88
co
podwójna trzepaczka
Do miksowania składników dających lekkie mieszaniny, np.
b
iałek, śmietany, mleka kondensowanego oraz do ubijania
j
ajek z cukrem na beztłuszczowe ciasto biszkoptowe.
użytkowanie trzepaczki
1
Na podstawie zasilającej zamocować miskę i wyjmowany
w
ał napędowy.
2 Mocno osadzić każdy z ubijaków
7
w głowicy napędowej.
3
Zamocować trzepaczkę, ostrożnie przekręcając do
m
omentu, aż osiądzie w wale napędowym.
4 Dodać składniki.
5
Zamocować pokrywę – sprawdzając, czy końcówka wału
n
apędowego wpasowała się w środek pokrywy.
6 Włączyć urządzenie.
uwaga
●
Trzepaczka nie nadaje się do wyrabiania
jednoetapowych ciast w proszku, ponieważ tego
rodzaju mieszanki są zbyt gęste i spowodują jej
uszkodzenie. Do tego celu należy zawsze używać
ostrza.
wskazówki
●
Najlepsze wyniki daje używanie jaj o temperaturze
pokojowej.
●
Przed użyciem sprawdzić, czy miska i ubijaki są czyste.
Nie mogą być tłuste.
ucieranie tłuszczu z cukrem
●
Najlepsze wyniki daje ucieranie tłuszczu, który przed
użyciem został pozostawiony do zmięknięcia w
temperaturze pokojowej (20°C). NIE NALEŻY używać
tłuszczu prosto z lodówki, ponieważ spowoduje to
uszkodzenie trzepaczki.
●
Gęściejsze składniki, np. mąkę i suszone owoce, należy
łączyć z miksowaną mieszaniną ręcznie.
●
Nie należy przekraczać podanej w tabeli zalecanych
prędkości maksymalnej ilości składników ani czasu ich
rozdrabniania.
cp
tarcza o największej pojemności
Podczas miksowania składników płynnych w misce, tarcza
o największej pojemności musi być używana z ostrzem.
Zapobiega to wyciekaniu składników i poprawia zdolność
siekania ostrza.
1 Na podstawie zasilającej zamocować miskę.
2 Zamocować ostrze.
3 Dodać składniki do zmiksowania.
4 Zamocować tarczę o największej pojemności,
umieszczając ją nad ostrzem w taki sposób, by opierała
się na występie wewnątrz miski
bk
. Nie naciskać jej.
5 Zamocować pokrywę i włączyć urządzenie.
tarcze krojące/trące
dwustronne tarcze krojące/trące – 4 mm
cq
, 2 mm
cr
Strony do tarcia można używać do tarcia sera, marchwi,
ziemniaków i innych składników o podobnej konsystencji.
Strony do krojenia na plastry można używać do krojenia
sera, marchwi, ziemniaków, kapusty, ogórków, cukinii,
buraków i cebuli.
tarcza do tarcia na bardzo drobne wiórka
cs
D
o tarcia parmezanu i ziemniaków na pierogi
t
arcza do krojenia w bardzo cienkie słupki
(julienne)
ct
T
arcza służy do krojenia ziemniaków w bardzo cienkie
s
łupki oraz do tarcia warzyw na grube wiórka na potrawy
szybko smażone na sposób chiński lub do przybierania
p
otraw, a także tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane
n
a sposób szwajcarski (rösti).
t
arcza do frytek
dk
Umożliwia krojenie ziemniaków na cienkie frytki oraz
s
kładników na potrawy duszone oraz dipy (np. ogórków,
j
abłek, gruszek).
bezpieczeństwo
●
Pokrywę zdejmować wyłącznie po całkowitym
zatrzymaniu się tarczy tnącej.
●
Dotykając tarcz należy zachować szczególną
ostrożność – są bardzo ostre.
●
Miski nie należy przepełniać – nie przekraczać
znajdującego się na niej oznaczenia maksymalnego
dozwolonego poziomu składników.
użytkowanie tarcz krojących
1 Na podstawie zasilającej zamocować miskę i wyjmowany
wał napędowy.
2 Trzymając tarczę za środkowy uchwyt, umieścić tarczę na
wał napędowy, odpowiednią stroną skierowaną do góry
bl
.
3 Założyć pokrywę.
4 Włożyć składniki do podajnika.
Wybrać odpowiedniej wielkości podajnik. W popychaczu
znajduje się mniejszy podajnik, umożliwiający
rozdrabnianie pojedynczych lub cienko pokrojonych
składników.
Aby użyć mniejszego podajnika – do większego podajnika
należy najpierw wsunąć większy popychacz.
Aby użyć większego podajnika – oba popychacze złożyć
ze sobą i użyć jednocześnie.
5 Włączyć urządzenie i za pomocą popychacza
równomiernie popychać składniki do podajnika. Do
podajnika nie wolno wkładać palców.
wskazówki
●
Używane składniki powinny być świeże.
●
Nie kroić składników na zbyt małe kawałki. Duży podajnik
w całości wypełnić składnikami. Zapobiega to przesuwaniu
się składników na boki podczas rozdrabniania. Można
także użyć mniejszego podajnika.
●
Używając tarczy do krojenia w słupki julienne lub tarczy do
frytek, składniki należy umieszczać poziomo.
●
Podczas tarcia lub krojenia na plasterki: składniki
wkładane pionowo
bm
będą krojone na krótsze kawałki niż
składniki wkładane poziomo
bn
.
●
Po skończonej pracy, na tarczach krojących/trących i w
misce zawsze pozostaje niewielka ilość składników.