IKEA MW V01 SA instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

POLSKI 4
TÜRKÇE 30
РУССКИЙ 53
SLOVENSKY 79
Na ostatniej stronie niniejszej
instrukcji znajduje się pełna
lista Autoryzowanych Serwisów
Technicznym IKEA oraz ich
lokalne numery telefonów.
IKEA’nın atadığı Yetkili Servis
Merkezleri ve ilgili yerel telefon
numaralarının tam listesi
için lütfen bu kılavuzun son
sayfasına bakın.
Полный список
авторизованных сервисных
центров IKEA и номера
телефонов в соответствующих
странах см. на последней
странице данного руководства.
Pozrite si poslednú stranu tejto
príručky, kde nájdete kompletný
zoznam autorizovaných stredísk
IKEA a príslušné národné
telefónne čísla.
POLSKI 4
Prosimy uważnie przeczyti
zachować na przyszłość.
Niniejsza instrukcja zawiera
ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa, z którymi należy
się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać.
Symbol bezpieczeństwa.
Ten symbol informuje o
potencjalnym zagrożeniu dla
zdrowia i życia użytkownika i osób
trzecich.
Nieprzestrzeganie zaleceń
przedstawionych w niniejszej
instrukcji może prowadzić do
niebezpieczeństwa. Producent nie
ponosi żadnej odpowiedzialności
za obrażenia ciała osób lub
zwierząt oraz szkody materialne
w przypadku nieprzestrzegania
powyższych zaleceń i środków
bezpieczeństwa.
Bardzo małe dzieci (do 3 lat) i małe
dzieci (od 3 do 8 lat) nie powinny
przebywać w pobliżu urządzenia,
chyba że znajdują się pod ciągłym
nadzorem osoby dorosłej.
Urządzenie może być obsługiwane
przez dzieci w wieku powyżej
8 lat oraz osoby o ograniczonej
sprawności zycznej, sensorycznej
lub umysłowej, a także osoby bez
doświadczenia lub odpowiedniej
wiedzy, jedynie pod nadzorem lub
po odpowiednim przeszkoleniu
na temat bezpiecznej eksploatacji
i potencjalnych zagrożeń. Dzieci
nie mogą bawić się urządzeniem.
Dzieci mogą czyścić i konserwować
urządzenie tylko pod nadzorem.
OSTRZEŻENIE! W trakcie
użytkowania urządzenie oraz
jego dostępne części mogą ulec
silnemu nagrzaniu.
Należy uważać, aby nie dotyk
grzałek.
Małe dzieci nie powinny zbliżać się
do urządzenia.
Podczas pracy urządzenia i
po jej zakończeniu nie wolno
dotykgrzałek ani wewnętrznych
powierzchni urządzenia, poniew
Informacjedotyczącebezpieczeństwa 4
Opisurządzenia 8
Pulpitsterujący 10
Codziennaeksploatacja 10
Tabelepieczenia 15
Tabelepodgrzewania 17
Tabelerozmrażania 18
Czyszczenieikonserwacja 19
Cozrobić,gdy... 21
Danetechniczne 22
Instalacja 23
Podłączenieelektryczne 24
Ochronaśrodowiska 26
GWARANCJAIKEA 27
Informacjedotyczącebezpieczeństwa
Spistreści
POLSKI 5
można się poparzyć. Należy
uważać, aby urządzenie nie
miało kontaktu ze ściereczkami lub
innymi łatwopalnymi materiałami
do czasu ostygnięcia wszystkich
komponentów urządzenia.
Nie należy podgrzewać ani
stosować palnych materiałów
wewnątrz lub w pobliżu kuchenki.
Opary mogą spowodować
zagrożenie pożarem lub wybuch.
Zabrania się wyjmowania płytek
ochronnych wlotów mikrofal
znajdujących się z boku ścianki
komory.
OSTRZEŻENIE: Wykonywanie
przez osobę nieprzeszkoloną
jakichkolwiek napraw bądź
czynności serwisowych wiążących
się ze zdejmowaniem wszelkich
osłon zabezpieczających przed
działaniem mikrofal jest
niebezpieczne.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego do
przygotowywania żywności.
Niniejsze urządzenie przeznaczone
jest do zabudowy. Nie należy go
używać jako wolnostojącego.
Urządzenie przeznaczone jest do
podgrzewania potraw i napojów.
Suszenie produktów spożywczych
lub tkanin oraz podgrzewanie
podkładek rozgrzewających,
pantoi, gąbek, wilgotnych tkanin
i podobnych produktów może
grozić obrażeniami, zapłonem lub
pożarem.
OSTROŻNIE:Urządzenie nie
jest przystosowane do pracy
z zewnętrznym zegarem ani
oddzielnym systemem zdalnego
sterowania.
Urządzenia nie należy używać na
zewnątrz.
W urządzeniu ani w jego pobliżu
nie wolno przechowywać
żadnych substancji palnych lub
wybuchowych (np. pojemników
z aerozolem), a także paliwa lub
innych łatwopalnych materiałów: w
razie przypadkowego uruchomienia
urządzenia może dojść do pożaru.
Urządzenie nie powinno b
instalowane przez dzieci. Należy
pilnować, aby dzieci nie zbliżały
się do urządzenia w trakcie
instalacji. Części opakowania (worki
plastikowe, kawałki styropianu itd.)
należy przechowywać z dala od
dzieci w trakcie i po zakończeniu
instalacji.
Podczas rozpakowywania oraz
instalacji urządzenia należy
stosować rękawice ochronne.
Przenoszenie i instalacja urządzenia
powinny być wykonywane przez co
najmniej dwie osoby.
POLSKI 6
OSTRZEŻENIE: Nie stosować
przedłużaczy, przedłużaczy
z kilkoma gniazdkami lub
rozdzielaczy. Nie podłączać
urządzenia do gniazdka, które
może być zdalnie sterowane.
OSTRZEŻENIE: Przewód zasilający
powinien mieć wystarczającą
długość, aby umożliwić podłączenie
zabudowanego urządzenia do
sieci.
Urządzenie można używać tylko
przy prawidłowo zamkniętych
drzwiczkach.
Przegrzane tłuszcze i oleje mogą
się łatwo zapalić. Zawsze uważnie
nadzorować gotujące się potrawy
zawierające dużo tłuszczu, oleju lub
alkoholu (np. rumu, koniaku, wina).
Nie pozostawiać urządzenie bez
nadzoru zwłaszcza wtedy, gdy do
gotowania używa się pojemników
papierowych lub wykonanych
z tworzyw sztucznych i innych
łatwopalnych materiałów. Papier
może się zwęglić lub zapalić, zaś
niektóre rodzaje plastiku mogą
się stopić podczas podgrzewania
żywności.
Nie należy włączać urządzenia
bez potraw w środku, jeśli wybrano
funkcję mikrofal. Taka eksploatacja
urządzenia może spowodować
jego uszkodzenie.
W celu uniknięcia uszkodzenia
urządzenia należy umieścić w nim
szklankę z wodą. Woda pochłania
energię mikrofal i urządzenie nie
ulegnie uszkodzeniu.
Nigdy nie pozostawiać urządzenia
bez nadzoru podczas jego pracy.
Nie należy używać urządzenia do
suszenia tkanin, papieru, przypraw,
ziół, drewna, kwiatów lub innych
palnych materiałów. Może to
spowodować pożar.
OSTRZEŻENIE: Nie podgrzew
ani piec w urządzeniu potraw w
szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Ciśnienie, jakie wytwarza się
wewnątrz, może spowodować
eksplozję pojemnika i uszkodzenie
urządzenia.
OSTRZEŻENIE: Gdy urządzenie
jest używane w trybie Combi
(łączonym), dzieci powinny
używać urządzenia wyłącznie
pod nadzorem osoby dorosłej ze
względu na wysoką temperaturę.
Nie należy używać urządzenia
do gotowania lub podgrzewania
całych jaj w skorupce lub bez, gdyż
mogą eksplodować nawet po
zakończeniu gotowania.
Jeżeli do potraw dodawane
napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że
alkohole wyparowują w wysokiej
POLSKI 7
temperaturze. Istnieje zatem ryzyko,
że opary alkoholu zapalą się w
kontakcie z grzałką elektryczną.
Do wyjmowania naczyń i
akcesoriów z gorącego piekarnika
należy używać odpowiednich
rękawiczek. Uważać, aby nie
dotykgorących elementów.
Jeśli materiał znajdujący się
wewnątrz lub na zewnątrz
urządzenia zapali się, należy
trzymać drzwiczki zamknięte i
wyłączurządzenie. Odłączyć
przewód zasilający lub wyłączyć
zasilanie na tablicy bezpiecznikowej
lub wyłącznikowej.
Należy usunąć metalowe
wiązania torebek papierowych
lub plastikowych, zanim zostaną
włożone do kuchenki.
Nie należy używać urządzenia do
smażenia na oleju, ponieważ nie
można kontrolować temperatury
oleju.
OSTRZEŻENIE: Przegrzanie
płynu ponad punkt wrzenia może
nastąpić bez oznak wrzenia. W
rezultacie gorący płyn może nagle
wykipieć. Aby do tego nie dopuścić,
należy:
1. Unikać używania pojemników
o prostych ścianach i wąskich
szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed
wstawieniem naczynia do
urządzenia i pozostawić w naczyniu
łyżeczkę.
3. Po podgrzaniu należy odczek
chwilę, ponownie zamieszać, a
następnie ostrożnie wyjąć naczynie
z urządzenia.
OSTRZEŻENIE:Po podgrzaniu
potraw dla dzieci w słoiczku lub
płynów w butelce dla niemowląt
należy zawsze wymieszać
zawartość i sprawdzić temperaturę
przed podaniem.
OSTRZEŻENIE: Zabrania się
zdejmowania wszystkich osłon.
Należy okresowo sprawdzać,
czy nie uszkodzone uszczelki
drzwiczek oraz miejsca w ich
pobliżu. W przypadku stwierdzenia
uszkodzeń należy zaprzestać
korzystania z urządzenia,
do czasu naprawy przez
wykwalikowanego technika
serwisu.
OSTRZEŻENIE: Nie wolno stosować
urządzeń czyszczących parą.
OSTRZEŻENIE:Do czyszczenia
szkła w drzwiczkach urządzenia
nie stosować żadnych ściernych
środków czyszczących ani ostrych,
metalowych myjek, ponieważ mogą
porysować powierzchnię, co może
spowodować pęknięcie szkła.
POLSKI 8
Opisurządzenia
Akcesoria
Podstawka pod talerz
obrotowy
1x
Szklany talerz obrotowy
1x
Naczynie do gotowania na
parze
1x
1
Wyświetlacz
2
Przycisk „Zegar”
3
Pokrętło regulacyjne
4
Funkcje
5
Przycisk „Stop/Start”
6
Drzwiczki
MEMO
REHEAT
POWER
AUTO
DEFROST
STARTSTOP
STEAM
1
2
3
4
5
6
POLSKI 9
Informacjeogólne
Na rynku dostępnych jest wiele
różnorodnych akcesoriów. Przed ich
zakupem należy upewnić się, czy nadają się
do kuchenek mikrofalowych.
Przed użyciem naczyń/przyborów
należy upewnić się, czy są one odporne
na działanie wysokich temperatur i
przepuszczają mikrofale.
Po włożeniu żywności i akcesoriów do
kuchenki mikrofalowej, należy sprawdzić
czy nie stykają się z powierzchniami
wewnętrznymi kuchenki.
Jest to szczególnie ważne w przypadku
sprzętów wykonanych z metalu lub
zawierających elementy metalowe.
W przypadku zetknięcia się metalowych
elementów z wnętrzem pracującej kuchenki
może dojść do powstania iskier, które mogą
spowodować uszkodzenie kuchenki. Przed
uruchomieniem kuchenki, należy zawsze
sprawdzić, czy talerz obrotowy może się
swobodnie obracać.
Jeśli talerz obrotowy nie może się
swobodnie obracać, należy użyć
mniejszego naczynia.
Podstawkapodtalerzobrotowy
Szklany talerz obrotowy należy stawiać
na podstawce obrotowej. Na podstawce
talerza obrotowego nie należy kłaść
żadnych innych naczyń.
Zainstalować podstawkę pod talerz
obrotowy wewnątrz kuchenki.
Szklanytalerzobrotowy
Szklany talerz obrotowy należy stosow
zawsze, niezależnie od sposobu gotowania.
Służy on do zbierania kapiącego sosu oraz
cząstek żywności, które mogłyby zabrudzić i
zaplamić wnętrze kuchenki.
Szklany talerz obrotowy należy umieścić na
jego podstawce.
Naczyniedogotowanianaparze
Do gotowania produktów takich, jak ryby,
warzywa i ziemniaki należy stosow
naczynie do gotowania na parze z ltrem
siatkowym.
Naczynie do gotowania na parze należy
zawsze umieszczać na szklanym talerzu
obrotowym.
POLSKI 10
Pulpitsterujący
Zabezpieczenieprzeduruchomieniem/
blokadaklawiszy
Zabezpieczenie przed uruchomieniem
aktywuje się automatycznie po upływie
jednej minuty od chwili, kiedy kuchenka
znajdzie się w „trybie czuwania”.
(Kuchenka znajduje się w trybie czuwania,
gdy na wyświetlaczu widoczny jest
zegar 24-godzinny lub gdy wyświetlacz
jest wygaszony, jeżeli zegar nie został
ustawiony).
Aby zwolnić blokadę, konieczne jest
otworzenie i zamknięcie drzwiczek, np.
w celu włożenia potrawy do środka. W
przeciwnym razie na wyświetlaczu pojawi
się napis „DOOR” (DRZWI).
Przerywanielubzatrzymywanie
gotowania
Wstrzymanieprocesugotowania:
Gotowanie można wstrzymać otwierając
drzwiczki, aby sprawdzić, odwrócić lub
wymieszać potrawę. Ustawienia kuchenki są
zachowywane w pamięci przez 10 minut.
Przerwanie procesu gotowania:
Wyjąć potrawę, zamknąć drzwiczki i
nacisnąć przycisk „STOP”.
Abykontynuowaćgotowanie,należy:
Należy zamknąć drzwiczki i jeden raz
nacisnąć przycisk „Start”. Gotowanie będzie
kontynuowane od momentu wstrzymania.
Dwukrotne naciśnięcie przycisku „Start”
zwiększa czas gotowania o 30 sekund.
Przez 10 minut w odstępach co minutę
sygnał dźwiękowy kuchenki będzie
informował, że gotowanie zostało
zakończone.
Aby wyłączyć sygnał, należy nacisnąć
przycisk „STOP” lub otworzyć drzwiczki.
UWAGA: Należy pamiętać, że jeśli po
zakończeniu procesu gotowania drzwiczki
zostaną otwarte, a następnie zamknięte,
to ustawienia pozostaną zachowane tylko
przez 60 sekund.
Minutnik
Z funkcji tej można korzystać, gdy należy
zmierzyć dokładny czas, np. podczas
gotowania jajek lub wyrastania ciasta
przed jego pieczeniem itd.
1. Nacisnąć przycisk „Zegar”
2. Obrócić pokrętło regulacyjne, aby
Codziennaeksploatacja
MEMO
REHEAT
POWER
AUTO
DEFROST
STARTSTOP
STEAM
1
Wyświetlacz
2
Przycisk „Zegar”
3
Pokrętło regulacji +/-
4
Przycisk wyboru „Select”
5
Przycisk „Start”
1
2
3
4
5
POLSKI 11
ustawić żądany czas gotowania.
3. Nacisnąć przycisk „Start”.
Migające średniki oznaczają pracę
minutnika.
Gdy minutnik zakończy odliczanie, rozlegnie
się sygnał akustyczny.
Jedno naciśnięcie przycisku zegara
wyświetli czas, jaki pozostał do odliczenia
na minutniku. Wyświetlanie trwa 3 sekundy,
po czym następuje powrót do wyświetlania
czasu gotowania (jeśli gotowanie właśnie
trwa). Aby zatrzymać minutnik, gdy działa
on w tle innej funkcji, należy przywołać jego
funkcję przyciskiem „Zegar”, a następnie
zatrzymać go przyciskiem „Stop”.
Zegar
Po pierwszym włączeniu urządzenia lub po
przerwie w dostawie prądu, wyświetlacz
jest pusty. Jeżeli nie ustawimy zegara,
wyświetlacz pozostanie pusty, aż do
momentu ustawienia czasu gotowania.
1. Nacisnąć i przytrzymać (przez 3
sekundy) przycisk „Zegar”, aż zaczną
migać cyfry z lewej strony (godziny).
2. Obrócić pokrętło regulacyjne w celu
ustawienia godzin.
3. Ponownie nacisnąć przycisk „Zegar”.
(Migają dwie prawe cyfry (minuty)).
4. Obrócić pokrętło regulacyjne, aby
ustawić minuty.
5. Ponownie nacisnąć przycisk „Zegar”.
Zegar jest nastawiony i uruchomiony.
Aby wyłączyć wyświetlanie zegara po jego
ustawieniu, wystarczy ponownie nacisnąć
przycisk „Zegar”, przytrzymać przez 3
sekundy, a następnie nacisnąć przycisk
„Stop”.
Aby przywrócić wyświetlanie zegara,
należy postępować zgodnie z procedurą
podaną powyżej.
UWAGA: Podczas ustawiania zegara
drzwiczki powinny być otwarte. Dzięki
temu mają Państwo 10 minut na ustawienie
zegara. Jeśli drzwiczki są zamknięte, na
każdy krok jest 60 sekund.
Gotowanieiodgrzewaniezapomocą
mikrofal
Funkcja ta jest przeznaczona do
normalnego gotowania i odgrzewania
potraw takich jak warzywa, ryby, ziemniaki
i mięso.
1. Nacisnąć przycisk „Power” (Moc) w celu
ustawienia mocy.
2. Obrócić pokrętło regulacyjne, aby
ustawić żądany czas gotowania.
3. Nacisnąć przycisk „Start”.
Po rozpoczęciu procesu gotowania
(pieczenia):
czas gotowania można łatwo przedłużyć o
kolejne 30-sekundowe okresy, naciskając
przycisk „Start".
Każde naciśnięcie zwiększa czas gotowania
o 30 sekund.
Obracając pokrętłem regulacyjnym, można
również wydłużyć lub skrócić czas.
Naciskając przycisk wyboru „Select”, można
przełączać między funkcją czas gotowania
a funkcją poziom mocy. Oba ustawienia
można zmienić podczas gotowania
przez przekręcenie pokrętła regulacji po
dokonaniu wyboru.
POLSKI 12
Poziommocy
Tylkomikrofale
Moc Sugerowane zastosowanie:
Funkcja „Jet”
(Szybkie
podgrzewanie)
(700 W)
Podgrzewanie napojów, wody,
klarownych zup, kawy, herbaty
lub innych produktów o dużej
zawartości wody. Jeśli produkt
zawiera jaja lub masy kremowe,
należy wybrać mniejszą moc.
600 W Gotowanie ryb, warzyw, mięsa
itp.
500 W Gotowanie wymagające
dużej dokładności, np. sosów
z dużą zawartością białka,
potraw, których głównymi
składnikami jaja i ser oraz
do dogotowywania potraw
duszonych.
350 W Gotowanie gulaszu, roztapianie
masła.
160 W Rozmrażanie, zmiękczanie
masła, serów.
90 W Zmiękczanie lodów
Jet Start
Funkcja ta służy do szybkiego
podgrzewania potraw zawierających dużo
wody, np. klarowne zupy, kawa lub herbata.
1. Nacisnąć przycisk „Start”.
Funkcja ta uruchamia się automatycznie
z pełną mocą mikrofal oraz czasem
gotowania ustawionym na 30 sekund.
Każde dodatkowe naciśnięcie zwiększa
czas o kolejne 30 sekund. Po uruchomieniu
funkcji, obracając pokrętło w kierunku
zgodnym lub przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara można wydłużyć lub
skrócić czas.
Rozmrażaniewtrybieręcznym
Ręczne rozmrażanie należy wykonać
według procedury podanej w punkcie
„Gotowanie i odgrzewanie za pomocą
mikrofal”, nastawiając moc na 160 W.
Należy regularnie sprawdzać potrawę.
Zamrożone potrawy, umieszczone
w opakowaniach z folii plastikowej
lub kartonowych można umieszcz
bezpośrednio w kuchence, o ile opakowania
nie mają metalowych części (np. metalowe
zszywki).
Kształt opakowania wpływa na czas
rozmrażania. Opakowania płytkie
rozmrażają się szybciej niż opakowania
głębokie.
Należy oddzielać poszczególne kawałki,
kiedy zaczynają się rozmrażać. Oddzielne
kawałki szybciej się rozmrażają.
Zabezpieczyć niektóre części produktu
niewielkimi kawałkami folii aluminiowej,
jeżeli zaczynają się rozgrzewać (np. nóżki
kurczaka lub skrzydełka).
Duże kawałki należy odwracać w połowie
procesu rozmrażania.
Potrawy gotowane, wywary i sosy mięsne
rozmrażają się lepiej, gdy je zamieszamy.
Zaleca się nie rozmrażać całkowicie
produktu i pozwolić na dokończenie procesu
w czasie dochodzenia.
Czas dochodzenia, po rozmrażaniu, zawsze
polepsza rezultaty, ponieważ następuje
wyrównanie temperatury wewnątrz
potrawy.
Automatycznerozmrażanie
Funkcja ta służy do rozmrażania mięsa,
drobiu oraz ryb. Automatyczne rozmrażanie
należy stosować, jeżeli waga netto
zamrożonych produktów żywnościowych
wynosi od 100 g do 2 kg.
Żywność należy zawsze położyć na
szklanym talerzu obrotowym.
1. Naciskać przycisk „Automatyczne
rozmrażanie” kilkakrotnie, aby wybr
rodzaj potrawy (patrz wewnętrzna
ramka drzwiczek).
2. Obrócić pokrętło regulacyjne, aby
ustawić wagę.
3. Nacisnąć przycisk „Start”.
Niektóre klasy produktów żywnościowych
wymagają obrócenia w czasie rozmrażania.
POLSKI 13
W takim przypadku, kuchenka zatrzyma
się i pojawi się informacja o konieczności
dokonania wymaganej czynności.
Jeśli w czasie 2 minut drzwiczki urządzenia
nie zostaną otwarte, kuchenka wznowi
rozmrażanie.
W takim przypadku wyniki gotowania mogą
być niewystarczające
- Otworzyć drzwiczki.
- Wykonać wymaganą czynność.
- Zamknąć drzwiczki i ponownie
uruchomić urządzenie przyciskiem
„Start”.
Funkcja ta wymaga podania wagi netto
potrawy.
Potrawymrożone:
Gdy waga jest mniejsza lub większa niż
zalecana, należy postępować zgodnie z
instrukcją „Gotowanie oraz podgrzewanie
za pomocą mikrofal”
i, w celu rozmrożenia, ustawić moc 160 W.
Potrawymrożone:
Jeśli temperatura żywności jest wyższa od
głęboko zamrożonej (-18°C), należy wybrać
mniejszą wagę żywności.
Jeśli temperatura żywności jest niższa od
głęboko zamrożonej (-18°C), należy wybrać
większą wagę żywności.
Produkt
żywnościowy
Porady
Mięso
(100 g - 2,0 kg)
Mięso mielone, kotlety,
steki lub pieczenie.
Drób
(100 g - 2,0 kg)
Kurczak w całości, w
kawałkach lub lety.
Ryby
(100 g - 2,0 kg)
Całe, steki lub lety.
W odniesieniu do artykułów spożywczych,
które nie zostały wymienione w niniejszej
tabeli, oraz jeśli waga jest mniejsza lub
większa niż zalecana, należy postępować
zgodnie z instrukcją „Gotowania i
podgrzewania za pomocą mikrofal”, a do
rozmrażania ustawić moc 160 W.
Pamięć
Funkcja Pamięć pozwala na szybkie
przywołanie wybranych ustawień lub
kombinacji funkcji.
Funkcja Pamięć pozwala na zachowanie
wszystkich wyświetlanych ustawień.
Korzystanie z zapisanych ustawień:
1. Nacisnąć przycisk „Memo”.
2. Nacisnąć przycisk „Start”.
Zapisywanie ustawienia w pamięci:
Wybrać funkcję.
Zaprogramować ustawienia.
Nacisnąć i przytrzymać przez 3 sekundy
przycisk „Memo”, dopóki nie rozlegnie
się sygnał dźwiękowy. Ustawienie
jest zachowane. Pamięć można
przeprogramowywać dowolną ilość
razy.
Po podłączeniu urządzenia do sieci po raz
pierwszy lub po przerwie w dopływie prądu
funkcja Memo zachowa jako ustawienia
domyślne następujące dane: 2 minuty pracy
przy pełnej mocy mikrofal.
Podgrzewanienapojów
Funkcja podgrzewania napojów pozwala
szybko podgrzać 1-4 kubków napoju.
1. Kilkakrotnie nacisnąć przycisk
„Podgrzewanie napojów”, aby wybrać
żądaną ilość kubków do podgrzania.
2. Nacisnąć przycisk „Start”.
1 kubek odpowiada 150 ml napoju.
Para
Funkcja służy do przygotowywania potraw
takich jak warzywa i ryby.
W przypadku korzystania z tej funkcji
należy zawsze stosować dołączone
naczynie do gotowania na parze.
1. Naciskać kilkakrotnie przycisk „Para”,
aby wybrać rodzaj potrawy. (Patrz
tabela)
2. Przekręcić pokrętło regulacyjne, aby
ustawić wagę żywności.
3. Nacisnąć przycisk „Start”.
Umieścić potrawę na siatce do gotowania
na parze. Wlać 100 ml (1 dl) wody do
POLSKI 14
dolnej części naczynia do gotowania na
parze. Przykryć pokrywką.
Naczynie do gotowania na parze zostało
zaprojektowane wyłącznie do użytku z
mikrofalami.
Zabrania się używania go z jakąkolwiek
inną funkcją.
Użycie naczynia do gotowania na parze
z inną funkcją może spowodować jego
uszkodzenie.
Przed uruchomieniem kuchenki należy
zawsze sprawdzić, czy talerz obrotowy
może się swobodnie obracać.
Naczynie do gotowania na parze należy
zawsze umieszczać na szklanym talerzu
obrotowym.
Produkt
żywnościowy
Porady
Ziemniaki /
Warzywa
korzeniowe
(150 g - 400 g)
Przygotować w takim
samym rozmiarze.
Pokroić warzywa na
równe kawałki.
Odczekać 1 - 2 minuty
po gotowaniu.
Warzywa
(kalaor i brokuły)
(150 g - 400 g)
Mrożone
warzywa
Odczekać 1 - 2 minuty
po gotowaniu.
Filety rybne
(150 g - 400 g)
Ułożyć lety
równomiernie na siatce
do gotowania na
parze. Cienkie części
przekładać.
Odczekać 1 - 2 minuty
po gotowaniu.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie oraz jego
dostępne elementy nagrzewają się
podczas pracy do wysokiej temperatury.
Należy uważać, aby nie dotykać grzałek.
Małe dzieci nie powinny zbliżać się do
urządzenia.
Podczas pracy urządzenia i po jej
zakończeniu nie wolno dotykać grzałek ani
wewnętrznych powierzchni urządzenia,
ponieważ można się poparzyć. Należy
uważać, aby urządzenie nie miało kontaktu
ze ściereczkami lub innymi łatwopalnymi
materiałami do czasu ostygnięcia wszystkich
komponentów urządzenia.
OSTRZEŻENIE: Nie podgrzewać ani piec w
urządzeniu potraw w szczelnie zamkniętych
pojemnikach.
Ciśnienie, jakie wytwarza się wewnątrz,
może spowodować eksplozję pojemnika i
uszkodzenie urządzenia.
OSTRZEŻENIE: Gdy urządzenie jest
używane w trybie Combi (łączonym), dzieci
powinny używać urządzenia wyłącznie pod
nadzorem osoby dorosłej ze względu na
wysoką temperaturę.
OSTRZEŻENIE: Przegrzanie płynu ponad
punkt wrzenia może nastąpić bez oznak
wrzenia. W rezultacie gorący płyn może
nagle wykipieć. Aby do tego nie dopuścić,
należy:
1. Unikać używania pojemników o prostych
ścianach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem
naczynia do urządzenia i pozostawić w
naczyniu łyżeczkę.
3. Po podgrzaniu należy odczekać chwilę,
ponownie zamieszać, a następnie
ostrożnie wyjąć naczynie z urządzenia.
OSTRZEŻENIE: Po podgrzaniu potraw
dla dzieci w słoiczku lub płynów w butelce
dla niemowląt należy zawsze wymieszać
zawartość i sprawdzić temperaturę przed
podaniem.
POLSKI 15
Tabelepieczenia
Czas potrzebny na ugotowanie wydłuża
się wraz z ilością żywności. Podwójna ilość
żywności wymaga w praktyce prawie
dwukrotnie dłuższego czasu gotowania.
Im niższa temperatura początkowa,
tym dłuższy czas gotowania. Żywność o
temperaturze pokojowej gotuje się szybciej
od tej, która została właśnie wyjęta z
lodówki.
Jeżeli gotowana jest większa ilość
tego samego produktu, np. ziemniaki
w mundurkach, należy je rozmieścić
pierścieniowo, aby uzyskać równomierny
stopień ugotowania.
Niektóre produkty są pokryte skórką lub
błonką , np. ziemniaki, jabłka i żółtka jajek.
Produkty takie powinny być nakłute
widelcem lub wykałaczką, aby uwolnić
ciśnienie wewnętrzne i zapobiec pęknięciu.
Mniejsze kawałki żywności gotują się
szybciej niż duże, zaś jednorodne kawałki
gotują się bardziej równomiernie od
nieregularnych.
Mieszanie i obracanie potrawy to sposoby
stosowane zarówno podczas gotowania
tradycyjnego, jak i w kuchence mikrofalowej.
Służą one szybkiemu rozprowadzeniu
ciepła ku środkowi potrawy i uniknięciu
rozgotowania na brzegach.
Jeśli gotujemy produkt o nieregularnym
kształcie lub grubości, należy umieścić
cieńszą część w kierunku środka talerza,
gdzie zostanie rozgrzana najpóźniej.
Produkty zawierające dużo tłuszczu i cukru
będą gotować się krócej od produktów
zawierających dużo wody. Tłuszcz i cukier
ogrzewają się do wyższej temperatury niż
woda.
Po procesie gotowania należy zawsze
przewidzieć czas dochodzenia. Czas
dochodzenia zawsze polepsza rezultaty,
ponieważ następuje wyrównanie
temperatury wewnątrz potrawy.
POLSKI 16
Rodzajżywności Ilość Poziom
mocy
Czas
Czas
dochodzenia
Porady
Kurczak
(w całości)
1000 g
700 W
18-20 min 5-10 min
Obrócić kurczaka w
połowie gotowania.
Sprawdzić, czy sos mięsny
jest bezbarwny po
zakończeniu gotowania.
Kurczak
(lety lub
kawałki)
500 g 8-10 min 5 min
Sprawdzić, czy sos mięsny
jest bezbarwny po
zakończeniu gotowania.
Bekon 150 g 3-4 min 1-2 min
Ułożyć na papierze
kuchennym w 2 lub 3
warstwach i przykryć
papierem kuchennym.
Warzywa
(świeże)
300 g 3-4 min 1-2 min
Gotować pod przykryciem
i dodać 2 łyżki soli.
Warzywa
(mrożone)
250-400 g
3-4 min
5-6 min
1-2 min Gotować pod przykryciem.
Ziemniaki w
mundurkach
1 szt.
4 szt.
4-6 min
12-15 min
2 min
5 min
Nakłuć widelcem.
(1 szt = 250 g)
Obrócić w połowie
gotowania.
Mięso
(pieczeń)
600-700 g
600 W
12-14 min 5 min
Ryby
(w całości)
600 g 8-9 min 4-5 min
Naciąć skórę i gotować
pod przykryciem.
Ryby
(steki lub lety)
400 g 5-6 min 2-3 min
Umieścić cieńszymi
częściami w stronę środka
talerza. Gotować pod
przykryciem.
POLSKI 17
Tabelepodgrzewania
Rodzajżywności Ilość Poziom
mocy
Czas Czas
dochodzenia
Porady
Danie na talerzu 300-450 g
700 W
3-5 min
4-5 min
1-2 min Przykryć talerz
Ryż
2 dl
6 dl
1-2 min
3-4 min
1 min
2 min
Przykryć potrawę
Klopsiki 250 g 2 min 1-2 min
Podgrzewać bez
przykrycia
Napoje 2 dl 1- 2
1
/
2
min 1 min
Umieścić łyżeczkę
metalową w naczyniu,
aby nie dopuścić do
przegrzania.
Zupa (klarowna) 2
1
/
2
dl 2- 2
1
/
2
min 1 min
Podgrzewać bez
przykrycia w głębokim
talerzu lub miseczce.
Zupy i sosy na
bazie mleka
2
1
/
2
dl 3-4 min 1 min
Nie napełniać naczynia
powyżej 3/4 objętości.
Zamieszać jeden raz
podczas podgrzewania.
Hot dogi
1 szt.
2 szt.
600 W
1
/
2
- 1 min
1
1
/
2
min
1 min
Lazania 500 g 5-6 min 2-3 min
Podobnie jak podczas gotowania
tradycyjnego, potrawa podgrzewana
w kuchence mikrofalowej musi b
doprowadzona do wrzenia.
Najlepsze rezultaty uzyskamy, gdy grubsze
kawałki umieścimy na brzegu talerza zaś
cieńsze na jego środku. Cienkie plastry
mięsa należy ułożyć jeden na drugim lub
częściowo nałożyć na siebie. Grubsze
plastry, takie jak pieczeń i kiełbaski
powinny być ułożone blisko siebie.
Podczas podgrzewania wywarów lub
sosów najlepiej je raz zamieszać, aby
równomiernie rozprowadzić ciepło.
Gotowanie pod przykryciem pomaga w
zatrzymaniu wilgoci w potrawie, zmniejsza
rozpryskiwanie i skraca czas podgrzewania.
Podczas podgrzewania zamrożonej
żywności porcjowanej należy stosować
się do instrukcji producenta podanych na
opakowaniu.
Potrawy, których nie daje się mieszać, np.
zapiekanki, najlepiej jest podgrzewać,
ustawiając moc 400-600 W.
Odstawienie na kilka minut czasu
dochodzenia zapewni równomierne
rozprowadzenie ciepła wewnątrz potrawy.
POLSKI 18
Tabelerozmrażania
Rodzajżywności Ilość Poziom
mocy
Czas Czas
dochodzenia
Porady
Pieczeń
800 g
1000 g
Rozmrażanie
(160 W)
20-22 min 10-15 min
Obrócić w połowie
rozmrażania.
Mięso mielone 500 g 8-10 min 5 min
Obrócić w połowie
rozmrażania.
Oddzielić rozmrożone
fragmenty.
Płaty, kotlety, steki 500 g 7-9 min 5-10 min
Obrócić w połowie
rozmrażania.
Kurczak
(w całości)
1200 g 25 min 10-15 min
Obrócić w połowie
rozmrażania.
Kurczak
(kawałki lub lety)
500 g 7-9 min 5-10 min
Obrócić/oddzielić w
połowie rozmrażania. Udka
i skrzydełka zawinąć w folię
aluminiową, aby zapobiec
ich przegrzaniu.
Ryba (w całości) 600 g 8-10 min 5-10 min
Obrócić w połowie
odmrażania i osłonić
ogon folią, aby zapobiec
przegrzaniu.
Ryby
(steki lub lety)
400 g 6-7 min 5 min
Obrócić w połowie
rozmrażania.
Oddzielić rozmrożone
fragmenty
Chleb 500 g 4-6 min 5 min
Obrócić w połowie
rozmrażania.
Bułki i bułeczki
4 szt.
(150-200 g)
1
1
/
2
-2 min 2-3 min Rozmieścić pierścieniowo.
Owoce i jagody 200 g 2-3 min 2-3 min
Oddzielać podczas
rozmrażania
Zamrożone potrawy, umieszczone w
opakowaniach z folii plastikowej lub
kartonowych można umieszczać bezpośrednio
w kuchence, o ile opakowania nie mają
metalowych części (np. metalowe zszywki).
Kształt opakowania wpływa na czas
rozmrażania. Opakowania płytkie rozmrażają
się szybciej niż opakowania głębokie.
Należy oddzielać poszczególne kawałki, kiedy
zaczynają się rozmrażać.
Oddzielne kawałki szybciej się rozmrażają.
Zabezpieczyć niektóre części produktu
niewielkimi kawałkami folii aluminiowej, kiedy
zaczynają się rozgrzewać (np. nóżki kurczaka
lub skrzydełka). Duże kawałki należy odwracać
w połowie procesu rozmrażania.
Potrawy gotowane, wywary i sosy mięsne
rozmrażają się lepiej, gdy je zamieszamy.
Zaleca się nie rozmrażać całkowicie produktu
i pozwolić na dokończenie procesu w czasie
dochodzenia.
Czas dochodzenia po rozmrażaniu zawsze
polepsza rezultaty, poniewnastępuje
wyrównanie temperatury wewnątrz potrawy.
POLSKI 19
Czyszczenieikonserwacja
Czyszczenie jest zwykle jedyną wymaganą
czynnością konserwacyjną.
Kuchenkę należy utrzymywać w czystości,
aby nie niszczyć jej powierzchni, co ma
negatywny wpływ na trwałość urządzenia
oraz może prowadzić do ewentualnych
niebezpiecznych sytuacji.
i
WAŻNE: nie używać druciaków
metalowych, preparatów czyszczących
zawierających substancje ścierne,
zmywaków z wełny stalowej, ostrych
zmywaków itp. mogących uszkodzić panel
sterujący oraz powierzchnie wewnętrzne i
zewnętrzne kuchenki. Należy używać gąbki
i delikatnego detergentu lub ręcznika
papierowego oraz środka do mycia okien w
rozpylaczu. Środek do mycia okien należy
rozpylić na ręcznik papierowy.
Kuchenki nie należy spryskiwać
bezpośrednio.
Regularnie, a w szczególności po wylaniu
się płynów, należy wyjmować talerz
obrotowy oraz jego podstawę i wycier
dno kuchenki do czysta.
Kuchenkę zaprojektowano do pracy z
talerzem obrotowym, umieszczonym w
przeznaczonym nań miejscu.
i
WAŻNE: nie należy uruchamiać
kuchenki mikrofalowej, gdy talerz
obrotowy został wyjęty, np. w celu
oczyszczenia.
Do czyszczenia powierzchni wewnętrznych,
zewnętrznej i wewnętrznej powierzchni
drzwiczek oraz otworu drzwiczek należy
stosować delikatne detergenty, wodę i
miękką szmatkę.
i
WAŻNE: nie należy dopuszczać do
zbierania się resztek tłuszczu lub
żywności wokół drzwiczek.
W przypadku trudnych do usunięcia plam
należy przez 2 lub 3 minuty gotować w
kuchence liżankę wody. Para spowoduje
zmiękczenie brudu.
i
WAŻNE: nie używać parowych
urządzeń czyszczących do czyszczenia
kuchenki mikrofalowej.
Nieprzyjemne zapachy wewnątrz kuchenki
można wyeliminować poprzez wstawienie
do kuchenki liżanki wypełnionej wodą z
dodatkiem soku z cytryny i gotowanie jej
przez kilka minut.
Grzałka grilla nie wymaga czyszczenia,
gdyż wysoka temperatura powoduje
spalanie wszelkich zabrudzeń, ale sut
ponad nią może wymagać regularnego
czyszczenia. Do czyszczenia należy użyć
gąbki, ciepłej wody i detergentu.
Jeśli grill nie jest używany regularnie, należy
go włączać raz w miesiącu na 10 minut, aby
wypalić wszelkie zabrudzenia.
Możnamyćwzmywarce
Podstawkę pod talerz obrotowy.
Szklany talerz obrotowy.
Uchwyt do talerza Crisp.
Ostrożneczyszczenie
Talerz Crisp należy myć w wodzie, z
łagodnym detergentem. Mocno zabrudzone
miejsca można wyczyścić za pomocą
gąbki do szorowania i łagodnego środka
czyszczącego.
Zawsze przed myciem należy odczekać aż
talerz Crisp wystygnie.
i
WAŻNE: talerza Crisp nie należy
zanurzać ani płukać w wodzie, gdy jest
on gorący.
Szybkie schłodzenie może go uszkodzić.
i
WAŻNE: nie używać zmywaków z
wełny stalowej. Spowoduje to
porysowanie powierzchni.
Podczas pracy urządzenia i po jej
zakończeniu nie wolno dotykać grzałek ani
wewnętrznych powierzchni urządzenia,
ponieważ można się poparzyć. Należy
uważać, aby urządzenie nie miało kontaktu
ze ściereczkami lub innymi łatwopalnymi
materiałami do czasu ostygnięcia wszystkich
POLSKI 20
komponentów urządzenia.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności czyszczących lub konserwacyjnych
urządzenie należy odłączyć od zasilania
elektrycznego.
Do czyszczenia i konserwacji należy założyć
rękawice ochronne.
Przed przeprowadzeniem jakichkolwiek
czynności konserwacyjnych lub przed
czyszczeniem należy zawsze upewnić się,
że urządzenie ostygło.
OSTRZEŻENIE: Zabrania się zdejmowania
wszystkich osłon. Należy okresowo
sprawdzać, czy nie są uszkodzone uszczelki
drzwiczek oraz miejsca w ich pobliżu. W
przypadku stwierdzenia uszkodzeń należy
zaprzestać korzystania z urządzenia, aż do
czasu naprawy przez wykwalikowanego
technika serwisu.
OSTRZEŻENIE: Nie wolno stosow
urządzeń czyszczących parą.
OSTRZEŻENIE: Do czyszczenia szkła w
drzwiczkach urządzenia nie stosować
żadnych ściernych środków czyszczących
ani ostrych, metalowych myjek, ponieważ
mogą porysować powierzchnię, co może
spowodować pęknięcie szkła.
POLSKI 21
Problem Możliwaprzyczyna Rozwiązanie
Urządzenie nie działa. Zasilanie sieciowe lub
urządzenie nie jest
podłączone.
Sprawdzić bezpieczniki oraz
upewnić się, czy nie nastąpiła
przerwa w dopływie prądu.
Drzwiczki nie
zamknięte.
Przed ponowną próbą należy
otworzyć i zamknąć drzwiczki.
Żywność jest nagrzewane
nierównomiernie.
Bardzo cienkie kawałki,
takie jak np. końce
skrzydełek nie zostały
osłonięte.
Osłonić cieńsze fragmenty folią
aluminiową.
Żywność została
podgrzana przy zbyt
wysokim poziomie mocy.
Wybrać niższy poziom mocy.
Talerz obrotowy został
zatrzymany.
Sprawdzić, czy talerz obrotowy
i jego podstawka znajdują się
na swoim miejscu, oraz czy
żywność jest ułożona centralnie
i nie dotyka ścianek komory.
Potrawa nie obraca się. Talerz obrotowy został
zatrzymany.
Sprawdzić, czy talerz obrotowy
i jego podstawka znajdują się
na swoim miejscu, oraz czy dno
komory jest czyste.
SerwisTechniczny
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie ma możliwości samodzielnego usunięcia problemu (rozdział „Co
zrobić jeśli...”).
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy problem ustąpił.
Jeśli usterka nadal występuje po wykonaniu powyższych kontroli, należy skontaktować się z
serwisem technicznym IKEA.
Należy podać:
- rodzaj usterki;
- dokładny typ i model urządzenia;
- numer serwisowy (numer podany za słowem „Service” na tabliczce znamionowej);
- dokładny adres;
- numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do działu
obsługi klienta IKEA (co jest gwarancją użycia oryginalnych
części zamiennych oraz właściwej naprawy).
Cozrobić,gdy...
POLSKI 22
Danetechniczne
Napięcie zasilania 230 V/50 Hz
Znamionowy pobór mocy 1100 W
Bezpiecznik 10 A (WB 13 A)
Moc wyjściowa 700 W
Wymiary zewnętrzne (wys. x szer. x gł.) 347x595x403
Wymiary wewnętrzne (wys. x szer. x gł.) 196x292x295
Dane techniczne podane są na tabliczce
znamionowej znajdującej się wewnątrz
urządzenia.
DanepróbywydajnościgrzewczejzgodneznormąIEC60705.
Międzynarodowa Komisja Elektrotechniki (IEC) ustaliła wzorzec podgrzewania, który służy
do oceny wyników podgrzewania wszystkich kuchenek mikrofalowych. Dla tej kuchenki
zalecamy poniższe wartości:
Próba Ilość Szacowanyczas Poziommocy Pojemnik
12.3.1 750 g 10 min 700 W Pyreks 3.220
12.3.2 475 g 5 min 700 W Pyreks 3.827
12.3.3 900 g 14 min 700 W Pyreks 3.838
13.3 500 g Automatyczne rozmrażanie
Umieścić na
talerzu obrotowym
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108

IKEA MW V01 SA instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla