Tłuczki
u
waga
G
Nie używać tłuczka w garnku
znajdującym się bezpośrednio nad
ź
ródłem ciepła. Należy zawsze
najpierw zdjąć garnek z ognia i
zaczekać, aż nieco ostygnie.
G
P
odczas pracy ani po jej
zakończeniu nie należy
postukiwać tłuczkiem o boki
naczynia. Aby usunąć znajdujące
się na nim resztki składników,
użyć łyżki bądź łopatki.
G
Najlepsze wyniki uzyskuje się
wypełniając naczynie nie więcej
niż do połowy.
AA
Plastikowy tłuczek (jeżeli
został załączony w zestawie)
użytkowanie tłuczka
G
Tłuczka można używać do
tłuczenia ziemniaków i
przygotowywania puree z warzyw
takich, jak brukiew czy
marchewka.
G
Nie należy ubijać składników
twardych lub surowych, ponieważ
może to spowodować
uszkodzenie urządzenia.
1 Warzywa ugotować i odcedzić.
2 Przymocować kołnierz tłuczka do
stopy, przekręcając go w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek
zegara do momentu, aż zablokuje
się we właściwym położeniu
6
.
3 Odwrócić tłuczek do góry nogami i
przymocować łopatkę,
umieszczając ją na środkowej
piaście i przekręcając w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara, aby zablokować ją w
bezpiecznej pozycji
7
. (Jeżeli
kołnierz nie zostanie założony,
zablokowanie łopatki we
właściwym miejscu nie będzie
możliwe).
4 Przymocować uchwyt zasilający
do złożonej końcówki do tłuczenia
i przycisnąć, aby zablokować go w
bezpiecznym położeniu.
5 Podłączyć urządzenie do sieci.
6 Tłuczek umieścić w garnku, misce
itp.
T
YP HDP30 – wcisnąć włącznik.
TYP HDP40 – regulator prędkości
u
stawić na niskiej prędkości
o
brotów, a następnie wcisnąć
włącznik.
G
P
odczas tłuczenia przesuwać
t
łuczek w górę i w dół do
momentu, aż składniki uzyskają
ż
ądaną konsystencję.
7 Po zakończeniu pracy zwolnić
włącznik i wyjąć wtyczkę z
gniazda sieciowego.
8 Nacisnąć przyciski zwalniające,
aby wyjąc końcówkę do tłuczenia.
9 Łopatkę przekręcić w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek
zegara i wyjąć.
10Odkręcić kołnierz od stopy
tłuczka.
BB
Metalowy tłuczek
Masherpro™ (jeżeli załączono w
zestawie)
użytkowanie tłuczka
G
W zestawie z tłuczkiem załączone
są dwa sitka, których można
używać w następujący sposób:
sitko grube – do tłuczenia
gotowanych warzyw, np.
ziemniaków, brukwi, pochrzynów
czy marchewki.
sitko drobne – do tłuczenia
gotowanych lub miękkich owoców
i warzyw.
G
Nie należy ubijać składników
twardych lub surowych, ponieważ
może to spowodować
uszkodzenie urządzenia.
1 Przed tłuczeniem twarde warzywa
i owoce najpierw ugotować i
odcedzić.
2 Przymocować kołnierz tłuczka do
trzonek, przekręcając go w
kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara do momentu,
aż zablokuje się we właściwym
położeniu
8
.
3 Zamocować jedno z sitek na
trzonku tłuczka – przekręcając w
kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara, aby je
zablokować
9
.
114