3
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, w
której podano wskazówki i zalecenia dotyczące prawidłowego użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas użytkowania urządzenia. W przypadku
sprzedaży urządzenia należy pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne działanie urządzenia.
Instalacja
• Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
• Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania urządzenia.
• Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni należy
usunąć wszystkie elementy opakowania.
• Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana.
• Warunki dotyczące zmiany rodzaju używanego
gazu znajdują się w instrukcji obsługi (patrz
także tabliczka znamionowa urządzenia).
• Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości tlenku
węgla w pomieszczeniu kuchennym.
• Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
elektrycznego: 220~230V, 50Hz.
• Sprawdzić zgodność parametrów instalacji
elektrycznej z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej.
• Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
• Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
• Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i pozostaje
gorąca przez jakiś czas. Nie zezwalać dzieciom
na przebywanie w pobliżu kuchni, do czasu jej
ostygnięcia.
• Dzieci mogą także zranić się / poparzyć przy
zdejmowaniu garnków i naczyń z kuchni.
Podczas pracy
• Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania
potraw w warunkach gospodarstwa domowego.
Stosowanie jej do innych celów jest niedozwolone!
• Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
• W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi rękoma.
• W przypadku długiej pracy kuchni należy
zapewnić dodatkową wentylację poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie mocy
wentylacji mechanicznej (jeżeli zainstalowano).
• W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów kuchni (lub nie
zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
• Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia bez
nadzoru, ponieważ przegrzany olej może się zapalić.
• Na ruszcie nie wolno ustawiać zdeformowanych
lub niestabilnych naczyń do gotowania, gdyż
mogą się one przewrócić i zawartość naczynia
wyleje się na palniki.
• Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
• Kuchnia nagrzewa się podczas pracy. Nie
dotykać nagrzanych elementów wewnątrz
piekarnika, gdyż może dojść do oparzenia.
• Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji „OFF
(wyłączony), kiedy kuchenka nie jest użytkowana.
• Piekarnik należy czyścić zgodnie ze wskazówkami
zawartymi w niniejszej instrukcji obsługi.
• Na palnikach kuchni oraz w piekarniku nie
należy używać plastikowych naczyń. Nie
przykrywać wewnętrznych elementów
piekarnika folią aluminiową.
• Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
• W pobliżu kuchni nie wolno przechowywać
łatwopalnych materiałów, środków czyszczących itp.
• Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi piekarnika.
• Po każdym wyłączeniu kuchni umyć pokrywę
(przed jej zamknięciem).
• Pokrywę kuchni należy podnieść, jeżeli
piekarnik będzie włączony. Nie używać
pokrywy do innego celu.
• Pokrywy NIE WOLNO zamykać, aż płyta i
piekarnik ostygną.
Serwis
• Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
• Wszystkie materiały opakowania nadają się do
powtórnego przetworzenia.
• Oddać je do punktu zbiórki surowców wtórnych.
• Po zużyciu urządzenia należy je unieruchomić
poprzez odcięcie przewodu zasilającego
•