Philips HD 5400 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

przez d¬u†szy czas w odpowiedniej
temperaturze.
Opis ogølny (rys. 1)
A uchwyt
B pokrywka zbiornika na wod∑ (uchylna;
mo†liwo∂ç od¬åczenia)
C zbiornik na wod∑ ze wskaΩnikiem poziomu
wody
D czujnik temperatury
E wk¬adka z filtrem
F uchwyt na filtr (uchylny)
G zabezpieczenie przed kapaniem
H pokrywka dzbanka
I dzbanek na kaw∑
J p¬ytka podgrzewajåca
K w¬åcznik/wy¬åcznik z lampkå kontrolnå
L wtyczka do pod¬åczenia do urzådzenia
M sznur do podŒczenia do sieci
N ¬y†ka miarowa
Przed pierwszym u†yciem:
- Do zbiornika nalaç zimnej, czystej wody i
w¬åczyç ekspres bez kawy w filtrze (patrz punkt
"Parzenie kawy").
- Nast∑pnie wyczy∂ciç wszystkie cz∑∂ci, ktøre
dajå si∑ od¬åczyç od ekspresu (patrz
"Czyszczenie").
Czyszczenie
Ekspres mo†na czy∂ciç mi∑kkå szmatkå. Przed
przyståpieniem do czyszczenia zawsze
od¬åczaç sznur z sieci.
Cz∑∂ci, ktøre si∑ dajå od¬åczyç od ekspresu,
mo†na umyç w goråcej wodzie z dodatkiem
p¬ynu do mycia naczyµ. Nast∑pnie sp¬ukaç je
czystå, goråcå wodå i wysuszyç. Cz∑∂ci te
mo†na røwnie† myç w zmywarce.
Parzenie kawy
- Z ekspresu zdjåç dzbanek wraz z pokrywkå.
- Otworzyç pokrywk∑ zbiornika na wod∑.
- Do zbiornika wlaç odpowiedniå ilo∂ç wody
(rys. 2); nie mniej ni† pokazuje dolna kreska,
ale te† nie wy†ej od poziomu gørnej kreski.
Do gotowania u†ywaç tylko zimnej, czystej
wody.
Lewa skala odpowiada du†ym fili†ankom
(125 ml), a prawa - fili†ankom ma¬ym (85 ml).
34
polski
Uwaga:
Ekspres pod¬åczaç tylko do prådu
zmiennego o napi∑ciu identycznym z
podanym na tabliczce identyfikacyjnej
(umieszczonej na urzådzeniu).
Ekspresu nie stawiaç na goråcym
pod¬o†u.
Wtyczk∑ od¬åczaç od kontaktu zawsze:
- gdy pojawiå si∑ problemy w czasie
parzenia kawy;
- przed przyståpieniem do czyszczenia.
Uwa†aç, †eby sznur sieciowy nie dotyka¬
goråcej p¬ytki podgrzewajåcej.
Ekspresu u†ywaç w miejscu
niedost∑pnym dla dzieci. Uwa†aç, †eby
nie pociågn∑¬y za sznur.
Urzådzenia nigdy nie u†ywaç, je∂li
uszkodzona jest wtyczka, sznur sieciowy
lub sam ekspres.
Regularne usuwanie powstajåcego
kamienia gwarantuje niezawodne
dzia¬anie niepowtarzalnego systemu
parzenia kawy Cafè Gourmet. W tym celu
zalecamy przepuszczenie przez ekspres
dwa razy samego octu (Patrz røwnie†
rozdzia¬ "Usuwanie kamienia").
i doŒczonymi rysunkami.
Urzådzenia nigdy nie wk¬adaç do wody
(patrz punkt "Czyszczenie").
Do zbiornika nalewaç tylko ∂wie†ej,
zimnej wody.
Je∂li chcecie Paµstwo przestawiç
ekspres w inne miejsce, to najpierw
nale†y wyciågnåç wtyczk∑ z kontaktu, a
nast∑pnie ma¬å wtyczk∑ z gniazdka w
urzådzeniu.
Ekspres Cafè Gourmet posiada eksluzywny,
nowoczesny wzør i wyposa†ony jest w
urzådzenia techniczne umo†liwiajåce parzenie
kawy wed¬ug klasycznej metody zalewania
wrzåtkiem ∂wie†o zmielonych ziaren kawy. Ale
teraz odbywa si∑ to ca¬kowicie automatycznie!
Dzi∑ki ekspresowi Cafe Gourmet b∑dziecie
Paµstwo mogli w pe¬ni doceniç aromat ∂wie†o
parzonej kawy.
Po zakoµczeniu procesu parzenia kawy i gdy
ca¬y napar znajduje si∑ ju† w dzbanku, mo†na
od¬åczyç sznur sieciowy i ekspres przenie∂ç
tam, gdzie zamierzacie Paµstwo podaç kaw∑:
na stø¬ lub mo†e do innego pokoju.
Specjalna p¬ytka podgrzewajåca utrzyma kaw∑
- Wychyliç uchwyt filtra (rys. 3 i 4).
- Do filtra w¬o†yç wk¬ad papierowy (typu "102")
(rys. 5).
Niektøre modele wyposa†one så w filtr sta¬y.
Wøwczas nie trzeba u†ywaç filtra papierowego.
- Do papierowego filtra nasypaç odpowiedniå
ilo∂ç zmielonej kawy (rys. 6).
Je∂li u†ywacie Paµstwo du†ych fili†anek, trzeba
liczyç jednå czubatå ¬y†k∑ miarowå kawy na
fili†ank∑, a je∂li - ma¬ych, to - jednå p¬askå ¬y†k∑
miarowå na fili†ank∑.
- Stosowaç w¬a∂ciwie zmielonå kaw∑ (mielenie
na szybko do parzenia z filtrem).
Je∂li sami mielicie sobie Paµstwo kaw∑, to nie
mo†e ona byç zbyt mia¬ka.
- Uchwyt filtra wsunåç z powrotem do ekspresu
(rys. 7).
- Dzbanek na kaw∑ z pokrywkå postawiç na
p¬ytce podgrzewajåcej (rys. 8).
- W¬åczyç urzådzenie. Zapali si∑ lampka
kontrolna (rys. 9).
Rozpoczyna si∑ proces parzenia kawy.
Specjalny zawør "drip-stop" zabezpiecza przed
kapaniem kawy na p¬ytk∑ podgrzewajåcå, gdy:
- gdy dzbanek zosta¬ na krøtko zdj∑ty z niej w
czasie parzenia kawy;
- gdy dzbanek zosta¬ z niej zdj∑ty po
zakoµczeniu parzenia. (Mo†na wøwczas
zostawiç uchwyt filtra pod¬åczony do ekspresu.)
Uwaga: Stawiajåc dzbanek na kaw∑ na p¬ytce
podgrzewajåcej, nale†y zwrøciç uwag∑, †eby
by¬ on przykryty pokrywkå.
W przeciwnym wypadku zawør nie otworzy si∑ w
czasie parzenia kawy i do dzbanka nie pop¬ynie
kawa.
Kawa jest ju† gotowa:
- Po zakoµczeniu parzenia kawy, dzbanek (z
pokrywkå) mo†na zdjåç z p¬ytki (rys. 10).
- Je∂li nie zamierzacie Paµstwo wypiç ca¬ej
kawy, pozosta¬å cz∑∂ç naparu (rys. 11) mo†na
utrzymaç w odpowiedniej temperaturze,
stawiajåc dzbanek od razu na p¬ytce
podgrzewajåcej (rys. 12).
P¬ytka podgrzewajåca utrzymuje kaw∑ w
odpowiedniej temperaturze. Jednak kawa
najlepiej smakuje bezpo∂rednio po
zaparzeniu.
aJe∂li chcecie Paµstwo przenie∂ç ekspres Cafè
Gourmet na inne miejsce (do innego
pomieszczenia):
wy¬åczyç urzådzenie (lampka kontrolna ga∂nie);
- wyciågnåç wtyczk∑ z kontaktu;
- od¬åczyç ma¬å wtyczk∑ od urzådzenia
(rys. 13);
Teraz ekspres mo†na przenie∂ç (rys. 14).
P¬ytka podgrzewajåca utrzyma kaw∑ w
odpowiedniej temperaturze przez d¬u†szy czas.
- Na koniec wychyliç uchwyt filtra z ekspresu
(rys. 15).
- Wyjåç wk¬adk∑ z filtrem papierowym (rys. 16).
- Wyrzuciç papierowy filtr z fusami (rys. 17).
- Nie zapomnieç o wy¬åczeniu urzådzenia
(rys. 18).
Parzenie wi∑kszej ilo∂ci kawy (dzbanek za
dzbankiem)
Je∂li po zaparzeniu kawy zamierzacie Paµstwo
przygotowaç jej wi∑cej, najpierw trzeba wy¬åczyç
ekspres.
Nast∑pnie nalaç do zbiorniczka wody. Wlewajåc,
zwrøciç uwag∑, †eby zimna woda dotkn∑¬a
czujnika temperatury (po∂rodku pokrywki). Dzi∑ki
temu zamkni∑ty zostanie otwør wylotowy pod
zbiorniczkiem na wod∑.
Dzbanek si∑ zbi¬? Potrzebny dodatkowy
dzbanek?
Nowy dzbanek mo†ecie Paµstwo zamøwiç w
sklepie, w ktørym kupili∂cie ekspres, lub w
serwisie firmy Philips, podajåc numer HD 7919.
Usuwanie kamienia
Kamieµ usuwaç regularnie. Przy normalnym
u†yciu (czyli dwa pe¬ne dzbanki dziennie), kamieµ
nale†y usuwaç:
- w przypadku wody o twardo∂ci do 18° dH: od
dwøch do trzech razy w roku,
- w przypadku wody o twardo∂ci powy†ej 18°
dH: od czterech do pi∑ciu razy w roku.
Informacje o stopniu twardo∂ci wody otrzymacie
Paµstwo w lokalnych zak¬adach
wodociågowych.
- Zbiornik na wod∑ nape¬niç do po¬owy octem
spo†ywczym.
- Wstawiç dzbanek i uchwyt z filtrem
papierowym.
- W¬åczyç ekspres.
- Po wygotowaniu si∑ ca¬ej ilo∂ci octu, ekspres
wy¬åczyç.
35
- Po czterech minutach (lub wi∑cej) powtørzyç
ca¬å procedur∑ usuwania kamienia, u†ywajåc
tego samego octu.
- Umyç dzbanek na kaw∑, pokrywk∑ i uchwyt na
filtr.
- Do zbiornika nalaç czystej wody i wygotowaç jå
(czynno∂ç t∑ powtørzyç); umo†liwa to usuni∑cie
resztek octu i kamienia.
- Nast∑pnie dzbanek, pokrywk∑ i uchwyt na filtr
umyç w goråcej wodzie z dodatkiem p¬ynu do
mycia naczyµ; wszystko wyp¬ukaç i wytrzeç do
sucha.
- Je∂li zablokuje si∑ otwør wylotowy, to mo†na
wyjåç wk¬adk∑ (z elastycznego tworzywa)
(rys. 20) i wyczy∂ciç jå osobno.
36
1 / 1

Philips HD 5400 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla