Amica PI6544 PIEZO Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA
OBSŁUGI
PŁYTA INDUKCYJNA
URZĄDZENIE NALEŻY URUCHAMIAĆ DOPIERO PO
PRZECZYTANIU INSTRUKCJI!
IO-HOB-0565 v3 / 8070756
(09.2018)
PB*4VI517FTB4M2C
- 2 -
- 3 -
Szanowny
Kliencie
Od dziś codzienne obowiązki staną się prostsze
niż kiedykolwiek. Urządzenie to połączenie
wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efek-
tywności. Po przeczytaniu instrukcji, obsługa nie
będzie problemem.
Sprzęt, który opuścił fabrykę był dokładnie spraw-
dzona przed zapakowaniem pod względem bez-
pieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach
kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji
obsługi przed uruchomieniem urządzenia. Prze-
strzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni
Państwa przed niewłaściwym użytkowaniem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak,
aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji
obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych
wypadków.
Z poważaniem
- 4 -
SPIS TREŚCI
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA 5
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ 9
ROZPAKOWANIE 10
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄ DZEŃ 11
TWOJE URZĄDZENIE 12
PODSTAWOWE INFORMACJE O URZĄDZENIU 14
ZASADA DZIAŁANIA PŁYTY INDUKCYJNEJ 14
CHARAKTERYSTYKA NACZYŃ 14
WYMIARY NACZYŃ 16
PRZED PIERWSZYM WŁĄCZENIEM PŁYTY 16
OBSŁUGA 17
PANEL STEROWANIA 17
WŁĄCZENIE PŁYTY GRZEJNEJ 17
WŁĄCZENIE POLA GRZEJNEGO I NASTAWIENIE JEGO MOCY 17
WYŁĄCZENIE PÓL GRZEJNYCH 18
WYŁĄCZENIE CAŁEJ PŁYTY GRZEJNEJ 18
FUNKCJA BOOSTER „P” 18
FUNKCJA BLOKADY 19
WSKAŹNIK CIEPŁA RESZTKOWEGO „H” 19
OGRANICZENIE CZASU PRACY 20
FUNKCJA AUTOMATYCZNEGO DOGRZEWANIA 21
FUNKCJA ZEGARA 21
ZEGAR JAKO MINUTNIK 22
FUNKCJA PODGRZEWANIA 22
FUNKCJA STOP,N GO "II" 23
FUNKCJA BRIDGE 24
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA 25
CZYSZCZENIE PO KAŻDYM UŻYCIU 25
USUWANIE ZABRUDZEŃ 25
POSTĘPOWANIE W SYTUACJACH AWARYJNYCH 27
DANE TECHNICZNE 29
GWARANCJA, OBSŁUGA POSPRZEDAŻOWA 30
GWARANCJA 30
INSTALACJA 31
PRZYGOTOWANIE BLATU MEBLA DO ZABUDOWY PŁYTY 31
INSTALOWANIE PŁYTY W OTWORZE MONTAŻOWYM 33
SCHEMAT MOŻLIWYCH POŁĄCZEŃ 34
- 5 -
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenie zostało zaprojektowane wyłącznie jako
urządzenie do gotowania. Każde inne jego zastosowa-
nie (np. do ogrzewania pomieszczeń) jest niezgodne
z jego przeznaczeniem i może być niebezpieczne.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania
zmian nie wpływających na dzia ła nie urządzenia.
Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące pod-
czas użycia. Możliwość dotknięcia elementów grzejnych
powinno być objęte szczególną troską. Dzieci poniżej 8
roku życia powinny trzymać się z daleka, chyba że pod
stałą opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w wie-
ku od 8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami zycznymi,
czuciowymi albo umysłowymi albo brakiem doświadcze-
nia i wiedzy, jeśli odbywa się pod nadzorem lub zgod-
nie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez
osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo. Należy
zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Sprzątanie i czynności obsługowe nie powinny być ro-
bione przez dzieci bez nadzoru.
Gotowanie tłuszczu lub oleju bez nadzoru na płycie ku-
chennej może być niebezpieczne i doprowadzić do po-
żaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz urzą-
dzenie i wtedy przykryj płomień np. pokrywką lub niepal-
nym kocem.
Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź rzeczy na po-
wierzchni do gotowania.
Uwaga. Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta, wyłą-
czyć prąd, aby uniknąć porażenia prądem elektrycznym.
- 6 -
Przedmiotów metalowych, takich jak noże, widelce, łyżki
i pokrywki oraz folii aluminiowej nie zaleca się kłaść na
powierzchni płyty kuchennej, gdyż mogą się one stać
gorące.
Po użyciu wyłącz element grzejny płyty wyłącznikiem i nie
polegaj na wskazaniach detektora naczyń.
Urządzeniem nie należy sterować zewnętrznym zega-
rem lub niezależnym układem zdalnego sterowania. Do
czyszczenia płyty nie wolno używać sprzętu do czysz-
czenia parą.
Uwaga. Nie używać nieodpowiednich osłon płyty unie-
możliwiających dzieciom dostęp do płyty grzejnej. Sto-
sowanie nieodpowiednich osłon może powodować wy-
padki.
Przed pierw szym użyciem płyty indukcyjnej na le ży prze-
czy tać in struk cję użyt ko wa nia. W ten spo sób za pew nia-
my sobie bez pie czeń stwo oraz unikamy uszko dze nia
pły ty.
Je że li płyta indukcyjna użyt ko wa na jest w bez po śred niej
bliskości radia, te le wi zo ra lub innego urzą dze nia emi tu-
ce go, na le ży spraw dzić, czy za pew nio na jest pra wi-
dło wość działania panelu ste ru ce go płytą.
Płytę winien podłączyć upraw nio ny in sta la tor – elektryk.
Nie wolno instalować płyty w pobliżu urzą dzeń chłodni-
czych.
Meble w których zabudowywana jest pły ta, muszą być
odporne na temperatury ok 100
O
C. Do tyczy to okle-
in,kra dzi,po wierzch ni wykonanych z tworzyw sztucz-
nych, klejów oraz lakierów.
Pły tę należy użytkować tylko po jej za bu do wa niu. W ten
sposób za bez pie cza my się przed do tknię ciem czę ści
po zo sta cych pod na pię ciem.
Na pra wy urządzeń elektrycznych mogą prze pro wa-
dzać tyl ko spe cja li ści. Nie fa cho we na pra wy po wo du
po waż ne nie bez pie czeń stwo dla użyt kow ni ka.
- 7 -
Urzą dze nie zostaje tylko wów czas odłą czo ne od sieci
elek trycz nej, gdy zo sta nie wy łą czo ny bez piecz nik lub
wtycz ka zostanie wy cią gnię ta z gniazd ka.
Wtyczka przewodu przyłączeniowego powinna być do-
stępna po zainstalowaniu płyty.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się
sprzętem.
Osoby z wszczepionymi urządzeniami wspomagającymi
funkcje życiowe (np. rozrusznik serca, pompka insulino-
wa lub aparat słuchowy) muszą upewnić się, że praca
tych urządzeń nie zostanie zakłócona poprzez płytę in-
dukcyjną (obszar częstotliwości działania płyty indukcyj-
nej wynosi 20-50 kHz).
W przypadku zaniku napięcia w sie ci ska so wa ne zostają
wszyst kie na sta wy. Po po now nym po ja wie niu się na pię-
cia w sie ci wskazana jest ostroż ność. Dopóki pola grzej-
ne gorące będzie wyświetlany wskaźnik ciepła reszt-
kowego „H”.
Wbu do wa ny w układ elek tro nicz ny wskaź nik szcząt-
ko we go na grza nia wska zu je, czy płyta jest włą czo na
względ nie, czy jest jesz cze go ca.
Je że li gniazdo wtykowe jest w po bli żu pola grzejnego,
należy uwa żać, aby kabel kuch ni nie do ty kał na grza-
nych miejsc.
Nie używać naczyń z tworzyw sztucz nych i z folii alumi-
niowej. To pią się one w wy so kich tem pe ra tu rach i mogą
uszko dzić szybę ce ra micz ną.
Cukier ,kwasek cytrynowy, sól itp. w sta nie sta łym i płyn-
nym oraz two rzy wo sztucz ne nie po win ny do stać się na
na grza ne pola grzej ne .
Jeżeli wsku tek nieuwagi cukier lub two rzy wo sztucz ne
do sta ną się na gorące pole grzejne, w żad nym wy pad ku
nie wol no wy łą czać pły ty, lecz należy ze skro bać cu kier
i two rzy wo ostrym skro ba kiem. Chro nić ręce przed po-
pa rze nia mi i skaleczeniem.
- 8 -
Przy stosowaniu płyty indukcyjnej na le ży używać tylko
garnków i ron dli o pła skim dnie, niepo sia da cych kra-
dzi i zadziorów, gdyż w prze ciw nym razie mogą po-
wstać trwałe za dra pa nia szyby.
Po wierzch nia grzejna płyty indukcyjnej od por na jest na
szok ter micz ny. Nie jest ona wrażliwa ani na zimno, ani
na go co.
Należy unikać upusz cza nia przed mio tów na szybę. Ude-
rzenia punktowe np. upa dek bu te lecz ki z przy pra wa mi,
mogą do pro wa dzić do pęknięć i od pry sków szyby cera-
micznej.
Jeśli dojdzie do uszkodzenia szyby, ki pią ce po tra wy
mogą się dostać do cych pod na pię ciem części pły-
ty indukcyjnej.
Nie wolno używać powierzchni płyty jako deski do kroje-
nia lub stołu roboczego.
Nie można zabudowywać płyty ponad piecykiem bez
wentylatora, ponad zmy war ką, chłodziarką, zamrażarką
lub pralką.
Jeśli płyta została zabudowana w blacie, przedmioty me-
talowe znajdujące się w szafce mogą zostać nagrzane do
wysokiej temperatury przez powietrze wypływające z sy-
stemu wentylacji płyty. Z tego względu zaleca się zasto-
sowanie bezpośredniej osłony (patrz rozdział „instalacja”).
Należy przestrzegać wska wek od no śnie pielęgnacji
i czysz cze nia szyby ceramicznej.
W razie nie pra wi dło wo ści w po stę po wa niu z nią, nie od-
po wia da my z tytułu gwa ran cji.
- 9 -
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w spo sób od po wie-
dzial ny, chroni nie tylko do mo wy budżet,
lecz działa świa do mie na rzecz śro do wi ska
na tu ral ne go. Dla te go po móż my, oszczę-
dzaj my ener gię elek trycz ną! A czyni się to
w na stę pu cy spo sób:
Stosowanie prawidłowych naczyń do go-
to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la zaoszczę-
dzić do 1/3 energii elek trycz nej. Na le ży pamiętać o po-
kryw ce, w prze ciw nym ra zie zużycie energii elek trycz nej
wzrasta czte ro krot nie!
Dbanie o czystość pól grzej nych i den garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła – silnie
przypalone za bru dze nia da się czę sto usunąć już tylko
środ ka mi sil nie ob cią ża cy mi śro do wi sko naturalne.
Unikanie niepotrzebnego „za glą da nia do garnków”.
Niewbudowywanie płyty w bez po śred niej bli sko ści chło-
dzia rek/za mra ża rek.
- 10 -
ROZPAKOWANIE
Urządzenie na czas trans por tu zostało za-
bez pie czo ne przed uszko dze niem. Po roz-
pa ko wa niu urzą dze nia pro si my Pań stwa o
usu nię cie ele men tów opa ko wa nia w spo sób
nieza gra ża cy śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa-
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska na-
tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku i oznakowano je
od po wied nim symbolem.
Uwaga! Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki po li ety le no we,
kawałki sty ro pia nu itp.) na le ży w trakcie rozpakowywania
trzy mać z dala od dzieci.
- 11 -
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄ DZEŃ
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrekty-
Europejską 2012/19/UE oraz polską Ustawą o
zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym
symbolem przekreślonego kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten, po
okresie jego użytkowania, nie może być umiesz-
czany łącznie z innymi odpadami pochodzącymi
z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowadzącym
zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i elektroniczne-
go. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,
sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni system
umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elektrycznym
i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia szkodliwych
dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebezpiecznych
oraz niewłaściwego składowania i przetwarzania takiego
sprzętu.
- 12 -
2
1
3
4
Pola grzejne
TWOJE URZĄDZENIE
- 13 -
Panel sterowania
Sensory sterowania polem
1. Sensor włącz/ wyłącz płyty
2. Sensor plus
3. Wskaźnik pola grzejnego
4. Sensor minus
5. Sensor wyboru pól grzejnych
6. Sensor zegara
7. Sensor klucz
8. Dioda sygnalizacyjna zegara
1. Pole grzejne indukcyjne booster
Ø 220x190 (przednie lewe)
2. Pole grzejne indukcyjne booster
Ø 220x190(tylne lewe)
3. Pole grzejne indukcyjne booster
Ø 220x190 (tylne prawe)
4. Pole grzejne indukcyjne booster
Ø 220x190 (przednie prawe)
9. Dioda sygnalizacyjna sensora
klucz
10. Wskaźnik zegara
11. Sensor Stop’n Go „II”
12. Sensor Booster
13. Sensor Podgrzewania
1
2
3 4
2
3
1
64
3
9
5
7
5
8 8
10
11
12
13
- 14 -
PODSTAWOWE INFORMACJE
O URZĄDZENIU
Zasada działania płyty indukcyjnej
Pod szybą płyty indukcyjnej znajdują się cewki indukcyjne wytwarzające pole mag-
netyczne. Garnek umieszczony na polu magnetycznym rozgrzewa się pod wpły-
wem tego właśnie pola. Pamiętaj, że ważne jest używanie garnków posiadających
odpowiednie dno.
W zależności od zastosowanych garnków i ustawionej mocy podczas goto-
wania, urządzenie wydaje specyczny świst, jest to zjawisko normalne i nie
stanowi podstawy do reklamacji.
Charakterystyka naczyń
Aby sprawdzić czy garnek jest odpowiedni do Twojej płyty indukcyjnej, sprawdź
czy do dna garnka przyciąga się magnes. Im większa siła przyciągania, tym
lepszy garnek.
Zawsze korzystaj z garn ków wysokiej jakości, o idealnie płaskim dnie. Ko rzy-
sta nie z garnków tego rodzaju zapobiega powstawaniu punktów o zbyt wyso-
kiej tem pe ra tu rze, może to skutkować przywieraniem przyrządzanej żywno-
ści do garnka. Garnki i patelnie o grubych metalowych ściankach zapewniają
doskonały rozkład ciepła. Wklęsłe dno garnka lub głęboko wytłoczone logo
producenta mają negatywny wpływ na kontrolowanie temperatury przez moduł
indukcyjny i mogą powodować przegrzanie naczyń.
Nie używaj uszkodzonych garnków np. ze zdeformowanym na skutek nad-
miernej temperatury dnem.
Stosując duże naczynia z dnem ferromagnetycznym, które-
go średnica jest mniejsza od całkowitej średnicy naczynia,
nagrzewa się wyłącznie część ferromagnetyczna naczynia.
Powoduje to sytuację, w której nie jest możliwe równo-
mierne rozprowadzenie ciepła w naczyniu. Obszar ferro-
magnetyczny zostaje zmniejszony w podstawie naczynia,
z powodu umieszczonych w niej elementów aluminiowych,
dlatego dostarczona ilość ciepła może być mniejsza. Może
się zdarzyć, że wystąpią problemy z wykryciem naczynia
lub nie zostanie ono wcale wykryte. Średnica części fer-
romagnetycznej naczynia powinna być dostosowana do
wielkości strefy grzejnej, w celu uzyskania optymalnych
wyników gotowania. W przypadku, gdy naczynie nie zosta-
ło wykryte w stree grzejnej, wypróbuj je w stree grzejnej
o odpowiednio mniejszej średnicy.
- 15 -
Detektor obecności garnka w polu indukcyjnym
Detektor obecności garnka zainstalowany jest w płytach zawierających pola in-
duk cyj ne. Podczas pracy płyty detektor obecności garnka automatycznie rozpo-
czyna lub za trzy mu je wydzielanie ciepła w polu gotowania w chwili umieszczenia
garnka na płycie lub zdjęcia go z płyty. Zapewnia to więc oszczędność energii.
Jeśli pole gotowania używane jest w połączeniu z odpowiednim garnkiem, na
wy świe tla czu podawany jest poziom ciepła.
Indukcja wymaga używania garnków dopasowanych, wyposażonych w dna z ma-
te ria łu magnetycznego (Tabela str.16).
Jeśli w polu gotowania nie umieszczono garnka lub umieszczono na niej garnek nie-
od po wied ni, na wyświetlaczu pojawia się symbol . Pole nie włącza się.
Jeżeli w ciągu 90 sekund nie zostanie wykryty garnek, operacja włączenia płyty
zostaje skasowana.
Aby wyłączyć pole gotowania, należy wyłączyć je za pomocą sterownika sen so ro-
we go, a nie je dy nie poprzez zdjęcie garn ka.
Odpowiednia jakość garnków jest pod sta wo wym warunkiem
uzyskania dobrej wydajności pracy płyty.
Nie zaleca się stosowania zewnętrznych adapterów
indukcyjnych.
Do gotowania indukcyjnego używaj wyłącznie naczyń ferromagnetycznych,
z materiałów takich jak:
- stal emaliowana
- żeliwo
- naczynia ze stali nierdzewnej do gotowania indukcyjnego.
Pokrywka na garnku podczas gotowania zapobiega ucieczce ciepła, w ten spo-
sób skraca się czas na grze wa nia i zmniejsza zużycie energii elektrycznej.
Zwracaj uwagę na to, aby dno garnka było suche. Podczas napełniania garn-
ka, lub podczas używania garnka wyjętego z lodówki sprawdź, czy powierzch-
nia dna jest zupełnie sucha. Pozwoli to uniknąć za bru dze nia powierzchni płyty.
- 16 -
Oznakowanie na naczy-
niach kuchennych
Sprawdź, czy na etykiecie znaj-
duje się znak informujący, że
garnek nadaje się do płyt induk-
cyjnych
Stal nierdzewna
Nie wykrywa obecności garnka
Za wyjątkiem garnków z ferromagnetycznej
stali
Aluminium Nie wykrywa obecności garnka
Żeliwo
Wysoka sprawność
Uwaga: garnki mogą porysować płytę
Stal emaliowana
Wysoka sprawność
Zaleca się naczynia o płaskim, grubym i gład-
kim dnie
Szkło Nie wykrywa obecności garnka
Porcelana Nie wykrywa obecności garnka
Naczynia z dnem
miedzianym
Nie wykrywa obecności garnka
Wymiary naczyń
W celu uzyskania najlepszego efektu gotowania, należy stosować naczynia o
wielkości dna (części ferromagnetycznej) odpowiadającej wielkości pola grzej-
nego.
Stosowanie naczyń o średnicy dna mniejszej od pola grzejnego obniża sprawność
pola grzejnego i wydłuża czas zagotowania.
Pola grzejne posiadają dolną granicę możliwośći wykrycia naczynia, która zależy
od średnicy części ferromagnetycznej dna naczynia oraz materiału z którego
naczynie jest wykonane. Zastosowanie niedopasowanego naczynia może do-
prowadzić do niewykrycia naczynia przez pole grzejne.
Przed pierwszym włączeniem płyty
Oczyść dokładnie płytę indukcyjną. Płyta ma szklaną powierzchnię, dlatego
traktuj ją z należytą ostrożnością.
Po pierwszym uruchomieniu urządzenia może pojawić się wydzielanie zapa-
chów. W takim wypadku włącz wentylację, lub otwórz okno w pomieszczeniu.
Wydzielanie zapachów jest przejściowe.
- 17 -
OBSŁUGA
Panel sterowania
Po podłączeniu płyty do sieci elektrycznej, na chwilę zapalą się wszystkie
wskaźniki. Płyta grzejna jest gotowa do eksploatacji.
Płyta grzejna wyposażona jest w elektroniczne sensory, które włączamy
przyciskając palcem przez minimum 1 sekundę.
Każde włączenie sensorów sygnalizowane jest dźwiękiem.
Nie należy ustawiać żadnych przed mio tów na po wierzch niach sen so rów (może
zo stać wy zwo lo ne roz po zna nie uster ki), po wierzch nie te na le ży utrzy my wać
sta le w czystości.
Włączenie pola grzejngo
Po włączeniu płyty grzejnej sensorem , w przeciągu następnych 10 sekund
należy włączyć wybrane pole grzejne.
1. Po dotknięciu sensora oznaczającego wybrane pole grzejne, na odpowiadającym
temu polu wskaźniku stopnia mocy miga ze zmienną intensywnością cyfra „0”.
2. Naciskając sensor lub sensor ustawiamy pożądany stopień grzania.
Włączenie płyty grzejnej
Sensor włącz/wyłącz musi być przytrzymany palcem przynajmniej 1 sekundę.
Płyta grzejna jest aktywna, gdy na wszystkich wskaźnikach pól grzejnych świeci
się cyfra „0” .
Jeżeli w ciągu 10 sekund nie zo sta nie prze ste ro wa ny żaden sen sor, wówczas
płyta grzej na wyłącza się.
Jeżeli w ciągu 10 sekund po włą cze niu płyty nie zostanie prze ste ro wa ny
żaden sen sor, wówczas pole grzejne wyłącza się.
Pole grzejne jest aktywne gdy na wszystkich wyświetlaczach świeci się
cyfra lub litera, co oznacza, że pole jest gotowe do wykonywania na staw
mocy grzej nej.
- 18 -
Wyłączanie całej płyty grzejnej
Płyta grzejne pracuje, gdy włączone jest co najmniej jedno pole grzejne.
Na ci ska jąc sen sor włącz/wyłącz wyłączamy całą płytę grzej ną.
Jeżeli pole grzejne jest gorące, na wskaźniku pola grzej ne go świe ci się litera „H”
- symbol nagrzania szcząt ko we go.
Wyłączanie pól grzejnych
Pole grzejne musi być aktywne. Wskaźnik stopnia mocy grzania świeci się na-
przemiennie. Sensorem
ustawić moc na „0”.
Wyłączenie nastąpi po dotknięciu sensora włącz/wyłącz płyty, lub poprzez przy-
trzymanie sensora przez 3 sekundy.
Funkcja Booster „P”
Funkcja Booster polega na zwiększeniu mocy
pola Ø 220x190 - z 2200W na 3700W oraz Bridge z 3600W na 5500W.
Aby załączyć funkcję Booster należy wybrać strefę gotowania, a następnie senso-
rem załączyć fukcję Booster, co jest sygnalizowane po ja wie niem się litery „P”
na wy świe tla czu pola grzejnego.
Wyłączenie funkcji Booster następuje po ponownym naciśnięciu sensora przy
aktywnym polu indukcyjnym.
Dla pola Ø 220x190 czas działania funkcji Booster jest ograniczony przez panel
sensorowy do 10 minut. Po automatycznym wyłączeniu funkcji Booster, pole
grzejne grzeje dalej z mocą nominalną.
Funkcja Booster może być ponownie włączona, pod warunkiem, że czujniki
temperatury w układach elektronicznych i cewki mają taką możliwość.
Jeżeli garnek zostanie zdjęty z pola grzejnego w czasie działania funkcji Booster,
funkcja jest nadal aktywna i odliczanie czasu jest kontynuowane.
W przypadku przekroczenia temperatury (układu elektronicznego lub
cewki) pola grzejnego podczas działania funkcji Booster, funkcja Booster
jest automatycznie wyłączana. Pole grzejne powraca do mocy nominalnej.
- 19 -
Strefy gotowania połączone parami pionowo lub krzyżowo w za-
leżności od modelu. Całkowita moc jest dzielona w obrębie tych par.
Próba włączenia funkcji Booster dla obu stref gotowania jednocześnie
spowodowałaby przekroczenie maksymalnej dostępnej mocy. W takim
przypadku moc grzania pierwszej aktywowanej strefy grzewczej zosta-
nie obniżona do możliwie największego poziomu.
Sterowanie funkcją Booster
Funkcja blokady służy do tego aby chronić płytę grzejną przed niezamierzonym
uruchomieniem przez dzieci, a jej włączenie możliwe jest po odblokowaniu.
Funkcja blokady
Funkcja blokady jest możliwa przy włączonej i wyłączonej płycie.
Płyta zostaje zablokowana do jej odblokowania, nawet jeśli panel płyty
jest włączany i wyłączany. Odłączenie płyty od sieci zasilającej spowoduje
wyłączenia blokady płyty.
Włączenie i wyłączenie funkcji blokady
Włączenie i wyłączenie funkcji blokady płyty wykonuje się za pomocą sensora
przytrzymując sensor przez 5 sekund. Włączenie funkcji blokady jest sygnalizo-
wane zapaleniem diody sygnalizacyjnej przy sensorze .
Podczas przerwy w dostawie prą-
du wskaźnik nagrzania szczątko-
wego „H” nie jest już wyświetlany.
Pomimo to pola grzejne mogą
być wówczas jeszcze gorące!
Wskaźnik ciepła resztkowego
Po zakończeniu gotowania, w szkle ceramicznym pozostaje energia cieplna zwana
ciepłem resztkowym. Wyświetlenie wskazania ciepła resztkowego odbywa się w
dwóch etapach. Po wyłączeniu pola grzewczego lub całego urządzenia, gdy tem-
peratura przekracza 60°C, na odpowiednim wyświetlaczu pojawi się wskazanie „H”.
Wskazanie ciepła resztkowego wyświetlane jest tak długo, jak temperatura pola
grzejnego przekracza 60°C. W zakresie temperatur od 45°C do 60°C na wyświet-
laczu będzie widniało wskazanie „h” symbolizujące niskie ciepło resztkowe. Gdy
temperatura spadnie poniżej 45°C wskaźnik ciepła resztkowego zostanie wygaszony.
W czasie działania wskaźnika
ciepła resztkowego nie wol-
no do ty kać pola grzejnego ze
względu na moż li wość poparze-
nia ani sta wiać na nim wraż li-
wych na cie pło przed mio tów !
- 20 -
Ograniczenie czasu pracy
W celu zwiększenia niezawodności pra-
cy płyta indukcyjna wyposażona jest w
ogra nicz nik cza su pracy dla każ de go z
pól grzej nych. Mak sy mal ny czas pracy
usta la się sto sow nie do ostatnio wy bra-
ne go stopnia mocy grzej nej.
Jeżeli nie zmieniamy stopnia mocy grzej-
nej przez dłuższy czas (patrz ta be la),
wów czas przynależne pole grzej ne zo-
sta je au to ma tycz nie wyłączone i uak tyw-
nio ny zo sta je wskaź nik na grza nia szcząt-
ko we go. Możemy jed nak w każ dej chwi li
włączać i ob słu gi wać po szcze gól ne pola
grzejne zgod nie z instrukcją użyt ko wa nia.
Stopień
mocy grzejnej
Maksymalny
czas pracy
w godzinach
8h
1 8h
2 8h
3 5h
4 5h
5 5h
6 1,5h
7 1,5h
8 1,5h
9 1,5h
P 10 min
Funkcja automatycznego dogrzewania
Wybrane pole grzejne należy aktywo-
wać sensorem
Nastepnie sensorem i nasta-
wić poziom mocy w zakresie od 1-8,
i ponownie nacisnąć sensor wyboru
pola
Na wyświetlaczu naprzemiennie
bedzie wyswietlana cyfra ustawionej
mocy z literą A.
Po upływie czasu dostarczania dodat-
kowej mocy, pole grzejne automatycz-
nie przełączy się na wybrany stopień
mocy, który pozostanie widoczny na
wskaźniku.
Stopień
mocy grzej nej
Czas trwania
automatycznego
dogrzewania
dodatkową mocą
(w minutach)
1 0,8
2 1,2
3 2,3
4 3,5
5 4,4
6 7,2
7 2
8 3,2
Jeśli naczynie zostanie zdjęte
z pola grzejnego i postawione
ponownie przed upływem czasu
trwania automatyki dogrzewania,
dogrzewanie z dodatkową mocą
będzie przeprowadzone do końca.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Amica PI6544 PIEZO Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi