• UWAGA: Gdy urządzenie to pracuje w
trybie łączonym dzieci powinny go
używać wyłącznie pod nadzorem
dorosłych ze względu na wytwarzającą
się przy tym wysoką temperaturę (Dot.
tylko modelu z funkcją grilla)
• UWAGA: Jeśli uszkodzone są drzwiczki
lub ich uszczelka, nie wolno używać
kuchenki do czasu jej naprawy przez
kompetentna osobę
• UWAGA: Wykonywanie jakichkolwiek
prac serwisowych i napraw przy zdjętej
pokrywie zabezpieczającej przed
oddziaływaniem energii mikrofalowej
przez kogokolwiek innego niż osoba
kompetentna jest niebezpieczne
• UWAGA: Płynów i innej żywności nie
wolno ogrzewać w szczelnie
zamkniętych naczyniach, ponieważ
mogą wybuchnąć.
• UWAGA: Dzieciom można pozwolić na
używanie kuchenki bez nadzoru gdy
udzielono im odpowiednich instrukcji,
tak aby mogły używać jej w bezpieczny
sposób i zrozumieć zagrożenia
wynikające z nieprawidłowego
użytkowania;
• Kuchenka musi być umieszczona w
dostatecznym obiegu powietrza.
Zachowa 10 cm odstęp z tyłu, 15 cm
po obu bokach i 30 cm z przodu
kuchenki. Nie zdejmuj nóżek kuchenki,
nie blokuj otworów wentylacyjnych.
• Używaj tylko naczyń i przyborów
kuchennych odpowiednich do
stosowania w kuchenkach
mikrofalowych.
• Ogrzewając żywność w pojemnikach
plastykowych lub papierowych zwracaj
uwagę na kuchenkę, ponieważ mogą
się one zapalić;
• Jeśli zauważysz dym, wyłącz lub odłącz
kuchenkę od zasilania i nie otwieraj
drzwiczek, aby stłumić ogień;
4 Ważne wskazówki zachowania bezpieczeństwa
• Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej
napojów może spowodować ich
opóźnione zagotowanie i wybuch, a
więc wyjmując taki pojemnik należy
zachować ostrożność;
• Aby uniknąć oparzenia zawartość
butelek do karmienia niemowląt i
słoików z potrawami dla dzieci należy
zmieszać lub wstrząsnąć oraz
sprawdzić ich temperaturę przed
spożyciem;
• Jaj w skorupkach oraz całych jaj
gotowanych na twardo nie należy
podgrzewać w kuchence mikrofalowej
ponieważ mogą wybuchnąć, nawet po
zakończeniu podgrzewania w
kuchence;
• Do czyszczenia powierzchni drzwiczek,
uszczelki w drzwiczkach i komory
kuchenki używaj wyłącznie łagodnego,
gładkiego mydła lub detergentów
nakładanych gąbką lub miękką
ściereczką.
• Kuchenkę należy regularnie czyścić i
usuwać z niej wszelkie osady żywności;
• Zaniedbanie utrzymania kuchenki w
czystości może prowadzić do
pogorszenia jakości powierzchni, co
może niekorzystnie wpływać na okres
jej przydatności do użytkowania i
powodować niebezpieczne sytuacje;
• W razie uszkodzenia przewodu
zasilającego, aby uniknąć zagrożenia
wymienić go musi producent, jego
agent serwisowy lub podobnie
wykwalifikowany personel.