KitchenAid XP2240 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
XP2240
www.krups.com
EN
DE
PL
SK
CS
HU
RU
UK
RO
BG
AR
Polski
25
CZĘŚĆ ESPRESSO
a - Pokrywa zbiorników espresso i ekspres do
kawy
b - Wyjmowany zbiornik espresso
c - Łyżka-miarka
d - Taca na filiżanki
e - Przycisk On / Off espresso
f - Przełącznik funkcji
f1 - Pozycja "kawa"
f2 - Pozycja "stop"
f3 - Pozycja "podgrzewanie pary"
f4 - Pozycja "para"
g - Głowica zaparzająca
h Pojemnik na filtr
i - Kratka ociekacza
j - Szufladka ociekacza
k - Wielokierunkowa dysza pary
l - przystawka do cappuccino
CZĘŚĆ EKSPRES DO KAWY
A - Pokrywa z pojemnikiem na filtr
B - Przycisk otwierania pokrywy
C - Zbiornik ekspresu do kawy
D - Pojemnik na filtr z rączką blokującą
E - Wskaźnik poziomu wody w zbiorniku eks-
presu do kawy z podziałką
F - Dzbanek z podziałką
G - Płyta podgrzewająca
H - Zbiornik na filtr wody "Duo filter XS1000"
(niedołączony do zestawu)
I - Przycisk On/Off ekspresu do kawy
OPIS
Przed uruchomieniem ekspresu należy uważnie przeczytać instrukcję obsługi.
Urządzenie należy podłączać wyłącznie do gniazda z uziemieniem. Sprawdzić, czy napięcie
domowej instalacji elektrycznej jest zgodne z napięciem podanym na tabliczce znamionowej
urządzenia.
Nie zdejmować pojemnika na filtr zawierającego zmieloną kawę podczas przepływu wody, gdyż
urządzenie jest wówczas pod ciśnieniem.
Nie włączać urządzenia, jeśli szufladka i kratka ociekowa nie zostały zamontowane.
Wtyczkę należy wyjąć z gniazdka w razie problemu w czasie przepływu kawy lub przed
czyszczeniem urządzenia.
Przy odłączaniu urządzenia ze źródła zasilania nie ciągnąć za przewód i nie umieszczać go na
ostrych krawędziach i załamaniach mebli.
Nie dotykać kablem ani dłońmi nagrzanych elementów urządzenia (pojemnik na filtr, dysza
pary).
Nigdy nie zanurzaj urządzenia w wodzie.
Ustawić poza zasięgiem dzieci i nie pozostawiać zwisającego przewodu.
ZALECENIA BEZPIECZEŃSTWA
Dziękujemy za Państwa zaufanie i przywiązanie do produktów Krups. Urządzenie to jest wy-
posażone w pojemnik na filtr, który posiada trzy wyjątkowe systemy:
- Pierwszy do stopniowego ubijania zmielonej kawy przy ustawianiu pojemnika na filtr (system
KTS "Krups Tamping System").
- Drugi, przeznaczony do usuwania zużytej kawy.
- I ostatni, umożliwiający stosowanie saszetek E.S.E. (Easy Serving Espresso) lub miękkich saszetek.
Można go także zdemontować i dzięki częstemu myciu utrzymywać w doskonałym stanie. Ze
względów bezpieczeństwa, pojemnik na filtr jest wyposażony w system blokujący uniemożli-
wiający jego przesuwanie przy wzroście ciśnienia.
Français
26
Polski
Stosować się do instrukcji dotyczących odkamieniania urządzenia.
Nie włączać urządzenia, jeśli jest ono uszkodzone lub jeśli przewód zasilający jest w złym stanie.
Jeżeli kabel zasilający jest uszkodzony, jego wymianę naly zlecić producentowi,
autoryzowanemu serwisowi lub specjaliście, aby uniknąć niebezpieczeństwa.
Sprawdzić czy pojemnik na filtr jest dobrze dokręcony przed rozpoczęciem przelewania kawy.
Urządzenie nie może być ywane przez osoby (w tym również dzieci) z ograniczeniem
fizycznym, czuciowym lub umysłowym, nieposiadające doświadczenia lub wiedzy chyba, że
zostały, na początku, przyuczone i poinstruowane w zakresie obsługi urządzenia przez osoby
odpowiedzialne za ich bezpieczeństwo.
Należy dopilnować, aby dzieci nie wykorzystywały urządzenia do zabawy.
Akcesoria i wyjmowane części urządzenia nie nadają się do mycia w zmywarce do naczyń.
Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do ytku domowego.
Gwarancja nie obejmuje ytkowania urządzenia:
- W aneksach kuchennych dla pracowników sklepów, biur i innych miejsc pracy,
- W gospodarstwach rolnych,
- Przez klientów hoteli, moteli i innych obiektów noclegowych,
- Przez gości w "pokojach gościnnych".
Pompa: 15 bar
KTS: Krups Tamping System, do automatycznego, dokładnego ubijania zmielonej kawy
Pojemnik na filtr z systemem usuwania zużytej kawy. Odpowiedni do kawy mielonej i wszelkiego
rodzaju saszetek E.S.E. lub saszetek miękkich.
Funkcja pary
Automatyczne wyłączanie po 30 minutach (oszczędność energii).
Wyjmowany zbiornik (pojemność: 1,1 l)
Moc: 2450 W
Napięcie: 220-240 V - 50/60Hz
Zabezpieczenia przed przegrzaniem
Wymiary: Wys. 320 mm, Szer. 345 mm, . 290 mm
WAŻNE!
Napięcie użytkowe: urządzenie to powinno być zasilane wyłącznie prądem prze-
miennym 220-240 V.
Przeznaczenie:urdzenie to jest przeznaczoneWĄCZNIE DO YTKU DOMOWEGO.
CZĘŚĆ ESPRESSO
ZALECENIA
Aby przygotować espresso o intensywnym aromacie, zalecamy używanie specjalnej, świeżo
zmielonej kawy espresso, która nadaje się do delikatnego parzenia tego typu kawy, oraz filiżanek
o pojemności nie większej niż 50 ml.
Przechowywać zmieloną kawę w lodówce, dzięki czemu dłużej zachowa swój aromat.
Nie wypełniać pojemnika na filtr po brzegi, ale używać łyżeczki-miarki (1 łyżeczka na jedną
filiżankę - 2 łyżeczki na 2 filiżanki).
Jeśli urządzenie nie jest używane dłużej niż przez 5 dni z rzędu, opróżnić i wypłukać zbiornik na
wodę.
DANE TECHNICZNE:
Français
27
Polski
Przed wyjęciem zbiornika w celu napełnienia lub opróżnienia go, zawsze wyłączać urządzenie.
Dopilnować, aby urządzenie zawsze stało na płaskiej i stabilnej powierzchni.
Aby uzysk optymalną temperaturę kawy w filiżance, radzimy uprzednio podgrzać filiżanki.
Aby zwiększ trwałość Twojego urządzenia, zalecamy ywanie zawsze wkładki filtrującej Claris
Aqua Filter System (symbol: F088) i regularne odkamienianie ekspresu.
WAŻNE!
Przed pierwszym użyciem, po dłuższej przerwie w ytkowaniu urządzenia i po
jego odkamienianiu, ekspres należy um w sposób opisany w paragrafie 5:
"PIERWSZE URUCHOMIENIE".
Przed pierwszym yciem ekspresu, należy umyć wszystkie akcesoria wodą z płynem do mycia
naczyń i wytrzeć je.
Jeśli nie używa się wkładu z filtrem Claris, należy przejść do rozdziału“PŁUKANIE URZĄDZENIA.
MONTOWANIE WKŁADU Z FILTREM CLARIS
Jeśli używasz filtra Claris, przy nalewaniu wody należy przestrzegać następujących zasad postępo-
wania.
Przykręcić filtr Claris na dnie zbiornika na wodę.
Wypełnić go wodą (rys.2).
Zamontować zbiornik z powrotem dociskając, aby umożliwić dopływ wody do ekspresu i
zamknąć pokrywę (rys.3).
Włącz urządzenie przyciskając przycisk "On / Off" (rys.4).
Ustawić przełącznik w pozycji "podgrzewanie pary". Gdy kontrolka przestanie migać, ustawić
przełącznik z powrotem w pozycji "off". Przeprowadzić operację 5 razy.
Aby upewnić się, czy filtr jest napełniony wodą, ustawić naczynie pod głowicą do zaparzania,
przełączyć przełącznik do pozycji "kawa" i sprawdzić, czy z głowicy wypływa woda. W przeciwnym
wypadku powtórzyć powyższą procedurę.
WAŻNE:
W przypadku codziennego używania, należy wymieniać filtr Claris co najmniej raz
na dwa miesiące.
UKANIE URZĄDZENIA
Następnie należy przystąpić do przepłukania urządzenia. W tym celu:
Włącz urządzenie i nalać wody do zbiornika na wodę
Włożyć pojemnik na filtr (bez zmielonej kawy) do urządzenia (rys.7).
Ustawić naczynie o wystarczającej pojemności pod pojemnikiem na filtr.
Gdy urządzenie nagrzeje się do odpowiedniej temperatury, kontrolka "On / Off" zapali się na
stałe. Wówczas należy przekręcić przełącznik do pozycji "kawa" i przefiltrować całą ilość wody
znajdującej się w zbiorniku. (rys.8).
W razie potrzeby, przerwać operację przestawiając przełącznik do pozycji "off" (rys. 9), aby
opróżnić naczynie, a następnie ponownie rozpocząć przelewanie wody.
Opróżnić naczynie i odblokować pojemnik na filtr: nacisnąć przycisk "OPEN" na pojemniku na filtr
i przekręcić w lewą stronę (rys.10).
1 PIERWSZE URUCHOMIENIE
Français
28
Polski
Aby wydobyć z kawy wszystkie jej aromaty i w pełni Cię zadowolić, urządzenie to wykonuje ope-
rację wstępnego parzenia przed przygotowaniem każdej filiżanki kawy. Pompa włącza się na 3 se-
kundy, po czym wyłącza się na 3 sekundy i powtarza ten cykl do momentu zakończenia
przygotowywania kawy.
PODGRZEWANIE AKCESORIÓW
Aby uzyskać jak najlepszy efekt, przed przystąpieniem do parzenia kawy zalecamy podgrzanie
akcesoriów (pojemnika na filtr i filiżanek) bez kawy. W tym celu:
Napełnić zbiornik wodą i uruchomić urządzenie (rys. 1, 2, 3 i 4).
Włożyć pojemnik na filtr, a pod spodem ustawić filiżanki.
Gdy urządzenie nagrzeje się do odpowiedniej temperatury, kontrolka przestanie migać.
wczas należy przekręcić przełącznik do pozycji "kawa" (rys.8).
Gdy filiżanki napełnią się gorącą wodą, przestawić przełącznik do pozycji "off" (rys.9).
Wyjąć filiżanki.
Odblokować pojemnik na filtr: nacisnąć przycisk "OPEN", przekręcając pojemnik na filtr w lewo i
wyjąć go z urządzenia (rys.10).
Ważne: gdy urządzenie jest gorące, filiżanki na espresso mogą być podgrzewane na płycie do
podgrzewania filiżanek.
Z KAWĄ MIELONĄ
Od wybranego typu zmielonej kawy zależeć będzie moc i smak espresso.
Napełnić zbiornik wodą i uruchomić urządzenie (rys. 1, 2, 3 i 4). Przy podgrzewaniu urządzenia,
kontrolka miga.
Za pomocą łyżeczki-miarki, wsypać zmieloną kawę do pojemnika na filtr: jedna łyżeczka-miarka
(pełna) na filiżankę (rys.5).
Usunąć nadmiar kawy z krawędzi pojemnika na filtr.
Ważne:
Nie ubijać kawy w pojemniku na filtr. Kawa jest ubijana automatycznie dzięki syste-
mowi KTS "Krups Tamping System".
Włożyć pojemnik na filtr do urządzenia przekręcając go do oporu w prawą stronę (rys.7).
Ustawić jedną lub dwie filiżanki pod pojemnikiem na filtr.
Gdy urządzenie nagrzeje się do odpowiedniej temperatury, kontrolka przestanie migać.
wczas należy przekręcić przełącznik do pozycji "kawa" (rys.8).
Po zaparzeniu pożądanej ilości kawy, przestawić przełącznik do pozycji "off" (rys.9).
Odblokować pojemnik na filtr: nacisnąć przycisk "OPEN", przekręcając pojemnik na filtr w lewo i
wyjąć go z urządzenia (rys.10).
Wyrzucić zużytą kawę za pomocą systemu usuwania naciskając przycisk "EJECT" znajdujący się
pomiędzy dwiema dyszami wylotu kawy (rys.11). Umyć pojemnik na filtr pod bieżącą wodą,
naciskając przycisk "EJECT", aby pozbyć się resztek zmielonej kawy.
Pojemnik na filtr można napełnić ponownie w celu przygotowania kolejnych espresso.
2.PRZYGOTOWANIE ESPRESSO
Français
29
Polski
Z WYKORZYSTANIEM SASZETKI "E.S.E."
"E.S.E. "czyli "Easy Serving Espresso" (uproszczone przygotowywanie espresso) to zapako-
wana saszetka (o średnicy 44 mm) zawierająca 7g wyselekcjonowanej kawy, zmielonej i spra-
sowanej między dwoma papierowymi filtrami, zaprojektowana specjalnie z myślą o
przygotowywaniu espresso "ristretto" (kawa mocna i gęsta) na sposób włoski.
Dzięki temu systemowi, obsługa urządzenia jest szybka, prosta, czysta i wygodna.
Napełnić zbiornik wodą i uruchomić urządzenie (rys. 1, 2, 3 i 4). Przy podgrzewaniu urządzenia,
kontrolka miga.
Rozerwać papier wystający z saszetki, umieścić saszetkę "E.S.E." w pojemniku na filtr, czerwonym
napisem do dołu (rys.6).
Starannie ułożyć cały papier wewnątrz filtra, aby nie dopuścić do przeciekania.
Jeśli saszetka jest źle włożona, efekt parzenia nie będzie zadowalający.
Nigdy nie używać dwóch saszetek jednocześnie.
Następnie postępować jak na rysunkach od 7 do 11 dotyczących przygotowywania espresso.
Z WYKORZYSTANIEM SASZETKI MIĘKKIEJ
W ekspresie można stosować także saszetki miękkie (zwykle o średnicy 60 mm). Ten rodzaj
saszetek nie jest przeznaczony specjalnie do ekspresów służących do parzenia kawy es-
presso. W tym przypadku espresso będzie słabsze niż kawa zaparzana z saszetek E.S.E.
Napełnić zbiornik wodą i uruchomić urządzenie (rys. 1, 2, 3 i 4). Przy podgrzewaniu urządzenia,
kontrolka miga.
Włożyć mięk saszetkę do pojemnika na filtr. Nigdy nie ywać dwóch saszetek jednocześnie.
Jeśli saszetka jest źle włożona, efekt parzenia nie będzie zadowalający.
Następnie postępować jak na rysunkach od 7 do 11 dotyczących przygotowywania espresso.
Para służy do spieniania mleka (aby przygotow na przykład cappuccino lub caffe latte).
Wytwarzając parę, działająca pompa emituje przerywany więk.
Po skorzystaniu z funkcji pary, urządzenie schładza się automatycznie pompując zimną
wodę, która chłodzi system podgrzewania.W czasie cyklów pompowania, nadmiar pary znajdujący
się w systemie podgrzewania zostaje odprowadzony wraz z gorą wodą spływającą do tacki
ociekowej.
Wydzielanie pary i hałas, który temu towarzyszy niezbędne do schłodzenia urządzenia.
Uwaga:
w czasie i po zakończeniu używania urządzenia, metalowe części dyszy pary mogą b
bardzo gorące.
UŻYWANIE DYSZY PARY DO SPIENIANIA MLEKA
Napełnić zbiornik wodą i uruchomić urządzenie (rys. 1, 2, 3 i 4).
Przekręcić przełącznik do pozycji "podgrzewanie pary". Kontrolka miga (rys.12).
Odsunąć dyszę od urządzenia.
Wlać 60 - 100 ml półtłustego mleka do wąskiego naczynia o pojemności około 1/2 litra
mieszczącego się pod dyszą. Mleko i naczynie powinny być zimne.
Aby dobrze spienić mleko, zalecamy mleka pasteryzowanego lub mleka UHT i unikać mleka
surowego.
Gdy kontrolka przestanie migać, zanurzyć dyszę pary w mleku.
3.FUNKCJA PARY
Français
30
Polski
Przekręcić przełącznik do pozycji "para" (rys.13).
Aby uzyskać dobry efekt, przytrzymać dyszę przy dnie naczynia przez około 25 sekund do
momentu zagrzania się mleka (nie dotykać przy tym dna naczynia). Po rozpoczęciu spieniania,
obniżać stopniowo naczynie, aby dysza przesuwała się ku jego powierzchni (ale nie wyjmować
jej z mleka) (rys.14).
Po spienieniu mleka, przekręcić przełącznik do pozycji "off" (rys.15). Począwszy od tego
momentu, urdzenie scadza się automatycznie uruchamiając 3 przerywane cykle
pompowania. Po automatycznym zakończeniu operacji, można przygotować kawę.
Ważne: aby nie dopuścić do zapychania się otworów w przystawce do cappuccino,
piana z mleka musi sięgać czarnego plastikowego pierścienia.
Ważne jest czyszczenie przystawki do cappuccino po każdym yciu, aby nie dopuścić do
zaschnięcia mleka wewnątrz urządzenia. W tym celu:
Włożyć przystawkę cappuccino do naczynia z wodą.
Przekręcić przełącznik do pozycji "Podgrzewanie pary".
Gdy kontrolka przestanie migać, przekręcić go do pozycji "para" (aby usunąć resztki mleka) i
poczekać 30 sekund.
Przekręcić przełącznik do pozycji "off".
Umyć przystawkę cappuccino wilgotną szmatką.
Aby dokładnie umyć przystawkę cappuccino, zapoznać się z paragrafem 8 "Czyszczenie i konser-
wacja".
UWAGA!
Dysza pary jest jeszcze gorąca!
Przystawki ekspresu nie mogą być myte w zmywarce do naczyń.
URZĄDZENIA
Wyjąć wtyczkę z gniazdka elektrycznego przed każdym czyszczeniem i ostudzić urządzenie.
Od czasu do czasu umyć zewnętrzną część urządzenia, przecierając wilgotną gąbką. Po użyciu
należy opróżnić zbiornik na wodę.
Regularnie płukać wnętrze zbiornika.
Gdy na zbiorniku osiada cienka, biała powłoka, należy przeprowadzić odkamienianie (patrz
paragraf 5. "ODKAMIENIANIE").
SZUFLADKI OCIEKOWEJ
Po każdym użyciu urządzenia, szufladkę należy opróżnić. Delikatnie podnieść szufladkę i
wysunąć z urządzenia.
Jeśli przygotowuje się kilka kaw espresso jedna po drugiej, należy opróżniać szufladkę od czasu
do czasu (mniej więcej co 7 do 8 kaw) (rys. 19 i 20)
Pojawienie się wody jest zjawiskiem normalnym i nie oznacza wycieku.
W razie potrzeby, wyczyśc szufladkę ociekową i jej krat wodą z niewielką ilością
nieagresywnego płynu do mycia naczyń, opłuk je i wytrzeć. Przy powtórnym montażu
upewnić się, że wszystkie części znajdują się we właściwej pozycji.
4 . CZYSZCZENIE I KONSERWACJA URZĄDZENIA
Français
31
Polski
OWICY ZAPARZAJĄCEJ I POJEMNIKA NA FILTR
Elementy te należy czyścić po każdym yciu. Wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką głowicę
zaparzającą (rys. 21) a pojemnik na filtr um czystą wodą z odrobiną nieagresywnego płynu do
mycia naczyń.
Nie ywać produktów czyszczących na bazie alkoholu lub rozpuszczalników.
Aby uzysk optymalny efekt, w czasie płukania można kilkakrotnie przycisnąć "EJECT".
Zalecamy mocno potrząsnąć pojemnikiem na filtr, aby usunąć z niego resztę wody.
Opłuk i wytrzeć.
Jeśli ekspres jest nieużywany, nie zostawiać pojemnika na filtr w urządzeniu, aby nie dopuścić do
zużywania się uszczelki.
Przy dokładnym czyszczeniu, pojemnik na filtr można w całości rozmontować:
Można zdjąć część z czarnego plastiku, na której znajdują się otwory wylotowe na kawę oraz
przycisk "EJECT": przekręcić w lewą stronę, a następnie mocno pociągnąć (rys.22).
Umyć poszczególne elementy czystą wodą z odrobiną nieagresywnego płynu do mycia naczyń.
Opłuk i wytrzeć.
Włożyć z powrotem część z czarnego plastiku do części metalowej, obrócić w prawo w taki
sposób, aby strzałki na obu tych elementach znajdowały się naprzeciwko siebie.
Jeśli głowica zaparzająca jest zatkana, odkręcić sitko ywając śrubokręta, oczyścić, dociskając
mocno (rys.23)
.
PRZYSTAWKA CAPPUCCINO
Aby wyczyścić, należy odpiąć z dyszy pociągając w dół za czarny pierścień (rys.16).
Przystawka ta składa się z trzech części: rurki wewnętrznej, rurki zewnętrznej i osłony ze stali
nierdzewnej.
Aby przystawkę umyć, należy kompletnie rozmontować.
Aby wyjąć wewnętrzną rurkę należy odkręcić końcówkę dyszy pary.
Następnie należy zdjąć osłonę ze stali nierdzewnej.
Umyć wszystkie trzy elementy czystą wodą z odrobiną nieagresywnego płynu do mycia naczyń
(rys.17). Opłukać i wytrzeć.
Po umyciu, zmontowaniu i prawidłowym dokręceniu dyszy pary, założyć na przegubowe
ramię, przytrzymując dobrze czarny ruchomy pierścień w dolnym położeniu.
Dokładnie docisnąć do góry, aby dysza zablokowała się prawidłowo. Wpiąć czarny plastikowy
element podnosząc do góry (rys.18).
Gwarancja nie obejmuje urządzeń uszkodzonych, jeśli ich odkamienianie nie było wykonywane re-
gularnie.
Należy regularnie odkamieniać ekspres, ywając do tego celu octu, saszetki kwasku cytrynowego
lub sulfamidowego.
Zalecamy stosowanie przystawki do odkamieniania Krups, symbol F054, którą zakupić można w
autoryzowanych centrach serwisowych Krups. Przystawka zawiera, oprócz dwóch porcji produktu
do odkamieniania, pasek do testowania twardości wody w celu określenia częstotliwości odkamie-
niania urządzenia ywanego w normalny sposób. Osadzanie się kamienia zależy od twardości
wody, ale także od cyklu użytkowania urządzenia.
Częstotliwość odkamieniania widniejąca na przystawce F054 jest podana tytułem przykładu. W
razie wątpliwości, zaleca się comiesięczne odkamienianie urządzenia
5.ODKAMIENIANIE
Français
32
Polski
ODKAMIENIANIE UKŁADU PARY I ESPRESSO
Opróżnić zbiornik na wodę i włożyć go na właściwe miejsce.
Jeżeli produkt posiada filtr wody ”Claris- Aqua Filter System”(symb. F088), należy go wyjąć przed
rozpoczęciem procesu odkamieniania.
Do zbiornika wlać roztwór składający się z trzech miarek wody i jednej miarki octu lub roztwór,
na który składa się pół litra wody i saszetka kwasku cytrynowego lub sulfamidowego.
Zamontować pojemnik na filtr (bez kawy) na urządzeniu i zablokować go przekręcając do oporu
w prawo.
Ustawić naczynie pod dyszą pary.
Nacisnąć przycisk "on/off" (rys.4).
Następnie przekręcić przełącznik do pozycji "para" (nie zatrzymując się w pozycji "podgrzewanie
pary") (rys.13).
Filtrować roztwór przez dyszę do momentu pojawienia się pary.
Przestawić przełącznik z powrotem do pozycji "off" (rys.15).
Ustawić naczynie o wystarczającej pojemności pod pojemnikiem na filtr.
Gdy kontrolka przestaje migać, przekręcić przełącznik do pozycji "kawa" i przefiltrować połowę
roztworu (rys.8).
Wyłącz urządzenie naciskając przycisk "on/off", pozostawiając przełącznik w pozycji "kawa".
Po 15 minutach ponownie uruchomić urządzenie.
Przefiltrować resztę roztworu.
Przekręcić przełącznik do pozycji "off".
UKANIE
WAŻNE!
Po odkamienieniu, wykonać 2-3 operacje płukania czystą wodą (bez kawy), zgod-
nie z zaleceniami opisanymi w paragrafie 5 "Pierwsze uruchomienie".
Nie zapomnieć o przepłukaniu układu pary, zgodnie z poniższymi instrukcjami:
Ustawić naczynie pod dyszą pary.
Nacisnąć przycisk "on/off" (rys.4).
Następnie przekręcić przełącznik do pozycji "para" (nie zatrzymując się w pozycji "podgrzewanie
pary") (rys.13).
Filtrować roztwór przez dyszę do momentu pojawienia się pary.
Przestawić przełącznik funkcji z powrotem do pozycji "off".
Urządzenie zostało wypłukane i znów jest gotowe do ytku.
CZĘSTOTLIWOŚĆ ODKAMIENIANIA
Średnia ilć liżanek
kawy tygodniowo
Woda miękka
(<19°f)
Woda średnio twarda
(19-30°f)
Woda bardzo twarda
(>30°th)
Mniej niż 7 Raz na rok Co 8 miescy Co 6 miescy
Między 7 a 20 Co 4 miesiące Co 3 miesce Co 2 miesiące
Ponad 20 Co 3 miesce Co 2 miesiące Co miesc
Français
33
Polski
Urządzenie to posiada gwarancję, ale każde jego nieprawidłowe podłączenie, czynności i
użytkowanie niezgodne z niniejszą instrukcją gwarancję anulują.
Urządzenie to zostało zaprojektowane wyłącznie do użytku domowego, każdy inny rodzaj jego
użytkowania znosi gwarancję.
Żadna naprawa spowodowana osadzaniem się kamienia nie jest pokryta gwarancją.
W razie problemów po zakupieniu urządzenia lub w sprawie części zamiennych należy
kontaktować się ze sprzedawcą lub autoryzowanym centrum serwisowym.
7.PROBLEMY, ICH MOŻLIWE PRZYCZYNY I DZIANIA NAPRAWCZE
6.GWARANCJA
Problemy Mo%liwe przyczyny Rozwiązania
Kawa espresso nie
jest dość goca.
Filanki i pojemnik na filtr
zimne.
Podgrzać akcesoria: filiżanki i pojemnik na filtr
(patrz paragraf 2).
Pojemnik na filtr jest
zablokowany.
Zapomniałeś odblokow
pojemnik na filtr.
Nacisnąć przycisk "OPEN", przekręcając pojemnik
na filtr w lewo.
Fusy kawy nie
suche po
zakończeniu
filtrowania wody.
Nie dokręciłeś prawidłowo
pojemnika na filtr.
Dokręc pojemnik na filtr przekręcac go do oporu
w prawą stronę.
Kawa wyywa zbyt
wolno.
Za mocno dokręciłeś
pojemnik na filtr.
Kawa jest zmielona za drobno,
jest za tłusta, lub za bardzo
czysta.
Pojemnik na filtr jest
zabrudzony.
Kratka przepływu wody jest
zanieczyszczona.
Zmniejszyć siłę dokcenia.
Użyć nieco grubiej zmielonej kawy.
Wyczyścić pojemnik na filtr (patrz paragraf 4).
Kiedy urdzenie ostygnie, umyć owicę
zaparzają wilgot bką (rys. 21).
Brak przepływu wody.
Brak wody w zbiorniku.
Zbiornik źle założony.
Filtr jest zapchany, zbyt
drobno zmielona kawa.
Na urządzeniu osadził się
kamień.
Filtr Claris nie jest
zamontowany.
Napełn zbiornik wo.
Mocno docisnąć zbiornik.
Wyczyścić filtr (patrz paragraf 4) i użyć mniej drobno
zmielonej kawy.
Patrz paragraf 5.
Przejd do punkty 1 Pierwsze u ycie” i
„Instalacja filtra Claris.
Po przygotowaniu
kawy espresso woda
wycieka z pojemnika
na filtr.
Przącznik nie jest ustawiony
w pozycji "o".
Przedwczesne odłożenie się
kamienia spowodowane
bardzo twar wo.
Wyłączyć urządzenie ustawiając przełącznik w
pozycji "o"(rys. 9).
Wykonać odkamienianie espresso zgodnie z
instrukcjami zawartymi w instrukcji obsługi (patrz
paragraf 5).
Français
34
Polski
Problemy Mo%liwe przyczyny Rozwiązania
Zbiornik na wo
przecieka, kiedy się
go przenosi.
Zar znajducy się na dnie
zbiornika jest zabrudzony lub
uszkodzony.
Zar jest zablokowany z
powodu osadzenia się
kamienia.
Um zbiornik na wo i poruszać palcem zawór
znajducy się na dnie zbiornika.
Wykonać odkamienianie urządzenia (paragraf 5).
Woda wycieka pod
urdzeniem.
Przeciek wewnętrzny.
Sprawdzić ustawienie zbiornika. Jeśli problem nie
został zlikwidowany, zwrócić się do
autoryzowanego centrum serwisowego.
W filiżance znajdują
się fusy.
Pojemnik na filtr jest
zabrudzony.
Zbyt drobno zmielona kawa.
Um pojemnik na filtr ciepłą wo. Nacisnąć
przycisk "EJECT", aby pozb się resztek zmielonej
kawy. Potrząsnąć pojemnikiem na filtr, aby wylać
resztę wody.
Użyć nieco grubiej zmielonej kawy.
Ekspres przecieka po
bokach pojemnika na
filtr.
Źle złożony pojemnik na filtr.
Brzeg pojemnika na filtr jest
zabrudzony zmieloną ka.
Saszetka źle ona do
pojemnika na filtr.
Włożyćpojemnik na ltrna swoje miejsce i zablokow
go (przekręcić w prawo, do oporu).
(rys. 7)
.
Usunąć nadmiar kawy.
Starannie ożyć cały papier wewnątrz filtru.
Kawa jest
niesmaczna.
Po przeprowadzeniu
odkamieniania ukanie nie
zosto wykonane
prawidłowo.
Przepłuk urządzenie zgodnie z instrukcją obugi
(paragraf 5).
Urdzenie nie działa.
Pompa odwodna się z
powodu braku wody.
Wyjmowany zbiornik na
wodę jest źle założony.
Napełn zbiornik wo i ponownie zalać pompę
(patrz paragraf 1). Unik całkowitego opróżnienia
zbiornika.
Włożyć zbiornik na wo mocno go dociskac.
Dysza pary nie pieni
mleka.
Dysza pary jest zapchana lub
osadził się na niej kamień.
Wewnętrzna rurka przystawki
do cappuccino nie została
dobrze dokręcona.
Mleko jest za gorące.
Nieodpowiedni ksztt
naczynia.
Używane mleko jest całkiem
oduszczone.
Przeprowadz odkamienianie dyszy pary (patrz
paragraf 5) lub przetkać za pomo igły.
Przykręcić mocno (na przykład za pomo monety).
Użyć zimnego mleka.
Użyć małego dzbanka.
Użyć mleka pełnotłustego lub łtłustego.
ychać zgrzytania w
pojemniku na filtr.
Zjawisko normalne: blokada
bezpieczstwa pojemnika
na filtr.
Pompa pracuje
nienormalnie głośno.
Brak wody w zbiorniku.
Zbiornik źle założony.
Wyłączyć urządzenie, nal wody do zbiornika i
ponownie ączyć urządzenie.
Mocno docisnąć zbiornik.
Filanki nie
napełniane wno.
Pojemnik na filtr jest
zabrudzony.
Wyczyścić pojemnik na filtr (Patrz paragraf 4).
Français
35
Polski
CZĘŚĆ EKSPRES DO KAWY
Przed pierwszym użyciem
Uruchomić urządzenie pierwszy raz bez kawy, nalewając 1 litr wody do zbiornika, a następnie
naciskając przycisk on/off z boku ekspresu do kawy.
WAŻNE
Jakość ywanej wody ma decydujący wpływ na smak kawy. Upewnij się, że woda
jest świeżo pobrana (nie może być odstała), nie wydziela nieprzyjemnego zapachu
chloru i że jest względnie zimna.
Zalecamy przefiltrowanie wody za pomocą filtra Krups Duo Filter symbol XS 1000
dostępnego w sprzedaży.
ywaj filtra papierowego nr 4.
Napełnić zbiornik wodą za pomocą dzbanka z podziałką, w zależności od liczby filiżanek kawy do
przygotowania (rys.24).
Nie napełniać powyżej maksymalnego oznaczenia na wskaźniku poziomu wody w zbiorniku.
Podnieść pokrywę naciskając przycisk OPEN (rys.25).
Włożyć filtr papierowy do pojemnika na filtr i wsypać mielonej kawy za pomocą łyżki-miarki,
jedna łyżka na filiżankę kawy (rys.26).
Nacisnąć przycisk "On/Off" na ekspresie do kawy, zapali się kontrolka i rozpocznie się
przygotowywanie.
Ekspres do kawy jest wyposażony w system zapobiegający ściekaniu, który pozwala podać kawę
przed zakończeniem przygotowywania. Jeżeli podajesz kawę w trakcie cyklu przygotowywania,
należy jak najszybciej umieścić dzbanek w ekspresie, aby uniknąć przelania.
Dzbanek wraz z pokrywą przystosowane do podgrzewania w kuchence mikrofalowej.
Nigdy nie pozostawiaj pustego dzbanka w kuchence mikrofalowej.
Aby usunąć zużytą kawę, wyjąć pojemnik na filtr z ekspresu do kawy.
Odłącz urządzenie.
Nie czyścić gorącego urządzenia.
Czyścić za pomocą wilgotnej szmatki lub gąbki.
Nie zanurzać urządzenia w wodzie ani pod bieżącą wodą.
Odkamienianie
CZYSZCZENIE
Liczba cyklów między kolejnym odkamienianiem
Bez„duo filter Z„duo filter
Woda miękka 60 120
Woda twarda 40 80
ODKAMIENIANIE EKSPRESU DO KAWY
PRZYGOTOWANIE KAWY
Français
36
Polski
Do odkamieniania ekspresu do kawy można yć:
- Saszetki ze środkiem do odkamieniania rozcieńczonym w 250 ml wody
-250 ml octu.
Wlać środek odkamieniający lub ocet do zbiornika i włączyć ekspres (bez filtra i kawy).
Przefiltrować połowę roztworu do zbiornika i zatrzymać urządzenie naciskając przycisk "On/Off".
Pozostawić na 1 godzinę.
Włącz ekspres do kawy naciskając przycisk "On/Off" i przefiltrować resztę mieszanki.
Wypłukać ekspres wykonując 2 pełne cykle przygotowywania z użyciem świeżej wody.
Gwarancja nie obejmuje ekspresów do kawy, które nie działają lub działają nieprawidłowo,
ponieważ nie zostały odkamienione.
Problemy Rozwiązania
Ekspres do kawy nie włącza się: Sprawdzić czy jest podłączony
Wydaje się, że przecieka:
Sprawdzić czy zbiornika na wodę nie został
napełniony powyżej oznaczenia maksymalnego
Czas filtrowania wody jest zbyt długi,
a hałas zbyt duży:
Odkamienić urządzenie.
Urządzenie nie działa w dalszym
ciągu?
Skontaktuj się z autoryzowanym serwisem Krups.
W RAZIE PROBLEMU:
ZUŻYTY PRODUKT ELEKTRYCZNY LUB ELEKTRONICZNY
Bierzmy udział w ochronie środowiska!
Urządzenie zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego
wykorzystania lub recyklingu.
Należy oddać je do punktu zbiórki odpadów, a w przypadku jego braku do
autoryzowanego centrum serwisowego dla umożliwienia utylizacji, ponieważ znajdujące
się w urządzeniu niebezpieczne składniki mogą być zagrożeniem dla środowiska i ludzi.
www.krups.com
Réf. 8000828362-01
English . . . . . . . . . . . . . . . . . . p. 1
Deutsch . . . . . . . . . . . . . . . . . p. 13
Polski . . . . . . . . . . . . . . . . . . . p. 25
Slovensky . . . . . . . . . . . . . . . p. 37
Česky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . p. 49
Magyar . . . . . . . . . . . . . . . . . . p. 61
Pуcckий . . . . . . . . . . . . . . . . p. 73
Українська . . . . . . . . . . . . . p. 85
Română . . . . . . . . . . . . . . . . . p. 97
Български език . . . . . . . . . p. 109
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . p. 134
´d °w
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142

KitchenAid XP2240 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi