NEUTRO CKH 421 instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

N C
M Y
SPIS TRESCI PL
CHARAKTERYSTYKI STR. 92
PRZED UZYTKOWANIEM P⁄YTY KUCHENNEJ Z TWORZYWA
SZKLANO-CERAMICZNEGO
STR. 92
PORADY DOTYCZ·CE OCHRONY SRODOWISKA STR. 92
PRZESTROGI DOTYCZ·CE UZYTKOWANIA URZ·DZEN
ELEKTRYCZNYCH
STR. 93
SRODKI OSTROZNOSCIIINNEOGO LNE ZALECENIA STR. 93
P⁄YTA KUCHENNA Z TWORZYWA SZKLANO-CERAMICZNEGO STR. 93
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA STR. 95
WYKRYWANIE I USUWANIE USTEREK STR. 95
SERWIS POSPRZEDAZNY STR. 95
INSTALACJA STR. 96
91
91
N C
M Y
CHARAKTERYSTYKI
CKH 420 - CKH 421 (dotyczy tylko W.B.)
1
2
4
3
P⁄YTA KUCHENNA Z
TWORZYWA SZKLANO-
CERAMICZNEGO
STREFY GRZANIA
1. strefa grzania Ø 145
2. strefa grzania Ø 180
TABLICA STEROWNICZA
3. ga¿ka sterowania tyln“ stref“ grzania (2)
4. ga¿ka sterowania przedni“ stref“ grzania (1)
PRZED UZYTKOWANIEM P⁄YTY KUCHENNEJ Z TWORZYWA SZKLANO-CERAMICZNEGO
x
W celu jak najlepszego uz¨ytkowania p¿yty
kuchennej z tworzywa szklano - ceramicznego
zaleca si„ uwaz¨ne przeczytanie instrukcji i
zachowanie jej, by w razie potrzeby moz¨na by¿o
zawsze z niej skorzystac˜.
x
Niniejsze urz“dzenie powinno byc˜uz¨ytkowane
zgodnie z przeznaczeniem, tzn. do wszelkich
czynnos˜ci kuchennych dotycz“cych
przygotowywania potraw.
Jakiekolwiek inne uz¨ytkowanie uznane b„dzie
za niew¿as˜ciwe, zas˜niew¿as˜ciwe uz¨ytkowanie
jest niebezpieczne.
x
Wytwo˜rca nie ponosi z¨adnej odpowiedzialnos˜ci
za szkody powsta¿e w wyniku
nieprzemys˜lanego, niew¿as˜ciwego lub
nierozs“dnego uz¨ytkowania danego urz“dzenia.
x
Wz¨adnym przypadku nie nalez¨y zmieniac˜
charakterystyk technicznych urz“dzenia, gdyz¨
grozi to powaz¨nym niebezpieczen˜stwem
x
Materia¿y opakunkowe (worki plastykowe, detale z
polistyrenu itd.), kto˜re stanowi“ potencjalne
niebezpieczen˜stwo dla dzieci, nalez¨y
przechowywac˜ poza zasi„giem ich r“k.
x
Trzeba koniecznie sprawdzic˜, czy p¿yta nie uleg¿a
uszkodzeniu podczas transportu. W razie
jakichkolwiek w“tpliwos˜ci nalez¨y zwro˜cic˜sido
fachowca.
x
Wszelkie po¿“czenia elektryczne i czynnos˜ci
zwi“zane z instalacj“ p¿yty nalez¨y powierzyc˜
wykwalifikowanemu monterowi, kto˜ry powinien
zastosowac˜zaro˜wno instrukcje wytwo˜rcy jak i
obowi“zuj“ce miejscowe przepisy.
PORADY DOTYCZ·CE OCHRONY SRODOWISKA
1. Opakowanie
Materia¿y opakowania nadaj“ si„ w 100% do
ponownego wykorzystania i s“ oznakowane
symbolem recyklingu
,kto˜rym s
identyfikowane typy materia¿o˜w do przekazania do
odpowiednich lokalnych os˜rodko˜w zbio˜rki.
2. Wyro˜b
Niniejszy wyro˜b wyprodukowano z materia¿o˜w
nadaj“cych si„ do ponownego wykorzystania. Przy
likwidacji nalez¨y zastosowac˜sido
przedmiotowych przepiso˜w lokalnych.
Przed likwidacj“ wyrobu nalez¨y odci“c˜kabel
zasilaj“cy.
92
92
N C
M Y
PRZESTROGI DOTYCZ·CE UZYTKOWANIA URZ·DZEN ELEKTRYCZNYCH
Uz¨ytkowanie urz“dzenia elektrycznego wymaga
przestrzegania okres˜lonych norm
bezpieczen˜stwa, a w szczego˜lnos˜ci§
x
wz¨adnym przypadku nie dotykac˜ urz“dzenia
mokrymi lub wilgotnymi r„kami czy nogamiß
x
wz¨adnym przypadku nie dotykac˜ urz“dzenia jes˜li
jest si„ bosoß
x
nie pozwalac˜ dzieciom zbliz¨ac˜ si„ do p¿yty w trakcie
jej uz¨ywaniaß
x
przed przyst“pieniem do czyszczenia lub konserwacji
koniecznie wy¿“czyc˜ zasilaj“cy p¿yt„ pr“d.
SRODKI OSTROZNOSCIIINNEOGO LNE ZALECENIA
x
Niebezpieczen˜stwo poz¨aru’
Nie wolno k¿as˜c˜ na p¿ycie materia¿o˜w ¿atwopalnych
x
Nalez¨y dopilnowac˜, by do p¿yty nie dochodzi¿y
przewody elektryczne innych urz“dzen˜
zainstalowanych w pobliz¨u.
x
Nie pozwalac˜, by dzieci zbliz¨a¿y si„ do p¿yty kiedy
jest w¿“czona.
x
Podczas uz¨ywania p¿yty niekto˜re jej cz„s˜ci
nagrzewaj“ si„ do bardzo wysokiej temperatury i
pozostaj“ gor“ce po jej wy¿“czeniu, totez¨nalez¨y
uwaz¨ac˜, by przypadkowo ich nie dotkn“c˜.
x
Wz¨adnym przypadku nie wolno gotowac˜potraw
bezpos˜rednio na powierzchni z tworzywa szklano -
ceramicznegoß do gotowania nalez¨y uz¨ywac˜
specjalnych pojemniko˜w lub naczyn˜.
EC Deklaracja o zgodnos˜ci z
normami EC
x
Dana p¿yta jest przeznaczona do uz¨ytkowania w
stycznos˜ci z artyku¿ami z¨ywnos˜ciowymiijej
wykonanie jest zgodne z dyrektyw“ europejsk“
89=109=EEC.
x
Dana p¿yta zosta¿a zaprojektowana wy¿“cznie do
przygotowywania potraw. Jakikolwiek inny sposo˜b
stosowania jej (np. do ogrzewania pomieszczenia)
jest niew¿as˜ciwy, a wi„c i niebezpieczny.
x
Dana p¿yta z tworzywa szklano - ceramicznego
zosta¿a zaprojektowana, wyprodukowana i
wypuszczona na rynek zgodnie
- wymogami bezpieczen˜stwa dla urz“dzen˜oÆniskim
napi„ciu« okres˜lonymi w dyrektywie 73=23=EEC
wraz z poprawkamiß
- wymogami dotycz“cymi ochrony s˜rodowiska,
okres˜lonymi w dyrektywie ÆEMC« 89=336=EEC
wraz z poprawkamiß
-wymogamiokres˜lonymi w dyrektywie 93=68=EEC.
- izolacja elektryczna - klasa I.
- zabezpieczenie przed przegrzaniem przyleg¿ych
powierzchni - klasa Y.
P⁄YTA KUCHENNA Z TWORZYWA SZKLANO-CERAMICZNEGO
P¿yta z tworzywa szklano-ceramicznego zapewnia
szybk“ wymian„ ciepln“ w pionie mi„dzy elementami
grzejnymi a go˜rn“ powierzchni“, na kto˜rej stawiane s“
pojemniki z potrawami do przygotowania.
Wymiana cieplna odbywa si„ wy¿“cznie w kierunku
pionowym, w wyniku czego powierzchnia p¿yty, poza
kilkoma centymetrami przylegaj“cymi bezpos˜rednio do
strefy grzania, pozostaje Æzimna«.
Obie strefy grzania s“ zaznaczone za pomoc“ dwo˜ch
ko˜¿ zarysowanych na szklano-ceramicznej powierzchni.
Przed w¿“czeniem p¿yty nalez¨y zawsze upewnic˜si,czy
jest ona czysta.
UWAGA§
Podczas dzia¿ania elektrycznych elemento˜w
grzejnych p¿yta nagrzewa si„ i zachowuje ciep¿o
przez jakis˜ czas po wy¿“czeniu.
Nalez¨y uwaz¨ac˜, by nie zbliz¨a¿y si„ do niej dzieci.
TABELA UZYWANIA
Pokr„t¿o
POSZCZEGO LNYCH STREF GRZANIA
1-6
1-2
Roztapianie (np. mas¿a, czekolady).
2
Podtrzymywanie potrawy w ciep¿ym stanie,
podgrzewanie niewielkiej ilos˜ci p¿yno˜w.
3
Podgrzewanie wi„kszej ilos˜ci bitej
s˜mietany, soso˜w.
3-4
Gotowanie na wolnym ogniu, np. jarzyn,
makaronu, zupy, d¿uz¨sze pieczenie na
parze, duszenie.
4
Smaz¨enie wszelkiego rodzaju kotleto˜w,
steko˜w, gotowanie bez pokrywy, jak np.
risotto.
4-5
Zapiekanie mi„sa, pieczenie ziemniako˜w,
smaz¨enie ryb, oraz gotowanie wi„kszej
ilos˜ci wody.
6
Szybkie smaz¨enie, np. steko˜w na patelni itp.
93
93
N C
M Y
P⁄YTA KUCHENNA Z TWORZYWA SZKLANO-CERAMICZNEGO
JAK GOTOWAü SZYBKO I
PRAWID⁄OWO§
- Czas gotowania moz¨na znacznie skro˜cic˜, w tym
celu wystarczy przy w¿“czaniu wybranej strefy
grzania nastawic˜ pokr„t¿o najpierw na maksimum,
apotemprzestawic˜naw¿as˜ciw“ dla potrawy
pozycj„.
-Nalez¨y uz¨ywac˜naczyn˜ o p¿askim dnie.
Uz¨ywanie naczyn˜os˜rednicy tej samej (lub nieco
wi„kszej) co s˜rednica strefy grzania jest gwarancj“
maksymalnej oszcz„dnos˜ci energii.
- Po wy¿“czeniu p¿yty strefa grzania zachowuje
ciep¿o jeszcze przez jakis˜ czas, totez¨p¿yt„moz¨na
wy¿“czyc˜ o kilka minut wczes˜niej, a gotowanie
dokon˜czyc˜ wykorzystuj“c ciep¿o powy¿“czeniowe.
RADY DOTYCZ·CE BEZPIECZNEGO
UZYTKOWANIA P⁄YTY
- Przed w¿“czeniem urz“dzenia nalez¨y sprawdzic˜czy
pokr„t¿o odpowiada wybranej strefie grzania.
Naczynia nalez¨y stawiac˜ na strefie grzania przed
w¿“czeniem i zdejmowac˜ po wy¿“czeniu.
- Do gotowania nalez¨y wybierac˜ naczynia o p¿askim
iro˜wnym dnie (zwro˜cic˜ szczego˜ln“ uwag„ na
naczynia z z¨eliwa). Niero˜wne dno moz¨e porysowac˜
powierzchni„ z tworzywa szklano-ceramicznego.
Dopilnowac˜, by dno naczynia by¿o suche i czyste.
-Uwaz¨ac˜, by uchwyty naczynia nie wystawa¿y poza
kraw„dzie kuchenki, bo moz¨na o nie przypadkowo
zawadzic˜istrcic˜ naczynie. Ponadto trudniej
wtedy dzieciom dosi„gn“c˜ do naczynia z potraw“
na p¿ycie.
-Nieczys˜cic˜ stref grzania po˜ki s“ w¿“czone.
-Uwaz¨ac˜, by na p¿yt„ z tworzywa szklano -
ceramicznego nie upus˜cic˜z¨adnego przedmiotu
ci„z¨kiego czy ostrego, by jej nie uszkodzic˜. W
przypadku rozbicia lub uszkodzenia p¿yty
natychmiast wy¿“czyc˜j“izwro˜cic˜si„doos˜rodka
us¿ug posprzedaz¨nych.
- Nie stawiac˜ na rozgrzane strefy grzania
przedmioto˜w aluminiowych ani z tworzywa
sztucznego.
-Nalez¨y pami„tac˜, iz¨ strefy grzania po wy¿“czeniu
zachowuj“ przez pewien czas ciep¿o (ok.
30 minut).
- Zaleca si„ s˜cis¿e przestrzeganie instrukcji
dotycz“cych sposobu czyszczenia urz“dzenia.
-Jes˜li na powierzchni p¿yty pojawi si„ p„kni„cie,
nalez¨y natychmiast wy¿“czyc˜p¿ytizwro˜cic˜sido
os˜rodka us¿ug posprzedaz¨nych.
Nie usuwac˜ niczego z powierzchni p¿yty
tn“cymi ani ostrymi przedmiotami.
Nie nalez¨y traktowac˜ p¿yty jako sto¿u
roboczego.
94
94
N C
M Y
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
CZYSZCZENIE P⁄YTY Z TWORZYWA
SZKLANO - CERAMICZNEGO
Przed rozpocz„ciem czyszczenia nalez¨y upewnic˜
si„ czy p¿yta jest wy¿“czona.
Za pomoc“ specjalnie do tego nabytego skrobaka
usun“c˜ z powierzchni wszelkie twarde osady.
Zetrzec˜ kurz wilgotn“ s˜cierk“.
Moz¨na uz¨ywac˜s˜rodko˜w myj“cych pod warunkiem, iz¨
nie s“ one s˜cierne ani z¨r“ce.
Po przetarciu powierzchni usun“c˜ resztki detergentu
za pomoc“ wilgotnej s˜cierki.
Nie stawiac˜ na p¿ycie nic co mog¿oby si„ roztopic˜
pod wp¿ywem ciep¿a, np. takie jak przedmioty
plastikowe, folia aluminiowa, cukier lub wyroby
cukiernicze.
W przypadku roztopienia si„ czegos˜ na powierzchni
p¿yty z tworzywa szklano - ceramicznego, nalez¨y
usun“c˜ to natychmiast (po˜ki p¿yta jest jeszcze gor“ca)
za pomoc“ specjalnego skrobaka, aby nie dopus˜cic˜
do uszkodzenia p¿yty.
Nie pos¿ugiwac˜sinoz¨ami ani innymi ostrymi
przedmiotami, by nie uszkodzic˜ powierzchni z
tworzywa szklano - ceramicznego.
Nie pos¿ugiwac˜ si„ g“bkami ani tkaninami s˜ciernymi,
bo nimi moz¨na uszkodzic˜ nieodwracalnie
powierzchni„ z tworzywa szklano - ceramicznego.
Do czyszczenia nie wolno w z¨adnym przypadku
uz¨ywac˜aparato˜w parowych, gdyz¨ przedostanie
si„ pary wewn“trz p¿yty grozi
niebezpieczen˜stwem.
WYKRYWANIE I USUWANIE USTEREK
Strefy grzania nie nagrzewaj“ si„.
Sprawdzic˜czy§
x
odnos˜ne pokr„t¿o regulacyjne zosta¿o nastawione
wsposo˜b w¿as˜ciwy
x
czy nie brak pr“du
SERWIS POSPRZEDAZNY
Przed zwro˜ceniem si„ do os˜rodka us¿ug
posprzedaz¨nych, nalez¨y§
1. Sprawdzic˜, czy nie da si„ rozwi“zac˜ problemu
samemu (w oparciu o instrukcj„ ÆWykrywanie i
usuwanie usterek«).
2. W¿“czyc˜ urz“dzenie raz jeszcze, by sprawdzic˜, czy
problem nie zosta¿ rozwi“zany.
3. Jes˜li problem istnieje nadal, zwro˜cic˜sido
os˜rodka us¿ug posprzedaz¨nych.
Podac˜§
x
rodzaj usterki
x
model urz“dzenia
x
numer fabryczny (numer widniej“cy po s¿owie
SERWIS na tabliczce znamionowej pod p¿yt“, na
gwarancji lub w niniejszej instrukcji)
x
dok¿adny adres i numer kodu pocztowego
x
numer telefonu
x
kiedy moz¨na si„ kontaktowac˜
95
95
N C
M Y
INSTALACJA
INFORMACJA TECHNICZNA DLA
MONTERA
Urz“dzenie powinno byc˜ zainstalowane zgodnie ze
wskazo˜wkami wytwo˜rcy i wed¿ug przepiso˜w
obowi“zuj“cych na miejscu instalacji.
Dla zainstalowania p¿yty w komplecie kuchennym
nalez¨y przygotowac˜otwo˜r o wymiarach podanych na
rysunku, uwzgl„dniaj“c co nast„puje§
- wewn“trz potrzebne jest miejsce co najmniej 30
mm mi„dzy dnem p¿yty a go˜r“ urz“dzenia lub
detalu wspornego,
-s˜ciana z boko˜w i nad p¿yt“ powinna byc˜w
odleg¿os˜ci co najmniej 50 mm,
-s˜ciana z ty¿u p¿yty powinna byc˜ w odleg¿os˜ci co
najmniej 50 mm,
-jes˜li w pobliz¨u p¿yty jest s˜cianka mebla lub ko¿pak
nad p¿yt“, wo˜wczas odleg¿os˜c˜ mi„dzy p¿yt“ a
s˜ciank“ lub ko¿pakiem musi wynosic˜ co najmniej
650 mm,
-pokrycies˜cianek mebli lub urz“dzen˜ znajduj“cych
si„ w pobliz¨u p¿yty powinno byc˜ ognioodporne
(kategoria ochrony cieplnej ÆY«, zgodne z normami
EN 60335-2 6). W takim przypadku moz¨na
instalowac˜ p¿yt„ w pobliz¨u przewyz¨szaj“cych j“
s˜cianek (minimum 50 mm).
P¿yty nie nalez¨y instalowac˜ w pobliz¨u
materia¿o˜w ¿atwopalnych (jak np. firanki).
P¿yt„ moz¨na takz¨e wbudowac˜ w p¿aszczyzn„ robocz“
ogrubos˜ci30do40mmig¿bokos˜ci 600 mm.
Przy instalowaniu p¿yty nalez¨y przestrzegac˜
wskazo˜wek podanych w poprzedniej sekcji
ÆInformacje techniczne dla montera«.
450 mm
50 mm
650 mm
96
96
N C
M Y
INSTALACJA
MOCOWANIE P⁄YTY
Kaz¨da p¿yta jest dostarczana z zestawem uszczelek i
wkr„to˜w do mocowania.
- wstawic˜ p¿yt„ w obudow„ p¿aszczyzny roboczej i
wypoziomowac˜ prawid¿owo,
-na¿oz¨yc˜ uszczelk„ ÆA«,
-docisnc˜ wkr„t ÆB« przymocowuj“c solidnie p¿yt„.
97
97
N C
M Y
INSTALACJA
PO⁄·CZENIE ELEKTRYCZNE
UWAGA§ Po¿“czenie elektryczne p¿yty nalez¨y
wykonywac˜ wed¿ug instrukcji wytwo˜rcy.
Niew¿as˜ciwe po¿“czenie moz¨e stac˜ si„ przyczyn“
obraz¨enia oso˜b, zranienia zwierz“t lub szko˜d
materialnych, za co wytwo˜rca nie b„dzie ponosi¿
z¨adnej odpowiedzialnos˜ci.
- pod¿“czenie do sieci zasilania nalez¨y powierzyc˜
wykwalifikowanemu monterowi, kto˜ry powinien
dzia¿ac˜ zgodnie z obowi“zuj“cymi przepisami,
- przy pod¿“czaniu urz“dzenia do sieci zasilania
nalez¨y sprawdzic˜, czy napi„cie sieci odpowiada
wielkos˜ciom podanym na tabliczce znamionowej.
- wtyczka powinna byc˜ wstawiona do gniazdka
uziemionego zgodnie z normami bezpieczen˜stwa.
- Dotyczy Wielkiej Brytanii
Poniewaz¨ kolor przewodu kabla zasilania
niniejszego urz“dzenia moz¨e nie odpowiadac˜
kolorom identyfikacyjnym zacisko˜w Pan˜stwa
wtyczki, nalez¨y dzia¿ac˜nastpujco§
-przewo˜d z¨o˜¿to-zielony nalez¨y po¿“czyc˜z
zaciskiem wtyczki oznaczonym liter“ E lub
symbolem uziemienia lub koloru zielonego
albo koloru z¨o˜¿to-zielonego,
-przewo˜d niebieski ma byc˜po¿czonyz
zaciskiem oznaczonym liter“ N lub
przewodem koloru czarnego,
-przewo˜d brzowy ma byc˜po¿czonyz
zaciskiem oznaczonym liter“ L lub
przewodem koloru czerwonego.
- po¿“czenie moz¨e byc˜wykonanebezpos˜rednio z
sieci“ zasilania poprzez wy¿“cznik wielobiegunowy
z minimalnym rozwarciem mi„dzy stykami 3 mm,
pomi„dzy urz“dzeniem i sieci“ zasilania,
- kabel zasilania nie powinien stykac˜siz
nagrzanymi cz„s˜ciami p¿yty i powinien byc˜
poprowadzony w taki sposo˜b, by w z¨adnym
punkcie jego temperatura nie przekracza¿a 75
o
C,
- urz“dzenie nalez¨y pod¿“czyc˜wtakisposo˜b, by do
wy¿“cznika lub gniazdka by¿ zawsze ¿atwy dost„p,
- niniejsze urz“dzenie powinno miec˜ swoje w¿asne
zasilanieß kaz¨de inne urz“dzenie znajduj“ce si„ w
pobliz¨u powinno byc˜ zasilane oddzielnie.
UWAGA§ do pod¿“czenia z sieci“ zasilania nie nalez¨y
uz¨ywac˜¿czniko˜w, reduktoro˜w ani boczniko˜w, gdyz¨
mog“ one spowodowac˜ przegrzanie lub przepalenie.
Jes˜li instalacja wymaga przero˜bki domowej sieci
zasilania lub tez¨jes˜li okaz¨e si„, iz¨gniazdkoiwtyczka
urz“dzenia nie s“ kompatybilne, nalez¨y zwro˜cic˜sido
wykwalifikowanego montera, kto˜ry powinien ponadto
sprawdzic˜ czy przekro˜j kabli gniazdka odpowiada
energii odbieranej przez urz“dzenie.
Urz“dzenie powinno byc˜ obowi“zkowo
uziemione. Wytwo˜rca nie ponosi z¨adnej
odpowiedzialnos˜ci za szkody powsta¿e w
wyniku nieprzestrzegania kto˜rejkolwiek z
podanych w instrukcji wskazo˜wek.
98
98
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

NEUTRO CKH 421 instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla