AKT 310
INSTRUKCJA OBSŁUGI PŁYTY GRZEWCZEJ
PL
5019 319 62037/B
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość.
• Aby włączyć płytę, należy obrócić pokrętło(a) w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i ustawić na
żądaną moc.
• Aby wyłączyć płytę, należy ustawić pokrętło(a) na “0”.
• Płyta jest wyposażona w 2 lampki kontrolne, które
wskazują, że pola grzewcze są gorące.
Napięcie podane na tabliczce znamionowej musi
odpowiadać napięciu w Państwa mieszkaniu. Dane
techniczne umieszczone na tabliczce znamionowej pod
płytą grzewczą podano również poniżej:
WYMIARY PŁYTY GRZEWCZEJ I BLATU ROBOCZEGO
(mm)
1. Żeliwna płyta grzewcza
Ø
180
2. Żeliwna płyta grzewcza
Ø
145
3. Kontrolka zasilania
4. Pokrętło regulacyjne pola grzewczego
5. Pokrętło regulacyjne pola grzewczego
PODłĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania Przewody: liczba i przekrój
230 ~ +
HO5 RR-F 3 x 1,5 mm
2
Pokrętło
(1 - 6)
Tabela zastosowań pól grzewczych
1-2 Roztapianie (masła, czekolady)
2 Utrzymanie temperatury przygotowanej
potrawy oraz podgrzanie niewielkiej ilości
płynów
3 Podgrzewanie większych potraw, bitej
śmietany i sosów
3-4 Wolne gotowanie np.: warzyw, spaghetti,
zup oraz gotowanie pieczeni na parze lub
przygotowywanie potraw duszonych
4 Przygotowywanie wszystkich rodzajów
produktów smażonych, kotletów, steków,
gotowanie bez przykrywki np.: risotto
4-5 Przyrumienianie mięs, pieczenie
ziemniaków, ryb lub gotowanie dużych
ilości wody
6 Szybkie smażenie, przygotowywanie
steków na patelni, itp.
Typ PLATD 230 V - 50 Hz 3,5 kW
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
• Materiał z opakowania nadaje się całkowicie do
przetworzenia i jest oznaczony symbolem recyklingu .
• Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się
materiałów opakowaniowych, stosując się przy tym do
lokalnych przepisów dotyczących usuwania odpadów.
Złomowanie starych artykułów gospodarstwa
domowego
•
Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w sprawie zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynią się Państwo do ograniczenia
ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na
środowisko i zdrowie ludzi.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie może być traktowany jako odpady z
gospodarstwa domowego. Należy je zdać w
odpowiednim punkcie utylizacji w celu recyklingu
komponentów elektrycznych i elektronicznych.
Urządzenie należy złomować zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi usuwania odpadów.
W celu uzyskania dodatkowych informacji dotyczących
przetwarzania, odzyskiwania oraz recyklingu niniejszego
produktu należy skontaktować się z odpowiednimi
urzędami, punktami zbiórki odpadów komunalnych lub ze
sklepem, w którym produkt został zakupiony.
Porady dotyczące oszczędzania energii
• Używane czajniki lub garnki powinny mieć średnicę dna
równą lub nieco większą niż średnica pola grzewczego.
• stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
• Jeśli to możliwe, garnki powinny być nakryte w czasie
gotowania.
• Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać niewielkiej
ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
•
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze oszczędności
energii i skrócenie czasu gotowania.
OSTRZEŻENIA
• Płyty grzewczej nie należy używać, jeśli nie stawiane są
na niej żadne naczynia.
• Należy unikać rozlewania płynów na gorące płyty
grzewcze.
• Płyta grzewcza służy wyłącznie do przyrządzania potraw
w warunkach domowych. Jakiekolwiek inne użycie jest
zabronione. Producent zrzeka się wszelkiej
odpowiedzialności wynikającej z niewłaściwego
użytkowania lub nieprawidłowych ustawień wybranych
przez użytkownika.
• Płyty nie należy narażać na działanie czynników
atmosferycznych.
• Wszelkie naprawy powinny być wykonywane wyłącznie
przez autoryzowany punkt serwisowy.
• Nie należy dotykać płyty grzewczej mokrymi częściami
ciała i zawsze podczas eksploatacji urządzenia nosić
obuwie.
• Uważać, aby dzieci:
- nie dotykały płyty grzewczej, co może prowadzić do
doznania obrażeń ciała.
W czasie gotowania i tuż po jego zakończeniu, płyta
może rozgrzewać się do bardzo wysokich temperatur;
- nie miały kontaktu z opakowaniami (torbami,
polistyrenem, częściami metalowymi, itp.);
- nie zarysowały płyty.
• Po zakończeniu gotowania wszystkie pokrętła powinny
znajdować się w pozycji “0”.
• Należy zadbać o to, aby przewody elektryczne innych
urządzeń znajdujących się blisko płyty grzewczej, nie
stykały się z jej gorącymi częściami.
• Nie należy odchodzić od płyty podczas wykorzystywania
dużych ilości tłuszczu lub oleju. Olej i tłuszcz mogą
osiągnąć wysoką temperaturę i zapalić się!
• Nie używać płyty grzewczej jako powierzchni roboczej
lub wsporczej.
• Na gorącej płycie grzewczej/polach grzewczych lub w ich
pobliżu nigdy. nie wolno kłaść elementów z plastiku/folii
aluminiowej, materiałów, papieru, itp.
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy usunąć:
- naklejki na blacie górnym płyty;
- kartę oraz folię ochronną;
- Sprawdzić, czy podczas transportu płyta grzewcza nie
uległa uszkodzeniu. W przypadku wątpliwości należy
skontaktować się z punktem obsługi konsumenckiej.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ważne: urządzenia nie wolno myć przy pomocy strumienia
wody pod ciśnieniem lub urządzeń do czyszczenia parowego.
• Płytę należy czyścić po każdym użyciu, po ostygnięciu.
Zapobiegnie to gromadzeniu się brudu i uczyni
czyszczenie łatwiejszym.
• Płyty elektryczne należy czyścić szmatką zwilżoną w
wodzie z solą i wypolerować je szmatką zamoczoną w
oleju.
• W celu uniknięcia tworzenia się rdzy, do czyszczenia płyt
grzewczych nie należy nigdy bezpośrednio stosować
wody.
• Nie należy dopuszczać do zasychania resztek potraw na
płytach.
• Do czyszczenia płyt nie należy używać materiałów
ściernych, chlorkowych substancji korodujących,
środków w aerozolu do czyszczenia kuchenek ani
szczotek drucianych do garnków.
• Płyta powinna być od czasu do czasu impregnowana za
pomocą markowych środków ochronnych zgodnie z
zaleceniami podanymi przez ich producentów.
BLAT GÓRNY ZE STALI NIERDZEWNEJ
• Długa eksploatacja płyty grzewczej może spowodować
przebarwienie pól grzewczych z powodu osiągania
wysokich temperatur.
• Powierzchnie ze stali nierdzewnej należy czyścić gąbką
zamoczoną w wodzie mydlanej lub innym odpowiednim
środkiem nie powodującym ścierania.
• Wysuszyć miękką i suchą szmatką.
• Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji
kwaśnych, jak np. sok z cytryny, ocet, itp., ponieważ
mogą one, jeśli zostaną zostawione na płycie przez
dłuższy czas, spowodować jej zmatowienie.
BLAT GÓRNY EMALIOWANY
• Wszystkie części emaliowane należy czyścić gąbka
zanurzoną w wodzie mydlanej lub innym odpowiednim
środkiem nie powodującym ścierania.
• Wysuszyć miękką i suchą szmatką.
• Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji
kwaśnych, jak np. sok z cytryny, ocet, itp., ponieważ
mogą one, jeśli zostaną zostawione na płycie przez
dłuższy czas, spowodować jej zmatowienie.