Electrolux ER2821B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INFO
M
U
KÖDÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS
NÁVOD NA INSTALACI A POU
Z
ITÍ
INSTRUKCJA OBS
L
UGI
RUKOVODSTVO PO ÈKSPLUATACII
H
U
T
O
-FAGYASZTÓ SZEKRÉNY ER 2821 B
CHLADNI
C
KA-MRAZÁK ER 2821 B
CH
L
ODZIARKO-ZAMRA
Q
ARKA ER 2821 B
HOLODILWNIK-MOROZILWNIK
ER 2821 B
2222 251-06
This document was created with FrameMaker 4.0.4
20
SPIS TRECI
Zalecenia wstepne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 21
Instalacja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 22
Ustawienie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 22
Tylne elementy dystansowe. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 22
Podlaczenie do sieci elektrycznej. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 22
Czyszczenie wewnetrznej czci nowego urzadzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 22
Zmiana kierunku otwierania drzwi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 23
Uqytkowanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 24
Tablica regulacyjna. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 24
Uruchomienie i regulacja temperatury . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 24
Przelacznik I/O . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 24
Przechowywania produktów qywnoßciowych w chlodziarce. . . . . . . . . . . . . . . . str. 24
Regulacja poloqenia pólek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 25
Zamraqanie ßwieqych produktów qywnoßciowych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 25
Przechowywanie mroqonek. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 25
Rozmraqanie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 26
Przygotowanie kostek lodu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 26
Odmraqanie urzadzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 26
Konserwacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 27
Serwis naprawczy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 27
Zalecana kolejnoß© postepowania w wypadku stwierdzenia nieprawidlowej pracy urzadzenia . . . . str. 27
DANE TECHNICZNE
Napiecie: 220-230 V
Moc nominalna: 130 W
Pojemnoß© brutto: 278 litrów
Pojemnoß© netto przestrzeni chlodzenia: 196 litrów
Pojemnoß© netto przestrzeni zamraqania: 65 litrów
Zuqycie energii elektrycznej na dobe: 1,2 kWh/24 h
Zdolnoß© zamraqania: 8 kg/24 h
Czas rozruchu urzadzenia: 18 godzin
Szerokoß© urzadzenia: 545 mm
Glebokoß© urzadzenia: 600 mm
Wysokoß© urzadzenia: 1600 mm
Wydrukowano na papierze z odzysku
21
ZALECENIA WSTEPNE
Przed uruchomieniem urzadzenia naleqy dokladnie
zapozna© sie z instrukcja obslugi, która powinna
zosta© zachowana przez caly czas uqytkowania. W
wypadku sprzedaqy urzadzenia instrukcje naleqy
przekaza© nowemu uqytkownikowi, aby mógl on
równieq zapozna© sie z zasadami bezpieczenstwa i
funkcjonowania zakupionego sprzetu.
Przed zainstalowaniem i rozpoczeciem uqytkowa-
nia urzadzenia naleqy dokladnie zapozna© sie z ni-
qej podanymi zaleceniami, majacymi na celu za-
pewnienie bezpieczenstwa.
ª Urzadzenie przeznaczone jest do uqytkowania wy-
lacznie przez osoby dorosle. Nie naleqy pozwoli©,
aby dzieci bawily sie nim, lub dotykaly elementów
regulacyjnych.
ª Wszelkie interwencje elektryczne moga by© wyko-
nywane tylko przez uprawnionego elektromontera.
ª Naprawy serwisowe moga by© dokonywane wy-
lacznie przez autoryzowane placówki, a do napraw
uqywane tylko oryginalne czci zamienne.
ª Niedozwolone jest dokonywanie wszelkiego rodza-
ju modyfikacji.
ª Naleqy uwaqa©, aby urzadzenie nie stalo na prze-
wodzie zasilajacym.
ª Domowy sprzet chlodniczy przeznaczony jest wy-
lacznie do przechowywania produktów qyw-
noßciowych.
ª Raz rozmroqone produkty nie powinny by© ponow-
nie zamraqane.
ª Przechowywanie i zamraqanie produktów qywnoß-
ciowych powinno odbywa© sie zgodnie z wskazów-
kami podanymi przez producenta.
ª Poniewaq czci robocze urzadzenia nagrzewaja
sie podczas jego funkcjonowania, naleqy pamieta©
o zapewnieniu swobodnego doplywu powietrza,
zgodnie z podanymi instrukcjami instalacyjnymi.
Niedostateczna cyrkulacja powietrza moqe spowo-
dowa© uszkodzenie nagrzewajacych sie elementów
oraz zepsucie produktów qywnoßciowych.
ª Wszystkie elementy nagrzewajace sie powinny by©
zabezpieczone przed dotykiem. W kaqdym bad
razie naleqy stara© sie tak ustawi© urzadzenie, aby
jego tylna czeß© byla zwrócona do ßciany pomiesz-
czenia.
ª Przed przystapieniem do czyszczenia i konserwacji
urzadzenia naleqy je wylaczy© i odlaczy© doplyw
pradu zasilajacego.
ª W wyniku ewentualnego transportu poziomego urza-
dzenia, znajdujacy sie w spreqarce olej moqe do-
sta© sie do ukladu chlodzacego. Przed podlacze-
niem urzadzenia do sieci elektrycznej naleqy wiec
poczeka© przynajmniej dwie godziny, aby olej sply-
nal ponownie do spreqarki.
ª We wszystkich urzadzeniach chlodniczych elemen-
ty chlodzace z biegiem czasu pokrywaja sie szro-
nem lub lodem. Mechaniczne usuwanie szronu
ostrym przyrzadem moqe spowodowa© uszkodze-
nie urzadzenia i zepsucie sie produktów qyw-
noßciowych. NIE NALEQY UQYWAÂ OSTRYCH
PRZYRZADÓW do usuwania szronu lub lodu.
Szron moqe zosta© usuniety specjalna lopatka,
wchodzaca w sklad wyposaqenia urzadzenia. Ab-
solutnie nie naleqy odrywa© powstalego lodu, który
moqe zosta© usuniety tylko podczas odmraqania,
zgodnie z dalej podanymi instrukcjami.
ª Do zamraqarki nie naleqy wklada© butelek z napoja-
mi gazowanymi i musujacymi, gdyq moga one eks-
plodowa© powodujac uszkodzenie urzadzenia.
ª Poniewaq chlodziarko-zamraqarka jest cieqka, na-
leqy bardzo uwaqa© podczas jej przemieszczania.
ª Nie naleqy spoqywa© lodu bezpoßrednio po wyjeciu
z zamraqarki, gdyq grozi to odmroqeniem skóry.
ª W qadnym wypadku nie naleqy samodzielnie na-
prawia© urzadzenia.
Naprawy przeprowadzone przez niefachowca moga
spowodowa© jeszcze powaqniejsze uszkodzenia.
W wypadku niesprawnego funkcjonowania urza-
dzenia, naleqy zwróci© sie do autoryzowanej pla-
cówki serwisowej i zawsze qada© oryginalnych
czci zamiennych.
ª Zgodnie z przepisami obowiazujacymi w zakre-
sie ochrony ßrodowiska, ten model chlodziarko-
zamraqarki nie zawiera w obwodzie chlodzacym
substancji gazowych, ani materialów izolacyj-
nych powodujacych uszkodzenia warstwy ozo-
nowej, tym niemniej urzadzenie powinno by©
prawidlowo zainstalowane, zgodnie z przepisa-
mi obowiazujacymi w zakresie ochrony ßrodo-
wiska.
22
INSTALACJA
Jeßli ten model chlodziarki, charakteryzujacy sie
magnetycznym systemem zamykania drzwi, ma
zastapi© starszy model, posiadajacy drzwi zamyka-
jace sie spreqynowo lub wieko, przed usunieciem
starej chlodziarki naleqy unieruchomi© jej spreqy-
ne.
W przeciwnym wypadku stare urzadzenie moqe
sta© sie ßmiertelna pulapka dla bawiacych sie dzie-
ci.
Ustawienie
Chlodziarko-zamraqarka powinna by© ustawiona jak
najdalej od ródel ciepla (np. kaloryferów, kuchenki,
czy bezpoßrednio padajacych promieni slonecznych).
Najlepsze osiagi uzyskiwane sa przy temperaturze
otoczenia w granicach od +18°C do +43°C (klasa T);
od +18°C do +38°C (klasa ST); od +16°C do +32°C
(klasa N); od +10°C do +32°C (klasa SN).
Klasa przynaleqnoßci jest podana na tabliczce
znamionowej.
Naleqy uwaqa©, aby zapewniona byla swobodna cyr-
kulacja powietrza z tylu, na dole i w górnej czci urza-
dzenia.
Jeqeli urzadzenie stoi pod szafka wiszaca, odlegloß©
pomiedzy dolna krawedzia szafki i górna krawedzia
chlodziarko-zamraqarki powinna wynosi© min. 100 mm
(por. Rys. A)
Tym niemniej idealne ustawienie wymagaloby zacho-
wania wolnej przestrzeni nad chlodziarko-zamraqarka
(por. B).
Regulacja dwóch nóqek urzadzenia umoqliwia jego
dokladne wypoziomowanie.
Rys. 1
D245
100 mm min.
A
B
Tylne elementy dystansowe
W opakowaniu zawierajacym dokumentacje urza-
dzenia, znajda Panstwo dwa elementy dystansowe,
przeznaczone do zamontowania w dwóch górnych
rogach jego tylnej ßciany.
W tym celu naleqy odkreci© ßruby, wprowadzi© pod
nie element dystansowy i ponownie ßruby te dokreci©.
Rys. 2
Podlaczenie do sieci elektrycznej
Przed podlaczeniem urzadzenia do sieci zasilajacej
naleqy upewni© sie, czy napiecie i nateqenie podane
na tabliczce znamionowej sa zgodne z Panstwa para-
metrami.
Dopuszcza sie ± 6% odchylenia od normy.
Przy innych wartoßciach napiecia naleqy stosowa©
autotransformator o mocy minimalnej 500 VA.
Uwaga
Urzadzenie musi by© uziemione.
Z tego wzgledu wtyczka kabla zasilajacego zawiera
specjalny bolec zerowy (uziemienie).
Jeqeli w Panstwa instalacji elektrycznej brak jest uzie-
mienia, to urzadzenie musi zosta© podlaczone przez
uprawnionego elektromontera do oddzielnej instalacji
uziemiajacej, zgodnie z obowiazujacymi przepisami
bezpieczenstwa.
W wypadku nieprzestrzegania powyqszych prze-
pisów bezpieczenstwa, producent uchyla sie od
wszelkiej odpowiedzialnoßci.
Urzadzenie spelnia wymagania normy EWG Nr 87/308
z 2.06.87 r. w zakresie tlumienia zaklócen radiofonicz-
nych.
Czyszczenie wewnetrznej czci nowego
urzadzenia
Przed rozpoczeciem uqytkowania nowej chlodziarko-
zamraqarki naleqy jej wnetrze starannie umy© letnia
woda z lagodnym mydlem, w celu usuniecia zapachu
typowego dla fabrycznie nowego wyrobu, a nastepnie
dokladnie osuszy© miekka szmatka.
Nie naleqy uqywa© ßrodków szorujacych, mogacych
uszkodzi© powierzchnie urzadzenia.
D594
23
Zmiana kierunku otwierania drzwi
Przed przyst
a
pieniem do wykonania ni
q
ej wymie-
nionych operacji, urz
a
dzenie nale
q
y wy
la
czy
©
z sieci
elektrycznej.
Wyj
plastikow
a
os
l
on
e
(6) dolnego zawiasu.
Wyj
dolny zawias (1)
Zdj
dolne drzwi ze
ß
rodkowego zawiasu (2) i odkr
e-
ci
©
zawias.
Zdj
górne drzwi ch
l
odziarki z zawiasu bolcowego
(3), odkr
e
caj
a
c zawias i przykr
e
caj
a
c go po przeciwnej
stronie.
Zamocowa
©
górne drzwi na
ß
rodkowym zawiasie po
przeciwnej stronie.
Dolne drzwi i dolny zawias (1) zamocowa
©
po prze-
ciwnej stronie, po uprzednim wyj
e
ciu os
l
ony (7) i
ß
rub,
które musz
a
równie
q
zosta
©
zamocowane po przeciw-
nej stronie.
Za
l
o
q
y
©
plastikow
a
os
l
on
e
(6) na dolny zawias.
Zdj
os
l
on
e
uchwytu (por. Rys. 4) o prze
l
o
q
y
©
z dru-
giej strony uchwyty (4) - (5) otwierania drzwi.
Opró
q
nione otwory wype
l
ni
©
za
ß
lepkami plastikowy-
mi, wyj
e
tymi z poprzednio niewykorzystanych otwo-
rów.
Rys. 3
Rys. 4
1
3
4
2
5
D421
6
7
B0646
24
UQYTKOWANIE
Tablica regulacyjna
A. I/O Lampka kontrolna opornika cieplnego
B. I/O Przelacznik opornika cieplnego
C. Pokretlo termostatu
D. Lampka kontrolna pracy
1
2
3
6
5
4
DCBA
ON
Uruchomienie i regulacja temperatury
Po oczyszczeniu wewnetrznej komory urzadzenia, na-
leqy podlaczy© wtyczke do gniazda sieci zasilajacej.
Temperature w chlodziarce i w zamraqarce ustawia sie
termostatem (C).
Naleqy nastawi© termostat na pozycje poßrednia (za-
pali sie lampka kontrolna pracy), a nastepnie wybra©
pozycje termostatu najbardziej odpowiadajaca Pans-
twa wymaganiom.
Regulacja temperatury odbywa sie automatycznie. Jej
wzrost (wyqsza temperatura wewnetrzna) otrzymuje
sie przez przestawienie pokretla termostatu na niqsza
wartoß©, a jej obniqenie (niqsza temperatura wewne-
trzna) przez przestawienie pokretla termostatu na wyq-
sza wartoß©.
W kaqdym bad razie wlaßciwy wybór temperatury
jest uzaleqniony od nastepujacych czynników: tempe-
ratura otoczenia, czestoß© otwierania drzwi, iloß©
przechowywanej qywnoßci, lokalizacja urzadzenia.
W celu wylaczenia urzadzenia, termostat naleqy usta-
wi© w pozycji « ».
Uwaga
Przy szczególnie wysokiej temperaturze otoczenia
ustawienie termostatu w pozycji najwiekszego chlo-
dzenia moqe spowodowa© ciagla prace urzadzenia,
co w konsekwencji powoduje tworzenie sie szronu na
jego tylnej ßciance wewnetrznej. W wypadku takim
naleqy podwyqszy© temperature wewnetrzna chlo-
dziarki (tj. wybra© niqsza wartoß© na termostacie), aby
spowodowa© automatyczne odszranianie i jednoczeß-
nie ograniczy© zuqycie energii elektrycznej.
Przelacznik I/O
W celu zapewnienia prawidlowego funkcjonowania
urzadzenia (równieq w niskich temperaturach), zostalo
ono wyposaqone w specjalny przelacznik kontrolny,
umieszczony na tablicy regulacyjnej. Jeqeli temperatu-
ra otoczenia schodzi poniqej +14°C, przelacznik ten
naleqy ustawi© w pozycji «I» (zapali sie odnoßna lamp-
ka).
Przechowywania produktów qywnoßcio-
wych w chlodziarce
Optymalne wykorzystanie urzadzenia jest uzaleqnione
od przestrzegania kilku prostych zasad.
Do chlodziarki nie naleqy wklada© cieplego jedzenia
lub parujacych napojów;
qywnoß© powinna by© przykryta lub opakowana
(szczególnie jeßli wydziela silny zapach, lub zawiera
aromatyczne przyprawy);
nie naleqy przykrywa©lek papierem lub folia, aby
nie utrudnia© wewnetrznej cyrkulacji powietrza.
Uwaga. Artykuly spoqywcze, torebki itp. nie moga
dotyka© plyty skraplacza w tylnej czci chlodziarki,
poniewaq moqe to ujemnie wplyn na cykl chlodze-
nia.
Poza tym artykuly spoqywcze powinny by© umiesz-
czane w chlodziarce we wskazanej na schemacie ko-
lejnoßci.
25
1.
W
e
dliny, sery, mas
l
o, mleko.
2.
Mi
e
so i ryby.
3.
Owoce i warzywa.
W ten sposób
ß
wie
q
e mi
e
so mo
q
e by
©
przechowy-
wane przez 1-2 dni maksimum.
Rys. 5
Prawid
l
owe przechowywanie produktów
q
ywno
ß
cio-
wych w ch
l
odziarce wymaga przestrzegania ni
q
ej wy-
mienionych zasad.
Potrawy gotowane, w
e
dliny itp. powinny by
©
dok
l
ad-
nie przykryte.
Owoce i warzywa powinny zosta
©
umyte przed w
l
o
q
e-
niem do ch
l
odziarki.
Wszystkie gatunki surowego mi
e
sa (w
la
cznie z dro-
biem) musz
a
by
©
przechowywane w torebkach ze
sztucznego tworzywa.
Regulacja po
l
o
q
enia pó
l
ek
Ukszta
l
towanie wewn
e
trznych
ß
cianek ch
l
odziarki
umo
q
liwia dowolne rozmieszczenie pó
l
ek.
W celu lepszego wykorzystania miejsca, przednia
cz
eß©
l
ki mo
q
e zosta
©
za
l
o
q
ona na tyln
a
.
Rys. 6
Zamra
q
anie
ß
wie
q
ych produktów
q
ywno
ß-
ciowych
Komora zamra
q
arki jest przystosowana do d
l
ugoter-
minowego przechowywania mro
q
onek (ok. 3 miesi
e
cy
lub zgodnie z zaleceniami producenta) i
ß
wie
q
ych pro-
duktów zamro
q
onych. Nie nale
q
y przechowywa
©
mro-
q
onek po up
l
ywie terminu podanego przez producenta.
D171
1
2
3
D338
Do codziennego zamraqania niewielkich iloßci po-
qywienia (tj. od 1/3 do 1/2 maksymalnych iloßci po-
danych na tabliczce informacyjnej), nie jest konieczna
zmiana ustawienia termostatu.
W celu zamroqenia maksymalnych iloßci poqywienia,
wskazanych na tabliczce informacyjnej, naleqy poste-
powa© w niqej podany sposób.
Okolo 3 godz. wczeßniej termostat naleqy ustawi© na
najniqsza temperature (najwyqsza cyfra), a przelacznik
opornika cieplnego (B) w pozycji «I».
Po 24 godzinach, od chwili umieszczenia produktów,
przelacznik ten naleqy ponownie ustawi© w pozycji
«O», a termostat w pozycji poßredniej. Jeqeli jednak
temperatura w chlodziarce spadlaby poniqej 0°C, ter-
mostat naleqy ustawi© na wyqsza temperature (niqsza
cyfra).
Optymalna realizacja procesu zamraqania wymaga
przestrzegania kilku niqej podanych zasad.
Qywnoß© podlegajaca zamroqeniu naleqy umießci© w
górnym pojemniku komory zamraqalnika, gdzie jest
najzimniej.
Maksymalna iloß© artykulów qywnoßciowych, która
moqna zamrozi© w ciagu 24 godzin, podana jest na
plytce informacyjnej.
Podlegajace zamraqaniu produkty qywnoßciowe mu-
sza by© doskonalej jakoßci, ßwieqe i czyste.
Przed zamroqeniem naleqy podzieli© qywnoß© na
male porcje, co przyspiesza proces zamraqania oraz
umoqliwia rozmraqanie tylko potrzebnej iloßci danego
produktu.
Produkty spoqywcze naleqy zawija© w folie alumi-
niowa lub polietylenowa, uwaqajac aby opakowanie
bylo przylegajace i dobrze zamkniete.
Na tylnej stronie drzwi zamraqarki umieszczona jest
specjalna karta, zawierajaca wykaz produktów qyw-
noßciowych wraz z podanym (w miesiacach) maksy-
malnym okresem ich przechowywania.
wieqe produkty qywnoßciowe nie powinny dotyka©
produktów juq zamroqonych, aby nie powodowa©
zmian temperatury qywnoßci juq zamroqonej.
Uwaga
Do zamraqarki nigdy nie naleqy wklada© butelek z na-
pojami gazowanymi, gdyq moga one eksplodowa©.
Nie naleqy spoqywa© lodu bezpoßrednio po wyjeciu z
zamraqarki, gdyq moqe spowodowa© to odmroqenia
skóry.
Naleqy pamieta©, qe rozmroqona qywnoß© psuje sie
bardzo szybko.
Przechowywanie mroqonek
Jeqeli zamraqarka nie byla wykorzystywana przez
pewien okres czasu, to przed umieszczeniem w niej
produktów, naleqy wlaczy© ja kilka godzin wczeßniej,
regulujac na najniqsza temperature.
26
Optymalne wykorzystanie urz
a
dzenia jest uzale
q
nio-
ne od prawid
l
owego przechowywania mro
q
onek w
sklepie, a okres pomi
e
dzy ich zakupem i umieszcze-
niem w zamra
q
arce powinien by
©
jak najkrótszy
(wzrost temperatury zamro
q
onych produktów mo
q
e
skróci
©
przewidziany okres ich przechowywania).
Nie nale
q
y przechowywa
©
mro
q
onek po up
l
ywie termi-
nu podanego przez producenta.
Nie nale
q
y te
q
cz
e
sto otwiera
©
drzwi, lub zbyt d
l
ugo
pozostawia
©
je otwarte.
W wypadku przerwy w dop
l
ywie pr
a
du nie nale
q
y
otwiera
©
drzwi zamra
q
arki.
Krótkie przerwy w dop
l
ywie pr
a
du nie powoduj
a
skrócenia okresu przechowywania zamro
q
onej
q
yw-
no
ß
ci, ale poniewa
q
wzrost temperatury zamro
q
onych
produktów mo
q
e skróci
©
przewidziany okres ich prze-
chowywania, zaleca si
e
jak najszybsze ich spo
q
ycie.
Równie
q
po
q
ywienie rozmro
q
one cz
ciowo nie po-
winno by
©
ponownie zamra
q
ane.
Rozmra
q
anie
Mro
q
onki i zamro
q
one produkty
q
ywno
ß
ciowe przed
spo
q
yciem musz
a
zosta
©
rozmro
q
one w ch
l
odziarce
lub w temperaturze pokojowej, w zale
q
no
ß
ci od dys-
ponowanego czasu.
Niewielkie porcje
q
ywno
ß
ci (np. hamburgery, kotlety,
kurczaki, filety rybne) mog
a
by
©
równie
q
gotowane
bezpo
ß
rednio po wyj
e
ciu ich z zamra
q
arki, tj. bez up-
rzedniego rozmra
q
ania. W tym wypadku czas ich go-
towania b
e
dzie d
l
u
q
szy.
Przygotowanie kostek lodu
W sk
l
ad wyposa
q
enia ch
l
odziarko-zamra
q
arki wcho-
dzi pojemnik do przygotowania kostek lodu.
Pojemnik ten nale
q
y wype
l
ni
©
wod
a
do 3/4 pojem-
no
ß
ci i umie
ß
ci
©
w zamra
q
arce.
Kostki lodu mog
a
zosta
©
wyj
e
te z pojemnika przez
jego zwyk
l
e skr
e
cenie.
Nie nale
q
y wyjmowa
©
kostek z pojemnika przy po-
mocy przedmiotów metalowych.
Odmra
q
anie urz
a
dzenia
Szron usuwany jest automatycznie ze skraplacza ch
l
o-
dziarki podczas ka
q
dego cyklu wy
la
czania si
e
silnika
w trakcie pracy urz
a
dzenia.
Rys. 7
D037
Powstala w wyniku tego woda splywa do specjalnego
pojemnika, znajdujacego sie z tylu urzadzenia, z które-
go nastepnie wyparowuje.
Przy pomocy specjalnej przetyczki naleqy okre-
sowo czyßci© znajdujacy sie w chlodziarce otwór
odplywowy wody.
Zamraqarka natomiast stopniowo pokrywa sie szro-
nem. Dopóki warstwa szronu nie przekracza 4 mm
gruboßci, naleqy usuwa© ja specjalna plastikowa lo-
patka, wchodzaca w sklad wyposaqenia urzadzenia.
Podczas tej czynnoßci nie zachodzi potrzeba wylacze-
nia doplywu pradu, ani wyjecia przechowywanych
produktów.
Kiedy jednak warstwa lodu staje sie bardzo gruba, na-
leqy przystapi© do odmroqenia urzadzenia, po uprzed-
nim opróqnieniu go z przechowywanych produktów.
Kompletne odmroqenie zamraqarki oznaczonej sym-
bolem wymaga niqej podanej kolejnoßci po-
stepowania.
Naleqy wyj wszystkie przechowywane produkty,
obwin w kilka gazet i umießci© w zimnym miejscu.
Wylaczy© urzadzenie z sieci, a termostat ustawi© w
pozycji « ».
Pozostawi© otwarte drzwi.
Zgodnie ze schematem umießci© plastikowa lopatke
pod otworem w dolnej krawedzi, a pod spodem usta-
wi© naczynie do zbierania splywajacej wody.
Rys. 8
Po kompletnym odmroqeniu naleqy dokladnie osuszy©
komore zamraqarki.
Lopatke naleqy zachowa© na przyszloß©.
Ponownie podlaczy© urzadzenie do sieci i - po pólgo-
dzinnej pracy - wloqy© uprzednio wyjete produkty.
Uwaga
Wzrost temperatury zamroqonych produktów, majacy
miejsce podczas operacji odmraqania, moqe skróci©
ich przewidywany okres przechowywania.
Nigdy nie naleqy uqywa© metalowej lopatki do zeskro-
bywania szronu ze skraplacza, gdyq moqe to spowo-
dowa© jego uszkodzenie.
D068
27
KONSERWACJA
Przed przystapieniem do wszelkich czynnoßci kon-
serwacyjnych naleqy wylaczy© urzadzenie z sieci
zasilajacej.
Czyszczenie wewnetrznych czci urza-
dzenia
Komore i akcesoria chlodziarki naleqy my© ciepla
woda z dodatkiem oczyszczonej sody (kwaßny weglan
sodowy: 1 lyqka stolowa na 4 litry wody), a nastepnie
starannie opluka© i osuszy©.
To samo dotyczy komory zamraqarki, poddanej up-
rzedniemu odmroqeniu.
Czyszczenie obudowy urzadzenia
Obudowe urzadzenia naleqy my© ciepla woda z myd-
lem. Nie naleqy uqywa© ostrych ßrodków czyszcza-
cych.
Raz lub dwa razy w roku naleqy w tylnej czci chlo-
dziarko-zamraqarki odkurzy© kondensator (czarny ruszt)
i spreqarke przy pomocy szczotki lub odkurzacza. Re-
gularne usuwanie kurzu zapewnia bezawaryjna prace
urzadzenia i oszczedne zuqycie energii elektrycznej.
Przerwy w uqytkowaniu
Jeqeli urzadzenie nie bedzie uqytkowane przez dluq-
szy okres czasu, naleqy wylaczy© je z sieci zasilajacej,
opróqni©, wyczyßci© i pozostawi© otwarte drzwi, aby
zapobiec tworzeniu sie nieprzyjemnych zapachów.
Wymiana qarówki
Wymiane wewnetrznej lampy chlodziarki wykonuje sie
przez latwo dostepny otwór w oslonie lampy.
Jeqeli ßwiatlo nie zapala sie podczas otwarcia drzwi,
naleqy sprawdzi©, czy qarówka zostala dobrze wkre-
cona.
Jeqeli w dalszym ciagu ßwiatlo nie zapala sie, naleqy ja
wymieni©, wkrecajac nowa o tej samej mocy.
Moc podana jest na oslonie lampy.
Rys. 9
D196
SERWIS NAPRAWCZY
Zalecana kolejnoß© postepowania w wy-
padku stwierdzenia nieprawidlowej pracy
urzadzenia
W wypadku stwierdzenia nieprawidlowej pracy urza-
dzenia, naleqy sprawdzi©, czy:
urzadzenie jest podlaczone do sieci zasilajacej;
obwód zasilania elektrycznego jest pod napieciem
(np. przez podlaczenie innego urzadzenia);
pokretlo termostatu znajduje sie we wlaßciwej pozycji.
Jeqeli urzadzenie pracuje zbyt gloßno, naleqy spraw-
dzi©, czy jego ßcianki nie stykaja sie z meblami,
wzmacniajac lub przekazujac drgania. Naleqy równieq
sprawdzi©, czy nie drgaja rurki ukladu chlodzacego.
Jeqeli na dnie komory chlodziarki wystepuja ßlady wo-
dy, naleqy sprawdzi©, czy otwór odplywowy jest dro-
qny.
Jeqeli - po przeprowadzeniu powyqszych kontroli -
urzadzenie w dalszym ciagu nie pracuje prawidlowo,
naleqy zwróci© sie do najbliqszej autoryzowanej
placówki serwisowej.
Przy zgloszeniu naleqy poda© model i numer seryjny
urzadzenia, znajdujacy sie na tabliczce znamionowej.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

Electrolux ER2821B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

w innych językach