Amica PI6540M4UH Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

INSTRUKCJA
OBSŁUGI
PŁYTA INDUKCYJNA
URZĄDZENIE NALEŻY URUCHAMIAĆ DOPIERO PO PRZECZYTANIU INSTRUKCJI!
IO-HOB-0400 v1 / 8069155
(09.2017)
PB*4VI515FTB4P3M4
- 2 -
- 3 -
Szanowny
Kliencie
Od dziś codzienne obowiązki staną się prostsze niż
kiedykolwiek. Urządzenie to połączenie wy-
jątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności.
Po przeczytaniu instrukcji, obsługa nie będzie proble-
mem.
Sprzęt, który opuścił fabrykę był dokładnie sprawdzo-
na przed zapakowaniem pod względem bezpiecz-
stwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsłu-
gi przed uruchomieniem urządzenia. Przestrzeganie
zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed
niewłaściwym użytkowaniem. Instrukcję należy zacho-
wać i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi
w celu uniknięcia nieszczęśliwych wypadków.
Z poważaniem
- 4 -
SPIS TREŚCI
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA 5
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ 9
ROZPAKOWANIE 10
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄ DZEŃ 11
TWOJE URZĄDZENIE 12
PODSTAWOWE INFORMACJE O URZĄDZENIU 14
ZASADA DZIAŁANIA PŁYTY INDUKCYJNEJ 14
CHARAKTERYSTYKA NACZYŃ 14
WYMIARY NACZYŃ 16
PRZED PIERWSZYM WŁĄCZENIEM PŁYTY 16
OBSŁUGA 17
PANEL STEROWANIA 17
WŁĄCZENIE PŁYTY GRZEJNEJ 17
WŁĄCZENIE POLA GRZEJNEGO I NASTAWIENIE JEGO MOCY 17
WYŁĄCZENIE PÓL GRZEJNYCH 17
WYŁĄCZENIE CAŁEJ PŁYTY GRZEJNEJ 18
FUNKCJA BOOSTER „P” 18
FUNKCJA BLOKADY 18
WSKAŹNIK CIEPŁA RESZTKOWEGO „H” 19
OGRANICZENIE CZASU PRACY 20
FUNKCJA AUTOMATYCZNEGO DOGRZEWANIA 20
FUNKCJA ZEGARA 21
ZEGAR JAKO MINUTNIK 22
FUNKCJA PODGRZEWANIA 22
FUNKCJA STOP’N GO „II" 23
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA 24
CZYSZCZENIE PO KAŻDYM UŻYCIU 24
USUWANIE ZABRUDZEŃ 24
POSTĘPOWANIE W SYTUACJACH AWARYJNYCH 26
DANE TECHNICZNE 28
GWARANCJA, OBSŁUGA POSPRZEDAŻOWA 29
GWARANCJA 29
INSTALACJA 30
PRZYGOTOWANIE BLATU MEBLA DO ZABUDOWY PŁYTY 30
INSTALOWANIE PŁYTY W OTWORZE MONTAŻOWYM 32
SCHEMAT MOŻLIWYCH POŁĄCZEŃ 33
- 5 -
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenie zostało zaprojektowane wyłącznie
jako urządzenie do gotowania. Każde inne jego
zastosowanie (np. do ogrzewania pomieszczeń)
jest niezgodne z jego przeznaczeniem i może być
niebezpieczne.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywa-
nia zmian nie wpływających na dzia ła nie urzą-
dzenia.
Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące
podczas użycia. Możliwość dotknięcia elementów
grzejnych powinno być objęte szczególną troską.
Dzieci poniżej 8 roku życia powinny trzymać się
z daleka, chyba że są pod stałą opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci
w wieku od 8 lat i wyżej i osoby z ograniczenia-
mi zycznymi, czuciowymi albo umysłowymi albo
brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli odbywa się
pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytko-
wania sprzętu, przekazanej przez osoby odpo-
wiadające za ich bezpieczeństwo. Należy zwra-
cać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Sprzątanie i czynności obsługowe nie powinny
być robione przez dzieci bez nadzoru.
Gotowanie tłuszczu lub oleju bez nadzoru na pły-
cie kuchennej może być niebezpieczne i dopro-
wadzić do pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz
urządzenie i wtedy przykryj płomień np. pokryw-
ką lub niepalnym kocem.
Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź rzeczy
na powierzchni do gotowania.
Uwaga. Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta,
wyłączyć prąd, aby uniknąć porażenia prądem
elektrycznym.
- 6 -
Przedmiotów metalowych, takich jak noże, wi-
delce, łyżki i pokrywki oraz folii aluminiowej nie
zaleca się kłaść na powierzchni płyty kuchennej,
gdyż mogą się one stać gorące.
Po użyciu wyłącz element grzejny płyty wyłączni-
kiem i nie polegaj na wskazaniach detektora naczyń.
Urządzeniem nie należy sterować zewnętrznym
zegarem lub niezależnym układem zdalnego ste-
rowania. Do czyszczenia płyty nie wolno używać
sprzętu do czyszczenia parą.
Uwaga. Nie używać nieodpowiednich osłon pły-
ty uniemożliwiających dzieciom dostęp do pły-
ty grzejnej. Stosowanie nieodpowiednich osłon
może powodować wypadki.
Przed pierw szym użyciem płyty indukcyjnej na le
ży prze czy tać in struk cję użyt ko wa nia. W ten spo
sób za pew nia my sobie bez pie czeń stwo oraz uni-
kamy uszko dze nia pły ty.
Je że li płyta indukcyjna użyt ko wa na jest w bez
po śred niej bliskości radia, te le wi zo ra lub innego
urzą dze nia emi tu ce go, na le ży spraw dzić, czy
za pew nio na jest pra wi dło wość działania panelu
ste ru ce go płytą.
Płytę winien podłączyć upraw nio ny in sta la tor
elektryk.
Nie wolno instalować płyty w pobliżu urzą dzeń
chłodniczych.
Meble w których zabudowywana jest pły ta, mu-
szą być odporne na temperatury ok 100
O
C. Do
tyczy to okle in,kra dzi,po wierzch ni wykonanych
z tworzyw sztucz nych, klejów oraz lakierów.
Pły należy użytkowtylko po jej za bu do wa niu.
W ten sposób za bez pie cza my się przed do tknię
ciem czę ści po zo sta cych pod na pię ciem.
Na pra wy urządzeń elektrycznych mogą prze pro
wa dzać tyl ko spe cja li ści. Nie fa cho we na pra wy
po wo du po waż ne nie bez pie czeń stwo dla użyt
kow ni ka.
- 7 -
Urzą dze nie zostaje tylko wów czas odłą czo
ne od sieci elek trycz nej, gdy zo sta nie wy łą czo
ny bez piecz nik lub wtycz ka zostanie wy cią gnię ta
z gniazd ka.
Wtyczka przewodu przyłączeniowego powinna
być dostępna po zainstalowaniu płyty.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły
się sprzętem.
Osoby z wszczepionymi urządzeniami wspoma-
gającymi funkcje życiowe (np. rozrusznik serca,
pompka insulinowa lub aparat słuchowy) muszą
upewnić się, że praca tych urządzeń nie zosta-
nie zakłócona poprzez płytę indukcyjną (obszar
częstotliwości działania płyty indukcyjnej wynosi
2050 kHz).
W przypadku zaniku napięcia w sie ci ska so wa ne
zostają wszyst kie na sta wy. Po po now nym po ja wie
niu się na pię cia w sie ci wskazana jest ostroż ność.
Dopóki pola grzejne gorące będzie wyświetlany
wskaźnik ciepła resztkowego „H”.
Wbu do wa ny w układ elek tro nicz ny wskaź nik
szcząt ko we go na grza nia wska zu je, czy płyta jest
włą czo na względ nie, czy jest jesz cze go ca.
Je że li gniazdo wtykowe jest w po bli żu pola grzej-
nego, należy uwa żać, aby kabel kuch ni nie do ty
kał na grza nych miejsc.
Nie używać naczyń z tworzyw sztucz nych i z folii
aluminiowej. To pią się one w wy so kich tem pe ra
tu rach i mogą uszko dzić szybę ce ra micz ną.
Cukier ,kwasek cytrynowy, sól itp. w sta nie sta
łym i płyn nym oraz two rzy wo sztucz ne nie po win
ny do stać się na na grza ne pola grzej ne .
Jeżeli wsku tek nieuwagi cukier lub two rzy wo
sztucz ne do sta ną się na gorące pole grzejne,
w żad nym wy pad ku nie wol no wy łą czać pły ty,
lecz należy ze skro bać cu kier i two rzy wo ostrym
skro ba kiem. Chro nić ręce przed po pa rze nia mi
i skaleczeniem.
- 8 -
Przy stosowaniu płyty indukcyjnej na le ży używać
tylko garnków i ron dli o pła skim dnie, niepo sia da
cych kra dzi i zadziorów, gdyż w prze ciw nym
razie mogą powstać trwałe za dra pa nia szyby.
Po wierzch nia grzejna płyty indukcyjnej od por na
jest na szok ter micz ny. Nie jest ona wrażliwa ani
na zimno, ani na go co.
Należy unikać upusz cza nia przed mio tów na szy-
bę. Uderzenia punktowe np. upa dek bu te lecz ki
z przy pra wa mi, mogą do pro wa dzić do pęknięć
i od pry sków szyby ceramicznej.
Jeśli dojdzie do uszkodzenia szyby, ki pią ce po tra
wy mogą się dostać do cych pod na pię ciem
części płyty indukcyjnej.
Nie wolno używać powierzchni płyty jako deski do
krojenia lub stołu roboczego.
Nie można zabudowywać płyty ponad piecykiem
bez wentylatora, ponad zmy war ką, chłodziarką,
zamrażarką lub pralką.
Jeśli płyta została zabudowana w blacie, przedmio-
ty metalowe znajdujące się w szafce mogą zostać
nagrzane do wysokiej temperatury przez powietrze
wypływające z systemu wentylacji płyty. Z tego
względu zaleca się zastosowanie bezpośredniej
osłony (patrz rozdział „instalacja”).
Należy przestrzegać wska wek od no śnie pielęg-
nacji i czysz cze nia szyby ceramicznej.
W razie nie pra wi dło wo ści w po stę po wa niu z nią,
nie od po wia da my z tytułu gwa ran cji.
- 9 -
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w spo sób od
po wie dzial ny, chroni nie tylko do mo wy
budżet, lecz działa świa do mie na rzecz
śro do wi ska na tu ral ne go. Dla te go po
móż my, oszczę dzaj my ener gię elek
trycz ną! A czyni się to w na stę pu cy
spo sób:
Stosowanie prawidłowych naczyń do go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la za-
oszczędzić do 1/3 energii elek trycz nej. Na le ży
pamiętać o po kryw ce, w prze ciw nym ra zie zuży-
cie energii elek trycz nej wzrasta czte ro krot nie!
Dbanie o czystość pól grzej nych i den garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła sil-
nie przypalone za bru dze nia da się czę sto usunąć
już tylko środ ka mi sil nie ob cią ża cy mi śro do wi
sko naturalne.
Unikanie niepotrzebnego „za glą da nia do garn-
ków”.
Niewbudowywanie płyty w bez po śred niej bli sko
ści chło dzia rek/za mra ża rek.
- 10 -
ROZPAKOWANIE
Urządzenie na czas trans por tu zosta-
ło za bez pie czo ne przed uszko dze niem.
Po roz pa ko wa niu urzą dze nia pro si my
Pstwa o usu nię cie ele men tów opa
ko wa nia w spo sób nieza gra ża cy śro
do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do
opa ko wa nia nie szko dli we dla środowiska na tu ral
ne go, w 100% nadają się do odzysku i oznakowano
je od po wied nim symbolem.
Uwaga! Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki po li ety
le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le ży w trakcie
rozpakowywania trzy mać z dala od dzieci.
- 11 -
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄ
DZEŃ
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2012/19/UE oraz
polską Ustawą o zużytym sprzęcie elek-
trycznym i elektronicznym symbolem prze-
kreślonego kontenera na odpady. Takie
oznakowanie informuje, że sprzęt ten, po
okresie jego użytkowania, nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami pochodzą-
cymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowa-
dzącym zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego. Prowadzący zbieranie, w tym lo-
kalne punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki,
tworzą odpowiedni system umożliwiający oddanie
tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elek-
trycznym i elektronicznym przyczynia się do unik-
nięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska
naturalnego konsekwencji, wynikających z obecno-
ści składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego
składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
- 12 -
2
1
3
4
2
1
3
4
Pola grzejne
TWOJE URZĄDZENIE
- 13 -
Panel sterowania
1. Pole grzejne indukcyjne booster
Ø 210220 (przednie lewe)
2. Pole grzejne indukcyjne booster
Ø 160180(tylne lewe)
1
3. Pole grzejne indukcyjne booster
Ø 210220 (tylne prawe)
4. Pole grzejne indukcyjne booster
Ø 160180 (przednie prawe)
Sensory sterowania polem
2
3 4
1. Sensor włącz/ wyłącz płyty
2. Sensor zmiany mocy grzejnej
3. Wyświetlacz pola grzejnego
4. Sensor zegar
5. Dioda sygnalizacyjna zegara
6. Sensor Booster
7. Sensor funkcji Stop’n go
8. Sensor funkcji podgrzewania
9. Sensor klucz
10.Dioda sygnalizacyjna sensora
klucz
11.Dioda sygnalizacyna funkcji pod-
grzewania
17
8 9
11 10
3
6
2 5
4
2
- 14 -
PODSTAWOWE INFORMACJE
O URZĄDZENIU
Zasada działania płyty indukcyjnej
Pod szybą płyty indukcyjnej znajdują się cewki indukcyjne wytwarzające
pole magnetyczne. Garnek umieszczony na polu magnetycznym rozgrze-
wa się pod wpływem tego właśnie pola. Pamiętaj, że ważne jest używa-
nie garnków posiadających odpowiednie dno.
W zależności od zastosowanych garnków i ustawionej mocy pod-
czas gotowania, urządzenie wydaje specyczny świst, jest to zja-
wisko normalne i nie stanowi podstawy do reklamacji.
Charakterystyka naczyń
Aby sprawdzić czy garnek jest odpowiedni do Twojej płyty indukcyj-
nej, sprawdź czy do dna garnka przyciąga się magnes. Im większa
siła przyciągania, tym lepszy garnek.
Zawsze korzystaj z garn ków wysokiej jakości, o idealnie płaskim
dnie. Ko rzy sta nie z garnków tego rodzaju zapobiega powstawaniu
punktów o zbyt wysokiej tem pe ra tu rze, może to skutkować przywie-
raniem przyrządzanej żywności do garnka. Garnki i patelnie o gru-
bych metalowych ściankach zapewniają doskonały rozkład ciepła.
Wklęsłe dno garnka lub głęboko wytłoczone logo producenta mają
negatywny wpływ na kontrolowanie temperatury przez moduł induk-
cyjny i mogą powodować przegrzanie naczyń.
Nie używaj uszkodzonych garnków np. ze zdeformowanym na skutek
nadmiernej temperatury dnem.
Stosując duże naczynia z dnem ferromagnetycz-
nym, którego średnica jest mniejsza od całkowitej
średnicy naczynia, nagrzewa się wyłącznie część
ferromagnetyczna naczynia. Powoduje to sytuację,
w której nie jest możliwe równomierne rozprowa-
dzenie ciepła w naczyniu. Obszar ferromagnetyczny
zostaje zmniejszony w podstawie naczynia, z powo-
du umieszczonych w niej elementów aluminiowych,
dlatego dostarczona ilość ciepła może być mniejsza.
Może się zdarzyć, że wystąpią problemy z wykry-
ciem naczynia lub nie zostanie ono wcale wykryte.
Średnica części ferromagnetycznej naczynia powin-
na być dostosowana do wielkości strefy grzejnej,
w celu uzyskania optymalnych wyników gotowania.
W przypadku, gdy naczynie nie zostało wykryte
w stree grzejnej, wypróbuj je w stree grzejnej
o odpowiednio mniejszej średnicy.
- 15 -
Detektor obecności garnka w polu indukcyjnym
Detektor obecności garnka zainstalowany jest w płytach zawierających
pola in duk cyj ne. Podczas pracy płyty detektor obecności garnka auto-
matycznie rozpoczyna lub za trzy mu je wydzielanie ciepła w polu go-
towania w chwili umieszczenia garnka na płycie lub zdjęcia go z płyty.
Zapewnia to więc oszczędność energii.
Jeśli pole gotowania używane jest w połączeniu z odpowiednim garn-
kiem, na wy świe tla czu podawany jest poziom ciepła.
● Indukcja wymaga używania garnków dopasowanych, wyposażonych w
dna z ma te ria łu magnetycznego (Tabela str.16).
Jeśli w polu gotowania nie umieszczono garnka lub umieszczono na niej
garnek nie od po wied ni, na wyświetlaczu pojawia się symbol . Pole nie włą-
cza się.
Jeżeli w ciągu 90 sekund nie zostanie wykryty garnek, operacja włączenia
płyty zostaje skasowana.
Aby wyłączyć pole gotowania, należy wyłączyć je za pomocą sterownika
sen so ro we go, a nie je dy nie poprzez zdjęcie garn ka.
Odpowiednia jakość garnków jest pod sta wo wym warunkiem
uzyskania dobrej wydajności pracy płyty.
Nie zaleca się stosowania zewnętrznych adapterów
indukcyjnych.
Do gotowania indukcyjnego używaj wyłącznie naczyń ferromagne-
tycznych, z materiałów takich jak:
 stal emaliowana
 żeliwo
 naczynia ze stali nierdzewnej do gotowania indukcyjnego.
Pokrywka na garnku podczas gotowania zapobiega ucieczce ciepła,
w ten sposób skraca się czas na grze wa nia i zmniejsza zużycie energii
elektrycznej.
Zwracaj uwagę na to, aby dno garnka było suche. Podczas napełniania
garnka, lub podczas używania garnka wyjętego z lodówki sprawdź,
czy powierzchnia dna jest zupełnie sucha. Pozwoli to uniknąć za bru
dze nia powierzchni płyty.
- 16 -
Oznakowanie na naczy-
niach kuchennych
Sprawdź, czy na etykiecie
znajduje się znak informujący,
że garnek nadaje się do płyt
indukcyjnych
Stal nierdzewna
Nie wykrywa obecności garnka
Za wyjątkiem garnków z ferromagnetycznej
stali
Aluminium Nie wykrywa obecności garnka
Żeliwo
Wysoka sprawność
Uwaga: garnki mogą porysować płytę
Stal emaliowana
Wysoka sprawność
Zaleca się naczynia o płaskim, grubym
i gładkim dnie
Szkło Nie wykrywa obecności garnka
Porcelana Nie wykrywa obecności garnka
Naczynia z dnem
miedzianym
Nie wykrywa obecności garnka
Wymiary naczyń
W celu uzyskania najlepszego efektu gotowania, należy stosować
naczynia o wielkości dna (części ferromagnetycznej) odpowiadającej
wielkości pola grzejnego.
Stosowanie naczyń o średnicy dna mniejszej od pola grzejnego obniża
sprawność pola grzejnego i wydłuża czas zagotowania.
Pola grzejne posiadają dolną granicę możliwośći wykrycia naczynia,
która zależy od średnicy części ferromagnetycznej dna naczynia oraz
materiału z którego naczynie jest wykonane. Zastosowanie niedopa-
sowanego naczynia może doprowadzić do niewykrycia naczynia przez
pole grzejne.
Przed pierwszym włączeniem płyty
Oczyść dokładnie płytę indukcyjną. Płyta ma szklaną powierzchnię,
dlatego traktuj ją z należytą ostrożnością.
Po pierwszym uruchomieniu urządzenia może pojawić się wydziela-
nie zapachów. W takim wypadku włącz wentylację, lub otwórz okno
w pomieszczeniu. Wydzielanie zapachów jest przejściowe.
- 17 -
OBSŁUGA
Panel sterowania
Po podłączeniu płyty do sieci elektrycznej, na chwilę zapalą się
wszystkie wskaźniki. Płyta grzejna jest gotowa do eksploatacji.
Płyta grzejna wyposażona jest w elektroniczne sensory, aby ich użyć
dotknij go palcem przez minimum 1 sekundę.
Każde włączenie sensorów sygnalizowane jest dźwiękiem.
Nie ustawiaj żadnych przed mio tów na po wierzch niach sen so rów
(może pojawić się komunikat uster ki), po wierzch nie te utrzymuj
sta le w czystości.
Włączenie płyty grzejnej
Sensor włącz/wyłącz musi być przytrzymany palcem przynajmniej 1
sekundę. Płyta grzejna jest włączona, gdy na wszystkich wyświetlaczach
pojawią się symbole pola lub „h.” / „H., gdy pola są ciepłe.
Jeżeli w ciągu 10 sekund od uruchomienia płyty nie ustawisz od-
powiedniej mocy pola grzejnego, płyta wyłączy się automatycznie.
Włączenie pola grzejnego i nastawienie jego mocy
Włącz płytę sensorem .
Naciskając sensor lub ustawiamy pożądany stopień grzania.
Wyłączenie pól grzejnych
Wyłączyć pole grzejne możesz wykonując jedną z poniższych czynności:
Wyłącz płytę sensorem .
Poprzez jednoczesne przytrzymanie palcem sensora i przez 1
sekundę.
- 18 -
Wyłączenie całej płyty grzejnej
Płyta grzejna pracuje, gdy włączone jest co najmniej jedno pole grzejne.
Wyłącz płytę sensorem .
Jeżeli pole grzejne jest gorące, na wyświetlaczu pola grzej ne go świe ci
się litera „H.lub „h.” symbol nagrzania szcząt ko we go. Opis symbolu
znajduje się w dalszej części instrukcji.
Funkcja Booster „P”
Funkcja Booster zwiększa moc
pola 210220mm  z 2000W na 3000W oraz
pola 160180mm  z 1200W na 1400W.
Włączenie funkcji Booster następuje po przyciśnięciu sensora
(na
wyświetlaczu pojawi się litera „P”)
Aby wyłączyć funkcję Booster:
Przytrzymaj palcem sensora i przez 1 sekundę.
Ponownie dotknij sensora . Wrócisz do wcześniejszej nastawy
mocy, a funkcja Booster przestanie być aktywna.
Sterować funkcją Booster możesz jenocześnie na dwóch pionowych
polach grzejnych.
Funkcja blokady
Dzięki funkcji blokady możesz zablokować możliwość sterowanie płytą,
przykładowo przez dzieci lub w przypadku czyszczenia. Funkcję blokady
możesz aktywować przy włączonej jak i wyłączonej płycie. Aby włączyć
lub wyłączyć blokadę, przytrzymaj sensor przez 3 sekund. Gdy
blokada jest aktywna, świeci się dioda obok sensora .
Przy włączonej płycie i aktywnej blokadzie można wyłączyć płytę
sensorem . Próba włączenia płyty przy włączonej blokadzie po
woduje wyświetlanie komunikatu „Lo”.Odłączenie płyty od sieci
zasilającej spowoduje wyłączenie blokady płyty.
- 19 -
Wskaźnik ciepła resztkowego „H”
Po zakończeniu gotowania, szyba płyty indukcyjnej w obszarze danego
pola grzewczego nadal pozostaje gorąca, nazywa się to ciepłem reszt-
kowym.
Jeżeli temperatura szyby jest wyższa niż 60
O
C*, na wskaźniku tego pola
wyświetla się symbol „H”.
Jeżeli temperatura szyby wynosi 45
O
C* 60
O
C*), wskaźnik pola wyświet-
la symbol „h” (niskie ciepło resztkowe).
* Wartości temperatur są orientacyjne
W czasie działania wskaźnika ciepła resztkowego nie
wolno do ty kać pola grzejnego, ze względu na moż li
wość poparzenia, ani sta wiać na nim wraż li wych na
cie pło przed mio tów!
Podczas przerwy w dostawie prądu wskaźnik nagrza
nia resztkowego „H” lub „h” nie jest już wyświetlany.
Pomimo to pola grzejne mogą być wówczas jeszcze
gorące!
- 20 -
Ograniczenie czasu pracy
W celu zwiększenia niezawodności pra cy oraz bezpieczeństwa płyta in-
dukcyjna wyposażona jest w ogra nicz enie cza su pracy dla każ de go z pól
grzej nych.
Mak sy mal ny czas pracy jest ustalany
indywidualnie w zależności od stosowa-
nych poziomów mocy podczas gotowa-
nia. Jeżeli stosujesz tylko jeden poziom
mocy przez dłuższy czas gotowania,
maksymalny czas pracy zostaje ograni-
czony zgodnie z tabelą:
Po osiągnięciu maksymalnego czasu
gotowania, pole indukcyjne wyłącza się
automatycznie, a na wskaźniku pola
pojawia się symbol ciepła resztkowego.
Maksymalny czas pracy dotyczy poje-
dynczego pola.
Funkcja automatycznego dogrzewania
Aby aktywować funkcję należy:
Za pomocą sensora należy usta-
wić poziom grzania 12 po czym
ponownie przycisnąć aż do poja-
wienia się symbolu „A migającego
naprzemian z nastawioną mocą.
Sensorem ustaw stopień grzania
z zakresu 111.
Po upływie czasu dogrzewania potrawy
(patrz tabela obok), pole automatycz-
nie przełączy się na wcześniej wybrany
stopień mocy i będzie on widoczny na
wskaźniku.
Jeżeli z pola grzejnego podczas aktyw-
nej funkcji dogrzewania zostanie zdjęty
garnek, a następnie postawiony z po-
wrotem, dogrzewanie będzie kontynu-
owane aż do osiągnięcia pełnego czasu
dogrzewania.
Stopień mocy
grzejnej
Maksymalny
czas pracy
8h
1 8h
2 8h
3 5h
4 5h
5 5h
6 5h
7 1,5h
8 1,5h
9 1,5h
10 1,5h
11 1,5h
12 1,5h
P 10min
Stopień mocy
grzejnej
Czas trwania
automatyczne
go dogrzewa
nia dodatkową
mocą (w minu
tach)
1 48s
2 2min, 24s
3 3min, 48s
4 5min, 12s
5 6min, 48s
6 2min
7 2min, 24s
8 2min, 48s
9 3min, 24s
10 3min, 12s
11 1min, 48s
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Amica PI6540M4UH Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla