Przed użyciem grilla po raz pierwszy należy
wyczyścić płytę grzejną i mini-patelnie
wilgotną ściereczką.
Radzimy rozgrzewać grill przez około 10
minut na pusto, tzn. bez produktów
żywnościowych, w celu wyeliminowania
zapachu nowości, który może wydobywać
się po pierwszym włączeniu. W czasie tego
procesu z urządzenia może wydobywać się
niewielka ilość dymu i dlatego należy
wówczas dobrze wietrzyć pomieszczenie, w
którym znajduje się grill. Przed
umieszczeniem żywność na płycie grzejnej,
lekko posmarować płytę olejem
przeznaczonym do smażenia głębokiego, a
więc takim, który może się bezpiecznie
nagrzewać do wysokich temperatur.
Regulowany termostat
Po ustawieniu gałkę termostatu na
najwyższą temperaturę, element grzejny na
włączy się i będzie działać bez przerw. Przy
ustawieniu gałki termostatu na niską
temperaturę, element grzejny będzie
wyłączać się co jakiś czas.
Wskaźnik świetlny włącza się wraz z
elementem grzejnym.
Po zakończeniu pracy, ustawić termostat na
najniższą temperaturę i wyjąć wtyczkę z
gniazdka elektrycznego.
Obsługa
-
Podłączyć grill do sieci elektrycznej i
przed użyciem nagrzewać przez około 10
minut.
-
Położyć żywność do grillowania na płycie
grzejnej.
-
Ułożyć plasterki sera do raclette na mini-
patelnie. Włożyć mini-patelnie do
urządzenia, umieszczając je pod
elementem grzejnym i pozostawić tam aż
do momentu rozpuszczenia się sera.
Uwaga: Nie wkładać pustych mini-
patelni do włączonego urządzenia.
-
Po zakończeniu czynności odłączyć
urządzenie z sieci elektrycznej.
Jak przyrządzić ser do reclette
Należy użyć od 200 do 300 gramów sera na
osobę. Pokroić ser na plasterki o grubości od
3 do 5 mm i ułożyć je na mini-patelniach.
Najlepiej użyć oryginalnego sera »Raclette«,
ale każdy inny szybkotopiący się ser również
będzie odpowiedni. Ze względu na wysoką
temperaturę wytwarzaną przez płytę
grzejną, ser roztopi się bardzo szybko.
Praktyczne wskazówki
-
Zamrożoną żywność zawsze należy
dokładnie rozmrozić przed rozpoczęciem
smażenia czy grillowania.
-
Aby zapobiec zniszczeniu powłoki
ochronnej płyty grzejnej nie należy
używać ostrych, czy niszczących
przyborów kuchennych.
-
Podczas grillowania na płycie grzejnej,
należy ostrożnie wylewać od czasu do
czasu zbierający się tam tłuszcz.
Konserwacja ogólna i czyszczenie
● Przed przystąpieniem do czyszczenia,
należy się upewnić, czy urządzenie
zupełnie wystygło i jest wyłączone z sieci
elektrycznej.
● Zanurzanie urządzenia w wodzie i mycie
go wodą jest niedozwolone i może grozić
porażeniem prądem.
● Nie należy do czyszczenia stosować
żadnych żrących środków, ani środków
ścierających.
-
Wytrzeć powierzchnię zewnętrzną grilla
czystą, wilgotną ściereczką.
-
Zdjąć płytę grzejną z urządzenia i umyć
ją w ciepłej wodzie z dodatkiem
niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń.
Następnie dokładnie wysuszyć
urządzenie.
-
Umyć mini-patelnie w ciepłej wodzie z
dodatkiem niewielkiej ilości płynu do
mycia naczyń a następnie dokładnie
wysuszyć.
Gwarancja
Na sprzęt SEVERIN udzielana jest 2-letnia
gwarancja, na podstawie i według warunków