mikser
p
rzybory do miksowania – przykłady zastosowań
u
bijak „K”
●
D
o przygotowywania różnego rodzaju ciast i ciastek, lukru, polew, mas,
nadzienia, eklerów i ziemniaków purée.
trzepaczka
●
Do ubijania jaj, śmietany, rzadkiego ciasta (np. naleśnikowego),
beztłuszczowego ciasta biszkoptowego, bezów, serników, musu, sufletów.
N
ie używać trzepaczki do gęstych mieszanin (np. ucierania cukru z
t
łuszczem) – grozi to jej uszkodzeniem.
końcówka do zagniatania ciasta
●
Wyłącznie do ciast drożdżowych.
elastyczny ubijak do wysokiej
●
Do wielu zastosowań w trybie gotowania, w szczególności do budyniu,
temperatury jajecznicy i sosów. Doskonale nadaje się do zgarniania zarówno zimnych,
j
ak i gorących mieszanych składników z boków miski podczas mieszania.
Nadaje się również do smażenia warzyw w niewielkiej ilości tłuszczu.
mieszadło
●
Używane podczas gotowania pozwala utrzymać właściwą konsystencję
potraw, np. kurczaka, ryb, warzyw i owoców.
obsługa miksera
Przed włączeniem miksera należy sprawdzić, czy regulatory prędkości i
temperatury ustawione są w pozycji „O” (wyłączony).
1 Dźwignię podnoszenia głowicy obrócić w kierunku zgodnym z ruchem
w
skazówek zegara
i
unieść głowicę miksera, aż zaskoczy.
zakładanie końcówek 2 Wsunąć końcówkę do gniazda, umieszczając wypustkę na trzonku w
rowku, a następnie przekręcić, by zaskoczyła we właściwe miejsce
.
mieszadło – aby zamocować mieszadło, trzonek wsunąć do gniazda, a
następnie umiejscowić rowek na przedłużeniu okalającym trzonek pod
bolcem znajdującym się w spodzie głowicy miksera. Trzymając za
mieszadło przekręcić końcówkę tak, by wypustka na trzonku znalazła się
pod rowkiem, a następnie popchnąć do góry i przekręcić, by zaskoczyła na
miejsce
.
3 Umieścić miskę w podstawie – nacisnąć i przekręcić w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara .
4 Aby opuścić głowicę miksera, należy ją lekko unieść, a dźwignię do
podnoszenia głowicy przekręcić w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Opuścić głowicę.
zdejmowanie końcówek
●
Czynności opisane w punkcie 2 powtórzyć w odwrotnej kolejności.
(Wyjmując przybory po zakończeniu gotowania należy zawsze zakładać
rękawice kuchenne.)
5 Podłączyć mikser do sieci. Lampki wskaźników prędkości i temperatury
zapalą się na krótki okres czasu. Na wyświetlaczu ukaże się napis ,
który następnie zniknie, a wskaźnik podłączenia do sieci będzie nadal się
świecić .
6 Ustawić regulator, wybierając żądaną prędkość (zalecane prędkości
znajdują się na str. 140). Mikser rozpocznie pracę, a lampka wskaźnika
prędkości będzie migać. Minutnik nalicza czas w jednosekundowych
odstępach. Szybkość obrotów można zmieniać w dowolnym momencie
pracy miksera.
7 Aby zatrzymać mikser, należy przesunąć regulator prędkości z powrotem
do pozycji „O” (wyłączony).
Uwaga – Jeżeli w którymś momencie pracy głowica miksera uniesie się,
urządzenie automatycznie przerwie pracę i wyda sygnał dźwiękowy. Po
opuszczeniu głowicy mikser nie zacznie ponownie pracy. Aby ponownie
uruchomić urządzenie, należy przesunąć regulator prędkości do pozycji
„O”, a następnie ponownie wybrać prędkość obrotów.
przycisk pracy przerywanej
Przycisku pracy przerywanej można używać wyłącznie wtedy, gdy
regulator prędkości znajduje się w pozycji „O” (wyłączony).
Aby włączyć tryb pracy przerywanej, należy wcisnąć przycisk . Mikser
będzie pracować na największej prędkości obrotów tak długo, jak długo
przytrzymywany jest przycisk. Jeżeli temperatura zawartości miski
przekroczy 60°C, prędkość będzie się zwiększać stopniowo i towarzyszyć
będzie temu sygnał dźwiękowy, a lampki wskaźników prędkości i
temperatury będą migać w krótkich odstępach czasu.
139