Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Uruchomienie i użytkowanie
• Kuchenkę mikrofalową użytkować tylko z dołączonym do niej pierścieniem
rolkowym i talerzem obrotowym.
• Nigdy nie uruchamiać urządzenia bez umieszczenia produktu w komorze
grzejnej.
• Stosować tylko akcesoria dołączone do urządzenia lub autoryzowane
przez nas.
• Stosować wyłącznie naczynia przeznaczone do użytku w kuchenkach
mikrofalowych.
• Podczas gotowania za pomocą mikrofal nigdy nie używać w kuchence naczyń
z metalowymi ozdobami, naczyń metalowych ani rusztu do grillowania, gdyż
grozi to uszkodzeniem kuchenki.
• Nie zdejmować osłon kuchenki mikrofalowej ani folii znajdującej się na
wewnętrznej stronie okienka, ponieważ chronią one przed wydostawaniem się
promieniowania mikrofalowego na zewnątrz.
• Podczas pracy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru.
Wskazówka:
Podczas podgrzewania w kuchence mikrofalowej płynów może dojść do tzw.
wrzenia opóźnionego: tzn., że płyn uzyskał już temperaturę wrzenia, ale nie
występuje w nim typowe dla gotowania tworzenie się pęcherzyków pary. Przy
wstrząśnięciu np. podczas wyjmowania, dochodzi do nagłego wykipienia
płynu.
Ostrzeżenie: W związku z powyższym istnieje niebezpieczeństwo oparzenia!
Dlatego podczas podgrzewania płynu należy koniecznie wstawić do pojemnika
z gotowaną cieczą szklaną lub ceramiczną pałeczkę. Dzięki temu unikniemy
zjawiska opóźnionego wrzenia.
• Nigdy nie podgrzewać produktów w zamkniętych naczyniach. W przypadku
butelek, np. butelek dla niemowląt należy bezwzględnie zdjąć zamknięcie,
ponieważ łatwo mogą one eksplodować.
• W przypadku produktów o litej skórce np. kiełbasy lub pomidorów,
przed ich podgrzaniem w kuchence należy naciąć lub nakłuć skórkę w
różnych miejscach, aby uniknąć pękania produktu.
• Proszę gotować jajka tylko w specjalnie przeznaczonych do tego celu naczy-
niach mikrofalowych. Jajek ugotowanych na twardo nie należy podgrzewać w
kuchence mikrofalowej.
Ostrzeżenie: Ugotowane już jajka po wyjęciu z kuchenki mogą jeszcze pękać.
• Po podgrzaniu należy w miarę możliwości przemieszać potrawę, aby uzyskać
równomierny rozkład temperatury lub też pozwolić jej jeszcze przez krótki
czas „dojść” w naczyniu.
• Przed zjedzeniem potrawy podgrzanej w mikrofalówce należy sprawdzić jej
temperaturę. Przy karmieniu niemowląt musicie Państwo wykazać wyjątkową
ostrożność i przed sprawdzeniem temperatury zawsze pomieszać lub
wstrząsnąć pożywienie dla dziecka, aby uniknąć oparzeń.
Manual 42201.qxp 17.02.2005 11:45 Uhr Seite 145