AKZ 531/01 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56302/A
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzenia (niewidoczny).
Działanie wentylatora związane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i/lub temperaturą płyty
kuchennej i może trwać jeszcze przez kilka minut
po wyłączeniu piekarnika.
3. Górny element grzewczy (może zostać obniżony)
4. Oświetlenie piekarnika
5. Wentylator
6. Okrągły element grzewczy
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło załączanie / wyłączanie - wybór
funkcji
2. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu
3. Pokrętło zmian wartości zaprogramowanych
(temperatura, czas, poziomy)
4. Pokrętło sterowania przednią lewą strefą
grzewczą*0 1 ...10
5. Pokrętło sterowania tylną lewą strefą
grzewczą*0 1 ...10
6. Pokrętło sterowania tylną prawą strefą
grzewczą*0 1 ...10
7. Pokrętło sterowania przednią prawą strefą
grzewczą *0 1 ...10
8. Kontrolki działania płyty kuchennej
*) Pokrętła płyty kuchennej nie są wzajemnie wymienne. Po
czyszczeniu, lub po czynnościach wykonywanych przez Serwis,
należy umieścić je z powrotem w oryginalnych obsadach.
Pokrętła ukryte
• Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na środku.
• Pokrętło się wysuwa.
• Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na pozycji 0 i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło
na swoje miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do
pieczenia:
Grill:
Tacka do
ociekania:
1
2
4 5 6
7
3
8
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony - - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika
UTRZYMANIE CIEPłA 35C - 60C -
• Do utrzymywania stałej temperatury wewnątrz
piekarnika.
• 35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
• 60°C: do utrzymania ciepła ostatnio przygotowanych
posiłków.
• Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA STATYCZNA 200C 50°C - 250°C
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć
potrawę, gdy wszystkie wskaźniki termometru
są zapalone.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim
poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
175C 50°C - 250°C
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy,
co zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOWENTYLATOR 160C 50°C - 250°C
• Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania
piekarnika, na jednej lub więcej półkach - artykuły
żywnościowe, które wymagają takiej samej
temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta), bez
wzajemnego przenikania zapachów.
TURBOWENTYLATOR
160C
50°C - 250°C
• Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta,
zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
FUNKCJA GRILL 3 -
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek)
oraz na rożnie, do podpiekania warzyw oraz do
przyrumieniania chleba.
• Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy (1 min. - 5 maks.).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej
półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL 3 -
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef,
pieczenie).
• Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy (1 min. - 5 maks.).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej
półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu.
• Zaleca się obracać mięso w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB -
P1- 300°C
P2 - 220°C
• Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
BUSTER 200C 50°C - 250°C
• Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
• W czasie nagrzewania, zapalają się po kolei
wskaźniki termometru.
• Po osiągnięciu ustawionej temperatury, funkcja się
wyłącza i rozlega się sygnał dźwiękowy, który
wskazuje automatyczne przejście piekarnika na
funkcję STATYCZNĄ.