Amica 58IES3.319HTaKDpQ(Xv) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

KUCHNI ELEKTRYCZNEJ
Z PŁYTĄ CERAMICZNĄ INDUKCYJNĄ
Kuchnię uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IO-CFS-0178 / 8064456
(01.2019 / v6)
508IE3.318EHTaDJQXv
508IE3.319EHTaKDpJQXv
2
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe -
za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel. 801 801 800
SZANOWNY KLIENCIE,
Kuchnia Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po prze-
czy ta niu instrukcji, obsługa kuchni nie będzie problemem.
Kuchnia, która opuściła fabrykę była dokładnie sprawdzona przed zapakowaniem pod
wzglę dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko-
wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych
wypadków.
Uwaga!
Kuchnię obsługiwać tylko po zapoznaniu się z niniejszą instrukcją.
Kuchnia przeznaczona jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian niewpływających na dzia-
ła nie urządzenia.
3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje.......................................................................................2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania...............................................4
Jak oszczędzać energię..........................................................................................6
Wycofanie z eksploatacji.........................................................................................7
Opis wyrobu..........................................................................................................9
Charakterystyka wyrobu......................................................................................10
Instalacja................................................................................................................12
Ustawienie kuchni...................................................................................................12
Przyłączenie kuchni do instalacji elektrycznej.........................................................14
Wskazówki dla instalatora.......................................................................................14
Obsługa................................................................................................................16
Przed pierwszym włączeniem kuchni....................................................................16
Obsługa płyty grzejnej..........................................................................20
Funkcje piekarnika i jego obsługa.........................................................................28
Pieczenie w piekarniku-porady praktyczne......................................................31
Potrawy testowe...................................................................................................33
Czyszczenie i konserwacja kuchni....................................................................35
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych...........................................................41
Dane techniczne...................................................................................................43
Gwarancja, obsługa posprzedażna....................................................................44
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące
podczas użycia. Możliwość dotknięcia elementów grzejnych
powinno być objęte szczególną troską. Dzieci poniżej 8 roku
życia powinny trzymać się z daleka, chyba że pod stałą
opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w wieku od
8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami zycznymi, czuciowymi
albo umysłowymi albo brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli
odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytko-
wania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za
ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności obsługowe
nie powinny być robione przez dzieci bez nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju na pły-
cie kuchennej może być niebezpieczne i doprowadzić do
pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz urządzenie
i wtedy przykryj płomień np. pokrywką lub niepalnym kocem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź rzeczy na
powierzchni do gotowania.
Uwaga. Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta, wyłączyć
prąd, aby uniknąć porażenia prądem elektrycznym.
Przedmiotów metalowych, takich jak noże, widelce, łyżki i
pokrywki oraz folii aluminiowej nie zaleca się kłaść na po-
wierzchni płyty kuchennej, gdyż mogą się one stać gorące.
Po użyciu wyłącz element grzejny płyty wyłącznikiem i nie
polegaj na wskazaniach detektora naczyń.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zaleca się
zachowanie ostrożności, aby unikać dotykania gorących
elementów wewnątrz piekarnika.
Dostępne części mogą stać się gorące podczas użytkowania.
Zaleca się trzymanie małych dzieci z dala od urządzenia.
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz czą cych lub
ostrych metalowych przed mio tów do czyszczenia szkła
drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może dopro-
wadzić do popękania szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prą dem elek-
trycznym, przed wymianą lamp ki na le ży upewnić się, czy
sprzęt jest wy łą czo ny.
Do czyszczenia kuchni nie wolno używać sprzętu do czysz-
czenia parą.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwierania drzwi
piekarnika może wydostawać się gorąca para. W trakcie lub
po zakończeniu gotowania należy ostrożnie otwierać drzwi
piekarnika. Przy otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami.
Należy pamiętać, że para w zależności od temperatury może
być niewidoczna.
Uwaga. Proces gotowania musi być nadzorowany. Krótko-
trwałe gotowanie musi być nadzorowane w sposób ciągły.
Uwaga. Używać tylko osłon płyty zaprojektowanych przez
producenta urządzenia lub wskazanych przez producenta
w instrukcji obsługi jako odpowiednie. Stosowanie nieodpo-
wiednich osłon może powodować wypadki.
6
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
l Należy zwrócić szczególną uwa na dzieci prze by wa ce w oto cze niu kuchni.
Bezpośredni kon takt z pracującą kuchnią grozi opa rze niem!
l Należy, zwrócić uwagę, aże by drob ny sprzęt go spo dar stwa do mo we go wraz z prze-
wodami nie dotykał bez po śred nio do roz grza ne go pie kar ni ka lub pły ty grzejnej,
gdyż izolacja tego sprzę tu nie jest odporna na działanie wysokich tem pe ra tur.
l Do szuady nie wkładać materiałów łatwopalnych, ponieważ w czasie użyt ko wa nia
pie kar ni ka mogą się zapalić.
l Nie należy pozostawiać kuchni bez nadzoru podczas smażenia. Oleje i tłusz cze
mogą się zapalić z powodu przegrzania.
l Nie należy dopuszczać do za nie czysz cze nia płyty grzejnej i za le wa nia jej przez
wykipiny. W szczególności doty czy to cukru, który re agu je z pły ce ra micz ną, mo-
gąc spowodować jej nieodwracalne uszko dze nie. Ewentualne zabrudzenia należy
usuwać na bieżąco.
l Zabrania się stawiania na rozgrzane pola grzejne na czyń z mo krym dnem, gdyż
mogą spowodować nieodwracalne zmiany na płycie (nie usu wal ne pla my).
l Należy używać naczyń określonych przez producenta jako przy sto so wa ne do pracy
z płyta ceramiczną.
l Nie używać naczyń z tworzyw sztucz nych i z folii aluminiowej. To pią się one w
wy so kich tem pe ra tu rach i mogą uszko dzić pły tę ce ra micz ną.
l Nie należy włączać płyty grzej nej bez uprzed nie go ustawienia na niej na czy nia.
l Zabrania się stosowania naczyń po sia da cych ostre kra dzie, mo ce spo wo-
do wać uszko dze nie płyty ceramicznej.
l Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarnika naczyń o ma sie prze kra cza-
cej 15 kg, a na pły cie grzejnej - 25 kg.
lNie używać szorstkich środków czysz czą cych lub ostrych metalowych przed mio-
tów do czyszczenia szkła drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może
doprowadzić do popękania szkła.
l Zabrania się wkładania go cych naczyń i wkładów (powyżej 75°C) oraz ma te ria-
łów ła two pal nych do pojemnika szuady.
l Zabrania się użytkowania kuch ni niesprawnej technicznie. Wszel kie uster ki mogą
być usuwane wy łącz nie przez osobę po sia da cą sto sow ne upraw nie nia.
l Osoby z wszczepionymi urządzeniami wspomagającymi funkcje życiowe (np.
rozrusznik serca, pompka insulinowa lub aparat słuchowy) muszą upewnić
się, że praca tych urządzeń nie zostanie zakłócona poprzez płytę indukcyjną
(obszar częstotliwości działania płyty indukcyjnej wynosi 20-50 kHz).
l W każdej sytuacji spo wo do wa nej usterką techniczną, należy bez względ nie odłą-
czyć zasi la nie elek trycz ne kuchni.
l Urządzenie może być stosowane wyłącznie do celów, do jakich zostało zaprojek-
towane. Wszelkie inne zastosowania ( np. ogrzewanie pomieszczeń) należy uznać
za niewłaściwe i niebezpieczne.
7
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w
spo sób od po wie dzial ny,
chroni nie tylko do mo wy
budżet, lecz działa świa-
do mie na rzecz śro do wi-
ska na tu ral ne go. Dla te go
po móż my, oszczę dzaj my
ener gię elek trycz ną! A czyni się to w nastę-
pujący sposób:
lStosowanie prawidłowych naczyń do
go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la
zaoszczędzić do 1/3 energii elek trycz nej.
Na le ży pamiętać o po kryw ce, w prze ciw nym
ra zie zużycie energii elek trycz nej wzrasta
czte ro krot nie!
lDobranie naczyń do gotowania do po-
wierzch ni pola grzejnego.
Naczynie do gotowania nie po win no być ni-
gdy mniejsze od płytki grzejnej.
lDbanie o czystość pól grzej nych i den
garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła
silnie przypalone za bru dze nia da się czę sto
usunąć już tylko środ ka mi sil nie ob cią ża cy-
mi śro do wi sko na tu ral ne.
lUnikanie niepotrzebnego „za glą da nia
do garnków”.
Nie otwierać też nie po trzeb nie często drzwi
piekarnika.
lWyłączanie w porę i wy ko rzy sty wa nie
cie pła szczątkowego.
W przypadku długich czasów gotowania
wy łą czać pola grzejne na 5-10 minut przed
koń cem go to wa nia. Oszczędza się przez to
do 20% ener gii elektrycznej.
lUżywanie piekarnika tylko w przy pad ku
większych ilości potraw.
Mięso o wadze do 1 kG daje się przy rzą dzić
oszczędniej w garnku na płycie kuchennej.
lWykorzystanie ciepła resztkowego pie-
kar ni ka.
W przypadku czasów przyrządzania dłuż-
szych niż 40 minut bezwzględnie wy łą czać
piekarnik na 10 minut przed koń cem przy-
rzą dza nia.
Uwaga! W przypadku zastosowania
pro gra ma to ra nastawiać odpowiednio
krót sze cza sy przyrządzania potraw.
lOpiekanie z ter mo obie giem i za mknię ty-
mi drzwiami piekarnika.
lStaranne za my ka nie drzwi pie kar ni ka.
Ciepło ulatuje poprzez znaj du ce się na
uszczel kach drzwi czek za bru dze nia. Naj le-
piej jest usu wać je od razu.
lNiewbudowywanie kuchni w bez po śred-
niej bliskości chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie po-
trzeb nie wzrasta.
8
Urządzenie na czas trans-
por tu zostało za bez pie czo ne
przed uszko dze niem. Po
roz pa ko wa niu urzą dze nia
pro si my Pań stwa o usu nię-
cie ele men tów opa ko wa nia
w spo sób nieza gra ża cy
śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa-
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku
i oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki
po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le-
ży w trakcie rozpakowywania trzy mać z dala
od dzieci.
ROZPAKOWANIE
WYCOFANIE Z EKSPLOATACJI
To urządzenie jest oznaczone
zgodnie z Dyrektywą Europej-
ską 2012/19/UE oraz polską
Ustawą o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym
symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Prowadzący
zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, skle-
py oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczy-
nia się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebez-
piecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu.
9
OPIS WYROBU
Pokrętło
wyboru funkcji
piekarnika
Uchwyt drzwi
piekarnika
Szuada
Pokrętło
regulatora
temperatury
Lampka kontrolna
termoregulatora L
Pokrętła sterowania
polami grzejnymi
Płyta ceramiczna
indukcyjna
Pokrętła sterowania
polami grzejnymi
Lampka kontrolna
pracy piekarnika R
Programator
10
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Tabela dostępnego wyposażenia w zależnosci od modelu
Typ kuchni
Elementy grzejne płyty indukcyjnej
pole grzejne 16,0 cm
pole grzejne 18,0 cm
pole grzejne 21,0 cm
pole grzejne z boosterem 16,0 cm
pole grzejne z boosterem 18,0 cm
pole grzejne z boosterem 21,0 cm
2
1
1
2
1
1
Elementy grzejne i funkcjonalne piekarnika
grzejnik górny + dolny
opiekacz
rożen obrotowy
wentylator
grzejnik termoobiegu
wentylator chłodzący
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
Programator elektroniczny
Ta przyciski
Ts sensory
l l
Pokrętła
standard
schowane w panelu
schowane w panelu podświetlane
l l
Elementy w komorze piekarnika
prowadnice druciane
prowadnice teleskopowe
wkłady katalityczne
l
l
l
l
Akcesoria
ruszt, drabinka suszarnicza
blacha do pieczywa płytka
blacha do pieczeni głęboka
widelec i ramka rożna
l
l
l
l
l
l
Opis modeli w niniejszej instrukcji obsługi został opracowany na podstawie danych znanych w okresie
redagowania tekstu. Przedstawiono w niej wszystkie elementy wyposażenia. Ich obecność w danym
modelu zależy od wersji i wyposażenia. Powyższa tabela pozwoli Państwu na dokładne zapoznanie się
z wyposażeniem danego modelu.
508IE3.318EHTaDJQXv 508IE3.319EHTaKDpJQXv
11
Prowadnice druciane
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Akcesoria
Blacha do pieczywa
Ruszt do grilla
(drabinka suszarnicza)
Widelec i ramka rożna
Blacha do pieczeni
Dodatkowe oznaczenia i symbole oznaczają szczegóły wystroju kuchni:
lwykonanie kolorystyczne białe - W
lkuchnia w wykonaniu nierdzewnym z bokami w kolorze inox - Xx
lobudowa kuchni z blachy nierdzewnej - X
l piekarnik z elementami frontu ze szkła lustrzanego - Sp
lkomora piekarnika w kolorze szarym - Q
lkomora piekarnika pokryta emalią Aqualytic - Qa
12
Ustawienie kuchni
l Pomieszczenie kuchenne po win no
być suche i prze wiew ne oraz po sia dać
spraw we nty la cję, a usta wie nie kuch ni
powinno gwa ran to wać swo bod ny dostęp
do wszystkich ele men tów ste ro wa nia.
l Kuchnia może być jed no stron nie za bu-
do wa na wysokim me blem lub ścianą.
Me ble do za bu do wy mu szą mieć okła dzi-
nę oraz kle je do jej przy kle je nia od por ne
na tem pe ra tu 100°C. Nie spełnienie
tego wa run ku może spo wo do wać zde-
for mo wa nie po wierzch ni lub od kle je nie
okła dzi ny. Je że li nie mamy pewności co
do od por no ści ter micz nej mebli, kuch nię
należy za bu do wać meblami za cho wu jąc
od stęp ok. 20 mm (rys. B).
l Kuchnia w standardowym wykonaniu ma
wysokość (do płyty grzejnej) 85 cm. Jeśli
wysokość blatu meblowego jest powyżej
tej wysokości, np. 90 cm, kuchnię moż-
na wyposażyć w cokół podwyższający.
Wysokość kuchni z zamontowanym
cokołem wynosi 90 cm +/- 5 mm. Zakupu
cokołu wraz z usługą montażu dokonać
można u naszych dystrybutorów części
zamiennych. Montaż może wykonać
tylko uprawniony monter (autoryzowany
serwis), który potwierdza zamontowanie
cokołu wpisem do karty gwarancyjnej.
Szczegółowe informacje pod nr infolinii
oraz na stronach www.amica.pl.
l Kuchnię na le ży ustawiać na twar dej, rów-
nej pod ło dze (nie usta wiać na pod sta wie).
l Okapy należy montować zgodnie z in-
struk cja mi podanymi w dołączonych do
nich in struk cjach obsługi.
l Przed rozpoczęciem użyt ko wa nia, na le ży
kuchnię wypoziomować, co ma szcze gól-
ne znaczenie dla równomiernego roz pły-
wa nia się tłuszczu na patelni. Do tego
celu służą nóżki re gu la cyj ne, do stęp ne
po wy ciu szuady. Zakres re gu la cji +/-
5mm.
INSTALACJA
PRAWIDŁOWO
NIEPRAWIDŁOWO
Rys. A
Rys. B
l Płyta grzejna wystaje ponad blat kuchen-
ny (rys. A i B).
min.
650mm
min.
420mm
min.
20mm
13
INSTALACJA
Kuchnia wys. 850 mm
A=60 mm
B=103 mm
Kuchnia wys. 900 mm
A=104 mm
B=147 mm
A
B
Montowanie blokady zabezpieczającej
przez przewróceniem kuchni.
Blokada montowana jest, aby zapobiec prze-
wróceniu się kuchni. Dzięki blokadzie chro-
niącej przed przewróceniem kuchni, dziecko
nie powinno być w stanie np. wspiąć się na
drzwi piekarnika i tym samym doprowadzić
do przewrócenia się kuchni.
UWAGA. Aby zapobiec
przewróceniu się urządze-
nia, należy zainstalować
blokadę stabilizującą.
14
Przyłączenie kuchni do instalacji
elektrycznej
Uwaga!
Przyłączenia do in sta la cji może do ko-
nać tyl ko wy kwa li ko wa ny in sta la tor
po sia da cy sto sow ne upraw nie nia.
Za bra nia się sa mo wol ne go do ko ny-
wa nia prze bek lub zmian w in sta la cji
elek trycz nej.
Wskazówki dla instalatora
INSTALACJA
Przed do ko na niem przyłączenia kuch ni do
in sta la cji elek trycz nej, należy zapoznać się
z in for ma cja mi znaj du cy mi się na ta blicz ce
zna mio no wej i schemacie pod łą cze nia.
Uwaga! Instalator jest zobowiązany wydać
użyt kow ni ko wi „świa dec two przy łą cze nia
kuch ni do in sta la cji elek trycz nej” (znajduje
się w karcie gwarancyjnej).
Inny sposób podłączenia kuchni niż po ka-
za no na sche ma cie może spo wo do wać jej
znisz cze nie.
Uwaga!
Należy pa mię tać o ko niecz no ści
pod łą cze nia obwodu ochron ne go do
za ci sku przy łą cza kuchni, ozna czo-
ne go znakiem .Instalacja elek-
trycz na za si la ca kuch nię, powinna
posiadać wyłącznik bez pie czeń stwa
umoż li wia cy od cię cie do pły wu prą-
du w sy tu acji awa ryj nej. Od le głość
mię dzy stykami ro bo czy mi wy łącz-
ni ka bez pie czeń stwa musi wynosić
min. 3 mm.
2
1
Kuchnia przystosowana jest fabrycznie do
zasilania prądem prze mien nym trój fa zo wym
(400V 3N~50Hz). Napięcie zna mio no we
ele men tów grzej nych kuch ni wynosi 230 V.
Przy sto so wa nie kuchni do zasilania prądem
jed no fa zo wym (230 V) jest moż li we poprzez
od po wied nie zmost ko wa nie na listwie przy-
łą cze nio wej zacisków wg schematu połączeń.
Sche mat połączeń jest za miesz czo ny rów-
nież w pobliżu przyłącza kuchni. Dostęp
do listwy jest moż li wy po zdję ciu po kryw ki
przyłącza poprzez odblokowanie zaczepów
wkretakiem pła skim. Na le ży pa mię tać o wła-
ści wym do bo rze prze wo du przy łą cze nio we-
go, uwzględ nia jąc rodzaj pod łą cze nia i moc
zna mio no wą kuchni.
Przewód przyłączeniowy należy za mo co wać
w odciążce przyłącza kuchni.
15
INSTALACJA
Przy sieci 400/230 V podłączenie
trój fa zo we z przewodem neu tral nym,
most ki łą czą za ci ski 4-5, przewody
fazowe pod łą czo ne do 1, 2 i 3, przewód
neu tral ny do 4-5, prze wód ochron ny
na
Przy sieci 400/230 V podłączenie
dwu fa zo we z przewodem neu tral nym,
most ki łą czą za ci ski 2-3 oraz 4-5, prze-
wód ochronny na
Przy sieci 230 V podłączenie jed no fa-
zo we z przewodem neu tral nym, most ki
łą czą za ci ski 1-2-3 oraz 4-5,przewód
ochronny na
SCHEMAT MOŻLIWYCH POŁĄCZEŃ
Uwaga! Napięcie elementów grzejnych 230V.
Uwaga! W przypadku każdego z połączeń przewód
ochronny musi być po łą czo ny z zaciskiem PE.
1
2
3
1N~
OWY 3 x 4 mm
2
Przewody fazowe - L1=R, L2=S, L3=T; N - przewód neutralny; PE - przewód ochronny
Zalecany ro dzaj
prze wo du
przy łą cze nio we go
2N~
3N~
OWY 4 x 2,5 mm
2
OWY 5 x 1,5 mm
2
1
2
3
5
4
PE
L1
N
1
2
3
5
4
L1
L2
PE
N
1
2
3
5
4
L1
L2
PE
N
L3
16
Przed pierwszym włączeniem kuchni
l usunąć elementy opakowania, oczyścić
ko mo piekarnika ze środ ków kon ser-
wa cji fabrycznej,
l wyjąć wyposażenie piekarnika i umyć
w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do
mycia naczyń,
lopróżnić szu a dę, oczy ścić ko mo pie-
kar ni ka ze środ ków kon ser wa cji fabrycz-
nej,
lwłączyć wentylację w po miesz cze niu lub
otworzyć okno,
lpokrętło funkcji piekarnika przekręcić
na pozycję lub (patrz rozdział:
Działanie programatora i sterowanie
piekarnikiem),
l wygrzać piekarnik (w temp. 250°C, ok.
30 min.), usunąć za bru dze nia i dokładnie
umyć.
Ważne!
Komorę piekarnika należy myć tyl ko
przy uży ciu cie płej wody z do dat kiem
nie wiel kiej ilości płynów do my cia
na czyń.
OBSŁUGA
Uwaga!
W piekarnikach wy po sa żo nych w
pro gra ma tor elek tro nicz ny Ta, po
włą cze niu do sieci w polu wy świe-
tla cza uka że się pulsująca cy klicz nie
go dzi na „0.00”.
Należy usta wić czas bie żą cy pro-
gra ma to ra.(Patrz Instrukcjaobsługi
pro gra ma to ra. Brak na sta wy cza-
su bieżącego unie moż li wia pra
piekarnika.
Uwaga! Zdjąć folię ochronną z prowadnic
teleskopowych przed włączeniem piekar-
nika.
17
0000
OK
OBSŁUGA
Programator elektroniczny Ta
Symbole na wyświetlaczu
Ustawienie czasu bieżącego
Po włączeniu do sieci albo ponownym za-
łą cze niu po za ni ku na pię cia wyświetlacz
wska zu je pulsujące „0.00”:
OK - przycisk wyboru funkcji pracy
< - przycisk „-”
> - przycisk „+”
- oznaczenia funkcji pracy
lnacisnąć i przytrzymać przycisk OK do
momentu pojawienia się sym bolu
na wyświetlaczu, kropka pod symbolem
będzie pulsować,
lw ciągu 7 sek. ustawić bieżący czas ko-
rzy sta jąc z przycisków < / >.
Po upływie ok. 7 sek. od zakończenia czyn-
no ści ustawiania czasu, nowe dane zo sta
zapamiętane, a kropka pod symbolem
przestanie pulsować.
Korektę czasu można wykonać później na ci-
ska jąc jed no cze śnie przyciski < / >, w czasie
gdy kropka pod symbolem będzie pul so-
wać moż na sko ry go wać czas bieżący.
Uwaga!
Piekarnik można uruchomić po po ja wie niu
się symbolu na wy świe tla czu.
Minutnik
Minutnik może być uaktywniony w każdym
mo men cie, bez względu na stan aktywności
in nych funk cji programatora. Za kres od mie-
rza ne go cza su wy no si od 1mi nu ty do 23
go dzin i 59 mi nut.
Aby nastawić minutnik należy:
lnacisnąć przycisk OK, na wyświetlaczu
dzie pul so wać sym bol :
lustawić czas minutnika przyciskami < /
>, wyświetlacz wskazuje ustawiony czas
mi nut ni ka oraz aktywną funkcję pracy
po upływie nastawionego czasu włącza
się sy gnał dźwiękowy, i pulsuje ,
lnacisnąć przycisk < / > lub OK w celu wy-
łą cze nia sy gna łu, symbol zgaśnie, a
wy świe tlacz wska zu je czas bieżący.
Uwaga!
Jeśli sygnał dźwiękowy nie zostanie wyłą-
czony ręcznie, wyłączy się au to ma tycz nie
po ok. 7 minutach.
0000
OK
18
80 80
OK
80 80
OK
88 80
OK
OBSŁUGA
Praca półautomatyczna
Jeśli piekarnik ma wyłączyć się o usta lo nej
godzinie, to należy:
lustawić pokrętło funkcji piekarnika oraz
pokrętło regulacji temperatury na pozycje,
na których ma pracować piekarnik,
lprzyciskać przycisk OK do momentu,
gdy wska za nia wyświetlacza będą pul-
sować:
lustawić żądany czas pracy przyciskami <
/ >, w za kre sie od 1 minuty do 10 godzin.
Ustawiony czas zostanie wprowadzony do
pamięci po ok. 7 sek., wyświetlacz po now nie
pokaże czas bieżący przy aktywnej funk cji
pracy AUTO.
Po upływie nastawionego czasu pie kar nik
wy łą czy się automatycznie, włączy się sy-
gna li za cja dźwiękowa, a funkcja pracy AUTO
będzie pulsować,
lustawić pokrętła funkcji piekarnika i re gu-
la cji temperatury w pozycji wyłączone,
lnacisnąć przycisk < / > lub OK w celu wy-
łą cze nia sy gna łu, funkcja AUTO zgaśnie,
a wy świe tlacz dzie wskazywał czas
bie żą cy.
Uwaga!
W piekarnikach wyposażonych w jed no po-
krętło sterowania, pokrętło funk cji piekarnika
jest zespolone z re gu la to rem temperatury.
Praca automatyczna
Jeśli piekarnik ma włączyć się na określony
czas pracy i o ustalonej go dzi nie wyłączyć,
to należy ustawić czas pracy oraz go dzi
zakończenia pracy:
lprzyciskać przycisk OK do momentu,
gdy wska za nia wyświetlacza będą pul-
sować:
lustawić żądany czas pracy przyciskami
< / > jak dla pracy półautomatycznej,
lprzyciskać przycik OK do momentu, gdy
wska za nia wyświetlacza będą pulsować:
lustawić godzinę wyłączenia(zakończenia
pracy) przyciskami < / >, która jest ogra-
ni czo na do cza su odległego o 23 go dzi ny
i 59 mi nut,
lustawić pokrętło funkcji piekarnika oraz
pokrętło regulacji temperatury na żądane
po zy cje, na których ma pracować piekar-
nik. Funkcja pracy AUTO jest aktywna,
pra ca pie kar ni ka roz pocz nie się od mo-
men tu wy ni ka ce go z róż ni cy mię dzy
na sta wio nym cza sem za koń cze nia pra cy
a na sta wio nym cza sem pracy, (np. na-
sta wio ny czas pracy wy no si 1 godz., na-
sta wio ny czas za koń cze nia pracy 14.00,
pie kar nik au to ma tycz nie za łą czy się o
godz. 13.00).
19
12 35
OK
OK
88 81
OBSŁUGA
Praca automatyczna
Po osiągnięciu godziny zakończenia pracy
piekarnik wyłączy się automatycznie, włą czy
się sygnalizacja dźwiękowa przy pulsującej
funkcji pracy AUTO ,
lustawić pokrętła funkcji piekarnika i re gu-
la cji temperatury w pozycji wyłączone,
lnacisnąć przycisk < / > lub OK w celu wy-
łą cze nia sy gna łu, funkcja AUTO zgaśnie,
a wy świe tlacz dzie wskazywał czas
bie żą cy, np.godz.12.35.
Kasowanie ustawień
W każdej chwili można skasować usta wie nia
minutnika lub funkcji pracy au to ma tycz nej.
Kasowanie ustawień pracy automatycznej:
lnacisnąć jednocześnie przyciski < / >,
Kasowanie ustawień minutnika:
lprzyciskiem OK wybrać funkcję minutnika,
lnacisnąć ponownie przyciski < / >,
Zmiana tonu sygnału dźwiękowego
Ton sygnału dźwiękowego moż na zmie nić w
na ste pu cy sposób:
lnacisnąć jednocześnie przyciski < / >,
lprzyciskiem OK wybrać funkcję „ton”,
wska za nia wy świe tla cza będą pulsować:
lprzyciskiem < wybrać odpowiedni ton w
za kre sie od 1 do 3.
20
OBSŁUGA
Obsługa płyty grzejnej.
Informacja dotycząca rodzaju pól grzejnych znajduje się w tabeli na str. 10 instrukcji.
Zasady działania pola indukcyjnego
Generator elektryczny zasila cewkę umieszczoną we wnątrz
urzą dze nia. Cewka ta wytwarza pole ma gne tycz ne, a więc z
chwilą umieszczenia garnka na płycie do garnka przenikają
prądy in duk cyj ne.
Prądy te czynią z garnka prawdziwe nadajniki ciepła, pod czas
gdy powierzchnia szklana płyty pozostaje chłodna.
System ten przewiduje używanie naczyń, których dna podatne są na działanie pola magne-
tycznego.
Ogólnie technologia indukcyjna cechuje się dwiema zaletami:
ciepło emitowane jest wyłącznie przy pomocy naczynia, wykorzystanie ciepła jest możliwie
maksymalne,
nie występuje zjawisko bezwładności cieplnej, gdyż gotowanie rozpoczyna się automatycz-
nie z chwilą umieszczenia naczynia na płycie i kończy się w momencie zdjęcia go z płyty.
W trakcie normalnego użytkowania płyty indukcyjnej mogą wystąpić różnego rodzaju dźwięki,
które nie mają żadnego wpływu na poprawną pracę płyty.
Gwizd o niskiej częstotliwości. Dźwięk powstaje, gdy naczynie jest puste, znika po wlaniu
wody lub włożeniu potrawy.
Gwizd o wysokiej częstotliwości. Dźwięk powstaje w naczyniach, kóre zostały wykonane z
wielu warstw różnych materiałów i włączeniu maksymalnej mocy grzania. Dźwięk ten nasila
się również gdy jednocześnie używamy dwóch lub więcej pól grzejnych na maksymalnej
mocy. Dźwięk znika lub jest mniej intensywny po zmniejszeniu mocy.
Odgłos skrzypienia. Dźwięk powstaje w naczyniach, które zostały wykonane z wielu
warstw różnych materiałów. Intensywność dźwięku zależy od sposobu gotowania.
Odgłos brzęczenia. Dźwięk powstaje w czasie pracy wentylatora chłodzacego układy
elektroniczne.
Dźwięki, które mogą być słyszalne podczas prawidłowej eksploatacji wynikają z pracy wenty-
latora chłodzącego, wymiarów naczynia oraz materiału, z którego zostało wykonane, sposobu
gotowania potraw i włączonej mocy grzejnej.
Dźwięki te są normalnym zjawiskiem i nie oznaczają usterki płyty indukcyjnej.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Amica 58IES3.319HTaKDpQ(Xv) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla