- 14 -
PODSTAWOWE INFORMACJE
O URZĄDZENIU
Zasada działania płyty indukcyjnej
Pod szybą płyty indukcyjnej znajdują się cewki indukcyjne wytwarzające pole mag-
netyczne. Garnek umieszczony na polu magnetycznym rozgrzewa się pod wpły-
wem tego właśnie pola. Pamiętaj, że ważne jest używanie garnków posiadających
odpowiednie dno.
W zależności od zastosowanych garnków i ustawionej mocy podczas goto-
wania, urządzenie wydaje specyczny świst, jest to zjawisko normalne i nie
stanowi podstawy do reklamacji.
Charakterystyka naczyń
• Aby sprawdzić czy garnek jest odpowiedni do Twojej płyty indukcyjnej, sprawdź
czy do dna garnka przyciąga się magnes. Im większa siła przyciągania, tym
lepszy garnek.
• Zawsze korzystaj z garn ków wysokiej jakości, o idealnie płaskim dnie. Ko rzy
sta nie z garnków tego rodzaju zapobiega powstawaniu punktów o zbyt wyso-
kiej tem pe ra tu rze, może to skutkować przywieraniem przyrządzanej żywno-
ści do garnka. Garnki i patelnie o grubych metalowych ściankach zapewniają
doskonały rozkład ciepła. Wklęsłe dno garnka lub głęboko wytłoczone logo
producenta mają negatywny wpływ na kontrolowanie temperatury przez moduł
indukcyjny i mogą powodować przegrzanie naczyń.
• Nie używaj uszkodzonych garnków np. ze zdeformowanym na skutek nad-
miernej temperatury dnem.
• Stosując duże naczynia z dnem ferromagnetycznym, które-
go średnica jest mniejsza od całkowitej średnicy naczynia,
nagrzewa się wyłącznie część ferromagnetyczna naczynia.
Powoduje to sytuację, w której nie jest możliwe równo-
mierne rozprowadzenie ciepła w naczyniu. Obszar ferro-
magnetyczny zostaje zmniejszony w podstawie naczynia,
z powodu umieszczonych w niej elementów aluminiowych,
dlatego dostarczona ilość ciepła może być mniejsza. Może
się zdarzyć, że wystąpią problemy z wykryciem naczynia
lub nie zostanie ono wcale wykryte. Średnica części fer-
romagnetycznej naczynia powinna być dostosowana do
wielkości strefy grzejnej, w celu uzyskania optymalnych
wyników gotowania. W przypadku, gdy naczynie nie zosta-
ło wykryte w stree grzejnej, wypróbuj je w stree grzejnej
o odpowiednio mniejszej średnicy.