8
Pieczenie w piekarniku
Podczas pracy urządzenie bardzo
się nagrzewa. Należy uważać, aby nie
dotykać grzałek wewnątrz piekarnika.
Pieczenie konwencjonalne (Pieczenie
tradycyjne)
Pieczenie konwencjonalne polega na naturalnej
konwekcji podgrzanego powietrza.
Konieczne jest rozgrzanie piekarnika.
Co zrobić?
Dla ciasteczek, ciast i wypieków w formie.
1. Rozgrzać piekarnik, ustawić pokrętło
wyboru funkcji piekarnika na pozycji
:
- na ok. 8 min. na temperaturę w zakresie
od 50°C do 150°C;
- na ok. 15 min na temperaturę w
zakresie od 175°C do 250°C;
Włożyć potrawę. Ustawić pokrętło termostat
piekarnika na oraz na żądaną temperaturę.
Porady i wskazówki
Należy zawsze zapewnić odstęp min. 2,5 cm
między górą potrawy a grzałką. Pozwala to
na osiągnięcie optymalnych wyników
pieczenia oraz zapewnia miejsce na
wyrośnięcie ciast drożdżowych, puddingów
itp. Przygotowując ciastka, biszkopty, chleb,
itp. blachę lub formę umieścić centralnie pod
grzałką.
Sprawdzić, czy potrawa jest umieszczona
centralnie na półce, oraz czy jest
wystarczająco miejsca wokół blachy/formy,
aby umożliwić swobodną cyrkulację
gorącego powietrza.
Potrawy umieszczać w formach/blachach o
wystarczających wymiarach, tak aby nie
dochodziło do wyrastania ciasta i
zanieczyszczania wnętrza piekarnika, co
pozwoli na zmniejszenie częstotliwości
czyszczenia.
Naczynia emaliowane, ciemne i ciężkie
zwiększają przyrumienienie od spodu.
Błyszczące aluminiowe lub z polerowanej stali
formy odbijają ciepło i powodują mniejsze
przyrumienienie od spodu.
NIE NALEŻYumieszczać naczyń
bezpośrednio na dnie komory piekarnika,
ponieważ nagrzewa się ona i może
spowodować uszkodzenia.
NIE NALEŻY stosować patelni do grillowania ani
puszek po konserwach jako form do pieczenia,
ponieważ zwiększają one przyrumienienie
potrawy.
Dla oszczędności, drzwi piekarnika powinny
być otwarte przez możliwie najkrótszy czas,
szczególnie podczas wkładania potrawy do
rozgrzanego piekarnika.
Grillowanie
Podczas grillowania dostępne
części urządzenia są gorące, więc
urządzenie nie może zostać pozostawione
bez nadzoru. Należy uważać, aby dzieci
nie bawiły się w pobliżu.
Podczas grillowania drzwi piekarnika
muszą być zamknięte. Uwaga: Z funkcji
grilla korzystać przy maksymalnej
temperaturze 235°C.
Aby włączyć grill, należy ustawić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika na pozycji
, a następnie ustawić pokrętło
termostatu piekarnika na temperaturę 235°C.
Większość potraw należy umieszczać na
ruszcie na patelni do grillowania, aby
zapewnić maksymalną cyrkulację powietrza,
aby zapewnić wytopienie tłuszczu i soków z
potrawy. Potrawy takie jak ryby, wątróbka,
nerki, można umieszczać bezpośrednio na
patelni do grillowania, wg gustu.
Wyregulować pozycję rusztu oraz
prowadnicy patelni do grillowania tak, aby
uwzględnić różną grubość potraw.