● Urządzenie nie jest przystosowane by je
uruchamiać przy użyciu zewnętrznego
minutnika lub odrębnego systemu
zdalnego sterowania.
● Przewód zasilający nie powinien
swobodnie zwisać i należy go
zabezpieczyć przed kontaktem z
rozgrzanymi elementami urządzenia.
● Wtyczkę należy wyjmować z gniazdka
każdorazowo:
- po zakończeniu pracy;
- w przypadku stwierdzenia wadliwego
działania;
- oraz przed przystąpieniem do
czyszczenia lub mycia.
● Wyjmując wtyczkę z gniazdka nie
szarpać za przewód.
Nie pozostawiać przewodu zasilającego
swobodnie zwisającego.
● Nie używać urządzenia na zewnątrz.
● Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (także dzieci) o
ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba
że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
● Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
● Za szkody wynikłe z nieprawidłowego
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi winę
ponosi wyłącznie użytkownik.
● Urządzenie przeznaczone jest do użytku
domowego, a nie przemysłowego.
● Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i w
celu uniknięcia ryzyka, wszelkie naprawy
urządzeń elektrycznych muszą być
wykonywane przez wykwalifikowany i
upoważniony do tego personel. Dotyczy
to również wymiany przewodu
zasilającego. Jeśli urządzenie wymaga
naprawy, prosimy wysłać je do jednego z
naszych działów obsługi klienta.
Odpowiednie adresy znajdują się w
karcie gwarancyjnej w języku polskim.
Przed pierwszym użyciem
-
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy dokładnie umyć wszystkie jego
części (za wyjątkiem podstawy) w gorącej
wodzie z detergentem. Aby resztki wody
nie pomieszały się później z olejem lub
tłuszczem, należy je dokładnie wysuszyć.
-
Przed pierwszym użyciem postawić
patelnię z niewielką ilością oleju lub
tłuszczu na podstawce i rozgrzewać przez
maksymalnie 10 minut na najwyższej
temperaturze. W ten sposób „przepali
się” poprodukcyjna warstwa ochronna.
Może pojawić się niewielka ilość dymu –
jest to zjawisko zupełnie normalne, które
po chwili ustanie. Należy zadbać o
odpowiednią wentylację pomieszczenia.
Informacje ogólne
Gotowanie w woku jest typowo azjatyckim
sposobem przyrządzania jedzenia. Jego
charakterystyczną cechą jest stosunkowo
krótki czas gotowania, dzięki czemu żywność
zachowuje swój smak. Wszystkie składniki
należy pokroić w niewielkie kawałki.
Ponieważ temperatura wytwarzająca się w
woku jest bardzo wysoka nie należy używać
w nim masła, margaryny ani oleju z oliwek.
Najlepiej nadają się oleje do smażenia lub
warzywne.
Regulator temperatury
Regulator pozwala ustawić temperaturę w
następujących przedziałach: ustawienie
najwyższe odpowiednie jest do smażenia i
obsmażania; ustawienie średnie – do
duszenia; a najniższe – do utrzymywania
dania w cieple.
Obsługa
-
Podstawa włącza się w chwili podłączenia
do zasilania.
-
Do patelni wlać nieco oleju nadającego
się do smażenia w wysokiej temperaturze
(np. słonecznikowego) i równo
32