- Szybkość 2 jest odpowiednia do pozostałych rodzajów owoców i warzyw, takich jak jabłka,
marchewki i buraki.
4 Włóżowocei/lubwarzywadootworunaproduktyizapomocąpopychaczadelikatnie
popchnijjewkierunkuobracającegosięltra.
Nie naciskaj zbyt mocno na popychacz, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na jakość soku, a
nawet spowodować zatrzymanie ltra.
Nigdyniewkładajpalcówaniżadnychprzedmiotówdootworunaprodukty.
5 Jeślipojemniknamiąższzostałzapełnionywtrakciepracyurządzenia,wyłączurządzenie,
ostrożniewyjmijpojemniknamiąższiopróżnijgo.
Uwaga: Załóż z powrotem pusty pojemnik na miąższ przed ponownym wyciskaniem soku.
6 Powyciśnięciusokuzewszystkichskładnikówwyłączurządzenieipoczekaj,ażltrprzestanie
siękręcić.Nalejsokzdzbankadoszklanki.
, Jeśliwdzbankuznajdujesięseparatorpiany,pianazostanieoddzielonaodsoku(rys.7).
- Używaj świeżych owoców i warzyw, gdyż zawierają one więcej soku. Szczególnie odpowiednie
do wyciskania w sokowirówce są ananasy, buraki, seler naciowy, jabłka, ogórki, marchew, szpinak,
melony, pomidory i winogrona.
- Nie musisz obierać owoców i warzyw o cienkich skórkach. Należy usuwać jedynie grube skórki,
np. z pomarańczy, ananasów i surowych buraków.
- Jeśli chcesz wycisnąć sok z owoców z pestkami, najpierw usuń pestki.
- Sok jabłkowy szybko zmienia kolor na brązowy. Możesz spowolnić ten proces, dodając do niego
kilka kropel soku z cytryny.
- Nie można wyciskać soku z owoców zawierających skrobię, takich jak banany, papaje, awokado,
gi i mango. Użyj robota kuchennego, blendera lub blendera ręcznego, aby zmiksować te owoce.
- W sokowirówce można wyciskać także liście i głąby, np. sałaty.
- Sokowirówka nie nadaje się do wyciskania soku z owoców i warzyw, które są bardzo twarde i/
lub włókniste lub też zawierają skrobię, np. z trzciny cukrowej.
Wyciśnij w sokowirówce sok z 4 śliwek (bez pestek) i 2 całych jabłek. Wymieszaj i podaj zaraz po
przygotowaniu.
Wyciśnij w sokowirówce sok z 2 całych jabłek, 100 g truskawek i 300 g marchwi. Wymieszaj i podaj
zaraz po przygotowaniu.
Najpierw włóż do sokowirówki cienki plasterek imbiru oraz 1 jabłko i wyciśnij z tych składników sok.
Następnie wyciśnij sok z 2 całych jabłek, 100 g dyni, 300 g marchwi i 1 buraka (ugotowanego).
Wymieszaj soki i podaj zaraz po przygotowaniu.
Wyciśnij sok z 300 g imbiru. Do wyciśnięcia soku potrzebna jest większa siła nacisku na popychacz
(do 10 kg).
Wskazówka: Jeśli masz ochotę częściej przyprawiać domowe soki sokiem z imbiru, możesz przygotować
go na zapas. Sok z imbiru można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia.
55