73
Nie podłączać urządzenia do przewodów kominowych (od bojlerów, kominków, itp.). Upewnić
się, że napięcie sieci odpowiada wartościom podanym na tabliczce znamionowej umieszczonej
wewnątrz okapu kuchennego.
Pod okapem kuchennym nigdy nie gotować na „otwartych” płomieniach.
Sprawdzać frytkownice podczas ich użytkowania: przegrzany olej może być palny.
-
Gdy okap kuchenny jest używany jednocześnie z urządzeniami spalającymi gaz lub inne paliwa,
upewnić się, że jest wystarczająca wentylacja pomieszczenia.
-
Nie podpalać potraw pod okapem kuchennym
-
Wyciągane powietrze nie może być wyrzucane do przewodu kominowego, który jest używany
do wyciągania dymów z urządzeń spalających gaz lub inne paliwa.
-
Przed użytkowaniem urządzenia upewnić się, że są spełniane wszystkie przepisy dotyczące
odprowadzania wyciąganego powietrza.
-
Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu, to powinien on być wymieniony
u wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie naprawczym albo przez wykwalifikowaną osobę
w celu uniknięcia zagrożenia.Jeżeli czyszczenie nie jest wykonywane zgodnie z instrukcją,
istnieje ryzyko pożaru.
Przed przeprowadzaniem operacji czyszczenia lub konserwacji, odłączyć urządzenie
poprzez wyłączenie wtyczki lub użycie wyłącznika sieciowego. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za wszelkie szkody, które mogą być spowodowane bezpośrednio lub
pośrednio osobom, rzeczom i zwierzętom, z powodu nie przestrzegania wszystkich in-
strukcji podanych w tej instrukcji, a przede wszystkim ostrzeżeń dotyczących instalowania,
obsługi i konserwacji urządzenia.
- Istnieje ryzyko pożaru, jeżeli czyszczenie nie zostanie wykonane zgodnie z zaleceniami.
UWAGA:
Dostępne części mogą nagrzewać się do wysokich temperatur, jeżeli będą stosowane
ze sprzętem do gotowania.
- Do montażu komina należy zastosować śruby o maksymalnej długości 10 mm (dostarczone
przez producenta).
OSTRZEŻENIE:
Niezastosowanie się do zaleceń odnośnie mocowania śrub i montażu urządzenia
może spowodować zagrożenie porażeniem prądem elektrycznym
.
SPECYFIKACJE TECHNICZNE
B
Dane techniczne urządzenia znajdują się na tabliczce, umieszczonej wewnątrz okapu.
INSTALOWANIE
C
(część zastrzeżona wyłącznie dla osób wykwalifikowanych w montażu okapu)
Odległość między kuchenką i najniższą częścią okapu kuchennego wynosi zazwyczaj przynaj-
mniej 65 cm (patrz rysunek C1). Taka odległość mierzona jest bezwzględnie w najniższym
punkcie okapu w najniższym miejscu okapu z dopuszczalnym naprężeniem. Na podstawie tego
szczegółu wskazanego w normach europejskich na niektórych modelach można zmniejszyć od-
ległość, jak wskazano w głównym katalogu. Jeżeli instrukcje kuchenki gazowej wskazują większą
odległość, należy ją uwzględnić. W wersji wyciągowej, średnica całkowitej rury odprowadzania
oparów nie może być mniejsza niż średnica złączki okapu. W częściach poziomych, rura musi
być lekko pochylona (około 10%) ku górze, aby lepiej poprowadzić powietrze na zewnątrz. Ko-
lanka ograniczyć do minimum i sprawdzić, czy długo
ść rur jest prawidłowa.
Przestrzegać obowiązujących norm dotyczących odprowadzania powietrza na zewnątrz. W razie
jednoczesnego użycia innych urządzeń (kotły, piece, kominki itd.) zasilanych gazem lub inny-
mi paliwami, należy zastosować odpowiednią wentylację w pomieszczeniu, w którym dochodzi
do zasysania (wyciągu) dymu, zgodnie z obowiązującymi normami. Instrukcje montażu: patrz
rozdz. “O” niniejszej instrukcji. Instrukcje montażu: patrz roz. “O” niniejszej instrukcji.