33
Opis dostawy
1 urządzenie do głębokiego smażenia
1 koszyk do smażenia z uchwytem
1 pokrywka, zdejmowana
1 pojemnik na widelce
6 widelców fondue
Instrukcja obsługi
OSTRZEŻENIE:
• Ryzyko oparzeń! Nie przekraczać oznaczenia MAX!
Gorący olej może pryskać i powodować oparzenia!
• Korzystać z olejów do smażenia. Oleje do smażenia są
odporne na gorąco. Inne oleje/tłuszcze zaczynają palić
się w niskich temperaturach. Istnieje ryzyko spontanicz-
nego zapłonu.
• Podczas smażenia korzystać wyłącznie z oleju jednego
rodzaju. Mieszanki różnych olejów/tłuszczów mogą pie-
nić się. W tym przypadku olej może wypłynąć w sposób
niekontrolowany.
• Jeśli urządzenie zapali się, nie próbować gasić płomieni
wodą w żadnym przypadku. Zamknąć pokrywkę urzą-
dzenia. Gasić płomienie wilgotnym ręcznikiem.
• Ustawić i obsługiwać urządzenie tylko na stabilnej i żarood-
pornej powierzchni.
• Nie poruszać urządzeniem, kiedy pracuje.
• Chwytać urządzenie tylko za odpowiednie uchwyty.
• Unikać rozchlapywania. Napełnić koszyk poza patelnią.
• Smażyć wyłącznie wewnątrz koszyka.
• Jeśli urządzenie jest używane jako patelnia do głębokiego
smażenia, trzymać pokrywkę zamkniętą.
Elektryczne połączenie
1. Sprawdzić, czy napięcie sieciowe, z którego chcemy
skorzystać pasuje do napięcia urządzenia. Znajdą Państwo
informacje o tym na płytce znamionowej na urządzeniu.
2. Podłączyć kabel zasilania do odpowiednio zainstalowane-
go ochronnego gniazdka.
Uruchomienie
Przed pierwszym uruchomieniem
1. Proszę usunąć opakowanie. We frytownicy znajduje się
kosz z uchwytem. Wyjmij z frytownicy wszystkie przedmio-
ty. Uchwyt można założyć do kosza frytownicy.
2. Radzimy czyścić pokrywę, obudowę i wszystkie akcesoria
według opisu w punkcie „Czyszczenie”.
Uwagi dotyczące eksploatacji
1. Regularnie usuwać z oleju pozostające w nim produkty (np.
pojedyncze frytki po smażeniu). Po 8- 10-krotnym użyciu
należy wymienić olej.
2. Tłuszcz do frytkownicy musi się dać rozgrzać do wysokiej
temperatury. Do smażenia należy używać jakościowo
bardzo dobrego oleju lub tłuszczu do głębokiego smażenia.
Należy unikać stosowania margaryny, oleju z oliwek lub
masła. Tego rodzaju tłuszcze nie nadają się do głębo-
kiego smażenia, ponieważ już przy niskiej temperaturze
mogą one zacząć się dymić. Dla zmniejszenia zawartości
akrylamidu w środkach spożywczych, zawierających skrobię
(ziemniaki, zboże) zaleca się, by przy smażeniu nie prze-
kraczać temperatury 170° C (ewentualnie 175° C). Ponadto
chodzi o to, by zachowywać możliwie krótki czas smażenia,
a żywność smażyć najwyżej do koloru złotożółtego.
3. Ustawić odpowiednią temperaturę smażenia. Należy
uwzględniać cechy smażonych produktów. Jednocześnie
należy stosować się do zasady, że produkty które były już
wstępnie smażone, wymagają wyższej temperatury niż
surowe artykuły spożywcze.
4. Jeżeli olej lub tłuszcz są jeszcze gorące, nie wolno przeno-
sić, ani też przesuwać frytownicy.
5. Podczas smażenia we frytownicy produktów spożywczych
wykonanych z ciasta, należy usunąć z nich nadmiar ciasta
i ostrożnie wkładać pojedyncze sztuki do oleju.
6. Proszę nie przepełniać kosza frytkownicy.
7. Wilgotne produkty żywnościowe należy wcześniej wytrzeć
do suchaściereczką.
Użytkowanie urządzenia
Smażenie
1. Proszę się upewnić, że urządzenie jest wyłączone i odłą-
czone od sieci.
2. Otwórz pokrywę.
3. Proszę wyjąć kosz frytkownicy i napełnić zbiornik olejem
lub tłuszczem (maksymalnie 1,0 l). Pojemnik powinien być
napełniony do poziomu pomiędzy oznakowaniem minimum
a maksimum.
UWAGA:
• Jeżeli używają Państwo tłuszczu, to proszę rozdrob-
nić go na małe kawałki i rozłożyć na dnie pojemnika
frytkownicy.
• W żadnym wypadku proszę nie kłaść tłuszczu do
koszyka frytkownicy!
4. Zamknij pokrywę. Włóż wtyczkę do gniazda sieciowego
z zestykiem ochronnym. Zapali się lampka kontrolna
„POWER“.
5. Ustawić wymaganą wartość temperatury. Zapali się lampka
kontrolna „HEAT“. Gdy osiągnięta zostanie ustawiona
temperatura lampka kontrolna zgaśnie.
6. Proszę napełnić kosz do frytek i pamiętać przy tym, by nie
robić tego nad gorącym tłuszczem.
7. Proszę pamiętać, aby uchwyt był przekręcony do góry
i zablokowany, a kosz frytkownicy znajdował się nad
rozgrzanym tłuszczem. Zdejmij uchwyt z kosza frytownicy.
8. Proszę zamknąć pokrywę.
9. Po upływie czasu zapiekania (czas zapiekania podany jest
na opakowaniu zapiekanego produktu lub na przepisie)
proszę ostrożnie otworzyć pokrywę (ostrożnie, prawdopo-
dobnie z pojemnika będzie wydobywała się gorąca para).
Za pomocą uchwytu wyjmij kosz.