Electrolux EHG677K Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
PL
P£YTA GAZOWA
INSTRUKCJA OBS£UGI
Mod. EHG 671
35673-9402
2
3
Dane techniczne
Wymiary wnêki do zabudowy
Szerokoæ 550 mm
G³êbokoæ 470 mm
Moc palników
Ma³y palnik (pomocniczy) z przodu 0,7 kW
Du¿y palnik z przodu 2,1 kW (GPB) / 2,3 kW (GZ-35/GZ-50)
redni palnik z ty³u 1,5 kW (GPB) / 1,6 kW (GZ-35/GZ-50)
Rodzaj gazu GZ-35, GZ-50 i GPB
Pod³¹czenie do gazu G 1/2
Napiêcie zasilaj¹ce 220 - 230 V 50 Hz
Kategoria II/II-35, 50, III-X-I-Zt
DANE TECHNICZNE .........................................................................................3
WSKAZÓWKI OGÓLNE .....................................................................................4
WSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKA.................................................................5
MYCIE I KONSERWACJA ...................................................................................6
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA ................................................................7
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU ....................................................9
MONTW MEBLACH ...................................................................................10
ZABUDOWA I MONT ..................................................................................10
AUTORYZOWANY SERWIS .............................................................................13
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 298
47100 - Forlì (w³ochy)
Spis treci
Urz¹dzenie spe³nia nastêpuj¹ce normy Unii
Europejskiej :
- dyrektywa 72/23 - 90/683 (niskie napiêcia);
- 89/336 (dyrektywy EMV);
- 90/396 (dyrektywy dot. gazownictwa);
- 93/68 (ogólne dyrektywy) ze zmianami.
Objanienie symboli u¿ywanych w
instrukcji obs³ugi
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Kolejnoæ czynnoci
Rady
Informacje dotycz¹ce rodowiska naturalnego
F
4
Przed przyst¹pieniem do eksploatacji
urz¹dzenia nale¿y dok³adnie zapoznaæ siê
z instrukcj¹ zawieraj¹c¹ wskazówki i
zalecenia dotycz¹ce prawid³owego
u¿ytkowania i obs³ugi sprzêtu.
Instrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæ
przez ca³y czas u¿ytkowania urz¹dzenia.
W przypadku sprzeda¿y urz¹dzenia nale¿y
pamiêtaæ równie¿ o przekazaniu instrukcji
obs³ugi nowemu u¿ytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni d³ugotrwa³e i
niezawodne dzia³anie urz¹dzenia.
Urz¹dzenie przeznaczone jest do obs³ugi
wy³¹cznie przez osoby doros³e.
Nie zezwalaæ dzieciom na zabawê w pobli¿u
urz¹dzenia.
Pod³¹czenie p³yty do instalacji gazowej mo¿e
wykonaæ wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Jeli do pod³¹czenia urz¹dzenia
zajdzie koniecznoæ dokonania
zmian w elektrycznej instalacji
domowej, to zmiany te mo¿e
wykonaæ wy³¹cznie monter z
odpowiednimi uprawnieniami.
W przypadku wyst¹pienia usterki urz¹dzenia
nale¿y zwróciæ siê do autoryzowanego zak³adu
serwisowego wyznaczonego przez producenta
sprzêtu.
Wszelkie zmiany lub modyfikacje urz¹dzenia
stwarzaj¹ powa¿ne zagro¿enie dla u¿ytkownika.
Na palnikach nie wolno ustawiaæ
zdeformowanych lub niestabilnych naczyñ do
gotowania, gdy¿ mog¹ siê one przewróciæ i
zawartoæ naczynia wyleje siê na palniki.
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
t³uszczu nie pozostawiaæ urz¹dzenia bez
nadzoru.
Palniki, ruszta i garnki pozostaj¹ jeszcze przez
d³u¿szy czas gor¹ce po wy³¹czeniu p³yty. Zwróciæ
uwagê, aby dzieci nie zbli¿a³y siê do p³yty i nie
dotyka³y naczyñ stoj¹cych na p³ycie do momentu
ca³kowitego ostygniêcia.
Sprawdziæ, czy prze³¹cznik znajduje siê na pozycji
l, kiedy urz¹dzenie nie pracuje.
Zagwarantowaæ ca³ociow¹ wentylacjê
pomieszczenia, w którym ustawiona jest p³yta
gazowa. Niewystarczaj¹ca wentylacja prowadzi
do braku tlenu koniecznego do spalania gazu.
Urz¹dzenie nale¿y pod³¹czyæ do takiego rodzaju
gazu, jaki podano na naklejonej etykiecie obok
miejsca pod³¹czenia do instalacji.
Przed przyst¹pieniem do prac konserwacyjnych
i czyszczenia nale¿y urz¹dzenie wy³¹czyæ i
pozostawiæ do ca³kowitego ostygniêcia.
Zapalanie palników jest ³atwiejsze, jeli garnki
postawi siê na ruszta dopiero po zapaleniu
palnika.
Po zapaleniu palnika nale¿y upewniæ siê, czy
p³omieñ pali siê równomiernie.
Przed zdjêciem garnków nale¿y zmniejszyæ
p³omieñ lub ca³kowicie go wy³¹czyæ.
Awariê urz¹dzenia nale¿y zg³osiæ w
autoryzowanym zak³adzie serwisowym.
U¿ytkownikowi nie wolno samemu wykonywaæ
napraw.
Naprawy wykonywane przez osoby bez
odpowiednich uprawnieñ stwarzaj¹ zagro¿enie
i mog¹ spowodowaæ powa¿ne uszkodzenie
urz¹dzenia.
Autoryzowany zak³ad serwisowy posiada
oryginalne czêci zamienne.
WSKAZÓWKA
Podczas eksploatacji urz¹dzenia gazowego
tworzy siê wilgoæ i ciep³o w pomieszczeniu, w
którym urz¹dzenie jest zainstalowane. Dlatego
nale¿y zapewniæ odpowiedni¹ wentylacjê
poprzez naturalne otwory wentylacyjne wzgl.
zainstalowanie poch³aniacza z kana³em
wylotowym.
WSKAZÓWKA
Podczas intensywnego i d³u¿szego
u¿ytkowania urz¹dzenia mo¿e okazaæ siê
konieczna dodatkowa wentylacja np.
poprzez otwór okienny lub wzmocnienie
mechanicznego poch³aniacza, o ile taki
jest zainstalowany.
Wskazówki ogólne
Wskazówki dla u¿ytkownika
POKRÊT³A PÓL GRZEJNYCH
Na panelu steruj¹cym znajduj¹ siê pokrêt³a
kurków dla poszczególnych palników p³yty.
Symbole na pokrêt³ach maj¹ nastêpuj¹ce
znaczenie:
dop³yw gazu wy³¹czony
maksymalny dop³yw gazu (du¿y p³omieñ)
minimalny dop³yw gazu (ma³y p³omieñ)
ZAPALANIE PALNIKÓW
Palnik nale¿y zapaliæ przed postawieniem
na nim naczyñ.
Ca³kowicie wcisn¹æ wybrane pokrêt³o,
obróciæ w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara i ustawiæ na maksymaln¹
pozycjê. Po zapaleniu p³omienia pokrêt³o
nale¿y przytrzymaæ wciniête jeszcze przez
ok. 5 sekund. Czas ten jest konieczny, aby
czujnik termiczny (rys.1/D) rozgrza³ siê i
otworzy³ zawór bezpieczeñstwa. W
przeciwnym wypadku zawór
bezpieczeñstwa spowoduje przerwanie
dop³ywu gazu.
Nastêpnie nale¿y sprawdziæ, czy p³omieñ jest
stabilny i pali siê równomiernie. Pokrêt³o ustawiæ
na wybran¹ pozycjê.
Jeli po kilkukrotnych próbach palnik nie daje siê
zapaliæ, nale¿y wtedy sprawdziæ, czy piercieñ
rozdzielaj¹cy p³omieñ (rys. 1/B) i pokrywka
palnika (rys. 1/A) s¹ prawid³owo na³o¿one.
W celu przerwania dop³ywu gazu nale¿y pokrêt³o
ustawiæ na pozycjê "l".
P³omieñ nale¿y zawsze zmniejszaæ lub gasiæ
przez zdjêciem garnka z palnika.
l
F
PRAWID³OWE KORZYSTANIE Z
PALNIKÓW
Aby optymalnie wykorzystaæ p³omieñ, nale¿y
u¿ywaæ naczyñ, których rednica dna odpowiada
wielkoci palnika. P³omieñ nie powinien
wychodziæ poza krawêd garnka.
Po zagotowaniu wody (lub innego p³ynu) nale¿y
zredukowaæ p³omieñ tak, aby tylko utrzymaæ
proces gotowania.
INSTALACJA
Wszystkie prace zwi¹zane z instalacj¹
urz¹dzenia oraz dopasowaniem do
spalania okrelonego rodzaju gazu mo¿e
wykonaæ wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami
zgodnie z obowi¹zuj¹cymi przepisami.
Informacje podano w rozdziale
Wskazówki dla instalatora.
U¿ywaæ garnków z równym i g³adkim dnem.
Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym t³uszczu nie pozostawiaæ urz¹dzenia
bez nadzoru i zachowaæ szczególn¹
ostro¿noæ, poniewa¿ wskutek silnego
rozgrzania t³uszcz mo¿e siê zapaliæ.
Rys. 1
FO 0204
Tabela minimalnej i maksymalnej rednicy naczyñ do
gotowania na poszczególnych palnikach.
PALNIK
Du¿y palnik 180 mm. 260 mm.
redni palnik 120 mm. 220 mm.
Ma³y palnik 80 mm. 160 mm.
Maksymalna
rednica
Minimalna
rednica
4
5
6
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiek czynnoci
konserwacyjnych nale¿y urz¹dzenie wy³¹czyæ z
sieci elektrycznej.
Do mycia nie wolno stosowaæ rodków
szoruj¹cych, gdy¿ mo¿na uszkodziæ
powierzchniê urz¹dzenia.
Pokrywy palników nale¿y czêsto myæ ciep³¹ wod¹
z dodatkiem rodków do mycia. Z pokrywy
nale¿y usun¹æ wszystkie osady. Czêci ze stali
nierdzewnej nale¿y po u¿yciu dobrze sp³ukaæ
wod¹ i wytrzeæ do sucha miêkk¹ szmatk¹.
Emaliowane ruszta p³yty do gotowania mo¿na
zmywaæ w zmywarce do naczyñ. Do usuwania
zaschniêtych plam u¿ywaæ ³agodnych rodków
do mycia (nie stosowaæ rodków szoruj¹cych).
Odpowiednie rodki s¹ dostêpne w handlu.
W p³ytach do gotowania z automatycznym
zapalaczem nale¿y regularnie czyciæ wiecê
zapalaj¹c¹ (ceramika i elektroda), aby zapobiec
trudnociom w zapalaniu.
Ponadto kontrolowaæ, czy otwory w rozdzielaczu
p³omienia nie s¹ zatkane.
Regularne smarowanie kurków mo¿e
wykonaæ wy³¹cznie wykwalifikowany
instalator urz¹dzeñ gazowych, który jest
równie¿ uprawniony do wykonywania
napraw.
Mycie i konserwacja
7
FO 0265
Rys. 2
FO 2365
A) Koñcówka z³¹czki z nakrêtk¹
B) Uszczelka
C) Regulowany element pod³¹czeniowy
REGULACJA
Urz¹dzenie typu X nale¿y zabudowaæ lub
oprzeæ o meble zgodnie z obowi¹zuj¹cymi
przepisami (EN 60 335-2-6).
cianki boczne mebli nie mog¹ wystawaæ (na
wysokoæ) poza p³yt¹ robocz¹ urz¹dzenia.
Urz¹dzenia nie nale¿y ustawiaæ w pobli¿u
materia³ów ³atwopalnych (np. zas³ony, cierki
kuchenne itp.).
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI
GAZOWEJ
Pod³¹czenie urz¹dzenia do instalacji gazowej
nale¿y wykonaæ zgodnie z normami
ISO 7-1. Urz¹dzenie zosta³o poddane kontroli
fabrycznej. Na tabliczce znamionowej podany
jest rodzaj gazu, do którego wolno pod³¹czyæ
p³ytê.
Tabliczka znamionowa znajduje siê na spodzie
obok miejsca pod³¹czenia do instalacji gazowej.
Przed pod³¹czeniem p³yty do instalacji gazowej
nale¿y dok³adnie sprawdziæ rodzaj gazu podany
na tabliczce znamionowej. Jeli rodzaj gazu w
sieci jest inny ni¿ rodzaj gazu podany na tabliczce
znamionowej, wtedy nale¿y stosowaæ siê do
zaleceñ podanych w rozdziale Dopasowanie
do ró¿nego rodzaju gazu.
Aby zagwarantowaæ maksymaln¹ wydajnoæ
urz¹dzenia przy minimalnym zu¿yciu gazu,
nale¿y upewniæ siê, czy cinienie gazu
zasilaj¹cego odpowiada wartociom podanym
w tabeli Cechy spalania.
Na koñcówce z³¹czki z nakrêtk¹ G 1/2
umieszczony jest piercieñ uszczelniaj¹cy
pomiêdzy poszczególnymi czêciami. Czêci te
nale¿y lekko przykrêciæ, a nastêpnie element
pod³¹czeniowy ustawiæ w wybranym kierunku i
dokrêciæ.
POD£¥CZENIE
Pod³¹czenie nale¿y wykonaæ za pomoc¹ sztywnej
rury metalowej z elementami pod³¹czeniowymi
spe³niaj¹cymi normy ISO 7-1 lub giêtkim wê¿em
ze stali szlachetnej spe³niaj¹cym normy DIN
3384 o maksymalnej d³ugoci 2 m. Stosuj¹c w¹¿
giêtki z metalu nale¿y go tak zainstalowaæ, aby
nie styka³ siê z meblami i nie by³ zagnieciony.
Zachowaæ szczególn¹ ostro¿noæ, jeli p³yta do
gotowania po³¹czona jest z piekarnikiem.
Po³¹czenie rubowe wlotu gazu do urz¹dzenia
posiada gwint R 1/2. Przy pod³¹czeniu nale¿y
unikaæ wszelkiego rodzaju obci¹¿eñ urz¹dzenia.
Regulowany element pod³¹czeniowy pozwala
na schowanie wê¿a zasilaj¹cego we wg³êbieniu
na krawêdzi obudowy p³yty do gotowania (patrz
rys. 3). System ten pozwala na schowanie p³yty
³¹cznie z przewodem gazowym na g³êbokoæ 30
mm.
A) Koñcówka z³¹czki z nakrêtk¹
B) Regulowany element pod³¹czeniowy
C) Instalacja gazu zasilaj¹cego ze
sztywn¹ lub giêtk¹ rur¹ metalow¹
Rys. 3
Wskazówki dla instalatora
8
WA¯NE
Po zakoñczeniu instalacji nale¿y sprawdziæ
szczelnoæ wszystkich po³¹czeñ za pomoc¹ wody
z roztworem mydlanym. Do sprawdzania
szczelnoci nigdy nie wolno stosowaæ p³omienia !
Urz¹dzenie przeznaczone jest do pod³¹czenia
do sieci zasilaj¹cej o napiêciu 230 V / jedna faza.
Pod³¹czenie do instalacji elektrycznej musi
byæ wykonane zgodnie z obowi¹zuj¹cymi
normami i przepisami !
Przed pod³¹czeniem urz¹dzenia do instalacji
elektrycznej nale¿y sprawdziæ, czy :
- instalacja elektryczna przystosowana jest do
obci¹¿enia tym urz¹dzeniem
(patrz tabliczka znamionowa);
- sieæ zasilaj¹ca jest uziemiona zgodnie z
przepisami;
- wielobiegunowe gniazdo lub w³¹cznik jest
dostêpne po zabudowaniu urz¹dzenia.
Jeli chc¹ Pañstwo wykonaæ bezporednie
pod³¹czenie do sieci elektrycznej, konieczne jest
zainstalowanie wielobiegunowego w³¹cznika z
minimalnym rozwarciem styków
3 mm.
Przewód uziemiaj¹cy (¿ó³tozielony) nie mo¿e
zostaæ przerwany przez w³¹cznik.
Br¹zowy przewód fazowy (wychodz¹cy z klemy
L listwy zaciskowej) musi byæ po³¹czony zawsze
do fazowego pod³¹czenia sieciowego.
Przewód zasilaj¹cy musi byæ tak u³o¿ony, aby w
¿adnym punkcie nie osi¹gn¹³ temperatury
wy¿szej o 50
o
C od temperatury pomieszczenia.
Producent nie odpowiada za szkody i
wypadki powsta³e wskutek
nieprzestrzegania obowi¹zuj¹cych
przepisów bezpieczeñstwa.
FO 0073
Przewód uziemiaj¹cy
(¿ó³to-zielony)
Przewód
zerowy
Pod³¹czenie do instalacji elektrycznej
Rys. 4
9
Rys. 5
FO 0392
Palnik Ø
1/100mm.
Ma³y 26
redni 30
Du¿y 38
Palnik Moc Zu¿ycie gazu Dysza gazowa
[kW] [mm x 100]
GZ-35 GZ-50 GP B GZ-35 GZ-50 GP B GZ-35 GZ-50 G PB
m
3
/h
g/h
Ma³y
Du¿y
redni
0,7 0,7 0,027 0,019 15 95 64 41
2,3 2,1 0,089 0,064 46 180 115 75
1,6 1,5 0,062 0,044 33 150 96 60
FO 0465
WYMIANA DYSZ PALNIKÓW
W celu wymiany dysz nale¿y wykonaæ nastêpuj¹ce czynnoci:
Najpierw zdj¹æ ruszty.
Zdj¹æ pokrywki z palników i rozdzielacz p³omienia.
Kluczem nasadowym 7 odkrêciæ dyszê, zdj¹æ (patrz rys. 5)
i zast¹piæ inn¹ dysz¹ odpowiedni¹ do stosowanego rodzaju
gazu (patrz tabela 1).
· GZ 35: Po zamocowaniu dysz (oznaczony ch na rys. 8 -
literâ B) nale¿y nakrêciæ na nie odpowiednie koszyczki:
do palnika Àredniego i palnika dodatkowego
przeznaczone koszyczki oznaczone literâ A (z
otworem o przekroju 10) zaÀ do palnika du¿ego
przeznaczony jest koszyczek oznaczony literâ C (z
otworem o przekroju 16).
Czêci ponownie z³o¿yæ wykonuj¹c opisane czynnoci w
odwrotnej kolejnoci.
Nastêpnie nale¿y wymieniæ etykietê znajduj¹c¹ siê obok
otworu pod³¹czenia gazu i zast¹piæ etykiet¹ ze
stosowanym rodzajem gazu.
Etykieta znajduje siê w torebce z wyposa¿eniem razem z
dyszami.
* Pod pojêciem Oznaczenie dyszy rozumie siê rednicê
dyszy podan¹ w setnych mm. W przypadku dysz
oznaczonych w tabeli liter¹ E osi¹gniête jest obci¹¿enie
cieplne i regulacja dyszy.
USTAWIENIE MINIMALNEGO
P£OMIENIA
Do regulacji minimum nale¿y ustawiæ zawór na najmniejszy
p³omieñ.
Zdj¹æ pokrêt³o.
Jeli jest to zawór z regulowanym By-passem (patrz rys. 7)
wewn¹trz trzpienia, wystarczy wiêcej lub mniej przykrêciæ
iglicê w zale¿noci od rodzaju gazu. W nastêpnym rozdziale
znajduj¹ siê odpowiednie wskazówki.
Przy zmianie gazu ziemnego na gaz p³ynny nale¿y
ca³kowicie wkrêciæ iglicê.
Nastêpnie sprawdziæ, czy przy szybkiej zmianie z du¿ego
p³omienia na ma³y, palnik nie ganie.
Czêci nale¿y z³o¿yæ w odwrotnej kolejnoci.
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Rys. 7
By-passem
Bypassa
TABELA 1
Rys. 6
10
Rys.8
FO 2098
P³yty do gotowania przewidziane do monta¿u
w meblach, które maj¹ g³êbokoæ od 550 do 600
mm i posiadaj¹ odpowiednie cechy do monta¿u
p³yt grzewczych.
R
SR
A
A =
Ma³y palnik
R =
Du¿y palnik
SR =
redni palnik
P³yta do gotowania mo¿e byæ zabudowana w
meblach posiadaj¹cych otwór o wymiarach
podanych na rysunku 8.
Aby zamocowaæ p³ytê w meblach, nale¿y
wykonaæ nastêpuj¹ce czynnoci :
Uszczelkê bêd¹ca na wyposa¿eniu nale¿y
przy³o¿yæ wzd³u¿ krawêdzi otworu, przy czym
obie koñcówki musz¹ stykaæ siê ze sob¹,
jednoczenie nie nachodz¹c na siebie.
Umieciæ p³ytê tak blisko otworu mebli, aby
mo¿na by³o wykonaæ pod³¹czenie elektryczne i
gazowe.
P³ytê dopasowaæ do otworu w meblach zwracaj¹c
uwagê na dok³adne u³o¿enie.
P³ytê zamocowaæ w meblach odpowiednimi
uchwytami mocuj¹cymi (patrz rys.9).
Doci¹gniêcie rub przecina uszczelkê. Zbêdn¹
czêæ uszczelki nale¿y lekko usun¹æ. Krawêd
p³yty tworzy podwójn¹ uszczelkê labiryntow¹
daj¹c¹ ca³kowit¹ gwarancjê na zabezpieczenie
przed wlaniem siê cieczy.
SR
550
470
55 min.
30
Monta¿ w meblach
Zabudowa i monta¿
11
Rys. 9
a
FO 0199
Rys. 10
FO 1013
a) Zdejmowana p³yta mebli
b) Przestrzeñ na ewentualne
przewody pod³¹czeniowe
MO¯LIWOCI ZABUDOWY
Na bazie mebli z drzwiami
Meble musz¹ byæ tak skonstruowane i wykonane,
aby podczas pracy wykluczyæ ewentualny kontakt
z nagrzan¹ obudow¹ urz¹dzenia. Mo¿e siê
jednak tak zdarzyæ, kiedy obudowa p³yty przez
otwarcie lub zamkniêcie drzwi nara¿ona jest na
cinienie lub podcinienie. Zalecane rozwi¹zanie
tego problemu pokazano na rysunku 10.
P³yta pod urz¹dzeniem musi byæ tak
zamontowana, aby w razie koniecznoci
serwisant móg³ ³atwo wyj¹æ p³ytê do gotowania i
ponownie w³o¿yæ j¹.
Otwór do zabudowy musi znajdowaæ siê w
odstêpie przynajmniej 55 m od tylnej ciany
(patrz rys.8).
30
20 min
60
a
b
12
Rys. 11
Rys. 12
Rys. 13
Rys. 14
Rys. 15
FO 0947
FO 0938
FO 0939
FO 0198
FO 2099
Na bazie mebli z piekarnikiem
Otwór musi odpowiadaæ wymiarom pokazanym
na rysunku 11 i 14 i musi byæ wyposa¿ony w dwa
króæce umo¿liwiaj¹ce w³aciw¹ wentylacjê.
Aby zapobiec przegrzaniu, nale¿y wykonaæ
instalacjê jak pokazano na rysunku 12-13.
Pod³¹czenie p³yty i piekarnika do instalacji
elektrycznej musi byæ wykonane oddzielnie,
zarówno z technicznego jak i praktycznego
wzglêdu. Piekarnik musi byæ tak zamontowany,
aby dawa³ siê wysun¹æ ca³kowicie poza meble do
przodu.
Ewentualne lewe i prawe cianki boczne, których
wysokoæ przekracza wysokoæ p³yty do
gotowania, musz¹ znajdowaæ siê w odleg³oci
przynajmniej 100 mm od otworu nasadki (patrz
rys.8).
Szafki wisz¹ce lub okapy musz¹ znajdowaæ siê w
odleg³oci przynajmniej 650 mm od p³yty do
gotowania (rys.15).
470
30
591
380
140
360 cm
2
50 cm
2
120 cm
2
180 cm
2
550 min.
560 min.
650 mm
13
Urz¹dzenie zosta³o poddane fabrycznej kontroli
jakociowej, która mia³a na celu sprawdzenie
sprawnoci technicznej urz¹dzenia i wykonanie
regulacji przez specjalistów.
Ka¿da konieczna naprawa musi byæ wykonana
z najwiêksz¹ ostro¿noci¹. Z tego powodu
zalecamy zwrócenie siê w przypadku
jakiejkolwiek awarii do autoryzowanego zak³adu
serwisowego. Przy zg³oszeniu nale¿y podaæ
model Pañstwa urz¹dzenia i objawy usterki.
Oryginalne czêci zamienne oznaczone przez
producenta poni¿szym znakiem markowym s¹
do nabycia wy³¹cznie w autoryzowanych
zak³adach serwisowych firmy Zanussi lub w
sklepach specjalistycznych.
Obs³uga urz¹dzenia jest ³atwa, jednak¿e
przed przyst¹pieniem do jego eksploatacji
nale¿y dok³adnie zapoznaæ siê z treci¹
instrukcji zawieraj¹cej wskazówki i
zalecenia prawid³owego u¿ytkowania i
obs³ugi. Przestrzeganie wskazówek
zawartych w instrukcji zapewni d³ugotrwa³e
i niezawodne dzia³anie urz¹dzenia.
GWARANCJA
Karta gwarancyjna wraz z warunkami gwarancji
do³¹czona jest do zakupionego urz¹dzenia.
Gwarancjê nale¿y zachowaæ wraz z dowodem
zakupu na wypadek koniecznoci wykonania
naprawy gwarancyjnej i okazaæ serwisantowi.
W przeciwnym razie naprawa bêdzie wykonana
odp³atnie.
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian
konstrukcyjnych nie wp³ywaj¹cych jednak ujemnie na u¿ytkowe cechy
urz¹dzenia i jego bezpieczn¹ eksploatacjê.
Autoryzowany serwis
14
miasto adres telefon
l Bia³ystok Piastowska 11 (0-85) 732-19-55; 664-22-05
l Bielsko Bia³a Cyniarska 24 (0-33) 828-33-44
l Brzeziny Pi³sudskiego 2/8 (0-46) 874-28-30; 874-37-07
l Bydgoszcz Wojska Polskiego 8 (0-52) 371-39-28; 371-12-08
l Bytom Kwietniewskiego 5 (0-32) 282-85-22
l Che³m Wieniawskiego 11A (0-82) 565-70-42
l Chojnice Sukienników 3 (0-52) 397-50-98
l Czêstochowa w. Rocha 108 (0-34) 368-16-65; 324-89-60
l Elbl¹g £okietka 44 (0-55) 237-94-05; 232-15-10
l Gdañsk Al. Jana Paw³a II 5Bbox33A (0-58) 346-92-00
l Gdynia Helska 8 (0-58) 663-15-85; 663-15-15
l Gdynia J. Unruga 76 (0-58) 625-05-05, 665-00-44
l Gliwice J. liwki 34 (0-32) 279-20-07
l Gorzów Wlkp. Mocickiego 14 (0-95) 729-20-93, 729-35-71
l Grudzi¹dz Sienkiewicza 17 (0-56) 462-07-41; 462-01-32
l Jaros³aw Kasztelañska 2 (0-16) 621-09-59
l Jaworzno Matejki 24 (0-32) 616-34- 56, 751-63-63
l Jelenia Góra Karola Miarki 50 (0-75) 767-82-35
l Kalisz Sukiennicza 4 (0-62) 764-50-60
l Katowice 1000-lecia 3 (0-32) 254-11-81; 254-02-78
l Kielce Spó³dzielcza 5 (0-41) 368-03-34
l Konin 1 Maja 15 (0-63) 242-17-99
l Koszalin Szyprów 4 (0-94) 341-66-68
l Kraków Os. Willowe 30 (0-12) 644-87-64; 0800-267-675
l Kraków Kociuszki 34 (0-12) 421-50-32; 294-10-15,-16
l Krosno Legionów 2A (0-13) 432-28-93
l Legnica Kasjopei 15 (0-76) 854-48-33
l Leszno Su³kowskiego 46 (0-65) 520-55-70
l Lubin Wyszyñskiego 10 (0-76) 849-30-40
l Lublin £êczyñska 1 (0-81) 745-05-15
l £omza M. Pi³sudskiego 82 (0-86) 219-09-00
l £ódz Marynarska 42 (0-42) 657-70-02; 657-99-27
l £ódz Pomorska 100 (0-42) 678-92-92
l Miêdz. Podlaski Partyzantów 4A (0-83) 371-40-06, 371-72-06
l M³awa Dudziñskiego 14 (0-23) 654-34-75
l Nowy Sacz Batalionów Chlopskich 19A (0-18) 441-11-44
l Nowy Targ Ku Studziankom 6 (0-18) 266-41-18
l Olsztyn Barcza 8A (0-89) 542-67-90; 0801 380-509
l Opole Szarych Szeregów 23 (0-77) 455-90-93
l Ostro³êka ¯niwna 9 (0-29) 760-27-87
l Ostrów Wlkp. Kaliska 42 (0-62) 736-82-45
l Pi³a Przemyslowa 5 (0-67) 351-90-25; 35-92-25
l Piotrków Tryb. S³owackiego 70 (0-44) 647-11-27
l P³ock Hubalczków 7 (0-24) 268-66-20
l Poznañ Z³otowska 11A (0-61) 868-11-08; 868-11-31
l Poznañ Czenikowska 1A (0-61) 867-41-12; 0800 136-400
l Przemyl Mickiewicza 9 (0-16) 678-77-05
l Racibórz Opawska 3 (0-32) 415-26-04; 419-09-32
l Radom Sobieskiego 1 (0-48) 345-10-10; 345-97-57
l Rybnik M.C. Sk³odowskiej 7 (0-32) 422-52-97
l Rzeszów 8-go Marca 5 (0-17) 853-38-63
l Siedlce Vogla 41 (0-25) 632-72-08
l Sieradz Polna 3/5 (0-43) 827-40-92
l S³upsk Pi³sudskiego 7B (0-59) 843-54-88
l Suwa³ki Lityñskiego 1A (0-87) 567-29-58
l Szczecin Ks. P. ciegiennego 27 (0-91) 485-31-70; 0800 390-960
l Szczecin Chmielewskiego 18 (0-91) 482-11-44
l widnica S³otwina 80 (0-74) 851-10-99; 853-20-74
l wierzawa Pl. Wolnoci 36 (0-75) 713-52-86
l Tarnobrzeg Kociuszki 24 (0-15) 822-35-74; 823-53-67
l Tarnów Graniczna 8A (0-14) 626-00-99
l Toruñ Wojska Polskiego 43/45 (0-56) 623-15-03; 623-19-02
l Warszawa Powstañców l¹skich 106C/lok.101 (0-22) 436-36-45: 436-36-55
l Warszawa Giewont 21 (0-22) 644-04-32; 644-68-48
l Warszawa Bazyliañska 6 (0-22)614-11-00; 811-11-14
l Warszawa Blokowa 13 (0-22) 678-61-66
l Wejherowo Obroñców Helu 3 (0-58) 672-79-97
l Wieluñ Baranowskiego 5 (0-43) 843-34-15
l W³oc³awek Okrzei 46 (0-54) 231-22-75
l Wroc³aw Jagielloñczyka 38A (0-71) 321-02-93
l Wroclaw Okulickiego 19A (0-71) 781-31-33
l Zamoæ M. Reja 2 (0-84) 641-27-18
l Zielona Góra Okulickiego 35 (0-68) 326-22-37
Autoryzowane zaklady obslugi serwisowej
15
Grafiche MDM - Forlì
The Electrolux Group. The worlds No.1 choice.
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na œwiecie producentem zmechanizowanych urz¹dzeñ przeznaczonych do kuchni, do czyszczenia
oraz do lasu i ogrodu. Ka¿dego roku sprzedaje ponad 55 milionów produktów (takich jak lodówki, kuchenki, pralki automatyczne,
odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy) o ³¹cznej wartoœci ok. 14 miliardów USD w ponad 150 krajach œwiata.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Electrolux EHG677K Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla