Whirlpool MWD 240 S instrukcja

Typ
instrukcja
1
PL
COMPACT EASYTRONIC
www.whirlpool.com
2
PL
INSTALACJA
PRZED POĄCZENIEM
S
PRAWDZIĆ, CZY URZĄDZENIE NIE JEST USZKODZONE.
Sprawdzić, czy drzwi kuchenki dokładnie przy-
legają do urządzenia po zamknięciu. Opróżnić
kuchenkę i oczyścić jej wnętrze przy pomocy
miękkiej, wilgotnej ściereczki.
PO PODŁĄCZENIU
U
ZIEMIENIE URZĄDZENIA jest obowiązkowe.
Producent nie ponosi żadnej odpowie-
dzialności za obrażenia ciała osób, zwie-
rząt oraz uszkodzenia przedmiotów wy-
nikłe z niespełnienia tego wymogu.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
jakiekolwiek problemy spowodowane nie-
zastosowaniem się użytkownika do niniejs-
zych instrukcji.
N
IE NALEŻY URUCHAMIAĆ URZĄDZENIA , jeśli
kabel zasilający lub wtyczka są uszko-
dzone, jeśli nie działa ono prawidłowo
lub, gdy zostało uszkodzone, bądź spa-
dło. Nie zanurzać kabla zasilającego ani
wtyczki w wodzie. Przewód zasilają-
cy naly utrzymywać z dala od gorą-
cych powierzchni. Mogą one spowodo-
wać porażenie prądem, pożar i inne za-
grożenia.
S
PRAWDZIĆ, CZY NAPIĘCIE PODANE na tabliczce
znamionowej jest zgodne z napięciem w
Państwa mieszkaniu.
K
UCHENKI MOŻNA UŻYWAĆ WYŁĄCZNIE przy prawidło-
wo zamkniętych drzwiach.
K
UCHENKĘ NALEŻY USTAWIĆ NA PŁASKIEJ
I STABILNEJ POWIERZCHNI, wystar-
czająco wytrzymałej do
utrzymania kuchenki wraz
z naczyniami, jakie zostaną wło-
żone do środka. Z urządzeniem należy ob-
chodzić się ostrożnie.
K
UCHENKĘ NALEŻY UMIEŚCIĆ W PEWNEJ ODLEGŁOŚCI
od innych źródeł ciepła. Aby zapewnić
dostateczną wentylację, należy pozostawić
nad kuchenką przynajmniej 30 cm wolnej
przestrzeni. Jeżeli urządzenie musi być um-
ieszczone przy ścianie, należy zapewnić
odpowiednią ilość wolnego miejsca pod
urządzeniem, nad nim i po obydwu bokach,
aby umożliwić prawidłowy przepływ powi-
etrza. Nie należy umieszczać kuchenki mikro-
falowej w szafce.
JEŚLI KUCHENKA JEST ZAINSTALOWANA w pobliżu od-
biornika radiowego, telewi-
zyjnego lub anteny, mogą
wystąpić zakłócenia w od-
biorze.
3
PL
URZĄDZENIA TEGO TYPU NIE PRZEZNACZONE do
pracy z zewnętrznym zegarem ani oddziel-
nym systemem zdalnego sterowania
DZIECI MOGĄ obsługiwać urządzenie bez
nadzoru osób dorosłych jedynie wówc-
zas, gdy zostały odpowiednio poinstruowa-
ne, jak należy bezpiecznie obchodzić się
z urządzeniem i rozumieją zagrożenia
wynikające z niewłaściwego użycia
urządzenia. Dzieci powinny być nadzorowa-
ne podczas korzystania z
innych źródeł ciepła (jeśli
dostępne) niezależnie
lub w połączeniu z
kuchenką mikrofalową
ze względu na wytwar- zane wysokie tem-
peratury.
NINIEJSZE URZĄDZENIE NIE JEST PRZEZNACZONE DO
ytku przez osoby (w tym dzieci) o ogra-
niczonych zdolnościach ruchowych, po-
strzegania lub umysłowych, a także pr-
zez osoby nie posiadające odpowiedniej
wiedzy i doświadczenia, z wyjątkiem sy-
tuacji, gdy osoba odpowiedzialna za ich
bezpieczeństwo udzieliła odpowiedniego
instruktażu z zakresu obsługi urządzenia i
nadzorowała takie czynności.
NALEŻY DOPILNOWAĆ, aby urządzenie nie było
przedmiotem zabaw dzieci.
WNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOW PAL-
NYCH MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu
kuchenki. Opary mogą spowodować za-
grożenie pożarem lub wybuchem.
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do su-
szenia tkanin, papieru, przypraw, ziół,
drewna, kwiatów lub innych palnych ma-
teriałów. Może to spowodować pożar.
N
IE NALEŻY GOTOW ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować par.
N
IE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU
zwłaszcza, gdy do gotowania używa się
pojemników papierowych lub wykona-
nych z tworzyw sztucznych i innych ła-
twopalnych materiałów. Papier może się
zwęglić lub zapalić, zaś niektóre rodza-
je plastiku mogą się topić podczas pod-
grzewania żywności.
Nie wolno pozostawiać kuchenki bez
nadzoru, jeśli do gotowania używa
się dużych ilości tłuszczu lub ole-
ju, ponieważ może się on przegrzać i
spowodować par!
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB
NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy
trzymać drzwi zamknięte i wyłączyć ku-
chenkę. Odłączyć kabel zasilający lub
wyłączyć zasilanie na tablicy bezpieczni-
kowej lub wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
N
IE NALEŻY YWAĆ KUCHENKI
mikrofalowej do podgrzewa-
nia czegokolwiek w szczel-
nie zamkniętych pojemni-
kach. Wzrost ciśnienia może
spowodować szkody przy otwieraniu lub
nawet spowodować wybuch.
JAJKA
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do gotowania lub podgrzewania
całych jaj w skorupce lub bez skorupki, gdyż mogą eksplodow
nawet po zakończeniu gotowania.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ , czy nie zostały
uszkodzone uszczelki drzwi oraz po-
wierzchnie w ich pobliżu. W przypad-
ku stwierdzenia uszkodzeń, nie należy
używać kuchenki, aż do czasu naprawie-
nia uszkodzeń przez wykwali kowanego
technika serwisu.
N
IE UŻYWAĆ żrących środków i oparów
chemicznych w urządzeniu. Zakupiona
kuchenka została zaprojektowana spe-
cjalnie do podgrzewania i gotowania
produktów żywnościowych. Nie jest ona
przeznaczona do celów przemysłowych
ani laboratoryjnych.
N
IE WIESZAĆ ANI NIE KŁAŚĆ ciężkich przed-
miotów na drzwiach, gdyż może to spo-
wodować uszkodzenie mechanizmu
otwierania i zawiasów kuchenki. Nie na-
leży wieszać żadnych przedmiotów na
klamce drzwi.
4
PL
UWAGI OGÓLNE
N
INIEJSZE URZĄDZENIE PRZEZNACZONE JEST WYŁĄCZNIE DO
UŻYTKU DOMOWEGO!
N
IE MOŻNA WŁĄCZAĆ KUCHENKI bez potraw w środku,
jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka eksploatacja
urządzenia może spowodować jego uszkodzenie.
P
ODCZAS ĆWICZEŃ OBSŁUGI kuchenki należy umie-
ścić w niej szklankę z wodą. Woda pochłania
energię mikrofal i kuchenka nie ulegnie uszko-
dzeniu.
N
ALEŻY USUNĄĆ METALOWE WIĄZANIA tore-
bek papierowych lub plastikowych,
zanim zostaną włożone do kuchenki.
SMAŻENIE NA OLEJU
K
UCHENKI MIKROFALOWEJ NIE NALEŻY YWAĆ do sma-
żenia na oleju, ponieważ nie jest możli-
we kontrolowanie jego tem-
peratury.
YNY
N
P. NAP OJE LUB WODA. Przegrzanie płynu ponad
punkt wrzenia może nastą-
pić bez oznak wrzenia. Może to
prowadzić do nagłego wygo-
towania się gorącego płynu.
Aby do tego nie dopuścić,
należy wykonać następujące czynności:
1. Unikać używania pojemników o prostych
ścianach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem nac-
zynia do kuchenki i pozostawić w naczy-
niu łyżeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu należy odczekać chwilę,
ponownie zamieszać, a następnie
ostrożnie wyjąć naczynie z kuchenki.
PO PODGRZANIU POTRAW DLA DZIECI w słoicz-
ku lub płynów w butelce dla
niemowląt, należy zawsze wy-
mieszać zawartość i sprawdzić
temperaturę przed podaniem. Zapewni to rów-
nomierne rozprowadzenie ciepła i uniknięcie ry-
zyka poparz.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
NALEŻY UŻYWAĆ RĘKAWIC LUB OCHRANIACZY,
aby zapobiec poparzeniom podczas do-
tykania pojemników, części kuchenki i
naczyń. Dostępne elementy mocno się
nagrzewają podczas pracy urządzenia.
Małe dzieci nie powinny przebywać w
jego pobliżu.
K
OMORY KUCHENKI NIE NALEŻY WYKORZYSTYW jako
szafki.
O
TWORY WENTYLACYJNE w kuchence nie mogą być
zasłonięte. Zablokowanie otworów wlotowych
lub wylotowych powietrza może spowodować
uszkodzenie kuchenki i niezadowalające rezulta-
ty gotowania.
U
RZĄDZENIA NIE NALEŻY YWAĆ ani pozostawiać
na zewnątrz.
N
IE UŻYWAĆ niniejszego urządzenia w pobliżu
zlewu kuchennego, w wilgotnej piwnicy, w po-
bliżu basenu, i tym podobnych miejscach.
Przed podgrzaniem należy zdjąć pokrywkę i
smoczek!
5
PL
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE
NALEŻY STOSOWAĆ NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE
WRAZ Z ZAŁOŻONYM FILTREM SIATKOW-
YM do gotowania potraw takich
jak ryby, warzywa i ziemniaki.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PAR-
ZE NALEŻY ZAWSZE umieszczać na
szklanym talerzu obrotowym.
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
W
PRZYPADKU ZETKNIĘCIA SIĘ PRZEDMIOTÓW
WYKONANYCH Z METALU z wnętrzem pracującej ku-
chenki może dojść do powstania iskier, które
mogą spowodować uszkodzenie kuchenki.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY należy stawiać na pod-
stawce obrotowej. Na podstaw-
ce talerza obrotowego nie należy
kłaść żadnych innych naczyń.
Zainstalować podstawkę pod
talerz obrotowy wewnątrz ku-
chenki.
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY MUSI BYĆ UŻYWANY za-
wsze, niezależnie od sposobu
gotowania. Sły on do zbiera-
nia kapiącego sosu oraz cząstek
żywności, które moyby zabru-
dzić i zaplamić wnętrze kuchenki.
Szklany talerz obrotowy należy umieścić na
jego podstawce.
P
RZED UŻYCIEM NACZYŃ, NALEŻY UPEWNIĆ SIĘ, CZY
one odporne na działa-
nie wysokich temperatur i
przepuszczają mikrofale.
P
O WŁOŻENIU ŻYWNOŚCI I AKCESORIÓW do kuchen-
ki, należy sprawdzić czy nie stykają się z po-
wierzchniami wewnętrznymi kuchenki.
P
RZED URUCHOMIENIEM KUCHENKI, należy zawsze
sprawdzić, czy talerz obrotowy może się swo-
bodnie obracać. Jeśli talerz obrotowy nie może
się swobodnie obracać, należy użyć mniejsze-
go naczynia.
N
A RYNKU DOSPNYCH jest wiele różnorodnych ak-
cesoriów. Przed ich zakupem, należy upewnić się,
czy nadają się do kuchenek mikrofalowych.
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM /
ZABEZPIECZENIE PRZED DZIEĆMI
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM AKTYWUJE SIĘ
AUTOMATYCZNIE po upływie jednej minuty
od chwili, kiedy kuchenka znajdzie się
w trybie “czuwania”. (Kuchenka znaj-
duje się w trybie “czuwania”, gdy na
wyświetlaczu widoczny jest zegar 24 go-
dzinny lub, gdy zegar nie został ustawiony i
wyświetlacz jest wygaszony).
NALEŻY OTWORZ I ZAMKNĄĆ DRZWI , np. w celu wło-
żenia potrawy do środka, zanim nastąpi zwol-
nienie blokady. Na wyświetlaczu pojawi się na-
pis “D OOR” (Drzwi).
D OOR
PODSTAWKA DRUCIANA
PODSTAWKĘ DRUCIANĄ NALEŻY
STOSOW z funkcjami grillowania.
Jest to szczególnie wne w przypad-
ku sprzętów wykonanych z metalu lub
zawierających elementy metalowe.
6
PL
PANEL STEROWANIA
MWD240
MWD242
MWD244 MWD246
7
PL
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
WSTRZYMANIE PROCESU GOTOWANIA:
GOTOWANIE MOŻNA WSTRZYMAĆ
otwierając drzwi, aby spraw-
dzić, odwrócić lub wymie-
szać potrawę. Ustawienia ku-
chenki są zachowywane w
pamięci przez 10 minut.
P
RZERWANIE PROCESU GOTOWANIA:
NALEŻY WYĆ POTRAWĘ, zamknąć drzwi
i nacisnąć przycisk “STOP”.
A
BY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE:
N
ALEŻY ZAMKNĄĆ DRZWI i JEDEN RAZ
nacisnąć przycisk “Start. Gotowanie
będzie kontynuowane od momentu
wstrzymania.
DWUKROTNE NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU “Start” prze-
dłuża czas gotowania o 30 sekund.
S
YGNAŁ AKUSTYCZNY KUCHENKI będzie sygnalizował
co minutę, przez 10 minut,
że gotowanie zostało zakoń-
czone. Aby wyłączyć sygnał,
należy nacisnąć przycisk “STOP” lub otworz
drzwi.
UWAGA: Należy pamiętać, że jeśli po zakończe-
niu procesu gotowania drzwi zostaną otwarte,
a następnie zamknięte, to ustawienia pozosta-
ną zachowane tylko przez 60 sekund.
MINUTNIKTIMER KUCHENNY
Z FUNKCJI TEJ MOŻNA KORZYSTAĆ , gdy należy zmierzyć dokładny czas, np. podczas gotowania jajek lub
wyrastania ciasta przed jego pieczeniem itd.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “CLOCK” (ZEGAR).
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas gotowania.
e
NALEŻY NACISNĄĆ PRZYCISK “START”.
M
IGAJĄCE PRZECINKI oznaczają pracę minutnika.
J
EDNO NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU zegara wwietli ilość czasu, jaka pozostała do “odliczenia” na minutni-
ku. Wyświetlanie trwa 3 sekundy, po tym następuje powrót do wyświetlania czasu gotowania (je-
śli gotowanie właśnie trwa).
A
BY ZATRZYMAĆ MINUTNIK, gdy działa on niezależnie od innej funkcji, należy przywołać jego funkcję,
naciskając przycisk “Clock, a następnie zatrzymać go naciskając przycisk “Stop”.
G
DY MINUTNIK ZAKOŃCZY ODLICZANIE , wyemitowany zostanie sygnał akustyczny.
8
PL
TYLKO MIKROFALE
Z
ASILANIE SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
J
ET
(700 W)
PODGRZEWANIE NAPOJÓW, wody, rzadkich zup, kawy, herbaty lub innych produktów o du-
żej zawartości wody. Jeśli produkt zawiera jaja lub masy kremowe, należy wybrać mniej-
szą moc.
600 W G
OTOWANIE ryb, warzyw, mięsa, itp.
500 W
G
OTOWANIE wymagające dużej doadności, np. sosów z dużą zawartością białka, potraw,
których głównymi składnikami są jaja i ser oraz do dogotowywania potraw duszonych.
350 W G
OTOWANIE GULASZU, roztapianie masła.
160 W R
OZMRAŻANIE. Zmiękczanie masła, sera.
90 W Z
MIĘKCZANIE lodów.
GOTOWANIE I PODGRZEWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL
FUNKCJA TA JEST PRZEZNACZONA do normalnego gotowania i podgrzewania takich potraw, jak warzy-
wa, ryby, ziemniaki i mięso.
P
O ROZPOCZĘCIU PROCESU GOTOWANIA:
Można łatwo zwiększać czas gotowania o kolejne 30-sekundowe okresy naciskając przycisk
“Start. Każde naciśnięcie zwiększa czas gotowania o 30 sekund. Obracając pokrętło regulacji moż-
na wydłużyć lub skrócić czas.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
q
NACISNĄĆ PRZYCISKPOWER” (MOC) w celu ustawienia mocy.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE, aby ustawić żądany czas gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK “START”.
Z
EGAR JEST NASTAWIONY i uruchomiony.
ABY WYZEROW ZEGAR po jego ustawieniu, wystarczy ponownie nacisnąć i przytrzymać przez 3 se-
kundy przycisk “Clock, a następnie nacisnąć przycisk “Stop”.
ABY PONOWNIE USTAWIĆ ZEGAR, należy postępować według powyższej procedury.
UWAGA: PODCZAS USTAWIANIA ZEGARA DRZWI POWINNY BYĆ OTWARTE. Dzięki temu mają Państwo 10 minut na
ustawienie zegara. W przeciwnym razie, na każdy krok przypada 60 sekund czasu.
ZEGAR
PO PODŁĄCZENIU URZĄDZENIA do sieci po raz pierwszy lub po przerwie w doywie prądu, wyświetlacz
jest wygaszony. Jeżeli nie ustawimy zegara, wwietlacz pozostanie wygaszony, aż do momentu
ustawienia czasu gotowania.
q
NACISNĄĆ I PRZYTRZYM (PRZEZ 3 SEKUNDY) PRZYCISK “CLOCK, aż zaczną migać cyfry z lewej strony
(godziny).
w
OBRACAĆ POKRĘTŁEM REGULACYJNYM w celu ustawienia godzin czasu gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK “CLOCKPONOWNIE. (Migają dwie prawe cyfry (minuty).
r
OBRACAĆ POKRĘTŁEM REGULACYJNYM w celu ustawienia minut.
t
PONOWNIE NACISNĄĆ PRZYCISK “CLOCK”.
9
PL
FUNKCJA TA SŁUŻY do szybkiego podgrzewania potraw zawierających dużo wody, np. klarowne
zupy, kawa lub herbata.
JET START SZYBKI START
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “START”.
FUNKCJA TA URUCHAMIA SIĘ AUTOMATYCZNIE z pełną mocą mikrofal oraz czasem gotowania ustawionym
na 30 sekund. Każde naciśnięcie zwiększa czas gotowania o 30 sekund. Po uruchomieniu funkcji,
obracając pokrętło w kierunku zgodnym lub przeciwnym do ruchu wskazówek zegara można wy-
dłużyć lub skrócić czas.
ROZMRAŻANIE W TRYBIE RĘCZNYM
RĘCZNE ROZMRAŻANIE należy wykonać według
procedury podanej w punkcie “Gotowanie i
podgrzewanie za pomocą mikrofal”, nastawia-
jąc moc na 160 W.
NALEŻY REGULARNIE SPRAWDZ POTRAWĘ.
D
UŻE KAWAŁKI NALEŻY ODWRACAĆ w połowie proce-
su rozmrażania.
ZAMROŻONE POTRAWY UMIESZCZONE W OPAKOWANIACH
Z FOLII PLASTIKOWEJ lub kartonowych, można
umieszczać bezpośrednio w kuchence, o
ile nie mają one metalowych części (np.
metalowe zszywki).
K
SZTAŁT OPAKOWANIA wpływa na czas roz-
mrażania. Opakowania płytkie rozmraża-
ją się szybciej niż opakowania głębokie.
N
ALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWAŁKI, kiedy
zaczynają się rozmrażać.
Oddzielne plastry szybciej się rozmrażają.
Z
ABEZPIECZYĆ NIEKTÓRE CZĘŚCI PRODUK-
TU niewielkimi kawałkami folii
aluminiowej, jeżeli zaczyna-
ją się rozgrzewać (np. nóżki
kurczaka lub skrzydełka).
P
OTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY MIĘSNE
rozmrażają się lepiej, gdy są mieszane w
trakcie rozmrażania.
Z
ALECA SIĘ NIE ROZMRAŻ całkowicie pro-
duktu i pozwolić na dokończenie procesu
w czasie dochodzenia.
C
ZAS DOCHODZENIA, PO ROZMRAŻANIU, ZAWSZE POLEP-
SZA rezultaty, ponieważ następuje wyrównanie
temperatury wewnątrz potrawy.
10
PL
KLASA ŻYWNOŚCI ILOŚĆ PORADY
q
MIĘSO 100 G - 2 KG MIĘSO MIELONE, KOTLETY, STEKI LUB PIECZENIE.
w
DRÓB 100 G - 2 KG KURCZAK W CAŁOŚCI, W KAWAŁKACH LUB FILETY.
e
RYBY 100 G - 2 KG CAŁE STEKI LUB FILETY.
W ODNIESIENIU DO ARTYKUŁÓW SPYWCZYCH, które nie zostały wymienione w tabeli oraz, jeśli waga
jest mniejsza lub większa niż zalecana, należy postępować zgodnie z instrukcją “Gotowania i
podgrzewania za pomocą mikrofal, a do rozmrażania ustawić moc 160 W.
POTRAWY MROŻONE:
JEŚLI WAGA JEST MNIEJSZA LUB WIĘKSZA NIŻ
ZALECANA: należy postępować zgodnie
z instrukcją “Gotowanie i podgrze-
wanie za pomocą mikrofal, a do roz-
mrażania ustawić moc 160 W.
POTRAWY MROŻONE:
JEŚLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI jest wsza
od głęboko zamrożonej (-18°C), należy
wybrać mniejszą wagę żywności.
JEŚLI TEMPERATURA PRODUKTÓW spyw-
czych jest niższa od głęboko zamro-
żonej (-18°C), należy wybrać większą
wagę produktów.
AUTO DEFROST AUTOMATYCZNE ROZMRAŻANIE
FUNKCJA TA SŁUŻY do rozmrażania mięsa, ryb oraz drobiu. Rozmrażanie “AUTO Defrost” należy sto-
sować, jeżeli waga netto zamrożonych produktów żywnościowych wynosi od 100 g do 2 kg.
ŻYWNOŚĆ NALEŻY ZAWSZE położyć na szklanym talerzu obrotowym.
q
NACISKAĆ PRZYCISKAUTO DEFROST kilkakrotnie, aby wybrać rodzaj potrawy.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić wagę.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK “START”.
NIEKTÓRE KLASY PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH WYMAGAJĄ dodania produktów, obrócenia lub zamieszania
potrawy w czasie rozmrażania. W takim przypadku, kuchenka zatrzyma się i pojawi się informacja
o konieczności dokonania wymaganej czynności.
J
EŚLI W CIĄGU 2 minut drzwi urządzenia nie zostaną otwarte, kuchenkabędzie kontynuować proces
rozmrażania. W takim przypadku wyniki gotowania mogą być niewystarczające.
Otworzyć drzwi.
Wykonać wymaganą czynność.
Zamknąć drzwi i ponownie włączyć kuchenkę naciskając przycisk “Start.
F
UNKCJA TA WYMAGA PODANIA wagi netto potrawy.
11
PL
GRILL
NALEŻY STOSOWAĆ FUNKCJĘ do szybkiego przyrumienienia powierzchni potrawy.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “GRILL”.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK “START”.
N
ACIŚNIĘCIE PRZYCISKU “GRILLPODCZAS gotowania spowoduje włączenie lub wyłączenie grzki grilla.
Minutnik będzie kontynuował odliczanie po wączeniu grzałki grilla.
P
RZED UŻYCIEM JAKICHKOLWIEK NACZ , należy upewnić się, czy są one odporne na temperaturę po-
wstającą w kuchence.
P
ODCZAS stosowania funkcji grillowania nie wolno używać plastikowych przyborów. Ulegną one
stopieniu. Kawałki drewna lub papieru także nie są odpowiednie.
P
ODCZAS STOSOWANIA FUNKCJI “GRILLNIE NALEŻY POZOSTAWIAĆ ZBYT UGO OTWARTYCH DRZWI , gdyż spowodu-
je to spadek temperatury.
MEMORY PAMIĘĆ
FUNKCJAPAMIĘĆPOZWALA NA SZYBKIE przywołanie wybranych ustawień lub kombinacji funkcji.
F
UNKCJAPAMIĘĆPOZWALA NA ZACHOWANIE wszystkich wwietlanych ustawień.
A
BY ZAPISAĆ USTAWIENIA W PAMIĘCI:
Wybrać żądaną funkcję.
Zaprogramować ustawienia.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk “Memo” przez 3 sekundy, dopóki nie zostanie wyemitowany
sygnał akustyczny. Ustawienie jest zachowane. Pamięć można przeprogramowywać dowol-
ną ilość razy.
KORZYSTANIE Z ZAPISANYCH USTAWIEŃ:
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “MEMO”.
w
NACISNĄĆ PRZYCISK “START”.
P
O PODŁĄCZENIU URZĄDZENIA DO sieci po raz pierwszy lub po przerwie w dopływie prądu, funkcja
“Memo” zachowa jako ustawienia domyślne następujące dane: 2 minuty i pełna moc.
NAPÓJ PODGRZEWANIA
FUNKCJA “NAPÓJ PODGRZEWANIAPOZWALA NA łatwe i szybkie podgrzanie 1-4 kubków napoju.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “BEVERAGE REHEAT” (NAPÓJ PODGRZEWANIA) kilkakrotnie, aby wybrać żądaną
ilość kubków do podgrzania.
w
NACISNĄĆ PRZYCISK “START”.
1 KUBEK ODPOWIADA 150 ml napoju.
12
PL
FUNKCJA KOMBINOWANA GRILLA
Z
ASILANIE SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
600 - 700 W G
OTOWANIE warzyw i zapiekanek
350 - 500 W G
OTOWANIE drobiu i lasagne
160 - 350 W G
OTOWANIE ryb i mrożonych zapiekanek
160 W G
OTOWANIE mięsa
90 W P
IECZENIE owoców
0 W P
RZYRUMIENIANIE tylko w czasie gotowania
FUNKCJA KOMBINOWANA GRILLA
FUNKCJA UŻY DO PRZYRZĄDZANIA ZAPIEKANEK, LASAGNE, POTRAW Z DROBIU ORAZ PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW.
q
NACISNĄĆ PRZYCISKPOWER” (MOC) w celu ustawienia mocy.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas mikrofal.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK “COMBI”.
r
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas grillowania.
t
NACISNĄĆ PRZYCISK “START”.
P
ODCZAS GOTOWANIA można włączać i wączać grzałkę grilla, poprzez naciśnięcie przycisku “Grill”.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
MOŻNA wączyć mikrofale poprzez zredukowanie poziomu mocy
mikrofal do 0 W. Po wybraniu 0 W, kuchenka przełączy się wącz-
nie na funkcję Grill.
P
RZED UŻYCIEM JAKICHKOLWIEK NACZ , należy upewnić się, czy są one odporne na temperaturę po-
wstającą w kuchence.
P
ODCZAS stosowania funkcji “Grill” nie wolno używać plastikowych przyborów. Ulegną one sto-
pieniu. Kawałki drewna lub papieru także nie są odpowiednie.
PODCZAS STOSOWANIA FUNKCJI “GRILLNIE NALEŻY P OZOSTAWIAĆ ZBYT DŁUGO OTWARTYCH DRZWI , gd spowodu-
je to spadek temperatury.
13
PL
q
ZIEMNIAKI / WARZYWA KORZENIOWE 150 G - 400 G
STOSOW JEDNAKOWE WIELKOŚCI.
Pokroić warzywa na równe kawałki.
Po ugotowaniu odstawić na 1 - 2 minuty.
w
WARZYWA
(Kala or i brokuł)
150 G - 400 G
e
WARZYWA MROŻONE 150 G - 400 G ODSTAWIĆ na 1 - 2 minuty.
r
FILETY RYBNE 150 G - 400 G
UŁOŻ FILETY RÓWNOMIERNIE na siatce do
gotowania na parze. Cienkie części na-
kładać jedne na drugie. Po ugotowaniu
odstawić na 1 - 2 minuty.
S
TOSOWAĆ FUNKCJĘ DO potraw takich jak warzywa i ryby.
W PRZYPADKU KORZYSTANIA Z TEJ FUNKCJI NALEŻY STOSOW wyłącznie dołączone naczynie do gotowania
na parze.
FUNKCJA „STEAM” GOTOWANIE NA PARZE
q
NACISKAĆ KILKAKROTNIE PRZYCISK „STEAM, aby wybrać rodzaj potrawy. (Patrz tabela)
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić wagę żywności.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
W
LAĆ 100 ml (1 dl) wody do dolnej części
naczynia do gotowania na parze.
U
MIEŚCIĆ potrawę na siatce do goto-
wania na parze.
¬
²
²
PRZYKRYĆ pokryw.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE JEST przeznaczone wyłącznie do używania wraz z
mikrofalami!
NIE WOLNO GO YWAĆ w połączeniu z innymi funkcjami.
U
ŻYWANIE NACZYNIA DO GOTOWANIA NA PARZE z innymi funkcjami może spowodować uszkodzenia.
PRZED URUCHOMIENIEM KUCHENKI, NALEŻY ZAWSZE SPRAWDZIĆ, CZY talerz obrotowy może się swobodnie obracać.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE NALEŻY ZAWSZE umieszczać na szklanym talerzu obrotowym.
Ć
14
PL
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ
POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
K
URCZAK (w
całości)
1000 G
700 W
18 - 20
MIN.
5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ KURCZAKA w połowie
gotowania. Sprawdzić, czy
sos mięsny jest bezbarwny po
zakończeniu gotowania.
KURCZAK
( lety lub
kawałki)
500 G 8 - 10 MIN.5 MIN.
SPRAWDZIĆ, czy sos mięsny jest
bezbarwny po zakończeniu
gotowania.
B
EKON 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
UŁOŻ NA PAPIERZE KUCHENNYM w 2 lub
3 warstwach i przykryć papierem
kuchennym.
W
ARZYWA
wieże)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
GOTOWAĆ BEZ PRZYKRYCIA i dodać 2
łyżki soli.
W
ARZYWA
(mrożone)
250 -
400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN.GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM
ZIEMNIAKI W
MUNDURKACH
1 SZT
4 SZT
4 - 6 MIN.
12 - 15 MIN.
2 MIN.
5 MIN.
NAKŁUĆ WIDELCEM. (1 szt = 250 g).
Obrócić w połowie gotowania.
M
IĘSO
(pieczeń)
600 -
700 G
600 W
12 - 14
MIN.5 MIN.
R
YBA (w
całości)
600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
NACIĄĆ SKÓRĘ i gotować pod
przykryciem.
RYBA (steki
lub  lety)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
U
MIEŚCIĆ CIEŃSZYMI CZĘŚCIAMI w stro
środka talerza. Gotować pod
przykryciem.
TABELA GOTOWANIA
CZAS POTRZEBNY NA UGOTOWANIE zwiększa się z ilo-
ścią żywności. Podwójna ilość żywności wyma-
ga w praktyce prawie dwukrotnie dłuższego
czasu gotowania.
I
M NIŻSZA TEMPERATURA POCZĄTKOWA, tym dłuż-
szy jest wymagany czas gotowania. Żywność
o temperaturze pokojowej gotuje
się szybciej od tej, która została
właśnie wyjęta z lodówki.
J
EŻELI GOTOWANA JEST WIĘKSZA ILOŚĆ tego
samego produktu, np. ziemniaki w mundurkach,
należy je rozmieścić pierścieniowo, aby uzysk
równomierny stopień ugotowania.
M
IESZANIE I OBRACANIE POTRAWY to sposoby stoso-
wane zarówno podczas gotowania tradycyj-
nego, jak i w kuchence mikrofalowej, służące
szybkiemu rozprowadzeniu ciepła ku środ-
kowi talerza i uniknięciu rozgotowania
na brzegach.
J
EŚLI GOTUJEMY PRODUKT O NIEREGULARNYM
KSZTAŁCIE lub grubości, należy umieścić
cieńszą część w kierunku środka tale-
rza, gdzie zostanie rozgrzana najpóźniej.
PRODUKTY ZAWIERAJĄCE DUŻO TŁUSZCZU I CUKRU będą
gotować się krócej od produktów zawierających
dużo wody. Tłuszcz i cukier ogrzewają się do wyż-
szej temperatury niż woda.
P
O PROCESIE GOTOWANIA NALEŻY ZA-
WSZE przewidzieć czas docho-
dzenia. Czas dochodzenia
zawsze polepsza rezultaty,
ponieważ następuje wyrównanie
temperatury wewnątrz potrawy.
N
IEKTÓRE PRODUKTY POKRYTE SKÓRKĄ LUB ONKĄ, np.
ziemniaki, jabłka i żółtka jajek. Produkty
takie powinny być nakłute widelcem lub
wykałaczką tak, aby uwolnić ciśnienie
wewnętrzne i zapobiec pęknięciu.
MNIEJSZE KAWAŁKI ŻYWNOŚCI GOTU SIĘ SZYBCIEJ niż
duże, zaś jednorodne kawałki gotują się bar-
dziej równomiernie od nieregularnych.
15
PL
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ
POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
D
ANIE NA
TALERZU
300 G
450 G
700 W
3 - 5
MIN.
4 - 5 MIN.
1 - 2 MIN.
PRZYKRYĆ TALERZ
R
0,2 L
0,6 L
1 - 2 MIN.
3 - 4 MIN.
1 MIN.
2 MIN.
PRZYKRYĆ POTRAWĘ
KLOPSIKI 250 G 2 MIN. 1 - 2 MIN.PODGRZEWAĆ BEZ PRZYKRYCIA
NAPÓJ 0,2 L
1 - 2 ½
MIN.
1 MIN.
UMIEŚCIĆ ŁYŻECZKĘ METALOWĄ w
naczyniu, aby nie dopuścić
do przegrzania.
Z
UPA
(klarowna)
0,25 L
2 - 2 ½
MIN.
1 MIN.
PODGRZEW BEZ PRZYKRYCIA
w głębokim talerzu lub
miseczce.
Z
UPY I SOSY NA
BAZIE MLEKA
0,25 L 3 - 4 MIN.1 MIN.
NIE NAPEŁNIAĆ naczynia
powyżej 3/4 objętości.
Zamieszać jeden raz
podczas podgrzewania.
H
OT DOGI
1 SZT
2 SZT
600 W
½ - 1
MIN.
1 - 1 ½
MIN.
1 MIN.
L
ASAGNE 500 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
TABELA PODGRZEWANIA
PODOBNIE JAK PODCZAS GOTOWANIA TRADYCYJNEGO,
potrawa podgrzewana w kuchence mikrofalo-
wej musi być doprowadzona do wrzenia.
NAJLEPSZE REZULTATY UZYSKAMY , gdy grubsze
kawałki umieścimy na brzegu talerza zaś
cieńsze na jego środku.
C
IENKIE PLASTRY MIĘSA NALEŻY UŁOŻYĆ jeden
na drugim lub częściowo nałożyć na
siebie. Grubsze plastry mięsa i kiełbaski
powinny być ułożone ciasno obok siebie.
PODCZAS PODGRZEWANIA WYWARÓW LUB SOSÓW najle-
piej je raz zamieszać, aby rozprowadzić ciepło.
G
OTOWANIE POD PRZYKRYCIEM pomaga w zatrzyma-
niu wilgoci w potrawie, zmniejsza rozpryskiwa-
nie i skraca czas podgrzewania.
PODCZAS PODGRZEWANIA ZAMROŻONEJ
ŻYWNOŚCI porcjowanej należy stosować
się do instrukcji producenta podanych
na opakowaniu.
P
OTRAWY, KTÓRYCH NIE DAJE SIĘ MIESZAĆ,
jak zapiekanki, najlepiej jest rozgrzewać
przy mocy 400-600 W.
ODSTAWIENIE NA KILKA MINUT CZASU DOCHODZENIA za-
pewni równomierne rozprowadzenie ciepła
wewnątrz potrawy.
16
PL
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ
POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
PIECZENIE
800 -
1000 G
ROZMRAŻANIE
(160 W)
20 - 22
MIN.
10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
M
IĘSO MIELONE 500 G
8 - 10
MIN.
5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
P
ŁATY, KOTLETY,
STEKI
500 G 7 - 9 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
K
URCZAK
(w całości)
1200 G 25 MIN. 10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
KURCZAK
( lety lub
kawałki)
500 G 7 - 9 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ / ODZIELIĆ w połowie
rozmrażania. Udka i
skrzydełka zawinąć w folię
aluminiową, aby zapobiec
przegrzaniu.
R
YBA (w
całości)
600 G
8 - 10
MIN.
5 - 10 MIN.
OBROCIĆ w połowie
odmrażania i osłonić
ogon folią, aby zapobiec
przegrzaniu.
R
YBA (steki
lub  lety)
400 G 6 - 7 MIN.5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
BOCHENEK
CHLEBA
500 G 4 - 6 MIN.5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
B
UŁKI I BUŁECZKI
4 SZT
(150 - 200 G)
1 ½ - 2
MIN.
2 - 3 MIN.ROZMIEŚCIĆ pierścieniowo.
O
WOCE I
JAGODY
200 G 2 - 3 MIN. 2 - 3 MIN.
ODDZIELAĆ podczas
rozmrażania.
TABELA ROZMRAŻANIA
ZAMROŻONE POTRAWY, UMIESZCZONE W TOREBKACH Z
TWORZYW SZTUCZNYCH , folii plastikowej lub opako-
waniach kartonowych można umieszczać bez-
pośrednio w kuchence, o ile nie mają one
metalowych części (np. metalowe zszyw-
ki).
K
SZTAŁT OPAKOWANIA wpływa na czas roz-
mrażania. Opakowania płytkie rozmra-
żają się szybciej niż opakowania głębo-
kie.
N
ALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWAŁKI, kie-
dy zaczynają się rozmrażać. Oddzielne plastry
szybciej się rozmrażają.
Z
ABEZPIECZYĆ NIEKTÓRE CZĘŚCI PRODUKTU niewielkimi
kawałkami folii aluminiowej, jeżeli zaczynają się
rozgrzewać (np. nóżki kurczaka lub skrzydełka).
D
UŻE KAWAŁKI NALEŻY ODWRACAĆ w połowie pro-
cesu rozmrażania.
P
OTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY MIĘSNE
rozmrażają się lepiej, gdy są mieszane
w trakcie rozmrażania.
Z
ALECA SIĘ NIE ROZMRAŻ całkowicie pro-
duktu i pozwolić na dokończenie proce-
su w czasie dochodzenia.
CZAS DOCHODZENIA PO ROZMRAŻANIU ZAWSZE POLEP-
SZA rezultaty, ponieważ następuje wyrównanie
temperatury wewnątrz potrawy.
17
PL
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ USTAWIENIE CZAS PORADY
T
OSTY Z SEREM 3 SZT
GRILL
4 - 5 MIN.ROZMIEŚCIĆ na podstawce drucianej.
Z
IEMNIAKI Z SEREM 2 PORCJE 6 - 8 MIN.
UMIEŚCIĆ naczynie na podstawce
drucianej.
P
ARÓWKI
(100 G / SZT)
2 - 3 SZT 10 - 12 MIN.
ROZMIEŚCIĆ na podstawce drucianej.
Obrócić w połowie gotowania.
K
AWAŁKI KURCZAKA 1000 G
700 W
NASTĘPNIE
ZASTOSOW
GRILL
13 - 15 MIN.
8 - 9 MIN.
UMIEŚCIĆ w naczyniu skórą do góry.
Z
APIEKANKA
ZIEMNIACZANA
4 PORCJE
18 - 20 MIN.
5 - 6 MIN.
UMIEŚCIĆ naczynie na szklanym
talerzu obrotowym.
L
ASAGNE
(zamrożona)
500 G
600 W
NASTĘPNIE
ZASTOSOW
GRILL
18 - 20 MIN.
5 - 6 MIN.
UMIEŚCIĆ naczynie na szklanym
talerzu obrotowym.
Z
APIEKANKA RYBNA
(zamrożona)
600 G
15 - 18 MIN.
5 - 7 MIN.
UMIEŚCIĆ naczynie na szklanym
talerzu obrotowym.
TABELA FUNKCJI GRILL
FUNKCJA “GRILLDOSKONALE nadaje się do zaru-
mienienia potrawy po gotowaniu za pomocą
mikrofal.
G
RUBSZE POTRAWY , np. zapiekanki i kurczak na-
leży gotować najpierw za pomocą mikrofal, a
następnie zastosować grill, aby górna część
potrawy ulea zarumienieniu.
P
ODSTAWKA DRUCIANA może zostać zasto-
sowana, aby potrawy znajdowały się
bliżej grzałki grilla, aby przyspieszyć za-
rumienienie.
C
IENKIE POTRAWY , np. tosty i parówki naly
umieszczać na podstawce drucianej i gotow
wyłącznie za pomocą grilla.
M
OŻNA RÓWNIEŻ KŁAŚĆ zapiekanki lub na-
czynia bezpośrednio na szklanym tale-
rzu obrotowym.
18
PL
PIEKARNIKA należy czyścić regularnie i
usuwać z niego wszelkie pozostałości
żywności.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
MYCIE JEST JEDYNĄ, NORMALNIE WYMAGANĄ czynno-
ścią konserwacyjną. Naly je wykonywać przy
kuchence odłączonej od sieci.
KUCHENKĘ NALEŻY UTRZYMYWAĆ W CZYSTOŚCI , aby nie
niszczyć jej powierzchni, co ma negatywny
wpływ na trwałość urządzenia oraz może prowa-
dzić do ewentualnych niebezpiecznych sytuacji.
N
IE YWAĆ DRUCIAKÓW METALOW-
YCH , PREPARATÓW CZYSZCZĄCYCH
ZAWIERAJĄCYCH SUBSTANCJE
ŚCIERNE, zmywaków z
wełny stalowej, ostrych
zmywaków itp. mogących uszkodzić pa-
nel sterujący oraz powierzchnie wewnętrzne
i zewnętrzne kuchenki. Należy stosować
ścierki i delikatny detergent lub ręczniki pa-
pierowe oraz środek do mycia okien w rozpyl-
aczu. Środek do mycia okien należy rozpylić na
ręcznik papierowy.
KUCHENKI NIE NALEŻY SPRYSKIWAĆ
bezpośrednio.
REGULARNIE, a w szczególności po
wylaniu się płynów, należy wyjmo-
wać talerz obrotowy oraz jego podsta-
wę i wycierać dno kuchenki do czysta.
KUCHENKĘ ZAPROJEKTOWANO do pracy z talerzem
obrotowym, umieszczonym w przeznaczonym
dla niego miejscu.
NIE NALEŻY uruchamiać kuchenki, gdy
talerz obrotowy został wyjęty w celu
oczyszczenia.
W ZMYWARCE MOŻNA MYĆ:
P
ODSTAWKĘ POD TALERZ OBROTOWY.
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY.
DO CZYSZCZENIA POWIERZCHNI WEWNĘTRZNYCH, ze-
wnętrznej i wewnętrznej powierzchni drzwi oraz
otworu drzwi należy stosować miękką i wilgotną
scierkę z dodatkiem delikatnego detergentu.
NIE NALEŻY DOPUSZCZAĆ DO ZBIERANIA SIĘ RESZ-
TEK TŁUSZCZU lub żywności wokół drzwi.
W PRZYPADKU TRUDNYCH DO USUNIĘCIA PLAM, należy
przez 2-3 minuty gotować w kuchence  liżan-
kę wody. Para spowoduje zmiękczenie brudu.
NIEPRZYJEMNE ZAPACHY wewnątrz kuchenki moż-
na wyeliminować, poprzez wstawienie do ku-
chenki  liżanki wypełnionej wodą z dodat-
kiem soku z cytryny i gotowanie jej przez kil-
ka minut.
URZĄDZENIA NIE WOLNO CZYŚCIĆ PRZY yciu
myjek ciśnieniowych.
G
RZAŁKA GRILLA nie wymaga czyszczenia, ponie-
waż wysoka temperatura powoduje spalenie
wszelkich zabrudzeń, ale su t ponad nią może
wymagać regularnego czyszczenia. Naly go
czyścić
miękką i wilgotną ściereczką z dodat-
kiem delikatnego detergentu.
JEŚLI GRILL NIE JEST używany regularnie, należy
go włączać raz w miesiącu na 10 minut, aby
wypalić wszelkie zachlapania, w celu zm-
niejszenia ryzyka pożaru.
P
ODSTAWKĘ DRUCIANĄ.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE
19
PL
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
JEŚLI KUCHENKA NIE DZIAŁA, przed skontaktowa-
niem się z Serwisem, naly sprawdzić:
Czy podstawka pod talerz obrotowy oraz ta-
lerz obrotowy są włożone na swoje miejsce.
Czy wtyczka jest prawidłowo włożona do
gniazda sieciowego.
Czy drzwi są prawidłowo zamknięte.
Sprawdzić bezpieczniki oraz upewnić się, czy
nie nastąpiła przerwa w dopływie prądu.
Sprawdzić, czy kuchenka ma zapewnioną
swobodną wentylację.
Należy odczekać 10 minut, a następnie po-
nowić próbę użycia kuchenki.
Przed ponowną próbą naly otworzyć i
zamknąć drzwi.
P
OWYŻSZE CZYNNOŚCI MAJĄ NA CELU ZAPOBIEGANIE
niepotrzebnym wezwaniom serwisu, za które
ytkownik zostanie obciążony.
Kontaktując się z Serwisem należy zawsze po-
dawać numer seryjny i model kuchenki (patrz
tabliczka serwisowa). Dalsze informacje poda-
no w książce gwarancyjnej.
J
EŻELI KABEL ZASILANIA WYMAGA WYMIANY, na-
leży go wymienić na nowy -
oryginalny, dostępny w na-
szych punktach serwiso-
wych. Wymiana kabla zasi-
lającego może być wykonana
tylko przez wykwali kowane-
go technika serwisu.
N
APRAWY SERWISOWE MOGĄ BYĆ
WYKONYWANE WYŁĄCZNIE PRZEZ
TECHNIKA PRZESZKOLONEGO U PRO-
DUCENTA. Wykonywanie ja-
kichkolwiek napraw, bądź
czynności serwisowych pr-
zez osobę nieprzeszkoloną, wiążących
się ze zdejmowaniem wszelkich osłon
zabezpieczających przed działaniem mi-
krofal jest niebezpieczne.
ZABRANIA SIĘ ZDEJMOWANIA JAKICHKOLWIEK
OSŁON.
OCHRONA ŚRODOWISKA
PUDEŁKO OPAKOWANIA nadaje się w
pełni do ponownego przetwo-
rzenia, co potwierdza sym-
bol recyklingu. Utylizację
produktu należy przeprowa-
dzać zgodnie z lokalnymi prze-
pisami. Materiały opakowaniowe,
które stanowią potencjalne zagrożenie (worki
plastikowe, polistyren, itp.), należy trzymać w
miejscach niedostępnych dla dzieci.
NINIEJSZE URZĄDZENIE posiada oznaczenia zgod-
nie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w
sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i elek-
tronicznego (WEEE). Właściwa utylizacja i zło-
mowanie pomaga w eliminacji niekorzystnego
wpływu złomowanych produktów na środowi-
sko naturalne oraz zdrowie człowieka.
SYMBOL umieszczony na produkcie lub na dołą-
czonych do niego doku-
mentach oznacza, że niniej-
sze urządzenie nie może być
usuwane razem z odpadami ko-
munalnymi. W celu jego złomo-
wania, urządzenie należy zdać w
odpowiednim punkcie utyliza-
cji odpadów w celu recyklin-
gu komponentów elektrycz-
nych i elektronicznych.
URZĄDZENIE NALEŻY ZŁOMOWAĆ
zgodnie z lokalnymi prze-
pisami dotyczącymi utylizacji odpadów.
BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE na temat uty-
lizacji, złomowania i recyklingu opisywanego
urządzenia można uzyskać w lokalnym ur-
dzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie uty-
lizacji odpadów lub w sklepie, w którym pro-
dukt został zakupiony.
PRZED ZŁOMOWANIEM należy odciąć kabel zasila-
jący, aby uniemożliwić ponowne podłączenie
urządzenia do sieci.
20
PL
NAPIĘCIE ZASILANIA 230 V/50 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY 110 0 W
B
EZPIECZNIK 10 A
W
YJŚCIOWA MOC MIKROFAL 700 W
G
RILL 700 W
W
YMIARY ZEWNĘTRZNE (WYS. X SZER. X GŁ.) 285 X 456 X 359
W
YMIARY WEWNĘTRZNE (WYS. X SZER. X GŁ.) 196 X 292 X 295
PRÓBA ILOŚĆ OKOŁO CZAS POZIOM MOCY POJEMNIK
12.3.1 750
G 10 MIN 700 W PYREKS 3.220
12.3.2 475 G 5 MIN 700 W PYREKS 3.827
12.3.3 900
G 14 MIN 700 W PYREKS 3.838
12.3.4 1100
G
20 - 22 MIN 600 W +
P
YREKS 3.827
7 - 8
MIN GRILL
13.3 500 G AUTOMATYCZNE ROZMRAŻANIE UMIEŚCIĆ NA TALERZU OBROTOWYM
PL
461965276931
ZGODNIE Z NORMĄ IEC 60705.
MIĘDZYNARODOWA KOMISJA ELEKTROTECHNIKI, IEC, ustaliła wzorzec podgrzewania, słący do oceny
wyników podgrzewania wszystkich kuchenek mikrofalowych. Dla tej kuchenki zalecamy poniż-
sze wartości:
DANE TECHNICZNE
Whirlpool jest zastrzeżonym znakiem towarowym  rmy Whirlpool, Stany Zjednoczone
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Whirlpool MWD 240 S instrukcja

Typ
instrukcja