Amica 58ME4.38HZPMS Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
KUCHNI ELEKTRYCZNEJ
Z PŁYTĄ CERAMICZNĄ
Kuchnię uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IOAK-2112 / 8052682
(10.2018 V5)
6018CE3.332EHTaQ(W)
6018CE3.333EHQ(W)
6018CE3.333EHTaQ(Xx)
6018CE3.434EHTaKDQ(W)
6018CE3.434EHTaKDQ(Xx)
2
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe -
za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel.801 801 800
Uwaga!
Kuchnię obsługiwać tylko po zapoznaniu się z niniejszą instrukcją.
Kuchnia przeznaczona jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian niewpływających na dzia-
ła nie urządzenia.
SZANOWNY KLIENCIE,
Kuchnia Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po prze-
czy ta niu instrukcji, obsługa kuchni nie będzie problemem.
Kuchnia, która opuściła fabrykę była dokładnie sprawdzona przed zapakowaniem pod
wzglę dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko-
wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wypad-
ków.
3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje.......................................................................................2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania...............................................4
Jak oszczędzać energię..........................................................................................7
Wycofanie z eksploatacji.........................................................................................8
Opis wyrobu..........................................................................................................9
Charakterystyka wyrobu.....................................................................................10
Instalacja...............................................................................................................12
Ustawienie kuchni...................................................................................................12
Przyłączenie kuchni do instalacji elektrycznej.........................................................14
Wskazówki dla instalatora.......................................................................................14
Obsługa................................................................................................................16
Przed pierwszym włączeniem kuchni....................................................................16
Obsługa pól grzejnych płyty ceramicznej..............................................................17
Funkcje piekarnika i jego obsługa.........................................................................22
Pieczenie w piekarniku-porady praktyczne......................................................25
Potrawy Testowe.....................................................................................................27
Czyszczenie i konserwacja kuchni....................................................................29
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych..........................................................35
Dane techniczne..................................................................................................36
Gwarancja, obsługa posprzedażna...................................................................37
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące
podczas użycia. Możliwość dotknięcia elementów grzejnych
powinno być objęte szczególną troską. Dzieci poniżej 8 roku
życia powinny trzymać się z daleka, chyba że są pod stałą
opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w wieku od
8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami zycznymi, czuciowymi
albo umysłowymi albo brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli
odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytko-
wania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za
ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności obsługowe
nie powinny być robione przez dzieci bez nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju na pły-
cie kuchennej może być niebezpieczne i doprowadzić do
pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz urządzenie
i wtedy przykryj płomień np. pokrywką lub niepalnym ko-
cem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź rzeczy na
powierzchni do gotowania.
Uwaga. Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta, wyłączyć
prąd, aby uniknąć porażenia prądem elektrycznym.
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zaleca się
zachowanie ostrożności, aby unikać dotykania gorących
elementów wewnątrz piekarnika.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Dostępne części mogą stać się gorące podczas użytkowania.
Zaleca się trzymanie małych dzieci z dala od urządzenia.
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz czą cych lub
ostrych metalowych przed mio tów do czyszczenia szkła
drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może dopro-
wadzić do popękania szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prą dem elek-
trycznym, przed wymianą lamp ki na le ży upewnić się, czy
sprzęt jest wy łą czo ny.
Do czyszczenia kuchni nie wolno używać sprzętu do czysz-
czenia parą.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwierania drzwi
piekarnika może wydostawać się gorąca para. W trakcie lub
po zakończeniu gotowania należy ostrożnie otwierać drzwi
piekarnika. Przy otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami.
Należy pamiętać, że para w zależności od temperatury może
być niewidoczna.
Uwaga. Proces gotowania musi być nadzorowany. Krótko-
trwałe gotowanie musi być nadzorowane w sposób ciągły.
Uwaga. Używać tylko osłon płyty zaprojektowanych przez
producenta urządzenia lub wskazanych przez producenta
w instrukcji obsługi jako odpowiednie. Stosowanie nieodpo-
wiednich osłon może powodować wypadki.
6
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
l Należy zwrócić szczególną uwa na dzieci prze by wa ce w oto cze niu kuchni.
Bezpośredni kon takt z pracującą kuchnią grozi opa rze niem!
l Należy, zwrócić uwagę, aże by drob ny sprzęt go spo dar stwa do mo we go wraz z prze-
wodami nie dotykał bez po śred nio do roz grza ne go pie kar ni ka lub pły ty grzejnej,
gdyż izolacja tego sprzę tu nie jest odporna na działanie wysokich tem pe ra tur.
l Do szuady nie wkładać materiałów łatwopalnych, ponieważ w czasie użyt ko wa nia
pie kar ni ka mogą się zapalić.
l Nie należy pozostawiać kuchni bez nadzoru podczas smażenia. Oleje i tłusz cze
mogą się zapalić z powodu przegrzania.
l Nie należy dopuszczać do za nie czysz cze nia płyty grzejnej i za le wa nia jej przez
wykipiny. W szczególności doty czy to cukru, który re agu je z pły ce ra micz ną, mo-
gąc spowodować jej nieodwracalne uszko dze nie. Ewentualne zabrudzenia należy
usuwać na bieżąco.
l Zabrania się stawiania na rozgrzane pola grzejne na czyń z mo krym dnem, gdyż
mogą spowodować nieodwracalne zmiany na płycie (nie usu wal ne pla my).
l Należy używać naczyń określonych przez producenta jako przy sto so wa ne do pracy
z płyta ceramiczną.
l Nie używać naczyń z tworzyw sztucz nych i z folii aluminiowej. To pią się one w
wy so kich tem pe ra tu rach i mogą uszko dzić pły tę ce ra micz ną.
l Nie należy włączać płyty grzej nej bez uprzed nie go ustawienia na niej na czy nia.
l Przedmiotów metalowych, takich jak noże, widelce, łyżki i pokrywki oraz folii alu-
miniowej nie zaleca się kłaść na powierzchni płyty kuchennej, gdyż mogą się one
stać gorące.
l Zabrania się stosowania naczyń po sia da cych ostre kra dzie, mo ce spo wo-
do wać uszko dze nie płyty ceramicznej.
l Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarnika naczyń o ma sie prze kra cza-
cej 15 kg, a na pły cie grzejnej - 25 kg.
lNie używać szorstkich środków czysz czą cych lub ostrych metalowych przed mio-
tów do czyszczenia szkła drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może
doprowadzić do popękania szkła.
l Zabrania się wkładania go cych naczyń i wkładów (powyżej 75°C) oraz ma te ria-
łów ła two pal nych do pojemnika szuady.
l Zabrania się użytkowania kuch ni niesprawnej technicznie. Wszel kie uster ki mogą
być usuwane wy łącz nie przez osobę po sia da cą sto sow ne upraw nie nia.
l W każdej sytuacji spo wo do wa nej usterką techniczną, należy bez względ nie odłą-
czyć zasi la nie elek trycz ne kuchni.
l Urządzenie może być stosowane wyłącznie do celów, do jakich zostało zaprojek-
towane. Wszelkie inne zastosowania ( np. ogrzewanie pomieszczeń) należy uznać
za niewłaściwe i niebezpieczne.
7
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w
spo sób od po wie dzial ny,
chroni nie tylko do mo wy
budżet, lecz działa świa-
do mie na rzecz śro do wi-
ska na tu ral ne go. Dla te go
po móż my, oszczę dzaj my
ener gię elek trycz ną! A czyni się to w nastę-
pujący sposób:
lStosowanie prawidłowych naczyń do
go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la
zaoszczędzić do 1/3 energii elek trycz nej.
Na le ży pamiętać o po kryw ce, w prze ciw nym
ra zie zużycie energii elek trycz nej wzrasta
czte ro krot nie!
lDobranie naczyń do gotowania do po-
wierzch ni pola grzejnego.
Naczynie do gotowania nie po win no być ni-
gdy mniejsze od płytki grzejnej.
lDbanie o czystość pól grzej nych i den
garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła
silnie przypalone za bru dze nia da się czę sto
usunąć już tylko środ ka mi sil nie ob cią ża cy-
mi śro do wi sko na tu ral ne.
lUnikanie niepotrzebnego „za glą da nia
do garnków”.
Nie otwierać też nie po trzeb nie często drzwi
piekarnika.
Wyłączanie w porę i wy ko rzy sty wa nie cie-
pła szczątkowego.
W przypadku długich czasów gotowania
wy łą czać pola grzejne na 5-10 minut przed
koń cem go to wa nia. Oszczędza się przez to
do 20% ener gii elektrycznej.
Używanie piekarnika tylko w przy pad ku
większych ilości potraw.
Mięso o wadze do 1 kG daje się przy rzą dzić
oszczędniej w garnku na płycie kuchennej.
lWykorzystanie ciepła resztkowego pie-
kar ni ka.
W przypadku czasów przyrządzania dłuż-
szych niż 40 minut bezwzględnie wy łą czać
piekarnik na 10 minut przed koń cem przy-
rzą dza nia.
Uwaga! W przypadku zastosowania
pro gra ma to ra nastawiać odpowiednio
krót sze cza sy przyrządzania potraw.
lOpiekanie z ter mo obie giem i za mknię ty-
mi drzwiami piekarnika.
lStaranne za my ka nie drzwi pie kar ni ka.
Ciepło ulatuje poprzez znaj du ce się na
uszczel kach drzwi czek za bru dze nia. Naj le-
piej jest usu wać je od razu.
lNiewbudowywanie kuchni w bez po śred-
niej bliskości chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie po-
trzeb nie wzrasta.
8
Urządzenie na czas trans-
por tu zostało za bez pie czo ne
przed uszko dze niem. Po
roz pa ko wa niu urzą dze nia
pro si my Pań stwa o usu nię-
cie ele men tów opa ko wa nia
w spo sób nieza gra ża cy
śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa-
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku
i oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki
po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le-
ży w trakcie rozpakowywania trzy mać z dala
od dzieci.
ROZPAKOWANIE
WYCOFANIE Z EKSPLOATACJI
To urządzenie jest oznaczone
zgodnie z Dyrektywą Europej-
ską 2012/19/UE oraz polską
Ustawą o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym
symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Prowadzący
zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, skle-
py oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczy-
nia się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebez-
piecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu.
9
OPIS WYROBU
Pokrętła sterowania
polami grzejnymi
Pokrętło
wyboru funkcji
piekarnika
Uchwyt drzwi pie-
karnika
Szuada
Lampka kontrolna
pracy kuchni R
Lampka kontrolna
termoregulatora L
Płyta ceramiczna
Pokrętło termoregulatora
Programator
elektroniczny
Pokrętła sterowania
polami grzejnymi
10
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Tabela dostępnego wyposażenia w zależnosci od modelu
Typ kuchni
Elementy grzejne płyty ceramicznej
pole grzejne 14,5 cm
pole grzejne 18,0 cm
pole grzejne 21,0 cm
pole grzejne podwójne 12,0 / 18,0 cm
pole grzejne podwójne 12,0 / 21,0 cm
pole grzejne brytfanna 17,0 x 26,5 cm
2
1
1
2
1
1
2
1
1
2
1
1
2
1
1
Elementy grzejne i funkcjonalne piekarnika
grzejnik górny + dolny
opiekacz
rożen obrotowy
wentylator
grzejnik termoobiegu
wentylator chłodzący
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
Programator elektroniczny
Ta przyciski
Ts sensory
l l l l
Pokrętła
standard
schowane w panelu
schowane w panelu podświetlane
l l l l l
Elementy w komorze piekarnika
prowadnice druciane
prowadnice teleskopowe
wkłady katalityczne
l
l
l
l
Akcesoria
ruszt, drabinka suszarnicza
blacha do pieczywa płytka
blacha do pieczeni głęboka
widelec i ramka rożna
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
l
1
1
1
l
Opis modeli w niniejszej instrukcji obsługi został opracowany na podstawie danych znanych w okresie
redagowania tekstu. Przedstawiono w niej wszystkie elementy wyposażenia. Ich obecność w danym
modelu zależy od wersji i wyposażenia. Powyższa tabela pozwoli Państwu na dokładne zapoznanie się
z wyposażeniem danego modelu.
6018CE3.332EHTaQ(W)
6018CE3.434EHTa
KDQ(W)
6018CE3.333EHQ(W)
6018CE3.333EHTaQ(Xx)
6018CE3.434EHTa
KDQ(Xx)
11
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Drabinki boczne
Dodatkowe oznaczenia i symbole oznaczają szczegóły wystroju kuchni:
lwykonanie kolorystyczne białe - W
lkuchnia w wykonaniu nierdzewnym z bokami w kolorze inox - Xx
lkuchnia z elementami frontu ze szkła lustrzanego - L
lkuchnia z piekarnikiem w kolorze szarym - Q
lkuchnia z piekarnikiem z emalią Aqualytic - Qa
Akcesoria
Blacha do pieczywa
Ruszt do grilla
(drabinka suszarnicza)
Widelec i ramka rożna
Blacha do pieczeni
12
Ustawienie kuchni
l Pomieszczenie kuchenne po win no
być suche i prze wiew ne oraz po sia dać
spraw we nty la cję, a usta wie nie kuch ni
powinno gwa ran to wać swo bod ny dostęp
do wszystkich ele men tów ste ro wa nia.
l Kuchnia może być jed no stron nie za bu-
do wa na wysokim me blem lub ścianą.
Me ble do za bu do wy mu szą mieć okła dzi-
nę oraz kle je do jej przy kle je nia od por ne
na tem pe ra tu 100°C. Nie spełnienie
tego wa run ku może spo wo do wać zde-
for mo wa nie po wierzch ni lub od kle je nie
okła dzi ny. Je że li nie mamy pewności co
do od por no ści ter micz nej mebli, kuch nię
należy za bu do wać meblami za cho wu jąc
od stęp ok. 20 mm (rys. B).
l Kuchnia w standardowym wykonaniu ma
wysokość (do płyty grzejnej) 85 cm. Jeśli
wysokość blatu meblowego jest powyżej
tej wysokości, np. 90 cm, kuchnię moż-
na wyposażyć w cokół podwyższający.
Wysokość kuchni z zamontowanym
cokołem wynosi 90 cm +/- 5 mm. Zakupu
cokołu wraz z usługą montażu dokonać
można u naszych dystrybutorów części
zamiennych. Montaż może wykonać
tylko uprawniony monter (autoryzowany
serwis), który potwierdza zamontowanie
cokołu wpisem do karty gwarancyjnej.
Szczegółowe informacje pod nr infolinii
oraz na stronach www.amica.pl.
l Kuchnię na le ży ustawiać na twar dej, rów-
nej pod ło dze (nie usta wiać na pod sta wie).
l Okapy należy montować zgodnie z in-
struk cja mi podanymi w dołączonych do
nich in struk cjach obsługi.
l Przed rozpoczęciem użyt ko wa nia, na le ży
kuchnię wypoziomować, co ma szcze gól-
ne znaczenie dla równomiernego roz pły-
wa nia się tłuszczu na patelni. Do tego
celu służą nóżki re gu la cyj ne, do stęp ne
po wy ciu szuady. Zakres re gu la cji +/-
5mm.
INSTALACJA
PRAWIDŁOWO
NIEPRAWIDŁOWO
Rys. A
Rys. B
l Płyta grzejna wystaje ponad blat kuchen-
ny (rys. A i B).
min.
650mm
min.
420mm
min.
20mm
13
INSTALACJA
Kuchnia wys. 850 mm
A=60 mm
B=103 mm
Kuchnia wys. 900 mm
A=104 mm
B=147 mm
A
B
Montowanie blokady zabezpieczającej
przez przewróceniem kuchni.
Blokada montowana jest, aby zapobiec prze-
wróceniu się kuchni. Dzięki blokadzie chro-
niącej przed przewróceniem kuchni, dziecko
nie powinno być w stanie np. wspiąć się na
drzwi piekarnika i tym samym doprowadzić
do przewrócenia się kuchni.
UWAGA. Aby zapobiec
przewróceniu się urządze-
nia, należy zainstalować
blokadę stabilizującą.
14
Przyłączenie kuchni do instalacji
elektrycznej
Uwaga!
Przyłączenia do in sta la cji może do ko-
nać tyl ko wy kwa li ko wa ny in sta la tor
po sia da cy sto sow ne upraw nie nia.
Za bra nia się sa mo wol ne go do ko ny-
wa nia prze bek lub zmian w in sta la cji
elek trycz nej.
Wskazówki dla instalatora
Kuchnia przystosowana jest fabrycznie do
zasilania prądem prze mien nym trój fa zo wym
(400V 3N~50Hz). Napięcie zna mio no we
ele men tów grzej nych kuch ni wynosi 230 V.
Przy sto so wa nie kuchni do zasilania prądem
jed no fa zo wym (230 V) jest moż li we poprzez
od po wied nie zmost ko wa nie na listwie przy łą-
cze nio wej wg zamiesz czonego schematu po-
łączeń. Sche mat połączeń jest za miesz czo ny
rów nież w pobliżu przyłącza kuchni. Dostęp
do listwy jest moż li wy po zdję ciu po kryw ki
przyłącza poprzez odblokowanie zaczepów
wkretakiem pła skim. Na le ży pa mię tać o wła-
ści wym do bo rze prze wo du przy łą cze nio we-
go, uwzględ nia jąc rodzaj pod łą cze nia i moc
zna mio no wą kuchni.
Przewód przyłączeniowy należy za mo co wać
w odciążce przyłącza kuchni.
2
1
INSTALACJA
Przed do ko na niem przyłączenia kuch ni do
in sta la cji elek trycz nej, należy zapoznać się
z in for ma cja mi znaj du cy mi się na ta blicz ce
zna mio no wej i schemacie pod łą cze nia.
Uwaga! Instalator jest zobowiązany wydać
użyt kow ni ko wi „świa dec two przy łą cze nia
kuch ni do in sta la cji elek trycz nej” (znajduje
się w karcie gwarancyjnej).
Inny sposób podłączenia kuchni niż po ka-
za no na sche ma cie może spo wo do wać jej
znisz cze nie.
Uwaga!
Należy pa mię tać o ko niecz no ści
pod łą cze nia obwodu ochron ne go do
za ci sku przy łą cza kuchni, ozna czo-
ne go znakiem .Instalacja elek-
trycz na za si la ca kuch nię, powinna
posiadać wyłącznik bez pie czeń stwa
umoż li wia cy od cię cie do pły wu prą-
du w sy tu acji awa ryj nej. Od le głość
mię dzy stykami ro bo czy mi wy łącz-
ni ka bez pie czeń stwa musi wynosić
min. 3 mm.
15
INSTALACJA
Przy sieci 400/230 V podłączenie
trój fa zo we z przewodem neu tral nym,
most ki łą czą za ci ski 4-5, przewody
fazowe pod łą czo ne do 1, 2 i 3, przewód
neu tral ny do 4-5, prze wód ochron ny
na
Przy sieci 400/230 V podłączenie
dwu fa zo we z przewodem neu tral nym,
most ki łą czą za ci ski 2-3 oraz 4-5, prze-
wód ochronny na
Przy sieci 230 V podłączenie jed no fa-
zo we z przewodem neu tral nym, most ki
łą czą za ci ski 1-2-3 oraz 4-5,przewód
ochronny na
SCHEMAT MOŻLIWYCH POŁĄCZEŃ
Uwaga! Napięcie elementów grzejnych 230V.
Uwaga! W przypadku każdego z połączeń przewód
ochronny musi być po łą czo ny z zaciskiem PE.
1
2
3
1N~
OWY
3X 4 mm
2
OWY
4X 2,5 mm
2
OWY
5X 1,5 mm
2
Przewody fazowe - L1=R, L2=S, L3=T; N - przewód neutralny; PE - przewód ochronny
Zalecany
ro dzaj
prze wo du
przy łą cze-
nio we go
2N~
3N~
1
2
3
3
4
5
16
Przed pierwszym włączeniem
kuchni
lusunąć elementy opakowania, opróż nić
szu a dę, oczyścić ko mo rę piekarnika i pły
grzej ną ze środ ków kon ser wa cji fabrycznej,
lwyjąć wyposażenie piekarnika i umyć w
ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia
naczyń,
lwłączyć wentylację w po miesz cze niu lub
otworzyć okno,
lwygrzać piekarnik (w temp. 250°C, ok. 30
min.), usunąć za bru dze nia i dokładnie umyć,
pola grzejne płyty należy wygrzewać ok. 4
min. bez uży wa nia naczynia.
Komorę piekarnika należy myć tyl ko przy
uży ciu cie płej wody z do dat kiem nie wiel-
kiej ilości płynów do my cia na czyń.
Uwaga!
W kuchniach wyposażonych w pro-
gra ma tor elektroniczny Ta, po włą-
cze niu do sieci wyświetlacz będzie
wska zy wał 0.00”. Na le ży usta wić
czas bie żą cy pro gra ma to ra.(Patrz
in struk cja obsługi pro gra ma to ra).
Brak nastawy czasu bieżącego
unie moż li wia pracę piekarnika.
lwykonać czynności ob słu go we z za cho wa-
niem wskazówek bezpieczeństwa.
OBSŁUGA
Uwaga! Zdjąć folię ochronną z prowad-
nic teleskopowych przed włączeniem
piekarnika.
17
OBSŁUGA
Sterowanie pracą pól grzejnych pły ty ce ra micz nej.
Informacja dotycząca rodzaju pól grzejnych znajduje się w tabeli na str. 10 instrukcji.
Dobór naczynia
Prawidłowo dobrane naczynie po win no po sia dać wielkość i kształt dna w przy bli że niu rów ny
po wierzch ni użyt ko wa ne go pola grzej ne go. Dla na czyń w ro dza ju bryt fan ny jest sto so wa ne
specjalne po sze rzo ne pole grzejne o wy mia rach 170x265. Nie należy uży wać na czyń o dnie
wklęsłym lub wy pu kłym. Należy pa mię tać, żeby na czy nie posiadało zawsze od po wied nio
dobraną po kryw kę. Za le ca się sto so wa nie naczyń z grubym to czo nym dnem.
Zabrudzone powierzchnie pól grzej nych i na czyń, uniemożliwiają pełne wy ko rzy sta nie cie pła.
Dobór mocy grzejnej
Pola grzejne posiadają zróżnicowaną moc grzejną. Moc grzej moż na re gu lo wać stop nio wo,
po krę ca jąc pokrętłem w pra wo lub w lewo.
0 Wyłączenie
l Minimum, podgrzewanie
1 Duszenie warzyw, powolne gotowanie
l Gotowanie zup, większej ilości potraw
2 Powolne smażenie
l Opiekanie mięsa, ryb
3 Maksimum, szybkie rozgrzanie, szybkie go to wa nie, szybkie smażenie
Kolejne pozycje na pokrętle
0
1
2
3
18
OBSŁUGA
Ważne!
Dozwolone jest włączenie pola wy-
łącz nie przez pokręcenie pokrętła
zgod nie z ru chem wskazówek ze ga ra.
Włą cze nie w kierunku prze ciw nym
może uszkodzić włącznik.
W za kre sie 0 l1 l2 l3” pokrętła pra cu-
je we wnętrz ne pole grzej ne i moż na płyn nie
re gu lo wać ilość ciepła do star czo ne go do
na czy nia. Chwi lo we prze krę ce nie po krę tła do
po zy cji ozna czo nej - , po wo du je włą cze nie
ze wnętrz ne go pola grzej ne go. Od tego mo-
men tu można re gu lo wać płyn nie ilość cie pła
do star czo ne go do na czy nia przez oby dwa
pola grzej ne (we wnę trz ne i ze wnętrz ne) gdyż
we wnę trz ny wy łącz nik wy łą czy te pola do pie-
ro po usta wie niu pokrętła w poz. 0.
Jeżeli temperatura pola grzejnego prze kra cza
50°C, to sy gna li zo wa ne jest to świe ce niem
od po wied nie go pola wskaźnika.
Świecenie wskaź ni ka nagrzewu pola ostrze ga
oso ob słu gu przed przy pad ko wym do-
tknię ciem go ce go pola grzejnego.
Po wyłączeniu nagrzewu pola grzej ne go, w
cza sie około 5-10 min. posiada ono jeszcze
na gro ma dzo energię ciepl ną, którą moż na
umie jęt nie wy ko rzy stać np. do pod grza nia
lub utrzy ma nia w stanie ciepłym potraw bez
ko niecz no ści włą cze nia na grze wu pola.
Wskaźnik nagrzewu pola
Wskaźnik nagrzewu pola
0
1
2
3
19
OBSŁUGA
Programator elektroniczny Ta
Ustawienie czasu bieżącego
Po włączeniu do sieci albo ponownym za-
łą cze niu po za ni ku na pię cia wyświetlacz
wska zu je pulsujące 0.00,
lnacisnąć przycisk 1, na wyświetlaczu po ja wi
się symbol ,
lustawić bieżący czas ko rzy sta jąc z przy-
ci sków 2 i 3.
Po upływie ok.7 sek. od zakończenia czyn-
no ści ustawiania czasu, nowe dane zo sta
zapamiętane, a wskazanie bieżącego czasu
przestanie pulsować.
Korektę czasu można wykonać później na ci-
ska jąc jednocześnie przyciski 2 i 3, wska za-
nia wyświetlacza zaczną pul so wać. Na stęp-
nie moż na sko ry go wać czas bieżący.
Uwaga!
Piekarnik można uruchomić po po ja wie niu
się symbolu na wy świe tla czu.
- oznaczenia funkcji pracy
OK - przycisk wyboru funkcji
pracy pro gra ma to ra 1
< - przycisk ”-” 2
> - przycisk ”+” 3
Symbole i piktogramy
Minutnik
Minutnik może być uaktywniony w każdym
mo men cie, bez względu na stan aktywności
in nych funk cji programatora. Za kres od mie-
rza ne go cza su wy no si od 1mi nu ty do 23
go dzin i 59 mi nut.
Aby nastawić minutnik należy:
lnacisnąć przycisk 1, na wyświetlaczu bę-
dzie pulsować symbol :
lustawić czas minutnika przyciskami 3 i 2,
Wyświetlacz wskazuje ustawiony czas mi nut-
ni ka oraz aktywną funkcję pracy .
Po upływie nastawionego czasu włącza się
sy gnał dźwiękowy, i pulsuje ,
lnacisnąć przycisk 1, 2 lub 3 w celu wy łą cze-
nia sygnału, funkcja zgaśnie, a wy świe tlacz
wska zu je czas bieżący.
Uwaga!
Jeśli sygnał dźwiękowy nie zostanie wyłą-
czony ręcznie, wyłączy się au to ma tycz nie
po ok. 7 minutach.
0000
OK
2 31
0000
OK
20
OBSŁUGA
Praca półautomatyczna
Jeśli piekarnik ma wyłączyć się o usta lo nej
godzinie, to należy:
lustawić pokrętło funkcji piekarnika oraz
pokrętło regulacji temperatury na pozycje,
na których ma pracować piekarnik,
lprzyciskać przycisk 1do momentu, gdy
wskazania wyświetlacza będą pulsować:
lustawić żądany czas pracy przyciskami 3 i
2, w zakresie od 1 minuty do 10 godzin.
Ustawiony czas zostanie wprowadzony do
pamięci po ok. 7 sek., wyświetlacz po now nie
pokaże czas bieżący przy aktywnej funk cji
pracy AUTO.
Po upływie nastawionego czasu pie kar nik
wy łą czy się automatycznie, włączy się sy-
gna li za cja dźwiękowa, a funkcja pracy AUTO
będzie pulsować,
lustawić pokrętła funkcji piekarnika i re gu la-
cji temperatury w pozycji wyłączone,
lnacisnąć przycisk 1, 2 lub 3 w celu wy łą cze-
nia sygnału, funkcja AUTO zgaśnie, a wy świe-
tlacz bę dzie wskazywał czas bie żą cy.
Uwaga!
W piekarnikach wyposażonych w jed no po-
krętło sterowania, pokrętło funk cji piekarnika
jest zespolone z re gu la to rem temperatury.
80 80
OK
Praca automatyczna
Jeśli piekarnik ma włączyć się na określony
czas pracy i o ustalonej go dzi nie wyłączyć
się, to należy ustawić czas pracy oraz go dzi-
nę zakończenia pracy:
lprzyciskać przycisk 1do momentu, gdy
wskazania wyświetlacza będą pulsować:
lustawić żądany czas pracy przyciskami 3 i
2 jak dla pracy półautomatycznej,
lprzyciskać przycisk 1do momentu, gdy
wskazania wyświetlacza będą pulsować:
lustawić godzinę wyłączenia(zakończenia
pracy) przy ci ska mi 3 i 2, która jest ogra ni-
czo na do czasu odległego o 23 go dzi ny i
59 minut,
80 80
OK
88 80
OK
lustawić pokrętło funkcji piekarnika oraz
pokrętło regulacji temperatury na żądane po-
zy cje, na których ma pracować piekarnik.
Funkcja pracy AUTO jest aktywna, pra ca pie-
kar ni ka roz pocz nie się od mo men tu wy ni ka ją-
ce go z róż ni cy mię dzy na sta wio nym cza sem
za koń cze nia pra cy a na sta wio nym cza sem
pracy, (np. na sta wio ny czas pracy wy no si 1
godz., na sta wio ny czas za koń cze nia pracy
14.00, pie kar nik au to ma tycz nie za łą czy się
o godz. 13.00).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Amica 58ME4.38HZPMS Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi