46
UŻYCIE
1. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
2. Naciśnięcie wyłącznika uruchamia silnik, zwolnienie go zatrzymuje.
3. Obrócić urządzenie regulacji prędkości na żądaną prędkość (1 = mała, 4 = duża).
4. Lampka zmienia kolor wraz ze zmianą prędkości.
1 Niebieski Zupy / ugniatanie
2 Filetowy Smoothies / ubijanie
3 Zielony Przeciery / siekanie
4 Czerwony Inne / większe porcje
ROZDRABNIACZ
Ogólnie, rozdrabniacz może wykonywać wszystkie funkcje zwyczajnego blendera. Składniki można
mieszać, ucierać na masę i puree w misce albo garnku, w którym będą gotowane.
Obojętnie, jaki pojemnik będzie użyty, musi zostać ustawiony na stabilnej, płaskiej powierzchni i
dodatkowo przytrzymany ręką, żeby nie przesuwał się na powierzchni roboczej.
• Nie należy zanurzać rozdrabniacza poniżej poziomu równoległej nasadki.
• Przy używaniu w gorącym płynie, nie dopuszczać do działania pod kątem w stosunku do powierzchni
- płyn może wytrysnąć poza miskę/garnek/pojemnik.
• Nie włączać, zanim ostrze nie znajdzie się w pojemniku z żywnością.
• Wyłączyć przed wyjęciem ostrza z pojemnika z żywnością.
TRZEPACZKA
Ogólnie mówiąc, o ile rozdrabniacz ma pełnić rolę blendera, to trzepaczka może zastępować trzepaczkę
balonową.
• Wcisnąć trzepaczkę w dno chwytacza trzepaczki.
• Żeby zdjąć trzepaczkę, zwyczajnie ją wyciągnąć z chwytacza.
• Nie należy zanurzać trzepaczki powyżej poziomu chwytacza trzepaczki.
SIEKACZ
Możesz użyć siekacza jako mini robota kuchennego.
1. Odłącz z prądu moduł silnika.
2. Ostrze siekacza chwytaj wyłącznie za część z plastiku. Opuść do miski, na wrzeciono na dnie miski.
3. Dodaj składniki - nie wypełniaj miski powyżej znaku 450ml.
4. Założyć pokrywę miski - góra siekacza wchodzi w napę w dolnej części pokrywy.
5. Zainstaluj moduł silnika na górnej części pokrywy miski.
6. Używać siekacza impulsowo przez kilka sekund z przerwami, inaczej ryzykuje się nadmierne
rozdrobnienie żywności.
7. Po zakończeniu, odłącz z prądu moduł silnika, a następnie zdejmij go z pokrywy.
8. Podnieść ostrożnie pokrywę z miski - uważać, aby wszystkie krople ściekły do dzbanka. Wyjmij ostrze
siekacza.
9. Do przechowania, rolę pokrywy może pełnić podkładka antypoślizgowa.
ROZGNIATACZ
Używaj ugniatacza tylko do warzyw dobrze ugotowanych - jeżeli warzywa będą twarde, ugniatacz może
się złamać. Nie wkładaj ugniatacza do samego końca. Produkty mogą przedostać się wewnątrz uchwytu.
• Ustaw pojemnik na produkty na stabilnej i płaskiej powierzchni i przytrzymuj go wolną ręką.
• Używaj ugniatacza na małej prędkości impulsowo po 1 lub 2 sekundy, z przerwami, co najmniej
jednej sekundy między impulsami.
• Nie używaj łącznie dłużej jak przez minutę.
KIELICH
• Nie napełniaj kielicha więcej jak w połowie.
• Ustawić na stabilnej, płaskiej powierzchni i przytrzymać wolną ręką.
• Nie unosić ponad powierzchnię roboczą i nie trzymać go w ręku, jeśli się wyślizgnie, grozi
poranieniem.
• Do przechowania, rolę pokrywy może pełnić podkładka antypoślizgowa.