Amica HKI 75314 AA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
KUCHNI ELEKTRYCZNEJ Z PŁYTĄ CERAMICZNĄ
DO ZABUDOWY
Kuchnię uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IOAK-2159 / 8052872
(03.2018 / v2)
2014CF3.334ETsKDHaQXSp
MENU
C
O
2
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe -
za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel.801 801 800
SZANOWNY KLIENCIE,
Kuchnia Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po prze-
czy ta niu instrukcji, obsługa kuchni nie będzie problemem.
Kuchnia, która opuściła fabrykę była dokładnie sprawdzona przed zapakowaniem pod
wzglę dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko-
wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych
wypadków.
Uwaga!
Kuchnię obsługiwać tylko po zapoznaniu się z niniejszą instrukcją.
Kuchnia przeznaczona jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian niewpływających na dzia-
ła nie urządzenia.
3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje.......................................................................................2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania...............................................4
Jak oszczędzać energię..........................................................................................7
Wycofanie z eksploatacji.........................................................................................8
Opis wyrobu..........................................................................................................9
Charakterystyka wyrobu....................................................................................10
Instalacja .................................................................................................................12
Obsługa................................................................................................................17
Przed pierwszym włączeniem kuchni.........................................................................17
Płyta grzejna...........................................................................................................18
Funkcje piekarnika i jego obsługa.........................................................................23
Pieczenie w piekarniku-porady praktyczne......................................................26
Potrawy testowe......................................................................................................28
Czyszczenie i konserwacja kuchni....................................................................30
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych..........................................................36
Dane techniczne..................................................................................................37
Gwarancja, obsługa posprzedażna...................................................................38
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące
podczas użycia. Możliwość dotknięcia elementów grzejnych
powinno być objęte szczególną troską. Dzieci poniżej 8 roku
życia powinny trzymać się z daleka, chyba że pod stałą
opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w wieku od
8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami zycznymi, czuciowymi
albo umysłowymi albo brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli
odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytko-
wania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za
ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności obsługowe
nie powinny być robione przez dzieci bez nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju na pły-
cie kuchennej może być niebezpieczne i doprowadzić do
pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz urządzenie
i wtedy przykryj płomień np. pokrywką lub niepalnym ko-
cem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź rzeczy na
powierzchni do gotowania.
Uwaga. Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta, wyłączyć
prąd, aby uniknąć porażenia prądem elektrycznym.
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zaleca się
zachowanie ostrożności, aby unikać dotykania gorących
elementów wewnątrz piekarnika.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Dostępne części mogą stać się gorące podczas użytkowania.
Zaleca się trzymanie małych dzieci z dala od urządzenia.
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz czą cych lub
ostrych metalowych przed mio tów do czyszczenia szkła
drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może dopro-
wadzić do popękania szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prą dem elek-
trycznym, przed wymianą lamp ki na le ży upewnić się, czy
sprzęt jest wy łą czo ny.
Do czyszczenia kuchni nie wolno używać sprzętu do czysz-
czenia parą.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwierania drzwi
piekarnika może wydostawać się gorąca para. W trakcie lub
po zakończeniu gotowania należy ostrożnie otwierać drzwi
piekarnika. Przy otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami.
Należy pamiętać, że para w zależności od temperatury może
być niewidoczna.
Uwaga. Proces gotowania musi być nadzorowany. Krótko-
trwałe gotowanie musi być nadzorowane w sposób ciągły.
Uwaga. Używać tylko osłon płyty zaprojektowanych przez
producenta urządzenia lub wskazanych przez producenta
w instrukcji obsługi jako odpowiednie. Stosowanie nieodpo-
wiednich osłon może powodować wypadki.
6
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
l Należy zwrócić szczególną uwa na dzieci prze by wa ce w oto cze niu kuchni.
Bezpośredni kon takt z pracującą kuchnią grozi opa rze niem!
l Należy, zwrócić uwagę, aże by drob ny sprzęt go spo dar stwa do mo we go wraz z prze-
wodami nie dotykał bez po śred nio do roz grza ne go pie kar ni ka lub pły ty grzejnej,
gdyż izolacja tego sprzę tu nie jest odporna na działanie wysokich tem pe ra tur.
l Nie należy po zo sta wiać kuch ni bez nadzoru podczas sma że nia. Oleje i tłuszcze
mogą ulec zapaleniu wskutek przegrzania lub wy ki pie nia.
l Nie należy dopuszczać do za nie czysz cze nia płyty grzejnej i za le wa nia jej przez
wykipiny. W szczególności doty czy to cukru, który re agu je z pły ce ra micz ną, mo
gąc spowodować jej nieodwracalne uszko dze nie. Ewentualne zabrudzenia należy
usuwać na bieżąco.
l Zabrania się stawiania na rozgrzane pola grzejne na czyń z mo krym dnem, gdyż
mogą spowodować nieodwracalne zmiany na płycie (nie usu wal ne pla my).
l Należy używać naczyń określonych przez producenta jako przy sto so wa ne do pracy
z płyta ceramiczną.
l Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta, wyłączyć prąd, aby uniknąć możliwości
porażenia prądem elektrycznym.
l Nie należy włączać płyty grzej nej bez uprzed nie go ustawienia na niej na czy nia.
l Zabrania się stosowania naczyń po sia da cych ostre kra dzie, mo ce spo wo
do wać uszko dze nie płyty ceramicznej.
l Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarnika naczyń o ma sie prze kra cza
cej 15 kg, a na pły cie grzejnej  25 kg.
lNie używać szorstkich środków czysz czą cych lub ostrych metalowych przed mio
tów do czyszczenia szkła drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może
doprowadzić do popękania szkła.
l Zabrania się użytkowania kuch ni niesprawnej technicznie. Wszel kie uster ki mogą
być usuwane wy łącz nie przez osobę po sia da cą sto sow ne upraw nie nia.
l W każdej sytuacji spo wo do wa nej usterką techniczną, należy bez względ nie odłą
czyć zasi la nie elek trycz ne kuchni i zgłosić uster kę do naprawy.
l Należy bezwzględnie prze strze gać zasad i postanowień za war tych w ni niej szej
instrukcji.Do obsługi nie należy także dopuszczać osób nie za zna jo mio nych z tre
ścią instrukcji.
l Urządzenie może być stosowane wyłącznie do celów, do jakich zostało zaprojek-
towane. Wszelkie inne zastosowania ( np. ogrzewanie pomieszczeń) należy uznać
za niewłaściwe i niebezpieczne.
7
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w
spo sób od po wie dzial ny,
chroni nie tylko do mo wy
budżet, lecz działa świa
do mie na rzecz śro do wi
ska na tu ral ne go. Dla te go
po móż my, oszczę dzaj my
ener gię elek trycz ną! A czyni się to w nastę-
pujący sposób:
lStosowanie prawidłowych naczyń do
go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la
zaoszczędzić do 1/3 energii elek trycz nej.
Na le ży pamiętać o po kryw ce, w prze ciw nym
ra zie zużycie energii elek trycz nej wzrasta
czte ro krot nie!
lDobranie naczyń do gotowania do po-
wierzch ni pola grzejnego.
Naczynie do gotowania nie po win no być ni
gdy mniejsze od płytki grzejnej.
lDbanie o czystość pól grzej nych i den
garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła
silnie przypalone za bru dze nia da się czę sto
usunąć już tylko środ ka mi sil nie ob cią ża cy
mi śro do wi sko na tu ral ne.
lUnikanie niepotrzebnego „za glą da nia
do garnków”.
Nie otwierać też nie po trzeb nie często drzwi
piekarnika.
lWyłączanie w porę i wy ko rzy sty wa nie
cie pła szczątkowego.
W przypadku długich czasów gotowania
wy łą czać pola grzejne na 510 minut przed
koń cem go to wa nia. Oszczędza się przez to
do 20% ener gii elektrycznej.
lUżywanie piekarnika tylko w przy pad ku
większych ilości potraw.
Mięso o wadze do 1 kG daje się przy rzą dzić
oszczędniej w garnku na płycie kuchennej.
lWykorzystanie ciepła resztkowego pie-
kar ni ka.
W przypadku czasów przyrządzania dłuż
szych niż 40 minut bezwzględnie wy łą czać
piekarnik na 10 minut przed koń cem przy
rzą dza nia.
Uwaga! W przypadku zastosowania
pro gra ma to ra nastawiać odpowiednio
krót sze cza sy przyrządzania potraw.
lOpiekanie z ter mo obie giem i za mknię ty-
mi drzwiami piekarnika.
lStaranne za my ka nie drzwi pie kar ni ka.
Ciepło ulatuje poprzez znaj du ce się na
uszczel kach drzwi czek za bru dze nia. Naj le
piej jest usu wać je od razu.
lNiewbudowywanie kuchni w bez po śred-
niej bliskości chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie po
trzeb nie wzrasta.
8
Urządzenie na czas trans
por tu zostało za bez pie czo ne
przed uszko dze niem. Po
roz pa ko wa niu urzą dze nia
pro si my Pań stwa o usu nię
cie ele men tów opa ko wa nia
w spo sób nieza gra ża cy
śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku
i oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki
po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le
ży w trakcie rozpakowywania trzy mać z dala
od dzieci.
ROZPAKOWANIE
WYCOFANIE Z EKSPLOATACJI
To urządzenie jest oznaczone
zgodnie z Dyrektywą Europej-
ską 2002/96/WE oraz polską
Ustawą o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym
symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami po-
chodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Prowadzą-
cy zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,
sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpo-
wiedni system umożliwiający oddanie tego
sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczynia
się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebez-
piecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu.
9
MENU
C
O
MENU
OPIS WYROBU
Płyta ceramiczna
Pokrętła sterowania
polami grzejnymi
Pokrętło
wyboru funkcji
piekarnika
Uchwyt drzwi
piekarnika
Pokrętła sterowania
polami grzejnymi
Programator
elektroniczny
Pokrętło
regulatora
temperatury
Lampka kontrolna
termoregulatora
Przycisk
zmiany ustawień”+”
Przycisk MENU
Przycisk
zmiany ustawień „-”
10
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Tabela dostępnego wyposażenia w zależnosci od modelu
Typ kuchni
Elementy grzejne płyty ceramicznej
pole grzejne 14,5 cm
pole grzejne 18,0 cm
pole grzejne podwójne 12,0 / 18,0 cm
pole grzejne podwójne 12,0 / 21,0 cm
pole grzejne brytfanna 14,0 x 25,0 cm
pole grzejne brytfanna 17,0 x 26,5 cm
1
1
1
1
Elementy grzejne i funkcjonalne piekarnika
grzejnik górny + dolny
opiekacz
rożen obrotowy
wentylator
grzejnik termoobiegu
wentylator chłodzący
l
l
l
l
l
Programator elektroniczny
Ta przyciski
Ts sensory
l
Pokrętła
standard
schowane w panelu
schowane w panelu podświetlane
l
Elementy w komorze piekarnika
prowadnice druciane
prowadnice teleskopowe
wkłady katalityczne
l
l
Akcesoria
ruszt, drabinka suszarnicza
blacha do pieczywa płytka
blacha do pieczeni głęboka
widelec i ramka rożna
1
1
1
Opis modeli w niniejszej instrukcji obsługi został opracowany na podstawie danych znanych w okresie
redagowania tekstu. Przedstawiono w niej wszystkie elementy wyposażenia. Ich obecność w danym
modelu zależy od wersji i wyposażenia. Powyższa tabela pozwoli Państwu na dokładne zapoznanie się
z wyposażeniem danego modelu.
2014CF3.334ETsKDHaQXSp
11
Prowadnice druciane
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Akcesoria
Blacha do pieczywa
Ruszt do grilla
(drabinka suszarnicza)
Blacha do pieczeni
Dodatkowe oznaczenia i symbole oznaczają szczegóły wystroju kuchni:
lwykonanie kolorystyczne białe  W
lfront z pasami „aluinox”  Sr
lobudowa kuchni z blachy nierdzewnej  X
l piekarnik z elementami frontu ze szkła lustrzanego  Sp
lkuchnia z piekarnikiem w kolorze szarym  Q
lkuchnia z piekarnikiem z emalią Aqualytic  Qa
lpłyta ceramiczna szlifowana  F
12
Ustawienie kuchni
l Pomieszczenie kuchenne po win no
być suche i prze wiew ne oraz po sia dać
spraw we nty la cję, a usta wie nie kuch ni
powinno gwa ran to wać swo bod ny dostęp
do wszystkich ele men tów ste ro wa nia.
l Kuchnia jest zbudowana w klasie Y tzn.
może być jed no stron nie za bu do wa na
wysokim me blem lub ścianą. Me ble do
za bu do wy mu szą mieć okła dzi oraz
kle je do jej przy kle je nia od por ne na tem
pe ra tu rę 100°C. Nie spełnienie tego wa
run ku może spo wo do wać zde for mo wa nie
po wierzch ni lub od kle je nie okła dzi ny.
l Okapy należy montować zgodnie z in
struk cja mi podanymi w dołączonych do
nich in struk cjach obsługi.
INSTALACJA
OKAP
Min. 420 mmMin. 420 mm
Min. 650 mm
Min. 300 mm
1. Montaż płyty ceramicznej
l Grubość blatu mebla powinna wynosić od
28 do 40 mm, głębokość blatu min. 600
mm. Blat powinien być płaski i dobrze
wypoziomowany. Należy uszczelnić i
zabezpieczyć blat od strony ściany przed
zalaniem i wilgocią.
l Odległość pomiędzy krawędzią otworu a
krawędzią blatu z przodu powinna wyno-
sić min. 60 mm, a z tyłu min. 50 mm.
l Me ble do za bu do wy mu szą mieć okła dzi
nę oraz kle je do jej przy kle je nia od por ne
na tem pe ra tu 100°C. Nie spełnienie
tego wa run ku może spo wo do wać zde
for mo wa nie po wierzch ni lub od kle je nie
okła dzi ny.
l Krawędzie otworu powinny zostać za-
bezpieczone materiałem odpornym na
wchłanianie wilgoci.
l Otwór w blacie wykonać zgodnie z wy-
miarami podanymi na rys.1.1.
560
490
min
60
min
50
1
rys.1
rys.1.1
l Pod spodem płyty należy zostawić przy-
najmniej 80 mm wolnej przestrzeni aby
umożliwić właściwy obieg powietrza i aby
uniknąć przegrzania powierzchni wokół
płyty.
13
INSTALACJA
1  blat
2  wkręt
3  uchwyt mocujący
4  płyta ceramiczna
5  uszczelka płyty
l W przypadku blatu o grubości 38 mm do mocowania płyty należy wykorzystać 4 uchwyty
“A”. Sposób montażu pokazano na rys.1.2 i 1.3. W przypadku blatu o grubości 28 mm
oprócz uchwytów “A” należy dodatkowo zastosować 4 drewniane klocki o wymiarach
15x15x50 mm. Sposób montażu pokazano na rys.1.4 i 1.5.
l Sprawdzić czy uszczelka dokładnie przylega do płyty.
l Przykręcić lekko uchwyty od spodu płyty.
l Oczyścić blat, włożyć płytę w otwór i docisnąć do blatu.
l Ustawić uchwyty prostopadle do krawędzi płyty i dokręcić do oporu.
54
321
320
560
490
min
60
min
50
466
rys.1.2
rys.1.3
54
321
15
15
6
560
416 50
490
min
60
min
50
270
50
rys.1.4
rys.1.5
14
INSTALACJA
2. Montaż piekarnika:
lprzygotować otwór w meblu doza mon to
wa nia piekarnika o wy mia rach po da nych
na rys.2,
lprzy odłączonym zasilaniu do ko nać pod
łą cze nia piekarnika do sie ci elek trycz
nej,
lwsunąć częściowo piekarnik w uprzed nio
przygotowany otwór w meblu i do ko nać
pod łą cze nia pie kar ni ka z płytą grzej ną.
Wtyczki stanowiące zakończenie wiąz ki
przewodów wychodzącej z płyty włożyć
w odpowiednie gniazda w panelu steru-
jącym piekarnika ,rys.2.2 lub rys.2.3
l bezwzględnie dokonać po łą cze nia prze
wo du zerującego płytę (żół tozielony) z
za ci skiem zerującym piekarnika (ozna
cze nie ) znaj du cym się w pobliżu
przyłącza, rys.2.4
l wsunąć piekarnik całkowicie w otwór za
bez pie cza jąc go przed wy su nię ciem czte
re ma wkrętami w miejscach pokazanych
na rys.3
rys.2
rys.3
Uwaga!
Montażu dokonać przy odłączonym
za si la niu elek trycz nym.
rys.2.2
rys.2.1
rys.2.4
rys.2.3
15
1
2
Przyłączenie kuchni do instalacji
elektrycznej
Uwaga!
Przyłączenia do in sta la cji może do ko
nać tyl ko wy kwa li ko wa ny in sta la tor
po sia da cy sto sow ne upraw nie nia.
Za bra nia się sa mo wol ne go do ko ny
wa nia prze bek lub zmian w in sta la cji
elek trycz nej.
Wskazówki dla instalatora
INSTALACJA
Przed do ko na niem przyłączenia kuch ni do
in sta la cji elek trycz nej, należy zapoznać się
z in for ma cja mi znaj du cy mi się na ta blicz ce
zna mio no wej i schemacie pod łą cze nia.
Uwaga! Instalator jest zobowiązany wydać
użyt kow ni ko wi „świa dec two przy łą cze nia
kuch ni do in sta la cji elek trycz nej” (znajduje
się w karcie gwarancyjnej).
Inny sposób podłączenia kuchni niż po ka
za no na sche ma cie może spo wo do wać jej
znisz cze nie.
Uwaga!
Należy pa mię tać o ko niecz no ści
pod łą cze nia obwodu ochron ne go do
za ci sku przy łą cza kuchni, ozna czo
ne go znakiem .Instalacja elek
trycz na za si la ca kuch nię, powinna
posiadać wyłącznik bez pie czeń stwa
umoż li wia cy od cię cie do pły wu prą
du w sy tu acji awa ryj nej. Od le głość
mię dzy stykami ro bo czy mi wy łącz
ni ka bez pie czeń stwa musi wynosić
min. 3 mm.
Kuchnia przystosowana jest fabrycznie do
zasilania prądem prze mien nym trój fa zo wym
(400V 3N~50Hz). Napięcie zna mio no we
ele men tów grzej nych kuch ni wynosi 230 V.
Przy sto so wa nie kuchni do zasilania prądem
jed no fa zo wym (230 V) jest moż li we poprzez
od po wied nie zmost ko wa nie na listwie przy
łą cze nio wej zacisków wg schematu połączeń.
Sche mat połączeń jest za miesz czo ny rów
nież w pobliżu przyłącza kuchni. Dostęp
do listwy jest moż li wy po zdję ciu po kryw ki
przyłącza poprzez odblokowanie zaczepów
wkretakiem pła skim. Na le ży pa mię tać o wła
ści wym do bo rze prze wo du przy łą cze nio we
go, uwzględ nia jąc rodzaj pod łą cze nia i moc
zna mio no wą kuchni.
Przewód przyłączeniowy należy za mo co wać
w odciążce przyłącza kuchni.
16
Przy sieci 400/230 V podłączenie
trój fa zo we z przewodem neu tral nym,
most ki łą czą za ci ski 45, przewody
fazowe pod łą czo ne do 1, 2 i 3, przewód
neu tral ny do 45, prze wód ochron ny
na
Przy sieci 400/230 V podłączenie
dwu fa zo we z przewodem neu tral nym,
most ki łą czą za ci ski 23 oraz 45, prze
wód ochronny na
Przy sieci 230 V podłączenie jed no fa
zo we z przewodem neu tral nym, most ki
łą czą za ci ski 123 oraz 45,przewód
ochronny na
INSTALACJA
SCHEMAT MOŻLIWYCH POŁĄCZEŃ
Uwaga! Napięcie elementów grzejnych 230V.
Uwaga! W przypadku każdego z połączeń przewód
ochronny musi być po łą czo ny z zaciskiem PE.
1
2
3
1N~
OWY
3X 4 mm
2
OWY
4X 2,5 mm
2
OWY
5X 1,5 mm
2
Przewody fazowe  L1=R, L2=S, L3=T; N  przewód neutralny; PE  przewód ochronny
Zalecany
ro dzaj
prze wo du
przy łą cze nio
we go
2N~
3N~
1
2
3
3
4
5
17
Przed pierwszym włączeniem pie-
karnika
l usunąć elementy opakowania, oczyścić
ko mo piekarnika ze środ ków kon ser
wa cji fabrycznej,
l wyjąć wyposażenie piekarnika i umyć
w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do
mycia naczyń,
lwłączyć wentylację w po miesz cze niu lub
otworzyć okno,
lpokrętło funkcji piekarnika przekręcić
na pozycję lub (patrz rozdział:
Działanie programatora i sterowanie
piekarnikiem),
l wygrzać piekarnik (w temp. 250°C, ok.
30 min.), usunąć za bru dze nia i dokładnie
umyć.
Ważne!
Komorę piekarnika należy myć tyl ko
przy uży ciu cie płej wody z do dat kiem
nie wiel kiej ilości płynów do my cia
na czyń.
OBSŁUGA
Uwaga!
W piekarnikach wy po sa żo nych w
pro gra ma tor elek tro nicz ny Ts, po
włą cze niu do sieci w polu wy świe
tla cza uka że się pulsująca cy klicz nie
go dzi na „0.00”.
Należy usta wić czas bie żą cy pro-
gra ma tora. Brak na sta wy cza su
bieżącego unie moż li wia pra
piekarnika.
Ważne!
Programator elektroniczny Ts wy po
sa żo ny jest w sen so ry ob słu gi wa ne
przez do tknię cie pal cem ozna ko wa
nych po wierzch ni.
Każde przesterowanie sensora po twier
dza ne jest sygnałem aku stycz nym.
Powierzchnie sensorów należy utrzy
my wać w czystości.
Pokrętła „schowane” w panelu ste ro wa nia,
w celu wybrania funkcji na le ży:
1.de li kat nie wcisnąć pokrętło i pu ścić,
2. usta wić na wybraną funkcję.
Oznakowanie po krę tła na jego ob wo dzie
od po wia da ko lej nym funkcjom re ali zo wa nym
przez piekarnik.
1
2
Uwaga! Zdjąć folię ochronną z prowadnic
teleskopowych przed włączeniem piekar-
nika.
18
OBSŁUGA
Sterowanie pracą pól grzejnych pły ty ce ra micz nej.
Informacja dotycząca rodzaju pól grzejnych znajduje się w tabeli na str. 10 instrukcji.
Dobór naczynia
Prawidłowo dobrane naczynie po win no po sia dać wielkość i kształt dna w przy bli że niu rów ny
po wierzch ni użyt ko wa ne go pola grzej ne go. Dla na czyń w ro dza ju bryt fan ny jest sto so wa ne
specjalne po sze rzo ne pole grzejne o wy mia rach 14x25cm. Nie należy uży wać na czyń o dnie
wklęsłym lub wy pu kłym. Należy pa mię tać, żeby na czy nie posiadało zawsze od po wied nio
dobraną po kryw kę. Za le ca się sto so wa nie naczyń z grubym to czo nym dnem.
Zabrudzone powierzchnie pól grzej nych i na czyń, uniemożliwiają pełne wy ko rzy sta nie cie pła.
0 Wyłączenie
l Minimum, podgrzewanie
1 Duszenie warzyw, powolne gotowanie
l Gotowanie zup, większej ilości potraw
2 Powolne smażenie
l Opiekanie mięsa, ryb
3 Maksimum, szybkie rozgrzanie, szybkie go to wa nie, szybkie smażenie
Kolejne pozycje na pokrętle
0
1
2
3
Dobór mocy grzejnej
Pola grzejne posiadają zróżnicowaną moc grzejną. Moc grzej moż na re gu lo wać stop nio wo,
po krę ca jąc pokrętłem w pra wo lub w lewo. Pokrętło jest „schowane” w panelu ste ro wa nia, w
celu wybrania mocy grzejnej na le ży:
 de li kat nie wcisnąć pokrętło i pu ścić,
 usta wić na wybraną pozycję.
Oznakowanie po krę tła na jego ob wo dzie od po wia da ko lej nym pozycjom re ali zo wa nym przez
pole grzejne.
19
Włączenie podwójnego pola grzejnego
OBSŁUGA
Ważne!
Dozwolone jest włączenie pola wy
łącz nie przez pokręcenie pokrętła
zgod nie z ru chem wskazówek ze ga ra.
Włą cze nie w kierunku prze ciw nym
może uszkodzić włącznik.
Jeżeli temperatura pola grzejnego prze kra cza
50°C, to sy gna li zo wa ne jest to świe ce niem
od po wied nie go pola wskaźnika.
Świecenie wskaź ni ka nagrzewu pola ostrze ga
oso ob słu gu przed przy pad ko wym do
tknię ciem go ce go pola grzejnego.
Po wyłączeniu nagrzewu pola grzej ne go, w
cza sie około 510 min. posiada ono jeszcze
na gro ma dzo energię ciepl ną, którą moż na
umie jęt nie wy ko rzy stać np. do pod grza nia lub
utrzy ma nia w stanie ciepłym potraw bez ko
niecz no ści włą cze nia na grze wu pola.
Wskaźnik nagrzewu pola
Wskaźnik nagrzewu pola
W za kre sie „0 l1 l2 l3pokrętła pra cu
je we wnętrz ne pole grzej ne i moż na płyn nie
re gu lo wać ilość ciepła do star czo ne go do
na czy nia. Chwi lo we prze krę ce nie po krę tła do
po zy cji ozna czo nej , po wo du je włą cze nie
ze wnętrz ne go pola grzej ne go. Od tego mo
men tu można re gu lo wać płyn nie ilość cie pła
do star czo ne go do na czy nia przez oby dwa
pola grzej ne (we wnę trz ne i ze wnętrz ne) gdyż
we wnę trz ny wy łącz nik wy łą czy te pola do pie
ro po usta wie niu pokrętła w poz. 0.
0
1
2
3
20
OBSŁUGA
Działanie programatora
i sterowanie piekarnikiem
Symbole na wyświetlaczu
Ustawienie czasu bieżącego
Po włączeniu do sieci albo ponownym za
łą cze niu po za ni ku na pię cia wyświetlacz
wska zu je pulsujące ,
oznaczenia funkcji pracy
1  sensor wyboru funkcji pracy
pro gra ma to ra
2  sensor „”
3  sensor „+”
lnacisnąć sensor 1, na wyświetlaczu po ja wi
się sym bol ,
lustawić bieżący czas ko rzy sta jąc z sen
so rów 2 i 3.
Po upływie ok.7 sek. od zakończenia czyn
no ści ustawiania czasu, nowe dane zo sta
zapamiętane, a wskazanie bieżącego czasu
przestanie pulsować.
Korektę czasu można wykonać później na ci
ska jąc jed no cze śnie sensory 2 i 3, wska za nia
wy świe tla cza zaczną pul so wać. Na stęp nie
moż na sko ry go wać czas bieżący.
Uwaga!
Piekarnik można uruchomić po po
ja wie niu się symbolu na wy świe
tla czu.
Minutnik
Minutnik może być uaktywniony w każdym
mo men cie, bez względu na stan aktywności
in nych funk cji programatora. Za kres od mie
rza ne go cza su wy no si od 1mi nu ty do 23
go dzin i 59 mi nut.
Aby nastawić minutnik należy:
lnacisnąć sensor 1, na wyświetlaczu dzie
pul so wać sym bol :
lustawić czas minutnika sensorami 3 i 2,
Wyświetlacz wskazuje ustawiony czas mi nut
ni ka oraz aktywną funkcję pracy .
Po upływie nastawionego czasu włącza się
sy gnał dźwiękowy, i pulsuje ,
lnacisnąć sensor 1, 2 lub 3 w celu wy łą cze
nia sy gna łu, funkcja zgaśnie, a wy świe
tlacz wska zu je czas bieżący.
Uwaga!
Jeśli sygnał dźwiękowy nie zostanie
wyłączony ręcznie, wyłączy się au to
ma tycz nie po ok. 7 minutach.
132
132
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Amica HKI 75314 AA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi