Wybieraj jabłka, z których można wycisnąć taki rodzaj soku, jaki lubisz.
- Sok jabłkowy szybko zmienia kolor na brązowy. Możesz spowolnić ten
proces, dodając do niego kilka kropel soku z cytryny.
18
- Nie można wyciskać soku z owoców zawierających skrobię, takich jak
banany, papaje, awokado, gi i mango. Użyj robota kuchennego lub
blendera, aby zmiksować te owoce.
- W sokowirówce można wyciskać także liście i głąby, np. sałaty.
- Pij sok natychmiast po wyciśnięciu. Jeśli sok będzie przez jakiś czas
wystawiony na działanie powietrza, straci swój smak i wartości
odżywcze.
- Aby wycisnąć maksymalną ilość soku, zawsze naciskaj popychacz powoli.
- Sokowirówka nie nadaje się do wyciskania soku z owoców i warzyw,
które są bardzo twarde, włókniste i/lub zawierają skrobię, np. z trzciny
cukrowej.
- W sokowirówce można także wyciskać sok z cytrusów. W tym celu
należy wyciąć białe włókno owoców cytrusowych z uwagi na jego gorzki
smak.
Doczyszczeniaurządzenianigdynieużywajczyścików,środkówściernych
aniżrącychpłynów,takichjakalkohol,benzynalubaceton.
Najłatwiej jest wyczyścić urządzenie bezpośrednio po użyciu.
1 Wyłączurządzenie.Wyjmijwtyczkęzgniazdkaelektrycznegoi
poczekaj,ażltrprzestaniesięobracać.
2 Zdejmijzabrudzoneczęścizczęścisilnikowej.Rozłóżsokowirówkęw
następującejkolejności:
- Wyjmij popychacz;
- Przesuń w dół ramię blokujące, tak aby znalazło się w położeniu
odblokowania;
- Zdejmij pokrywkę;
- Wyjmij pojemnik na miąższ;
3 Wyjmijpojemniknasokwrazzltrem(rys.11).
4 Umyjodłączanydziobekmniejsząstronąszczoteczki.Umyjwszystkie
częściopróczczęścisilnikowejzapomocąszczoteczkiwciepłej
wodziezdodatkiempłynudomycianaczyń,anastępnieopłuczjepod
bieżącąwodą.