6. Nie wkadaj adnych przedmiotów w otwory obudowy
zewntrznej.
7. Nigdy nie zdejmuj z kuchenki adnych jej czci takich jak
nóki, zczki, rubki itp.
8. Nie podgrzewaj potraw bezporednio na tacce szklanej. Umie
ywno na lub w odpowiednim naczyniu kuchennym przed
woeniem do kuchenki.
9. UWAGA – NIE UYWAJ W KUCHENCE NACZY DO
GOTOWANIA
Nie uywaj metalowych garnków ani naczy z metalowymi
uchwytami. Nie uywaj niczego z metalowymi
wykoczeniami.
Nie uywaj obleczonych papierem drucianych zacisków na
torebki plastykowe.
Nie uywaj naczy melaminowych, poniewa zawieraj
materia pochaniajcy energi mikrofalow. Moe to
spowodowa pkanie lub zwglanie naczy i spowolni
gotowanie.
Nie uywaj naczy stoowych firmy Centura. Ich szkliwo nie
nadaje si do uytku w kuchenkach mikrofalowych. Nie
naley uywa kubków Corelle Livingware z zamknitymi
uchwytami.
Nie gotuj w pojemnikach cakowicie zamknitych, takich jak
butelki zamykana na kapsle lub butelki do oleju saatkowego,
poniewa jeli ogrzeje si je w kuchence mikrofalowej mog
wybuchn.
Nie uywaj konwencjonalnych termometrów kuchennych.
Do nabycia s termometry specjalnie do uytku w
kuchenkach mikrofalowych. Tych mona uywa.
10. Naczynia i przybory kuchenne naley uywa
wycznie zgodnie z instrukcjami ich wytwórców.
11. Nie próbuj smay na gbokim oleju w tej kuchence.
12. Prosimy pamita, e kuchenka mikrofalowa ogrzewa
pyn w pojemniku, a nie pojemnik. A zatem, nawet jeli
pokrywka pojemnika nie jest gorca i mona jej dotyka
po wyjciu z kuchenki, prosimy pamita, e z potrawy
/pynu w jego wntrzu uwolni si tyle samo pary i
rozprysków, jak przy gotowaniu konwencjonalnym.
SCHEMAT FUNKCJI
13. Zawsze sam sprawdzaj temperatury gotowanej potrawy,
zwaszcza jeli gotujesz potraw/pyn dla dzieci. Zaleca
si nie spoywa potraw/pynów prosto z kuchenki, a
raczej odstawi je na kilka minut oraz wymiesza
je/wstrzsn aby równomiernie rozprowadzi ciepo.
14. Potrawy zawierajce mieszanin tuszczu i wody, np.
bulion, naley pozostawi na 30-60 sekund w kuchence po
jej wyczeniu. Chodzi o to, aby mieszanina moga usta i
aby zapobiec powstawaniu pcherzyków, gdy woy si do
niej yk lub doda kostk bulionow.
15. Przygotowujc/gotujc potrawy/pyny pamitaj, e s
pewne potrawy, np. pudding boonarodzeniowy, dem lub
miso mielone, które podgrzewaj si bardzo szybko. Nie
uywaj pojemników plastykowych do podgrzewania ani
gotowania potraw o znacznej zawartoci tuszczu lub
cukru.
16. Naczynia i przybory kuchenne mog si bardzo nagrzewa
od ciepa przechodzcego od podgrzewanej potrawy.
Dzieje si tak zwaszcza jeli wierzch i uchwyty naczynia
owinite s foli plastykow. Do przenoszenia naczy
mog by potrzebne uchwyty do garnków,
17. Aby ograniczy zagroenie ogniem w komorze kuchenki:
(a) Nie przegotowuj potraw. Ostronie obchod si z
kuchenk, jeli dla uatwienia gotowania do jej wntrza
woono papier, plastyk, lub inny materia atwopalny.
(b) Przed woeniem do kuchenki zdejmij ptelki druciane z
torebek. (c) Jeli zapali si jaki materia wewntrz
kuchenki, nie otwieraj jej drzwiczek, wycz kuchenk z
gniazdka lub odcz zasilanie na tablicy z bezpiecznikami
lub gównym wycznikiem zasilania.
(1) System blokady bezpieczestwa drzwiczek
(2) Okienko kuchenki
(3) Otwór wentylacyjny kuchenki
(4) Piercie rolki
(5) Tacka szklana
(6) Panel sterowania
(7) Póka grilla
4
2
1
5
3
6
1
7
60