Amica 58EE1.20(W) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
KUCHNI ELEKTRYCZNEJ
Kuchnię uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IOAK-2122 / 8052743
(03.2018 / v4)
508EE1.20(W)
2
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe -
za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel.801 801 800
Uwaga!
Kuchnię obsługiwać tylko po zapoznaniu się z niniejszą instrukcją.
Kuchnia przeznaczona jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian niewpływających na dzia-
ła nie urządzenia.
SZANOWNY KLIENCIE,
Kuchnia Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po prze-
czy ta niu instrukcji, obsługa kuchni nie będzie problemem.
Kuchnia, która opuściła fabrykę była dokładnie sprawdzona przed zapakowaniem pod
wzglę dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko-
wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wypad-
ków.
3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje.......................................................................................2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania...............................................4
Jak oszczędzać energię..........................................................................................7
Wycofanie z eksploatacji.........................................................................................8
Opis wyrobu..........................................................................................................9
Charakterystyka wyrobu.....................................................................................10
Instalacja...............................................................................................................12
Ustawienie kuchni...................................................................................................12
Przyłączenie kuchni do instalacji elektrycznej.........................................................13
Wskazówki dla instalatora.......................................................................................13
Obsługa................................................................................................................15
Przed pierwszym włączeniem kuchni....................................................................15
Sterowanie pracą płytek grzejnych.......................................................................16
Funkcje piekarnika i jego obsługa.........................................................................17
Pieczenie w piekarniku-porady praktyczne......................................................18
Potrawy testowe......................................................................................................20
Czyszczenie i konserwacja kuchni....................................................................22
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych..........................................................26
Dane techniczne..................................................................................................27
Gwarancja, obsługa posprzedażna...................................................................28
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące
podczas użycia. Możliwość dotknięcia elementów grzejnych
powinno być objęte szczególną troską. Dzieci poniżej 8 roku
życia powinny trzymać się z daleka, chyba że są pod stałą
opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w wieku od
8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami zycznymi, czuciowymi
albo umysłowymi albo brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli
odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytko-
wania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za
ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności obsługowe
nie powinny być robione przez dzieci bez nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju na pły-
cie kuchennej może być niebezpieczne i doprowadzić do
pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz urządzenie
i wtedy przykryj płomień np. pokrywką lub niepalnym ko-
cem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź rzeczy na
powierzchni do gotowania.
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zaleca się
zachowanie ostrożności, aby unikać dotykania gorących
elementów wewnątrz piekarnika.
Dostępne części mogą stać się gorące podczas użytkowania.
Zaleca się trzymanie małych dzieci z dala od urządzenia.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz czą cych lub
ostrych metalowych przed mio tów do czyszczenia szkła
drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może dopro-
wadzić do popękania szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prą dem elek-
trycznym, przed wymianą lamp ki na le ży upewnić się, czy
sprzęt jest wy łą czo ny.
Zaleca się przed otwarciem pokrywy oczyścić z wszelkich
zanieczyszczeń. Powierzchnię płyty kuchennej zaleca się
ostudzić przed jej zamknięciem pokrywą.
Do czyszczenia kuchni nie wolno używać sprzętu do czysz-
czenia parą.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwierania drzwi
piekarnika może wydostawać się gorąca para. W trakcie lub
po zakończeniu gotowania należy ostrożnie otwierać drzwi
piekarnika. Przy otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami.
Należy pamiętać, że para w zależności od temperatury może
być niewidoczna.
Uwaga. Proces gotowania musi być nadzorowany. Krótko-
trwałe gotowanie musi być nadzorowane w sposób ciągły.
Uwaga. Używać tylko osłon płyty zaprojektowanych przez
producenta urządzenia lub wskazanych przez producenta
w instrukcji obsługi jako odpowiednie. Stosowanie nieodpo-
wiednich osłon może powodować wypadki.
6
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
l Należy zwrócić szczególną uwa na dzieci prze by wa ce w oto cze niu kuchni.
Bezpośredni kon takt z pracującą kuchnią grozi opa rze niem!
l Należy, zwrócić uwagę, aże by drob ny sprzęt go spo dar stwa do mo we go wraz z prze-
wodami nie dotykał bez po śred nio do roz grza ne go pie kar ni ka lub pły ty grzejnej,
gdyż izolacja tego sprzę tu nie jest odporna na działanie wysokich tem pe ra tur.
l Do szuady nie wkładać materiałów łatwopalnych, ponieważ w czasie użyt ko wa nia
pie kar ni ka mogą się zapalić.
l Nie należy pozostawiać kuchni bez nadzoru podczas smażenia. Oleje i tłusz cze
mogą się zapalić z powodu przegrzania.
l Nie należy dopuszczać do za nie czysz cze nia płyty grzejnej i za le wa nia jej przez
wykipiny. Ewentualne zabrudzenia należy usuwać na bieżąco.
l Nie należy włączać płytki grzej nej bez uprzed nie go ustawienia na niej na czy nia.
l Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarnika naczyń o ma sie prze kra cza
cej 15 kg, a na pły cie grzejnej  25 kg.
lNie używać szorstkich środków czysz czą cych lub ostrych metalowych przed mio
tów do czyszczenia szkła drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może
doprowadzić do popękania szkła.
l Zabrania się wkładania go cych naczyń i wkładów (powyżej 75°C) oraz ma te ria
łów ła two pal nych do pojemnika szuady.
l Zabrania się użytkowania kuch ni niesprawnej technicznie. Wszel kie uster ki mogą
być usuwane wy łącz nie przez osobę po sia da cą sto sow ne upraw nie nia.
l W każdej sytuacji spo wo do wa nej usterką techniczną, należy bez względ nie odłą
czyć zasi la nie elek trycz ne kuchni.
l Urządzenie może być stosowane wyłącznie do celów, do jakich zostało zaprojek-
towane. Wszelkie inne zastosowania ( np. ogrzewanie pomieszczeń) należy uznać
za niewłaściwe i niebezpieczne.
7
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w
spo sób od po wie dzial ny,
chroni nie tylko do mo wy
budżet, lecz działa świa
do mie na rzecz śro do wi
ska na tu ral ne go. Dla te go
po móż my, oszczę dzaj my
ener gię elek trycz ną! A czyni się to w nastę-
pujący sposób:
lStosowanie prawidłowych naczyń do
go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la
zaoszczędzić do 1/3 energii elek trycz nej.
Na le ży pamiętać o po kryw ce, w prze ciw nym
ra zie zużycie energii elek trycz nej wzrasta
czte ro krot nie!
lDobranie naczyń do gotowania do po-
wierzch ni płytki grzejnej.
Naczynie do gotowania nie po win no być ni
gdy mniejsze od płytki grzejnej.
lDbanie o czystość płytek grzej nych i
den garn ków.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła
silnie przypalone za bru dze nia da się czę sto
usunąć już tylko środ ka mi sil nie ob cią ża cy
mi śro do wi sko na tu ral ne.
lUnikanie niepotrzebnego „za glą da nia
do garnków”.
Nie otwierać też nie po trzeb nie często drzwi
piekarnika.
lWyłączaj płytkę przed zdjęciem garnka.
lUżywanie piekarnika tylko w przy pad ku
większych ilości potraw.
Mięso o wadze do 1 kG daje się przy rzą dzić
oszczędniej w garnku na płycie kuchennej.
lWykorzystanie ciepła resztkowego pie-
kar ni ka.
W przypadku czasów przyrządzania dłuż
szych niż 40 minut bezwzględnie wy łą czać
piekarnik na 10 minut przed koń cem przy
rzą dza nia.
Uwaga! W przypadku zastosowania
pro gra ma to ra nastawiać odpowiednio
krót sze cza sy przyrządzania potraw.
lOpiekanie z ter mo obie giem i za mknię ty-
mi drzwiami piekarnika.
lStaranne za my ka nie drzwi pie kar ni ka.
Ciepło ulatuje poprzez znaj du ce się na
uszczel kach drzwi czek za bru dze nia. Naj le
piej jest usu wać je od razu.
lNiewbudowywanie kuchni w bez po śred-
niej bliskości chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie po
trzeb nie wzrasta.
8
Urządzenie na czas trans
por tu zostało za bez pie czo ne
przed uszko dze niem. Po
roz pa ko wa niu urzą dze nia
pro si my Pań stwa o usu nię
cie ele men tów opa ko wa nia
w spo sób nieza gra ża cy
śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku
i oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki
po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le
ży w trakcie rozpakowywania trzy mać z dala
od dzieci.
ROZPAKOWANIE
WYCOFANIE Z EKSPLOATACJI
To urządzenie jest oznaczone
zgodnie z Dyrektywą Europej-
ską 2012/19/UE oraz polską
Ustawą o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym
symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Prowadzący
zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, skle-
py oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczy-
nia się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebez-
piecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu.
9
OPIS WYROBU
Pokrętła sterowania
płytkami grzejnymi
Uchwyt drzwi pie-
karnika
Szuada
Lampka kontrolna
pracy kuchni
żółta
Lampka kontrolna
termoregulatora
czerwona
Pokrętła sterowania
płytkami grzejnymi
Płytka grzejna
Nakrywa
Pokrętło regulatora
temperatury i wyboru
funkcji piekarnika
10
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Tabela dostępnego wyposażenia w zależnosci od modelu
Typ kuchni
Elementy grzejne płyty ceramicznej
płytka grzejna normalna 14,5 cm
płytka szybkogrzejna 14,5 cm
płytka grzejna normalna 18,0 cm
płytka szybkogrzejna 18,0 cm
2
2
Elementy grzejne i funkcjonalne piekarnika
grzejnik górny + dolny
opiekacz
rożen obrotowy
wentylator
grzejnik termoobiegu
wentylator chłodzący
l
Programator elektroniczny
Ta przyciski
Ts sensory
Minutnik
M minutnik
Pokrętła
standard
schowane w panelu
schowane w panelu podświetlane
l
Elementy w komorze piekarnika
prowadnice druciane
prowadnice teleskopowe
wkłady katalityczne
Akcesoria
ruszt, drabinka suszarnicza
blacha do pieczywa płytka
blacha do pieczeni głęboka
widelec i ramka rożna
1
1
Opis modeli w niniejszej instrukcji obsługi został opracowany na podstawie danych znanych w okresie
redagowania tekstu. Przedstawiono w niej wszystkie elementy wyposażenia. Ich obecność w danym
modelu zależy od wersji i wyposażenia. Powyższa tabela pozwoli Państwu na dokładne zapoznanie się
z wyposażeniem danego modelu.
508EE1.20(W)
11
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Drabinki boczne
Dodatkowe oznaczenia i symbole oznaczają szczegóły wystroju kuchni:
lwykonanie kolorystyczne białe  W
lkuchnia w wykonaniu nierdzewnym z bokami w kolorze inox  Xx
lkuchnia z elementami frontu ze szkła lustrzanego  L
lkuchnia z piekarnikiem w kolorze szarym  Q
lkuchnia z piekarnikiem z emalią Aqualytic  Qa
Akcesoria
Blacha do pieczywa
Ruszt do grilla
(drabinka suszarnicza)
Widelec i ramka rożna
Blacha do pieczeni
12
Ustawienie kuchni
l Pomieszczenie kuchenne po win no
być suche i prze wiew ne oraz po sia dać
spraw we nty la cję, a usta wie nie kuch ni
powinno gwa ran to wać swo bod ny dostęp
do wszystkich ele men tów ste ro wa nia.
l Kuchnia jest zbudowana w klasie Y tzn.
może być jed no stron nie za bu do wa na
wysokim me blem lub ścianą. Me ble do
za bu do wy mu szą mieć okła dzi oraz
kle je do jej przy kle je nia od por ne na tem
pe ra tu rę 100°C. Nie spełnienie tego wa
run ku może spo wo do wać zde for mo wa nie
po wierzch ni lub od kle je nie okła dzi ny.
l Kuchnię na le ży ustawiać na twar dej,
rów nej pod ło dze (nie usta wiać na pod
sta wie).
l Okapy należy montować zgodnie z in
struk cja mi podanymi w dołączonych do
nich in struk cjach obsługi.
l Przed rozpoczęciem użyt ko wa nia, na le ży
kuchnię wypoziomować, co ma szcze gól
ne znaczenie dla równomiernego roz pły
wa nia się tłuszczu na patelni.
Do tego celu służą nóżki re gu la cyj ne,
do stęp ne po wy ciu szuady. Zakres re
gu la cji +/ 5mm.
INSTALACJA
Montowanie blokady zabezpieczającej
przez przewróceniem kuchni.
Blokada montowana jest, aby zapobiec prze-
wróceniu się kuchni. Dzięki blokadzie chro-
niącej przed przewróceniem kuchni, dziecko
nie powinno być w stanie np. wspiąć się na
drzwi piekarnika i tym samym doprowadzić
do przewrócenia się kuchni.
Kuchnia wys. 850 mm
A=60 mm
B=103 mm
A
B
13
Przyłączenie kuchni do instalacji
elektrycznej
Uwaga!
Przyłączenia do in sta la cji może do ko
nać tyl ko wy kwa li ko wa ny in sta la tor
po sia da cy sto sow ne upraw nie nia.
Za bra nia się sa mo wol ne go do ko ny
wa nia prze bek lub zmian w in sta la cji
elek trycz nej.
Wskazówki dla instalatora
INSTALACJA
Przed do ko na niem przyłączenia kuch ni do
in sta la cji elek trycz nej, należy zapoznać się
z in for ma cja mi znaj du cy mi się na ta blicz ce
zna mio no wej i schemacie pod łą cze nia.
Uwaga! Instalator jest zobowiązany wydać
użyt kow ni ko wi „świa dec two przy łą cze nia
kuch ni do in sta la cji elek trycz nej” (znajduje
się w karcie gwarancyjnej).
Inny sposób podłączenia kuchni niż po ka
za no na sche ma cie może spo wo do wać jej
znisz cze nie.
Uwaga!
Należy pa mię tać o ko niecz no ści
pod łą cze nia obwodu ochron ne go do
za ci sku przy łą cza kuchni, ozna czo
ne go znakiem .Instalacja elek
trycz na za si la ca kuch nię, powinna
posiadać wyłącznik bez pie czeń stwa
umoż li wia cy od cię cie do pły wu prą
du w sy tu acji awa ryj nej. Od le głość
mię dzy stykami ro bo czy mi wy łącz
ni ka bez pie czeń stwa musi wynosić
min. 3 mm.
2
1
Kuchnia przystosowana jest fabrycznie do
zasilania prądem prze mien nym trój fa zo wym
(400V 3N~50Hz). Napięcie zna mio no we
ele men tów grzej nych kuch ni wynosi 230 V.
Przy sto so wa nie kuchni do zasilania prądem
jed no fa zo wym (230 V) jest moż li we poprzez
od po wied nie zmost ko wa nie na listwie przy
łą cze nio wej zacisków wg schematu połączeń.
Sche mat połączeń jest za miesz czo ny rów
nież w pobliżu przyłącza kuchni. Dostęp
do listwy jest moż li wy po zdję ciu po kryw ki
przyłącza poprzez odblokowanie zaczepów
wkretakiem pła skim. Na le ży pa mię tać o wła
ści wym do bo rze prze wo du przy łą cze nio we
go, uwzględ nia jąc rodzaj pod łą cze nia i moc
zna mio no wą kuchni.
Przewód przyłączeniowy należy za mo co wać
w odciążce przyłącza kuchni.
14
INSTALACJA
Przy sieci 400/230 V podłączenie
trój fa zo we z przewodem neu tral nym,
most ki łą czą za ci ski 45, przewody
fazowe pod łą czo ne do 1, 2 i 3, przewód
neu tral ny do 45, prze wód ochron ny
na
Przy sieci 400/230 V podłączenie
dwu fa zo we z przewodem neu tral nym,
most ki łą czą za ci ski 23 oraz 45, prze
wód ochronny na
Przy sieci 230 V podłączenie jed no fa
zo we z przewodem neu tral nym, most ki
łą czą za ci ski 123 oraz 45,przewód
ochronny na
SCHEMAT MOŻLIWYCH POŁĄCZEŃ
Uwaga! Napięcie elementów grzejnych 230V.
Uwaga! W przypadku każdego z połączeń przewód
ochronny musi być po łą czo ny z zaciskiem PE.
1
2
3
1N~
OWY 3 x 4 mm
2
Przewody fazowe  L1=R, L2=S, L3=T; N  przewód neutralny; PE  przewód ochronny
Zalecany ro dzaj
prze wo du
przy łą cze nio we go
2N~
3N~
OWY 4 x 2,5 mm
2
OWY 5 x 1,5 mm
2
1
2
3
5
4
PE
L1
N
1
2
3
5
4
L1
L2
PE
N
1
2
3
5
4
L1
L2
PE
N
L3
15
Przed pierwszym włączeniem
kuchni
lusunąć elementy opakowania, opróż nić
szu a dę, oczyścić ko mo rę piekarnika i pły
grzej ną ze środ ków kon ser wa cji fabrycznej,
lwyjąć wyposażenie piekarnika i umyć w
ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia
naczyń,
lwłączyć wentylację w po miesz cze niu lub
otworzyć okno,
lwygrzać piekarnik (w temp. 250°C, ok. 30
min.), usunąć za bru dze nia i dokładnie umyć,
płytki grzejne należy wygrzewać ok. 4 min.
bez uży wa nia naczynia.
Komorę piekarnika należy myć tyl ko przy
uży ciu cie płej wody z do dat kiem nie wiel-
kiej ilości płynów do my cia na czyń.
lwykonać czynności ob słu go we z za cho wa
niem wskazówek bezpieczeństwa.
OBSŁUGA
Uwaga!
W kuchniach wyposażonych w pro
gra ma tor elektroniczny Ta, po włą
cze niu do sieci wyświetlacz będzie
wska zy wa „0.00” . Na le ży usta wić
czas bie żą cy pro gra ma to ra.(Patrz
in struk cja ob słu gi pro gra ma to ra).
Brak nastawy czasu bieżącego
unie moż li wia pracę piekarnika.
16
OBSŁUGA
Sterowanie pracą płytek grzejnych
Informacja dotycząca rodzaju płytek grzejnych znajduje się w tabeli na str. 10 instrukcji.
Dobór naczynia
Prawidłowo dobrane naczynie powinno posiadać średnicę dna w przybliżeniu równą
powierzchni użytkowej płytki grzejnej. Nie należy używać naczyń o dnie wklęsłym lub
wypukłym. Zaleca się stosowanie specjalnych naczyń z grubym toczonym dnem. Należy
pamiętać, żeby naczynie posiadało odpowiednio dobraną pokrywkę.
Zabrudzone powierzchnie płytek grzej nych i na czyń, uniemożliwiają pełne wy ko rzy sta nie
cie pła.
Dobór mocy grzejnej
Moc płytki można regulować stopniowo po krę ca jąc pokrętłem w prawo lub lewo. Włą cze nie
płytki powoduje za pa le nie się na panelu sterowania żółtej lampki sygnalizacyjnej.
Sterowanie pracą płytek grzejnych jest re ali zo wa ne przy pomocy czte rech po krę teł, znaj du
cych się w panelu sterowania kuchni. Symbole graczne umiej sco wio ne nad po krę tła mi
in for mu ją, któ rą płyt ką grzejną ste ru je wy bra ne pokrętło.
Uwaga!
Chroń płytkę przed korozją.
Wyłączaj płytkę przed zdjęciem garn ka.
Nie zostawiaj na włączonej płytce na czyń z potrawami przy go to wa ny mi na tłusz czach,
olejach bez do zo ru, go cy tłuszcz ulega sa mo za pa le niu.
0 Wyłączenie
l Minimum, podgrzewanie
1 Duszenie warzyw, powolne gotowanie
l Gotowanie zup, większej ilości potraw
2 Powolne smażenie
l Opiekanie mięsa, ryb
3 Maksimum, szybkie rozgrzanie, szybkie go to wa nie, szybkie smażenie
Kolejne pozycje na pokrętle
0
1
2
3
17
OBSŁUGA
Funkcje piekarnika i jego ob słu ga.
Piekarnik może być na grze wa ny przy po mo cy
grzej ni ka dolnego i gór ne go. Ste ro wa nie pra
cą tego pie kar ni ka odbywa się przy po mo cy
jed ne go po krę tła, obsługującego prze łącz
nik ro dza ju pra cy zespolony z re gu la to rem
tem pe ra tu ry.
Informacje dotyczące wy po sa że nia pie kar
ni ka w elementy grzejne w zależności od
mo de lu kuchni znaj Państwo w tabeli w
roz dzia le Cha rak te ry sty ka wy ro bu.
Możliwe położenia pokrętła
Niezależne oświetlenie pie kar ni ka
Poprzez ustawienie po krę tła w tej po
zy cji uzy sku je my oświe tle nie ko mo ry
piekarnika.
Włączony grzejnik dol ny i gór ny
Nagrzewanie konwencjonalne. Ter-
mostat umożliwia ustawienia tem
pe ra tu ry w zakresie od 100
0
C do
250
0
C Doskonale nadaje się do
pieczenia ciast, mięsa, ryb, chleba,
pizzy (konieczne wstępne rozgrzanie
piekarnika oraz stosowanie ciem-
nych blachy) pieczenie na jednym
poziomie.
Włączony grzejnik gór ny
Ustawienie pokrętła w tej po zy cji
po zwa la na re ali za cję na grze wa nia
pie kar ni ka wy łącz nie przy po mo cy
grzej ni ka gór ne go. Zarumienianie wy-
pieku, dopiekanie z góry, dodatkowe
zapiekanie.
Włączony grzejnik dol ny
Przy tej pozycji pokrętła pie kar nik
re ali zu je ogrze wa nie wy łącz nie przy
uży ciu grzej ni ka dol ne go. Dopiekanie
ciast od spodu (np. ciasta wilgotne i
nadziewane owocami).
W celu włączenia piekarnika na le ży:
l ustalić wymagane warunki pracy pie kar
ni ka, tem pe ra tu rę i sposób ogrze wa nia,
l ustawić pokrętło w żądanej po zy cji, po
krę ca jąc nim „w prawo”.
Włączenie piekarnika jest sy gna li zo wa ne za-
paleniem się dwóch lam pek kon tro l nych, żół-
tej i czer wo nej. Świe ce nie lamp ki kon tro l nej
koloru żółtego sy gna li zu je pra pie kar ni ka.
Zga śnię cie czer wo nej lamp ki kon tro l nej jest
sy gna łem uzyskania przez pie kar nik na sta
wio nej tem pe ra tu ry. O ile prze pi sy ku li nar ne
zalecają wkła da nie po tra wy do roz grza ne go
piekarnika, należy to uczynić nie wcześniej
jak po pierw szym zga śnię ciu czer wo nej
lamp ki kontrolnej. W trakcie pro wa dze nia
wypieku czerwona lampka będzie się okre
so wo włączać i wyłączać (utrzy my wa nie
tem pe ra tu ry wewnątrz komory piekarnika).
Lamp ka kon tro l na żółta może się rów nież
świe cić w po ło że niu po krę tła „Oświe tle nie
komory pie kar ni ka”.
Wyłączenie piekarnika w celu wyłączenia
piekarnika należy po krę tło usta wić w pozycji
„0”, po krę ca jąc nim w „w lewo”. Lamp ka
sygnalizacyjna po win na zgasnąć.
100
150
200
250
100-250
0
C
Piekarnik konwencjonalny
(grzejnik dolny + grzejnik górny)
18
PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
Wypieki
l zaleca się, prowadzenie wypieków ciast na blachach, sta no wią cych wyposażenie
fabryczne kuchni,
l wypieki można prowadzić również w formach i blachach han dlo wych, które
należy ustawić na drabince su szar ni czej, do wypieku zaleca się stosować
bla chy w kolorze czarnym, które lepiej przewodzą ciepło i skra ca ją czas
pie cze nia,
l nie zalecamy do stosowania form i blach o powierzchni jasnej i błysz czą cej w
przy pad ku korzystania z nagrzewu kon wen cjo nal ne go(grzej nik górny + dolny)
sto so wa nie tego typu form może po wo do wać nie do pie ka nie spodu cia sta,
l przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić ja kość wypieku przy po-
mocy drewnianego patyczka (przy pra wi dło wym wypieku po nakłuciu ciasta,
powinien być suchy i czysty),
l wskazane jest pozostawienie wypieku w piekarnika po jego wy łą cze niu jeszcze
przez ok. 5 min.,
l parametry wypieków podane w tabeli są orientacyjne i można je ko ry go wać w
zależności od własnych doświadczeń i upodo bań ku li nar nych,
l jeżeli informacje podawane w książkach kucharskich znacz nie od bie ga od
wartości zamieszczonych w in struk cji obsługi prosimy o kierowanie się zapisami
w instrukcji.
Pieczenie mięs
l w piekarniku należy przygotowywać porcje mięsa po wy żej 1 kg, mniej sze ka
wał ki zaleca się przyrządzać na pły cie grzejnej
l do pieczenia zaleca się stosować naczynia żaroodporne, również uchwyty tych
na czyń muszą być odporne na działanie wysokiej tem pe ra tu ry,
l przy pieczeniu na drabince suszarniczej lub ruszcie zaleca się na naj niż szym
po zio mie umieścić blachę do pieczeni z nie wiel ką ilością wody,
l przynajmniej raz w połowie czasu pieczenia zaleca się od wró cić mię so na dru
stro nę, w trakcie pieczenia należy także okresowo pod le wać mięso po wsta cym
so sem lub gorąca – sło ną wodą, mięsa nie wol no po le wać zim ną wodą.
19
PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
Rodzaj
wypieku
potrawy
Funkcja
piekarnika
Temperatura Poziom Czas [min]
160  200 2 - 3 30 - 50
160  170
1)
3 25 - 40
2)
220 - 240
1)
2 15 - 25
210 - 220 2 45  60
225 - 250 2 120 - 150
160  230 2 90 - 120
160  180 2 45  60
190 - 210 2 40 - 50
Piekarnik konwencjonalny (grzejnik dolny + grzejnik górny)
Czasy obowiązują, jeżeli nie podano inaczej dla nierozgrzanej komory. Dla rozgrzanego piekarnika
podane czasy należy skrócić o ok. 510 minut.
1)
Rozgrzej pusty piekarnik
2)
Podane czasy dotyczą wypieków w małych foremkach
Uwaga: Parametry podane w tabeli orien ta cyj ne i można je ko ry go wać w za leż no ści od wła snych
doświadczeń i upodo bań kulinarnych.
20
POTRAWY TESTOWE. Zgodnie z normą EN 60350-1.
Rodzaj
potrawy
Akceoria Poziom Funkcja
grzania
Temperatura
(
0
C)
Czas
wypieku
2)
(min.)
Małe ciasta
Blacha
do pieczywa
3 160  170
1)
25 - 40
2)
Blacha
do pieczywa
3 155 - 170
1)
25 - 40
2)
Blacha
do pieczywa
3 155 - 170
1)
25 - 40
2)
Blacha
do pieczywa
Blacha
do pieczeni
2 + 4
2  blacha do
pieczywa lub
pieczeni
4  blacha do
pieczywa
155 - 170
1)
25 - 50
2)
Kruche ciasto
(paski)
Blacha
do pieczywa
3 150  160
1)
30 - 40
2)
Blacha
do pieczywa
3 150 - 170
1)
25 - 35
2)
Blacha
do pieczywa
3 150 - 170
1)
25 - 35
2)
Blacha
do pieczywa
Blacha
do pieczeni
2 + 4
2  blacha do
pieczywa lub
pieczeni
4  blacha do
pieczywa
160  175
1)
25 - 35
2)
Biszkopt
beztłuszczowy
Ruszt + forma
do ciasta
powlekana
na czarno
Ø 26 cm
3 170 - 180
1)
30 - 45
2)
Szarlotka
Ruszt + dwie
formy do ciasta
powlekane
na czarno
Ø 20 cm
2
formy na
ruszcie
umieszczono
po przekątnej
prawy tył, lewy
przód
180 - 200
1)
50 - 70
2)
Pieczenie ciast
1)
Rozgrzej pusty piekarnik, nie używaj funkcji szybkiego rozgrzewu.
2)
Czasy obowiązują, jeżeli nie podano inaczej dla nierozgrzanej komory. Dla rozgrzanego piekarnika
podane czasy należy skrócić o ok. 510 minut.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Amica 58EE1.20(W) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi