● Urządzenie można używać wyłącznie w
połączeniu z akcesoriami producenta,
zgodnie z ich przeznaczeniem.
● Przed wyjęciem dwustronnej płyty
grillowej lub kamiennej płyty, jak
również przed przystąpieniem do
czyszczenia urządzenia lub przed
schowaniem go, zawsze należy poczekać
aż odpowiednio ostygnie.
● Urządzenie nie jest przystosowane by je
uruchamiać przy użyciu zewnętrznego
czasomierza lub odrębnego systemu
zdalnego sterowania.
● Uwaga: Urządzenie nie nadaje się do
użytku na wolnym powietrzu.
● Za szkody wynikłe z nieprawidłowego
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi winę
ponosi wyłącznie użytkownik.
● Urządzenie przeznaczone jest do użytku
domowego, a nie przemysłowego.
● Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i w
celu uniknięcia ryzyka, wszelkie naprawy
urządzeń elektrycznych muszą być
wykonywane przez wykwalifikowany i
upoważniony do tego personel. Dotyczy
to również wymiany przewodu
zasilającego. Jeśli urządzenie wymaga
naprawy, prosimy wysłać je do jednego z
naszych działów obsługi klienta.
Odpowiednie adresy znajdują się w
karcie gwarancyjnej w języku polskim.
Przed pierwszym użyciem
-
Zdjąć wszystkie elementy opakowania.
-
Przed pierwszym użyciem urządzenia
wyczyścić dwustronną płytę grillową,
płytę kamienną i mini-patelnie przy
użyciu wilgotnej ściereczki.
-
W celu wyeliminowania specyficznego
zapachu nowości, który może
wydobywać się po pierwszym włączeniu,
zaleca się rozgrzanie grilla na około 10
minut na pusto tzn. bez żadnych
produktów. Ponieważ z urządzenia
może wydobyć się niewielka ilość dymu,
w czasie tej czynności należy
odpowiednio wentylować pomieszczenie,
w którym jest ona wykonywana.
-
Przed umieszczeniem produktu na płycie
grillowej należy ją lekko posmarować
niewielką ilością oleju przeznaczonego
do smażenia, który może być bezpiecznie
rozgrzewany do wysokich temperatur.
Kamienna płyta
● Położyć kamienną płytę na elemencie
grzewczym gładką stroną do góry.
Uwaga: nie należy kłaść zimnej płyty na
gorącym elemencie grzewczym.
-
Kamienną płytę można używać do
pieczenia/smażenia warzyw, plasterków
mięsa, ryb itp.
-
Płyta kamienna wykonana jest z
naturalnego materiału. Niewielkie
pęknięcia wynikające z naturalnego
rozkurczania i skurczania się płyty
podczas ogrzewania i stygnięcia
urządzenia są zjawiskiem normalnym,
podobnie jak zmiana barwy na
ciemniejszą. Nie ma to negatywnego
wpływu na pracę urządzenia.
-
Na płycie kamiennej nie należy
umieszczać zamrożonej żywności ani
produktów zawierających cukier (jak np.
korniszony czy musztarda).
-
Nie pozostawiać włączonego grilla bez
żywności dłużej niż przez 30 minut.
Dwustronna płyta grillowa
Kiedy płyta jest odwrócona żeberkowaną
stroną do góry, można jej używać do
normalnego grillowania. Druga strona
przeznaczona jest do smażenia 4 małych
naleśników.
Regulator temperatury
-
Regulowany termostat kontroluje czas
pracy elementu grzejnego, o którego
aktualnym stanie informuje wskaźnik
świetlny.
Wskaźnik włączony =
element grzejny pracuje
Wskaźnik wyłączony =
element grzejny nie pracuje
-
Po zakończeniu pracy przekręcić
38