28
Owoce i jarzyny: po uprzednim oczyszczeniu naleqy
umießci© je w przewidzianym w tym celu pojemniku
(pojemnikach).
Maslo i sery: musza by© przechowywane w
odpowiednich pojemnikach lub owiniete w folie z
tworzywa lub aluminiowa, aby uniemoqliwi© dostep
powietrza.
Mleko w butelkach: dobrze zamkniete i ustawione w
odpowiednim miejscu.
Nie opakowanych bananów, ziemniaków, cebuli i
czosnku nie naleqy wklada© do lodówki.
Regulacja poloqenia pólek
Uksztaltowanie wewnetrznych ßcianek chlodziarki
umoqliwia dowolne rozmieszczenie pólek.
W celu lepszego wykorzystania miejsca, przednie ele-
menty pólek moqna zaklada© na tylne.
Rys. 7
Zamraqanie ßwieqych produktów qywnoß-
ciowych
Komora zamraqarki jest przystosowana do dlugoter-
minowego przechowywania mroqonek (ok. 3 miesiecy
lub zgodnie z zaleceniami producenta) i ßwieqych pro-
duktów zamroqonych. Nie naleqy przechowywa© mro-
qonek po uplywie terminu podanego przez producenta.
Do codziennego zamraqania niewielkich iloßci po-
qywienia (tj. od 1/3 do 1/2 maksymalnych iloßci po-
danych na tabliczce informacyjnej), nie jest konieczna
zmiana ustawienia termostatu.
W celu zamroqenia maksymalnych iloßci poqywienia,
wskazanych na tabliczce informacyjnej, naleqy poste-
powa© w niqej podany sposób.
Przestawi© pokretlo N/S przynajmniej 3 godz. przed
wloqeniem przeznaczonych do zamroqenia produk-
tów.
Po 24 godzinach, od chwili umieszczenia produktów,
przelacznik ten naleqy ponownie ustawi© w pozycji
«ª», a termostat w pozycji poßredniej. Jeqeli jednak
temperatura w chlodziarce spadlaby poniqej 0°C, ter-
mostat naleqy ustawi© na wyqsza temperature (niqsza
cyfra).
D346
Optymalna realizacja procesu zamraqania wymaga
przestrzegania kilku niqej podanych zasad.
Qywnoß© podlegajaca zamroqeniu naleqy umießci© w
górnym pojemniku komory zamraqalnika, gdzie jest
najzimniej.
Maksymalna iloß© artykulów qywnoßciowych, która
moqna zamrozi© w ciagu 24 godzin, podana jest na
plytce informacyjnej.
Podlegajace zamraqaniu produkty qywnoßciowe mu-
sza by© doskonalej jakoßci, ßwieqe i czyste.
Przed zamroqeniem naleqy podzieli© qywnoß© na
male porcje, co przyspiesza proces zamraqania oraz
umoqliwia rozmraqanie tylko potrzebnej iloßci danego
produktu.
Produkty spoqywcze naleqy zawija© w folie alumi-
niowa lub polietylenowa, uwaqajac aby opakowanie
bylo przylegajace i dobrze zamkniete.
Na tylnej stronie drzwi zamraqarki umieszczona jest
specjalna karta, zawierajaca wykaz produktów qyw-
noßciowych wraz z podanym (w miesiacach) maksy-
malnym okresem ich przechowywania.
fiwieqe produkty qywnoßciowe nie powinny dotyka©
produktów juq zamroqonych, aby nie powodowa©
zmian temperatury qywnoßci juq zamroqonej.
Uwaga
Do zamraqarki nigdy nie naleqy wklada© butelek z na-
pojami gazowanymi, gdyq moga one eksplodowa©.
Nie naleqy spoqywa© lodu bezpoßrednio po wyjeciu z
zamraqarki, gdyq moqe spowodowa© to odmroqenia
skóry.
Naleqy pamieta©, qe rozmroqona qywnoß© psuje sie
bardzo szybko.
Przechowywanie mroqonek
Jeqeli zamraqarka nie byla wykorzystywana przez
pewien okres czasu, to przed umieszczeniem w niej
produktów, naleqy wlaczy© ja kilka godzin wczeßniej,
regulujac na najniqsza temperature.
Optymalne wykorzystanie urzadzenia jest uzaleqnione
od prawidlowego przechowywania mroqonek w skle-
pie, a okres pomiedzy ich zakupem i umieszczeniem
w zamraqarce powinien by© jak najkrótszy (wzrost
temperatury zamroqonych produktów moqe skróci©
przewidziany okres ich przechowywania).
Nie naleqy przechowywa© mroqonek po uplywie ter-
minu podanego przez producenta.
Nie naleqy teq czesto otwiera© drzwi, lub zbyt dlugo
pozostawia© je otwarte.
W wypadku przerwy w doplywie pradu nie naleqy
otwiera© drzwi zamraqarki.
Krótkie przerwy w doplywie pradu nie powoduja
skrócenia okresu przechowywania zamroqonej qyw-
noßci, ale poniewaq wzrost temperatury zamroqonych
produktów moqe skróci© przewidziany okres ich prze-
chowywania, zaleca sie jak najszybsze ich spoqycie.