Electrolux ER7821B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INFO
M
U
KÖDÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS
NÁVOD NA INSTALACI A POU
Z
ITÍ
INSTRUKCJA OBS
L
UGI
RUKOVODSTVO PO ÈKSPLUATACII
INSTALLATION AND INSTRUCTION MANUAL
H
U
T
O
-FAGYASZTÓ SZEKRÉNY ER 7821 B
CHLADNI
C
KA-MRAZÁK ER 7821 B
CH
L
ODZIARKO-ZAMRA
Q
ARKA ER 7821 B
HOLODILWNIK-MOROZILWNIK
ER 7821 B
REFRIGERATOR-FREEZER
ER 7821 B
2222 179-91
22
SPIS TRECI
Zalecenia wstepne .............................str. 23
Instalacja.................................str. 25
Ustawienie ................................str. 25
Tylne elementy dystansowe...........................str. 25
Podlaczenie do sieci elektrycznej.........................str. 25
Czyszczenie wewnetrznej czci nowego urzadzenia ..................str. 25
Zmiana kierunku otwierania drzwi ........................str. 26
Uqytkowanie ...............................str. 27
Tablica regulacyjna..............................str. 27
Uruchomienie i regulacja temperatury .......................str. 27
Przelacznik N/S ..............................str. 27
Przechowywanie produktów spoqywczych i napojów .................str. 27
Regulacja poloqenia pólek...........................str. 28
Zamraqanie ßwieqych produktów qywnoßciowych ...................str. 28
Przechowywanie mroqonek...........................str. 28
Rozmraqanie................................str. 29
Przygotowanie kostek lodu ...........................str. 29
Odmraqanie urzadzenia ............................str. 29
Konserwacja ...............................str. 30
Serwis naprawczy .............................str. 30
Zalecana kolejnoß© postepowania w wypadku stwierdzenia nieprawidlowej pracy urzadzenia ....str. 30
Wydrukowano na papierze z odzysku
23
ZALECENIA WSTEPNEZALECENIA WSTEPNE
Przed uruchomieniem urzadzenia naleqy dokladnie zapozna© sie z instrukcja obslugi, która powinna zosta©
zachowana przez caly czas uqytkowania. W wypadku sprzedaqy urzadzenia instrukcje naleqy przekaza©
nowemu uqytkownikowi, aby mógl on równieq zapozna© sie z zasadami bezpieczenstwa i funkcjonowania
zakupionego sprzetu.
Przed zainstalowaniem i rozpoczeciem uqytkowania urzadzenia naleqy dokladnie zapozna© sie z niqej po-
danymi zaleceniami, majacymi na celu zapewnienie bezpieczenstwa.
Ogólne zasady bezpieczenstwa
ª Urzadzenie przeznaczone jest do uqytkowania wy-
lacznie przez osoby dorosle. Nie wolno pozwala©
dzieciom na manipulacje przy elementach ste-
rujacych, ani bawienie sie urzadzeniem.
ª Niebezpieczna jest zmiana parametrów techni-
cznych lub jakiekolwiek modyfikacje urzadzenia.
ª Naleqy uwaqa©, aby urzadzenie nie stalo na prze-
wodzie zasilajacym.
ª Przed przystapieniem do czyszczenia i konserwacji
urzadzenia naleqy je wylaczy© i odlaczy© doplyw
pradu zasilajacego.
ª Urzadzenie jest cieqkie i naleqy przemieszcza© je
ostroqnie.
ª Nie naleqy jeß© lodów wyjetych bezpoßrednio z ur-
zadzenia, gdyq moqe to spowodowa© odmroqenia.
ª Naleqy uwaqa©, aby podczas przemieszczania
urzadzenia nie uszkodzi© agregatu zamraqaja-
cego i w konsekwencji nie spowodowa©
wycieku cieczy.
ª Urzadzenie nie moq e znajdowa© sie w
bezpoßrednim sasiedztwie kaloryferów i ku-
chenki gazowej.
ª Urzadzenie nie powinno by© przez dluqszy czas
naraqone na bezpoßrednie dzialanie promieni
slonecznych.
ª Musi by© zapewniony odpowiedni przeplyw
powietrza w tylnej czci urzadzenia i nie wolno
dopußci© do jakiegokolwiek uszkodzenia obwo-
du chlodzacego.
ª Dotyczy wylacznie zamraqarek (z wyjatkiem
modeli obudowanych): najlepsza lokalizacja to
piwnica lub posadzka.
ª W zamraqarce nie naleqy uqywa© innych urzad-
zen elektrycznych (np. maszynki do lodów) bez
uprzedniej akceptacji producenta.
Serwis / Naprawy
ª Wszelkie interwencje elektryczne moga by© wyko-
nywane tylko przez uprawnionego elektromontera.
ª Naprawy serwisowe moga by© dokonywane wy-
lacznie przez autoryzowane placówki, a do napraw
uqywane tylko oryginalne czci zamienne.
ª W qadnym wypadku nie naleqy samodzielnie na-
prawia© urzadzenia.
Naprawy przeprowadzone przez niefachowca moga
spowodowa© jeszcze powaqniejsze uszkodzenia.
W wypadku niesprawnego funkcjonowania urza-
dzenia, naleqy zwróci© sie do autoryzowanej pla-
cówki serwisowej i zawsze qada© oryginalnych
czci zamiennych.
ª Urzadzenie to zawiera weglowodory w agregacie
zamraqajacym; konserwacja i uzupelnianie musi
by© przeprowadzane przez autoryzowanych fa-
chowców.
Uqytkowanie
ª Domowy sprzet chlodniczy przeznaczony jest wy-
lacznie do przechowywania produktów qyw-
noßciowych.
ª Raz rozmroqone produkty nie powinny by© ponow-
nie zamraqane.
ª Przechowywanie i zamraqanie produktów qywnoß-
ciowych powinno odbywa© sie zgodnie z wskazów-
kami podanymi przez producenta.
ª We wszystkich urzadzeniach chlodniczych elemen-
ty chlodzace z biegiem czasu pokrywaja sie szro-
nem lub lodem. Mechaniczne usuwanie szronu
ostrym przyrzadem moqe spowodowa© uszkodze-
nie urzadzenia i zepsucie sie produktów qyw-
noßciowych. NIE NALEQY UQYWAÂ OSTRYCH
PRZYRZADÓW do usuwania szronu lub lodu.
Szron moqe zosta© usuniety specjalna lopatka,
wchodzaca w sklad wyposaqenia urzadzenia. Ab-
solutnie nie naleqy odrywa© powstalego lodu, który
moqe zosta© usuniety tylko podczas odmraqania,
zgodnie z dalej podanymi instrukcjami.
ª Do zamraqarki nie naleqy wklada© butelek z na-
pojami gazowanymi i musujacymi, gdyq moga one
eksplodowa© powodujac uszkodzenie urzadzenia.
ª Nie naleqy uqywa© qadnych urzadzen ani
sztucznych ßrodków przyspieszajacych proces
odmraqania, oprócz sposobów zalecanych przez
producenta.
ª Nigdy nie naleqy uqywa© przedmiotów metalowych
do czyszczenia urzadzenia, poniewaq moga one
spowodowa© jego uszkodzenie.
24
Instalacja
ª Podczas normalnego funkcjonowania skraplacz i
spreqarka, znajdujace sie w tylnej czci urzadze-
nia, ulegaja znacznemu rozgrzaniu. Z tego powodu
musi by© zapewniona minimalna wentylacja, zgod-
nie z odnoßnym rysunkiem.
Uwaga: naleqy usun przeszkody utrudniajace
wentylacje powietrza.
ª W wyniku ewentualnego transportu poziomego urza-
dzenia, znajdujacy sie w spreqarce olej moqe do-
sta© sie do ukladu chlodzacego. Przed podlacze-
niem urzadzenia do sieci elektrycznej naleqy wiec
poczeka© przynajmniej dwie godziny, aby olej sply-
nal ponownie do spreqarki.
ª Poniewaq czci robocze urzadzenia nagrzewaja
sie podczas jego funkcjonowania, naleqy pamieta©
o zapewnieniu swobodnego doplywu powietrza,
zgodnie z podanymi instrukcjami instalacyjnymi.
Niedostateczna cyrkulacja powietrza moqe spowo-
dowa© uszkodzenie nagrzewajacych sie elementów
oraz zepsucie produktów qywnoßciowych.
ª Wszystkie elementy nagrzewajace sie powinny by©
zabezpieczone przed dotykiem. W kaqdym bad
razie naleqy stara© sie tak ustawi© urzadzenie, aby
jego tylna czeß© byla zwrócona do ßciany pomiesz-
czenia.
ª W razie poziomego transportu urzadzenia
znajdujacy sie w spreqarce olej moqe przeplyn
do obwodu chlodzacego. Naleqy wiec poczeka©
okolo dwóch godzin przed wlaczeniem urzadzenia,
aby olej mógl powróci© do spreqarki.
Ochrona ßrodowiska
ª Urzadzenie to nie za wiera gazów mogacych
spowodowa© uszkodzenie warstwy ozonowej.
To samo dotyczy obwodu chlodzacego i mate-
rialów izolacyjnych. Urzadzenia nie moqna usu-
wa© razem z innymi odpadami miejskimi. Nie
wolno niszczy© obwodu chlodzacego, przede
wszystkim w pobliqu wymiennika ciepla. Infor-
macji na temat wlaßciwych skladowisk udzie-
laja wladze miejskie.
ª Zastosowane w tym urzadzeniu materialy ze
znakiem nadaja sie do ponownego wykor-
zystania.
25
INSTALACJA
Jeßli ten model chlodziarki, charakteryzujacy sie
magnetycznym systemem zamykania drzwi, ma
zastapi© starszy model, posiadajacy drzwi zamy-
kajace sie spreqynowo lub wieko, przed usunie-
ciem starej chlodziarki naleqy unieruchomi© jej
spreqyne.
W przeciwnym wypadku stare urzadzenie moqe
sta© sie ßmiertelna pulapka dla bawiacych sie
dzieci.
Ustawienie
Chlodziarko-zamraqarka powinna by© ustawiona jak
najdalej od ródel ciepla (np. kaloryferów, kuchenki,
czy bezpoßrednio padajacych promieni slonecznych).
Najlepsze osiagi uzyskiwane sa przy temperaturze
otoczenia w granicach od +18°C do +43°C (klasa T);
od +18°C do +38°C (klasa ST); od +16°C do +32°C
(klasa N); od +10°C do +32°C (klasa SN).
Klasa przynaleqnoßci jest podana na tabliczce
znamionowej.
Naleqy uwaqa©, aby zapewniona byla swobodna cyr-
kulacja powietrza z tylu, na dole i w górnej czci ur-
zadzenia.
Jeqeli urzadzenie stoi pod szafka wiszaca, odlegloß©
pomiedzy dolna krawedzia szafki i górna krawedzia
chlodziarko-zamraqarki powinna wynosi© min. 100 mm
(por. Rys. A)
Tym niemniej idealne ustawienie wymagaloby zacho-
wania wolnej przestrzeni nad chlodziarko-zamraqarka
(por. B).
Regulacja dwóch nóqek urzadzenia umoqliwia jego
dokladne wypoziomowanie.
Rys. 1
Tylne elementy dystansowe
W opakowaniu zawierajacym dokumentacje urza-
dzenia, znajda Panstwo dwa elementy dystan-
sowe, przeznaczone do zamontowania w dwóch
górnych rogach jego tylnej ßciany.
NP002
100 mm 10 mm
10 mm
A
B
W tym celu naleqy odkreci© ßruby, wprowadzi© pod
nie element dystansowy i ponownie ßruby te dokreci©.
Rys. 2
Podlaczenie do sieci elektrycznej
Przed podlaczeniem urzadzenia do sieci zasilajacej
naleqy upewni© sie, czy napiecie i nateqenie podane
na tabliczce znamionowej sa zgodne z Panstwa para-
metrami.
Dopuszcza sie ± 6% odchylenia od normy.
Przy innych wartoßciach napiecia naleqy stosowa©
autotransformator o mocy minimalnej 500 VA.
Uwaga
Urzadzenie musi by© uziemione.
Z tego wzgledu wtyczka kabla zasilajacego zawiera
specjalny bolec zerowy (uziemienie).
Jeqeli w Panstwa instalacji elektrycznej brak jest uzie-
mienia, to urzadzenie musi zosta© podlaczone przez
uprawnionego elektromontera do oddzielnej instalacji
uziemiajacej, zgodnie z obowiazujacymi przepisami
bezpieczenstwa.
W wypadku nieprzestrzegania powyqszych prze-
pisów bezpieczenstwa, producent uchyla sie od
wszelkiej odpowiedzialnoßci.
Urzadzenie spelnia wymagania normy EWG Nr 87/308
z 2.06.87 r. w zakresie tlumienia zaklócen radiofonicz-
nych.
Urzadzenie to spelna wymagania naste-
pujacych wytycznych EWG:
- 73/23 EEC 19.02.73 (Niskie Napiecie) i póniejsze
zmiany;
- 89/336 EEC 03.05.89 (Kompatybilnoß© Elektromagne-
tyczna) i póniejsze zmiany.
Czyszczenie wewnetrznej czci nowego
urzadzenia
Przed rozpoczeciem uqytkowania nowej chlodziarko-
zamraqarki naleqy jej wnetrze starannie umy© letnia
woda z lagodnym mydlem, w celu usuniecia zapachu
typowego dla fabrycznie nowego wyrobu, a nastepnie
dokladnie osuszy© miekka szmatka.
Nie naleqy uqywa© ßrodków szorujacych, mogacych
uszkodzi© powierzchnie urzadzenia.
D594
26
Zmiana kierunku otwierania drzwi
Przed przystapieniem do wykonania niqej podanych
czynnoßci, naleqy wyj wtyczke urzadzenia z gniazda
sieci elektrycznej.
W celu zmiany kierunku otwierania drzwi naleqy po-
stepowa© w niqej podany sposób.
Wyj ruszt wentylacyjny (D);
wyj dolny zawias (E);
zdj drzwi dolne z zawiasu ßrodkowego (H), który
równieq naleqy wyj;
wysun drzwi górne z kolka (5), który naleqy odkre-
ci©, a nastepnie przykreci© po przeciwnej stronie;
wyj dwie zaßlepki, maskujace otwory przeznaczone
na zawiasy i zaloqy© je po przeciwnej stronie;
po przeciwnej stronie ponownie zaloqy© drzwi górne i
ßrodkowy zawias;
ponownie zaloqy© dolne drzwi i dolne zawias (E) po
przeciwnej stronie.
Wyj zaßlepke (F) z rusztu wentylacyjnego (D) i zalo-
qy© ja po przeciwnej stronie.
Ponownie zaloqy© ruszt wentylacyjny (D).
Odkreci© uchwyt i zamocowa© go po przeciwnej stro-
nie, po uprzednim przewierceniu zaßlepek. Pozo-
stawione otwory zakryc zaßlepkami znajdujacymi sie
w opakowaniu zawierajacym dokumentacje.
Uwaga:
Po przeloqeniu drzwi naleqy sprawdzi©, czy wszy-
stkie ßruby zostaly odpowiednio przykrecone i czy
uszczelka magnetyczna wlaßciwie przylega do
szafki.
Jeqeli temperatura otoczenia jest niska (np. zima),
moqe sie zdarzy©, qe uszczelka przylega niedokladnie
do szafki. W wypadku takim moqna spokojnie
poczeka© na jej powrót do naturalnego stanu lub
przyspieszy© ten proces ogrzewajac wymagajacy tego
odcinek zwykla suszarka do wlosów.
Rys. 3
Rys. 4
Rys. 5
Rys. 6
5
D548
D405
H
E
F
D
D640
F
F
F
PR228
27
UQYTKOWANIE
Tablica regulacyjna
A. N/S Lampka kontrolna opornika cieplnego
B. N/S Przelacznik opornika cieplnego
C. Pokretlo termostatu
D. Lampka kontrolna pracy
AB
ON
N
S
minmax
CD
Uruchomienie i regulacja temperatury
Po oczyszczeniu wewnetrznej komory urzadzenia, na-
leqy podlaczy© wtyczke do gniazda sieci zasilajacej.
Temperature w chlodziarce i w zamraqarce ustawia sie
termostatem (C).
Naleqy nastawi© termostat na pozycje poßrednia (za-
pali sie lampka kontrolna pracy), a nastepnie wybra©
pozycje termostatu najbardziej odpowiadajaca Pans-
twa wymaganiom.
Regulacja temperatury odbywa sie automatycznie. Jej
wzrost (wyqsza temperatura wewnetrzna) otrzymuje
sie przez przestawienie pokretla termostatu na niqsza
wartoß©, a jej obniqenie (niqsza temperatura wewne-
trzna) przez przestawienie pokretla termostatu na
wyqsza wartoß©.
W kaqdym bad razie wlaßciwy wybór temperatury
jest uzaleqniony od nastepujacych czynników: tempe-
ratura otoczenia, czestoß© otwierania drzwi, iloß©
przechowywanej qywnoßci, lokalizacja urzadzenia.
W celu wylaczenia urzadzenia, termostat naleqy usta-
wi© w pozycji «ª».
Uwaga
Przy szczególnie wysokiej temperaturze otoczenia
ustawienie termostatu w pozycji najwiekszego chlo-
dzenia moqe spowodowa© ciagla prace urzadzenia,
co w konsekwencji powoduje tworzenie sie szronu na
jego tylnej ßciance wewnetrznej. W wypadku takim
naleqy podwyqszy© temperature wewnetrzna chlo-
dziarki (tj. wybra© niqsza wartoß© na termostacie), aby
spowodowa© automatyczne odszranianie i jednoc-
zeßnie ograniczy© zuqycie energii elektrycznej.
Przelacznik N/S
W celu zapewnienia prawidlowego funkcjonowania
urzadzenia (równieq w niskich temperaturach), zostalo
ono wyposaqone w specjalny przelacznik kontrolny,
umieszczony na tablicy regulacyjnej. Jeqeli temperatu-
ra otoczenia schodzi poniqej +16°C, przelacznik ten
naleqy ustawi© w pozycji «S» (zapali sie odnoßna lamp-
ka).
Przechowywanie produktów spo-
qywczych i napojów
Aby optymalnie korzysta© z komory chlodziarki, nale-
qy:
nie wklada© do niej cieplej qywnoßci, ani parujacych
plynów;
przykrywa© lub opakowywa© produkty spoqywcze -
szczególnie te, które wydzielaja zapachy;
rozmieszcza© artykuly spoqywcze tak, aby moglo
kraqy© miedzy nimi powietrze.
Kilka wskazówek praktycznych:
Mieso (wszelkiego rodzaju): naleqy umießci© w wore-
czkach z tworzywa i poloqy© na szklanej pólce nad
pojemnikiem na jarzyny.
W ten sposób mieso moqe by© przechowywane
maksimum dwa dni.
Potrawy ugotowane, wedliny itp. musza by© dobrze
opakowane i umieszczone w dowolnym miejscu.
28
Owoce i jarzyny: po uprzednim oczyszczeniu naleqy
umießci© je w przewidzianym w tym celu pojemniku
(pojemnikach).
Maslo i sery: musza by© przechowywane w
odpowiednich pojemnikach lub owiniete w folie z
tworzywa lub aluminiowa, aby uniemoqliwi© dostep
powietrza.
Mleko w butelkach: dobrze zamkniete i ustawione w
odpowiednim miejscu.
Nie opakowanych bananów, ziemniaków, cebuli i
czosnku nie naleqy wklada© do lodówki.
Regulacja poloqenia pólek
Uksztaltowanie wewnetrznych ßcianek chlodziarki
umoqliwia dowolne rozmieszczenie pólek.
W celu lepszego wykorzystania miejsca, przednie ele-
menty pólek moqna zaklada© na tylne.
Rys. 7
Zamraqanie ßwieqych produktów qywnoß-
ciowych
Komora zamraqarki jest przystosowana do dlugoter-
minowego przechowywania mroqonek (ok. 3 miesiecy
lub zgodnie z zaleceniami producenta) i ßwieqych pro-
duktów zamroqonych. Nie naleqy przechowywa© mro-
qonek po uplywie terminu podanego przez producenta.
Do codziennego zamraqania niewielkich iloßci po-
qywienia (tj. od 1/3 do 1/2 maksymalnych iloßci po-
danych na tabliczce informacyjnej), nie jest konieczna
zmiana ustawienia termostatu.
W celu zamroqenia maksymalnych iloßci poqywienia,
wskazanych na tabliczce informacyjnej, naleqy poste-
powa© w niqej podany sposób.
Przestawi© pokretlo N/S przynajmniej 3 godz. przed
wloqeniem przeznaczonych do zamroqenia produk-
tów.
Po 24 godzinach, od chwili umieszczenia produktów,
przelacznik ten naleqy ponownie ustawi© w pozycji
«ª», a termostat w pozycji poßredniej. Jeqeli jednak
temperatura w chlodziarce spadlaby poniqej 0°C, ter-
mostat naleqy ustawi© na wyqsza temperature (niqsza
cyfra).
D346
Optymalna realizacja procesu zamraqania wymaga
przestrzegania kilku niqej podanych zasad.
Qywnoß© podlegajaca zamroqeniu naleqy umießci© w
górnym pojemniku komory zamraqalnika, gdzie jest
najzimniej.
Maksymalna iloß© artykulów qywnoßciowych, która
moqna zamrozi© w ciagu 24 godzin, podana jest na
plytce informacyjnej.
Podlegajace zamraqaniu produkty qywnoßciowe mu-
sza by© doskonalej jakoßci, ßwieqe i czyste.
Przed zamroqeniem naleqy podzieli© qywnoß© na
male porcje, co przyspiesza proces zamraqania oraz
umoqliwia rozmraqanie tylko potrzebnej iloßci danego
produktu.
Produkty spoqywcze naleqy zawija© w folie alumi-
niowa lub polietylenowa, uwaqajac aby opakowanie
bylo przylegajace i dobrze zamkniete.
Na tylnej stronie drzwi zamraqarki umieszczona jest
specjalna karta, zawierajaca wykaz produktów qyw-
noßciowych wraz z podanym (w miesiacach) maksy-
malnym okresem ich przechowywania.
wieqe produkty qywnoßciowe nie powinny dotyka©
produktów juq zamroqonych, aby nie powodowa©
zmian temperatury qywnoßci juq zamroqonej.
Uwaga
Do zamraqarki nigdy nie naleqy wklada© butelek z na-
pojami gazowanymi, gdyq moga one eksplodowa©.
Nie naleqy spoqywa© lodu bezpoßrednio po wyjeciu z
zamraqarki, gdyq moqe spowodowa© to odmroqenia
skóry.
Naleqy pamieta©, qe rozmroqona qywnoß© psuje sie
bardzo szybko.
Przechowywanie mroqonek
Jeqeli zamraqarka nie byla wykorzystywana przez
pewien okres czasu, to przed umieszczeniem w niej
produktów, naleqy wlaczy© ja kilka godzin wczeßniej,
regulujac na najniqsza temperature.
Optymalne wykorzystanie urzadzenia jest uzaleqnione
od prawidlowego przechowywania mroqonek w skle-
pie, a okres pomiedzy ich zakupem i umieszczeniem
w zamraqarce powinien by© jak najkrótszy (wzrost
temperatury zamroqonych produktów moqe skróci©
przewidziany okres ich przechowywania).
Nie naleqy przechowywa© mroqonek po uplywie ter-
minu podanego przez producenta.
Nie naleqy teq czesto otwiera© drzwi, lub zbyt dlugo
pozostawia© je otwarte.
W wypadku przerwy w doplywie pradu nie naleqy
otwiera© drzwi zamraqarki.
Krótkie przerwy w doplywie pradu nie powoduja
skrócenia okresu przechowywania zamroqonej qyw-
noßci, ale poniewaq wzrost temperatury zamroqonych
produktów moqe skróci© przewidziany okres ich prze-
chowywania, zaleca sie jak najszybsze ich spoqycie.
29
Równieq poqywienie rozmroqone czciowo nie po-
winno by© ponownie zamraqane.
Rozmraqanie
Mroqonki i zamroqone produkty qywnoßciowe przed
spoqyciem musza zosta© rozmroqone w chlodziarce
lub w temperaturze pokojowej, w zaleqnoßci od dys-
ponowanego czasu.
Niewielkie porcje qywnoßci (np. hamburgery, kotlety,
kurczaki, filety rybne) moga by© równieq gotowane
bezpoßrednio po wyjeciu ich z zamraqarki, tj. bez up-
rzedniego rozmraqania. W tym wypadku czas ich go-
towania bedzie dluqszy.
Przygotowanie kostek lodu
W sklad wyposaqenia chlodziarko-zamraqarki wcho-
dzi pojemnik do przygotowania kostek lodu.
Pojemnik ten naleqy wypelni© woda do 3/4 pojem-
noßci i umießci© w zamraqarce.
Kostki lodu moga zosta© wyjete z pojemnika przez
jego zwykle skrecenie.
Nie naleqy wyjmowa© kostek z pojemnika przy po-
mocy przedmiotów metalowych.
Odmraqanie urzadzenia
Szron usuwany jest automatycznie ze skraplacza
chlodziarki podczas kaqdego cyklu wylaczania sie sil-
nika w trakcie pracy urzadzenia.
Rys. 8
Powstala w wyniku tego woda splywa do specjalnego
pojemnika, znajdujacego sie z tylu urzadzenia, z które-
go nastepnie wyparowuje.
Przy pomocy specjalnej przetyczki naleqy okre-
sowo czyßci© znajdujacy sie w chlodziarce otwór
odplywowy wody.
Zamraqarka natomiast stopniowo pokrywa sie szro-
nem. Dopóki warstwa szronu nie przekracza 4 mm
gruboßci, naleqy usuwa© ja specjalna plastikowa lo-
patka, wchodzaca w sklad wyposaqenia urzadzenia.
Podczas tej czynnoßci nie zachodzi potrzeba wylacze-
nia doplywu pradu, ani wyjecia przechowywanych
produktów.
Kiedy jednak warstwa lodu staje sie bardzo gruba, na-
leqy przystapi© do odmroqenia urzadzenia, po uprzed-
nim opróqnieniu go z przechowywanych produktów.
D037
Kompletne odmroqenie zamraqarki oznaczonej sym-
bolem wymaga niqej podanej kolejnoßci po-
stepowania.
Naleqy wyj wszystkie przechowywane produkty,
obwin w kilka gazet i umießci© w zimnym miejscu.
Wylaczy© urzadzenie z sieci, a termostat ustawi© w
pozycji «ª».
Pozostawi© otwarte drzwi.
Zgodnie ze schematem umießci© plastikowa lopatke
pod otworem w dolnej krawedzi, a pod spodem usta-
wi© naczynie do zbierania splywajacej wody.
Rys. 9
Po kompletnym odmroqeniu naleqy dokladnie osu-
szy© komore zamraqarki.
Lopatke naleqy zachowa© na przyszloß©.
Ponownie podlaczy© urzadzenie do sieci i - po pólgo-
dzinnej pracy - wloqy© uprzednio wyjete produkty.
Uwaga
Wzrost temperatury zamroqonych produktów, majacy
miejsce podczas operacji odmraqania, moqe skróci©
ich przewidywany okres przechowywania.
Nigdy nie naleqy uqywa© metalowej lopatki do zes-
krobywania szronu ze skraplacza, gdyq moqe to
spowodowa© jego uszkodzenie.
D068
30
KONSERWACJA
Naleqy wylaczy© urzadzenie przed rozpoczeciem
jakichkolwiek czynnoßci konserwacyjnych.
Uwaga
Urzadzenie to zawiera weglowodory w agregacie
chlodzacym; konserwacja i uzupelnianie musi by© pr-
zeprowadzane wylacznie przez autoryzowanych fa-
chowców.
Czyszczenie wewnetrznych czci urza-
dzenia
Komore i akcesoria chlodziarki naleqy my© ciepla
woda z dodatkiem oczyszczonej sody (kwaßny weglan
sodowy: 1 lyqka stolowa na 4 litry wody), a nastepnie
starannie opluka© i osuszy©.
To samo dotyczy komory zamraqarki, poddanej up-
rzedniemu odmroqeniu.
Czyszczenie obudowy urzadzenia
Obudowe urzadzenia naleqy my© ciepla woda z myd-
lem. Nie naleqy uqywa© ostrych ßrodków czyszcza-
cych.
Raz lub dwa razy w roku naleqy w tylnej czci chlo-
dziarko-zamraqarki odkurzy© kondensator (czarny ruszt)
i spreqarke przy pomocy szczotki lub odkurzacza. Re-
gularne usuwanie kurzu zapewnia bezawaryjna prace
urzadzenia i oszczedne zuqycie energii elektrycznej.
Przerwy w uqytkowaniu
Jeqeli urzadzenie nie bedzie uqytkowane przez dluq-
szy okres czasu, naleqy wylaczy© je z sieci zasilajacej,
opróqni©, wyczyßci© i pozostawi© otwarte drzwi, aby
zapobiec tworzeniu sie nieprzyjemnych zapachów.
Wymiana qarówki
Wymiane wewnetrznej lampy chlodziarki wykonuje sie
przez latwo dostepny otwór w oslonie lampy.
Jeqeli ßwiatlo nie zapala sie podczas otwarcia drzwi,
naleqy sprawdzi©, czy qarówka zostala dobrze wkre-
cona.
Jeqeli w dalszym ciagu ßwiatlo nie zapala sie, naleqy ja
wymieni©, wkrecajac nowa o tej samej mocy.
Moc podana jest na oslonie lampy.
Rys. 10
D196
SERWIS NAPRAWCZY
Zalecana kolejnoß© postepowania w wy-
padku stwierdzenia nieprawidlowej pracy
urzadzenia
W wypadku stwierdzenia nieprawidlowej pracy urza-
dzenia, naleqy sprawdzi©, czy:
urzadzenie jest podlaczone do sieci zasilajacej;
obwód zasilania elektrycznego jest pod napieciem
(np. przez podlaczenie innego urzadzenia);
pokretlo termostatu znajduje sie we wlaßciwej
pozycji.
Jeqeli urzadzenie pracuje zbyt gloßno, naleqy spraw-
dzi©, czy jego ßcianki nie stykaja sie z meblami,
wzmacniajac lub przekazujac drgania. Naleqy równieq
sprawdzi©, czy nie drgaja rurki ukladu chlodzacego.
Jeqeli na dnie komory chlodziarki wystepuja ßlady
wody, naleqy sprawdzi©, czy otwór odplywowy jest
droqny.
Jeqeli - po przeprowadzeniu powyqszych kontroli -
urzadzenie w dalszym ciagu nie pracuje prawidlowo,
naleqy zwróci© sie do najbliqszej autoryzowanej
placówki serwisowej.
Przy zgloszeniu naleqy poda© model i numer seryjny
urzadzenia, znajdujacy sie na tabliczce znamionowej.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Electrolux ER7821B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi