Electrolux EHG3760X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
P³yta gazowa
Mod. EHG 3760
INSTRUKCJA OBS£UGIINSTRUKCJA OBS£UGI
INSTRUKCJA OBS£UGIINSTRUKCJA OBS£UGI
INSTRUKCJA OBS£UGI
35686-9101
PL
3
SPIS TREŒCISPIS TREŒCI
SPIS TREŒCISPIS TREŒCI
SPIS TREŒCI
Urz¹dzenie spe³nia nastêpuj¹ce normy Unii
Europejskiej :
- dyrektywa 72/23 - 90/683 (niskie
napiêcia);
- 89/336 (dyrektywy EMV);
- 90/396 (dyrektywy dot. gazownictwa);
- 93/68 (ogólne dyrektywy) ze zmianami.
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 - FORLI- (W³ochy)
DANE TECHNICZNEDANE TECHNICZNE
DANE TECHNICZNEDANE TECHNICZNE
DANE TECHNICZNE
Wymiary kuchenkiWymiary kuchenki
Wymiary kuchenkiWymiary kuchenki
Wymiary kuchenki SzerokoϾ 290
G³êbokoœæ 510
Wymiary wnêki do zabudowyWymiary wnêki do zabudowy
Wymiary wnêki do zabudowyWymiary wnêki do zabudowy
Wymiary wnêki do zabudowy Szerokoœæ 270
G³êbokoœæ 490
Moc palnikówMoc palników
Moc palnikówMoc palników
Moc palników
Palnik ma³y 0,7 kW
Palnik du¿y 2,1 kW (GPB) / 2,3kW (GZ-35/GZ-50)
Kategoria II/II 35, 50, III
Rodzaj gazu GZ-35, GZ-50 i GPB
Pod³¹czenie do gazu G 1/2”
Napiêcie zasilaj¹ce 230 V 50 Hz
Urz¹dzenie posiada certyfikat "B"
DANE TECHNICZNE..........................................................................................3
WSKAZÓWKI OGÓLNE......................................................................................4
WSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKA .................................................................5
MYCIE I KONSERWACJA....................................................................................6
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA .................................................................7
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ .........................................8
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU .....................................................9
REGULACJA P£OMIENIA OSZCZÊDNOŒCIOWEGO .................................. 10
MONTA¯ W MEBLACH ...................................................................................10
AUTORYZOWANY SERWIS ..............................................................................13
AUTORYZOWANE ZAKLADY OBSLUGI SERWISOWEJ................................14
4
Przed przyst¹pieniem do eksploatacji urz¹dzeniaPrzed przyst¹pieniem do eksploatacji urz¹dzenia
Przed przyst¹pieniem do eksploatacji urz¹dzeniaPrzed przyst¹pieniem do eksploatacji urz¹dzenia
Przed przyst¹pieniem do eksploatacji urz¹dzenia
nale¿y dok³adnie zapoznaæ siê z instrukcj¹, wnale¿y dok³adnie zapoznaæ siê z instrukcj¹, w
nale¿y dok³adnie zapoznaæ siê z instrukcj¹, wnale¿y dok³adnie zapoznaæ siê z instrukcj¹, w
nale¿y dok³adnie zapoznaæ siê z instrukcj¹, w
której podano wskazówki i zalecenia dotycz¹cektórej podano wskazówki i zalecenia dotycz¹ce
której podano wskazówki i zalecenia dotycz¹cektórej podano wskazówki i zalecenia dotycz¹ce
której podano wskazówki i zalecenia dotycz¹ce
prawid³owego u¿ytkowania i obs³ugi sprzêtu.prawid³owego u¿ytkowania i obs³ugi sprzêtu.
prawid³owego u¿ytkowania i obs³ugi sprzêtu.prawid³owego u¿ytkowania i obs³ugi sprzêtu.
prawid³owego u¿ytkowania i obs³ugi sprzêtu.
Instrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæ przezInstrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæ przez
Instrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæ przezInstrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæ przez
Instrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæ przez
ca³y czas u¿ytkowania urz¹dzenia.ca³y czas u¿ytkowania urz¹dzenia.
ca³y czas u¿ytkowania urz¹dzenia.ca³y czas u¿ytkowania urz¹dzenia.
ca³y czas u¿ytkowania urz¹dzenia.
W przypadku sprzeda¿y urz¹dzenia nale¿yW przypadku sprzeda¿y urz¹dzenia nale¿y
W przypadku sprzeda¿y urz¹dzenia nale¿yW przypadku sprzeda¿y urz¹dzenia nale¿y
W przypadku sprzeda¿y urz¹dzenia nale¿y
pamiêtaæ równie¿ o przekazaniu instrukcjipamiêtaæ równie¿ o przekazaniu instrukcji
pamiêtaæ równie¿ o przekazaniu instrukcjipamiêtaæ równie¿ o przekazaniu instrukcji
pamiêtaæ równie¿ o przekazaniu instrukcji
obs³ugi nowemu u¿ytkownikowi.obs³ugi nowemu u¿ytkownikowi.
obs³ugi nowemu u¿ytkownikowi.obs³ugi nowemu u¿ytkownikowi.
obs³ugi nowemu u¿ytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcjiPrzestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcjiPrzestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji
zapewni d³ugotrwa³e i niezawodne dzia³aniezapewni d³ugotrwa³e i niezawodne dzia³anie
zapewni d³ugotrwa³e i niezawodne dzia³aniezapewni d³ugotrwa³e i niezawodne dzia³anie
zapewni d³ugotrwa³e i niezawodne dzia³anie
urz¹dzenia.urz¹dzenia.
urz¹dzenia.urz¹dzenia.
urz¹dzenia.
Urz¹dzenie przeznaczone jest do obs³ugi
wy³¹cznie przez osoby doros³e. Nie zezwalaæ
dzieciom na zabawê w pobli¿u urz¹dzenia.
Pod³¹czenie p³yty do instalacji gazowej mo¿ePod³¹czenie p³yty do instalacji gazowej mo¿e
Pod³¹czenie p³yty do instalacji gazowej mo¿ePod³¹czenie p³yty do instalacji gazowej mo¿e
Pod³¹czenie p³yty do instalacji gazowej mo¿e
wykonaæ wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ gazowychwykonaæ wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ gazowych
wykonaæ wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ gazowychwykonaæ wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ gazowych
wykonaæ wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ gazowych
z odpowiednimi uprawnieniami.z odpowiednimi uprawnieniami.
z odpowiednimi uprawnieniami.z odpowiednimi uprawnieniami.
z odpowiednimi uprawnieniami.
Jeœli do pod³¹czenia urz¹dzenia konieczneJeœli do pod³¹czenia urz¹dzenia konieczne
Jeœli do pod³¹czenia urz¹dzenia konieczneJeœli do pod³¹czenia urz¹dzenia konieczne
Jeœli do pod³¹czenia urz¹dzenia konieczne
bêd¹ zmiany w elektrycznej instalacji domowej,bêd¹ zmiany w elektrycznej instalacji domowej,
bêd¹ zmiany w elektrycznej instalacji domowej,bêd¹ zmiany w elektrycznej instalacji domowej,
bêd¹ zmiany w elektrycznej instalacji domowej,
to zmiany takie mo¿e wykonaæ wy³¹cznieto zmiany takie mo¿e wykonaæ wy³¹cznie
to zmiany takie mo¿e wykonaæ wy³¹cznieto zmiany takie mo¿e wykonaæ wy³¹cznie
to zmiany takie mo¿e wykonaæ wy³¹cznie
monter z odpowiednimi uprawnieniami.monter z odpowiednimi uprawnieniami.
monter z odpowiednimi uprawnieniami.monter z odpowiednimi uprawnieniami.
monter z odpowiednimi uprawnieniami.
W przypadku wyst¹pienia usterki urz¹dzenia
nale¿y zwróciæ siê do autoryzowanego zak³adu
serwisowego wyznaczonego przez producenta
sprzêtu.
Wszelkie zmiany lub modyfikacje urz¹dzenia
stwarzaj¹ powa¿ne zagro¿enie dla u¿ytkownika.
Na palnikach nie wolno ustawiaæ
zdeformowanych lub niestabilnych naczyñ do
gotowania, gdy¿ mog¹ siê one przewróciæ i
zawartoœæ naczynia wyleje siê na palniki.
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
t³uszczu nie pozostawiaæ urz¹dzenia bez nadzoru.
Palniki, ruszta i garnki pozostaj¹ jeszcze przez
d³u¿szy czas gor¹ce po wy³¹czeniu p³yty. Zwróciæ
uwagê, aby dzieci nie zbli¿a³y siê do p³yty i nie
dotyka³y naczyñ stoj¹cych na p³ycie do momentu
ca³kowitego ostygniêcia.
Sprawdziæ, czy prze³¹cznik znajduje siê na pozycji
”, kiedy urz¹dzenie nie pracuje.
Pomieszczenie, w którym zainstalowana jest p³yta
gazowa powinno posiadaæ sprawn¹ i odpowiedni¹
wentylacjê nawiewno-wywiewn¹ zapewniaj¹c¹ co
najmniej 1,5-krotn¹ wymianê powietrza na
godzinê w tym pomieszczeniu (ok. 2 m
3
/godz.).
Urz¹dzenie nale¿y pod³¹czyæ do takiego rodzaju
gazu, jaki podano na etykiecie naklejonej obok
miejsca pod³¹czenia do instalacji.
Przed przyst¹pieniem do prac konserwacyjnych
i czyszczenia nale¿y urz¹dzenie wy³¹czyæ i
pozostawiæ do ca³kowitego ostygniêcia.
Zapalanie palników jest ³atwiejsze, jeœli garnki
postawi siê na ruszta dopiero po zapaleniu
palnika.
Po zapaleniu palnika nale¿y upewniæ siê, czy
p³omieñ pali siê równomiernie.
Przed zdjêciem garnków nale¿y zmniejszyæ
p³omieñ lub ca³kowicie go wy³¹czyæ.
Awariê urz¹dzenia nale¿y zg³osiæ w
autoryzowanym zak³adzie serwisowym.
U¿ytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywaæ napraw !
Naprawy wykonywane przez osoby bez
odpowiednich uprawnieñ stwarzaj¹ zagro¿enie
i mog¹ spowodowaæ powa¿ne uszkodzenie
urz¹dzenia.
Autoryzowany zak³ad serwisowy posiada
oryginalne czêœci zamienne.
WSKAZÓWKAWSKAZÓWKA
WSKAZÓWKAWSKAZÓWKA
WSKAZÓWKA
Przed przyst¹pieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym nale¿y upewniæ siê czy
spe³nia ono wymagania stawiane mu przez przepisy
Prawa Budowlanego (Dz. U. Nr 89, poz.414).
W œwietle tych przepisów pomieszczenie kuchenne
powinno :
- mieæ szerokoœæ min. 1,7 m dla mieszkania 1-
dno pokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego
- mieæ minimaln¹ wysokoœci 2,2 m
- mieæ odpowiedni¹ kubaturê, która zapewni, ¿e
maksymalne obci¹¿enie cieplne
pochodz¹ce od urz¹dzeñ gazowych
zainstalowanych w tym pomieszczeniu nie
przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
- zapewniæ wentylacjê nawiewno-wywiewn¹ (co
najmniej 1,5 krotn¹ wymianê powietrza
w ci¹gu godziny)
- zapewniæ dop³yw powietrza (je¿eli kuchnia nie
posiada okna) poprzez otwory wykonane w
œcianach zewnêtrznych o powierzchni min.
0,016 m
2
- zapewniæ odprowadzanie spalin np. poprzez
sprawny kana³ kominowy o min. boku
0,14 m.
WSKAZÓWKI OGÓLNEWSKAZÓWKI OGÓLNE
WSKAZÓWKI OGÓLNEWSKAZÓWKI OGÓLNE
WSKAZÓWKI OGÓLNE
5
WSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKAWSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKA
WSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKAWSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKA
WSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKA
INSTINST
INSTINST
INST
ALACJAALACJA
ALACJAALACJA
ALACJA
Wszystkie prace zwi¹zane z instalacj¹ urz¹dzenia
oraz dopasowaniem do spalania okreœlonego
rodzaju gazu mo¿e wykonaæ wy³¹cznie instalator
urz¹dzeñ gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami zgodnie z obowi¹zuj¹cymi
przepisami.
Informacje podano w rozdziale „Wskazówki dla
instalatora”.
EKSPLOAEKSPLOA
EKSPLOAEKSPLOA
EKSPLOA
TT
TT
T
ACJAACJA
ACJAACJA
ACJA
Pokrêt³o wyboru funkcji p³yty do gotowaniaPokrêt³o wyboru funkcji p³yty do gotowania
Pokrêt³o wyboru funkcji p³yty do gotowaniaPokrêt³o wyboru funkcji p³yty do gotowania
Pokrêt³o wyboru funkcji p³yty do gotowania
Na panelu steruj¹cym znajduj¹ siê pokrêt³a
kurków dla poszczególnych palników p³yty.
Pokrêt³a kurków dla poszczególnych palników
mo¿na pokrêcaæ tylko w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara do symbolu ma³ego
p³omienia oraz z powrotem, w kierunku
przeciwnym.
dop³yw gazu wy³¹czony
maksymalny dop³yw gazu (du¿y p³omieñ)
minimalny dop³yw gazu (ma³y p³omieñ)
ZAPZAP
ZAPZAP
ZAP
ALANIE PALANIE P
ALANIE PALANIE P
ALANIE P
ALNIKÓWALNIKÓW
ALNIKÓWALNIKÓW
ALNIKÓW
Przed postawieniem naczynia do gotowania na
palniku nale¿y ca³kowicie wcisn¹æ odpowiednie
pokrêt³o i ustawiæ na maksymaln¹ pozycjê
pokrêcaj¹c w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara. Nastêpnie p³omieñ ustawiæ
na wybranej pozycji.
W modelach z automatycznym zapalaczem
palników nale¿y wcisn¹æ odpowiedni przycisk
oznaczony ma³¹ iskr¹, a nastêpnie ustawiæ
pokrêt³o na pozycjê MAX i przytrzymaæ wciœniête
przez ok. 5 sekund do momentu a¿ zawór
bezpieczeñstwa utrzyma automatycznie
p³omieñ. Jeœli zapalanie przy pomocy zapalacza
sprawia problemy (np. z powodu szczególnego
podzia³u gazu), przed zapalaniem nale¿y zdj¹æ
garnki znajduj¹ce siê na palniku.
W celu przerwania dop³ywu gazu nale¿y pokrêt³o
pokrêciæ w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara na pozycjê „”.
W przypadku przerwy w dop³ywie energii
elektrycznej mo¿na wykonaæ zapalanie równie¿
bez elektrycznego zapalacza iskrowego. W takim
przypadku palnik nale¿y zapaliæ za pomoc¹
p³omienia i ustawiæ pokrêt³o na pozycjê MAX
przytrzymuj¹c je wciœniête i pokrêcaj¹c w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara. Po zapaleniu p³omienia nale¿y
uregulowaæ jego wielkoœæ.
Aby zredukowaæ zu¿ycie gazu i w pe³ni
wykorzystaæ moc, nale¿y u¿ywaæ garnków o
œrednicy pasuj¹cej do palnika. Wymiary podano
w poni¿szej tabeli.
6
PALNIKPALNIK
PALNIKPALNIK
PALNIK
MinimalnaMinimalna
MinimalnaMinimalna
Minimalna
MaksymalnaMaksymalna
MaksymalnaMaksymalna
Maksymalna
œrednicaœrednica
œrednicaœrednica
œrednica
œrednica œrednica
œrednica œrednica
œrednica
Du¿y palnik
160 mm 240 mm
Palnik pomocniczy
(ma³y)
80 mm 160 mm
Tabela minimalnej i maksymalnej œrednicyTabela minimalnej i maksymalnej œrednicy
Tabela minimalnej i maksymalnej œrednicyTabela minimalnej i maksymalnej œrednicy
Tabela minimalnej i maksymalnej œrednicy
naczyñ do gotowania na poszczególnychnaczyñ do gotowania na poszczególnych
naczyñ do gotowania na poszczególnychnaczyñ do gotowania na poszczególnych
naczyñ do gotowania na poszczególnych
palnikach. Wszystkie garnki musz¹ mieæ równepalnikach. Wszystkie garnki musz¹ mieæ równe
palnikach. Wszystkie garnki musz¹ mieæ równepalnikach. Wszystkie garnki musz¹ mieæ równe
palnikach. Wszystkie garnki musz¹ mieæ równe
i g³adkie dno.i g³adkie dno.
i g³adkie dno.i g³adkie dno.
i g³adkie dno.
Po zagotowaniu wody (wzgl. innego p³ynu),
nale¿y zredukowaæ p³omieñ tak, aby tylko
utrzymaæ proces gotowania.
Je¿eli p³omieñ, na którymkolwiek palniku
zgaœnie przypadkowo (zalanie lub gwa³towny
przeci¹g), wtedy zadzia³a urz¹dzenie kontroli
p³omienia i odetnie ono dop³yw gazu do
palnika.. W takim przypadku nale¿y odczekaæ
przynajmniej 1 minutê przed ponownym
zapaleniem p³omienia.
Jeœli do gotowania stosowane s¹ t³uszcze lubJeœli do gotowania stosowane s¹ t³uszcze lub
Jeœli do gotowania stosowane s¹ t³uszcze lubJeœli do gotowania stosowane s¹ t³uszcze lub
Jeœli do gotowania stosowane s¹ t³uszcze lub
olej, nale¿y zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ,olej, nale¿y zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ,
olej, nale¿y zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ,olej, nale¿y zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ,
olej, nale¿y zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ,
gdy¿ przy przegrzaniu mo¿e dojœæ do zapaleniagdy¿ przy przegrzaniu mo¿e dojœæ do zapalenia
gdy¿ przy przegrzaniu mo¿e dojœæ do zapaleniagdy¿ przy przegrzaniu mo¿e dojœæ do zapalenia
gdy¿ przy przegrzaniu mo¿e dojœæ do zapalenia
siê t³uszczu.siê t³uszczu.
siê t³uszczu.siê t³uszczu.
siê t³uszczu.
MYCIE I KONSERMYCIE I KONSER
MYCIE I KONSERMYCIE I KONSER
MYCIE I KONSER
WW
WW
W
ACJAACJA
ACJAACJA
ACJA
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiekPrzed przyst¹pieniem do jakichkolwiek
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiekPrzed przyst¹pieniem do jakichkolwiek
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiek
czynnoœci konserwacyjnych nale¿y urz¹dzenieczynnoœci konserwacyjnych nale¿y urz¹dzenie
czynnoœci konserwacyjnych nale¿y urz¹dzenieczynnoœci konserwacyjnych nale¿y urz¹dzenie
czynnoœci konserwacyjnych nale¿y urz¹dzenie
wy³¹czyæ z sieci elektrycznej.wy³¹czyæ z sieci elektrycznej.
wy³¹czyæ z sieci elektrycznej.wy³¹czyæ z sieci elektrycznej.
wy³¹czyæ z sieci elektrycznej.
Do mycia nie wolno stosowaæ œrodków
szoruj¹cych, gdy¿ mo¿na uszkodziæ
powierzchniê urz¹dzenia.
Pokrywy palników nale¿y czêsto myæ ciep³¹
wod¹ z dodatkiem œrodków do mycia. Z
pokrywy nale¿y usun¹æ wszystkie osady.
Czêœci ze stali nierdzewnej nale¿y po u¿yciu
dobrze sp³ukaæ wod¹ i wytrzeæ do sucha
miêkk¹ szmatk¹.
Emaliowane ruszta p³yty do gotowania
mo¿na zmywaæ w zmywarce do naczyñ.
Do usuwania zaschniêtych plam u¿ywaæ
³agodnych œrodków do mycia (nie stosowaæ
œrodków szoruj¹cych). Odpowiednie œrodki
s¹ dostêpne w handlu.
W p³ytach do gotowania z automatycznym
zapalaczem nale¿y regularnie czyœciæ œwiecê
zapalaj¹c¹ (ceramika i elektroda), aby
zapobiec trudnoœciom w zapalaniu.
Ponadto kontrolowaæ, czy otwory w
rozdzielaczu p³omienia nie s¹ zatkane.
Regularne smarowanie kurków mo¿eRegularne smarowanie kurków mo¿e
Regularne smarowanie kurków mo¿eRegularne smarowanie kurków mo¿e
Regularne smarowanie kurków mo¿e
wykonaæ wy³¹cznie wykwalifikowany instalatorwykonaæ wy³¹cznie wykwalifikowany instalator
wykonaæ wy³¹cznie wykwalifikowany instalatorwykonaæ wy³¹cznie wykwalifikowany instalator
wykonaæ wy³¹cznie wykwalifikowany instalator
urz¹dzeñ gazowych, który jest równie¿urz¹dzeñ gazowych, który jest równie¿
urz¹dzeñ gazowych, który jest równie¿urz¹dzeñ gazowych, który jest równie¿
urz¹dzeñ gazowych, który jest równie¿
uprawniony do wykonywania napraw.uprawniony do wykonywania napraw.
uprawniony do wykonywania napraw.uprawniony do wykonywania napraw.
uprawniony do wykonywania napraw.
7
Rys. 1Rys. 1
Rys. 1Rys. 1
Rys. 1
FO 2365
MONTMONT
MONTMONT
MONT
A¯ KUCHENIKIA¯ KUCHENIKI
A¯ KUCHENIKIA¯ KUCHENIKI
A¯ KUCHENIKI
Urz¹dzenia typu „X” mo¿na zabudowaæ obok
lub w meblach kuchennych.
Œcianki boczne mebli nie mog¹ wystawaæ (na
wysokoœæ) ponad p³yt¹ robocz¹ urz¹dzenia.
Urz¹dzenia nie nale¿y ustawiaæ w pobli¿u
materia³ów ³atwopalnych (np. zas³ony, œcierki
kuchenne itp.).
POD£¥CZENIE DO INSTPOD£¥CZENIE DO INST
POD£¥CZENIE DO INSTPOD£¥CZENIE DO INST
POD£¥CZENIE DO INST
ALACJIALACJI
ALACJIALACJI
ALACJI
GAZOWEJGAZOWEJ
GAZOWEJGAZOWEJ
GAZOWEJ
Pod³¹czenie urz¹dzenia do instalacji gazowej
nale¿y wykonaæ zgodnie z normami
PN i przepisami Prawa Budowlanego.
Urz¹dzenie zosta³o poddane kontroli fabrycznej.
Na tabliczce znamionowej podany jest rodzaj
gazu, do którego wolno pod³¹czyæ p³ytê.
Tabliczka znamionowa znajduje siê na spodzie
obok miejsca pod³¹czenia do instalacji gazowej.
Przed pod³¹czeniem p³yty do instalacji gazowej
nale¿y dok³adnie sprawdziæ rodzaj gazu podany
na tabliczce znamionowej. Jeœli rodzaj gazu w
sieci jest inny ni¿ rodzaj gazu podany na tabliczce
znamionowej, wtedy nale¿y stosowaæ siê do
zaleceñ podanych w rozdziale „Dopasowanie
do ró¿nego rodzaju gazu”.
Aby zagwarantowaæ maksymaln¹ wydajnoœæ
urz¹dzenia przy minimalnym zu¿yciu gazu,
nale¿y upewniæ siê, czy ciœnienie gazu
zasilaj¹cego odpowiada wartoœciom podanym w
tabeli „Cechy spalania”.
Na koñcówce z³¹czki z nakrêtk¹ GJ 1/2”
umieszczony jest pierœcieñ uszczelniaj¹cy
pomiêdzy poszczególnymi czêœciami. Czêœci te
nale¿y lekko przykrêciæ, a nastêpnie element
pod³¹czeniowy ustawiæ w wybranym kierunku i
dokrêciæ.
POD£¥CZENIEPOD£¥CZENIE
POD£¥CZENIEPOD£¥CZENIE
POD£¥CZENIE
Pod³¹czenie nale¿y wykonaæ za pomoc¹ sztywnej
rury metalowej z elementami pod³¹czeniowymi
spe³niaj¹cymi normy PN i posiadaj¹cymi
odpowiednie atesty materia³owe lub giêtkim
wê¿em ze stali szlachetnej spe³niaj¹cym normy
PN i posiadaj¹cymi certyfikat bezpieczeñstwa B
o maksymalnej d³ugoœci 2 m. Stosuj¹c w¹¿ giêtki
z metalu nale¿y go tak zainstalowaæ, aby nie
styka³ siê z meblami i nie by³ zagnieciony.
Zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ, jeœli p³yta do
A) Koñcówka z³¹czki zA) Koñcówka z³¹czki z
A) Koñcówka z³¹czki zA) Koñcówka z³¹czki z
A) Koñcówka z³¹czki z
nakrêtk¹nakrêtk¹
nakrêtk¹nakrêtk¹
nakrêtk¹
B) UszczelkaB) Uszczelka
B) UszczelkaB) Uszczelka
B) Uszczelka
C) RegulowanyC) Regulowany
C) RegulowanyC) Regulowany
C) Regulowany
element pod³¹czeniowyelement pod³¹czeniowy
element pod³¹czeniowyelement pod³¹czeniowy
element pod³¹czeniowy
gotowania po³¹czona jest z piekarnikiem.
Po³¹czenie œrubowe wlotu gazu do urz¹dzenia
posiada gwint R 1/2”. Przy pod³¹czeniu nale¿y
unikaæ wszelkiego rodzaju obci¹¿eñ urz¹dzenia.
Regulowany element pod³¹czeniowy pozwala
na schowanie wê¿a zasilaj¹cego we wg³êbieniu
na krawêdzi obudowy p³yty do gotowania (patrz
rys. 2). System ten pozwala na schowanie p³yty
³¹cznie z przewodem gazowym na g³êbokoœæ 30
mm.
P³ytê gazow¹ mo¿na tak¿e pod³¹czyæ przy
pomocy elastycznego wê¿a gumowego lub z
tworzyw sztucznych (posiadaj¹cych certyfikat
bezpieczeñstwa B), w przypadku zasilania jej
gazem p³ynnym z butli gazowej poprzez reduktor
ciœnienia gazu (posiadaj¹cego certyfikat
bezpieczeñstwa B). W tym celu na króciec
przy³¹czeniowy p³yty gazowej nale¿y nakrêciæ
przy³¹cze z karbowanym króæcem do wê¿y
elastycznych.
A) Koñcówka z³¹czki z nakrêtk¹A) Koñcówka z³¹czki z nakrêtk¹
A) Koñcówka z³¹czki z nakrêtk¹A) Koñcówka z³¹czki z nakrêtk¹
A) Koñcówka z³¹czki z nakrêtk¹
B) Regulowany element pod³¹czeniowyB) Regulowany element pod³¹czeniowy
B) Regulowany element pod³¹czeniowyB) Regulowany element pod³¹czeniowy
B) Regulowany element pod³¹czeniowy
C) Instalacja gazu zasilaj¹cego ze sztywn¹ lub giêtk¹C) Instalacja gazu zasilaj¹cego ze sztywn¹ lub giêtk¹
C) Instalacja gazu zasilaj¹cego ze sztywn¹ lub giêtk¹C) Instalacja gazu zasilaj¹cego ze sztywn¹ lub giêtk¹
C) Instalacja gazu zasilaj¹cego ze sztywn¹ lub giêtk¹
rur¹ metalow¹rur¹ metalow¹
rur¹ metalow¹rur¹ metalow¹
rur¹ metalow¹
WA¯NEWA¯NE
WA¯NEWA¯NE
WA¯NE
Po zakoñczeniu instalacji nale¿y sprawdziæ szczelnoœæPo zakoñczeniu instalacji nale¿y sprawdziæ szczelnoœæ
Po zakoñczeniu instalacji nale¿y sprawdziæ szczelnoœæPo zakoñczeniu instalacji nale¿y sprawdziæ szczelnoœæ
Po zakoñczeniu instalacji nale¿y sprawdziæ szczelnoœæ
wszystkich po³¹czeñ za pomoc¹ wody z roztworemwszystkich po³¹czeñ za pomoc¹ wody z roztworem
wszystkich po³¹czeñ za pomoc¹ wody z roztworemwszystkich po³¹czeñ za pomoc¹ wody z roztworem
wszystkich po³¹czeñ za pomoc¹ wody z roztworem
mydlanym. Do sprawdzania szczelnoœci nigdy niemydlanym. Do sprawdzania szczelnoœci nigdy nie
mydlanym. Do sprawdzania szczelnoœci nigdy niemydlanym. Do sprawdzania szczelnoœci nigdy nie
mydlanym. Do sprawdzania szczelnoœci nigdy nie
wolno stosowaæ p³omienia !wolno stosowaæ p³omienia !
wolno stosowaæ p³omienia !wolno stosowaæ p³omienia !
wolno stosowaæ p³omienia !
WSKAZÓWKI DLA INSTWSKAZÓWKI DLA INST
WSKAZÓWKI DLA INSTWSKAZÓWKI DLA INST
WSKAZÓWKI DLA INST
ALAALA
ALAALA
ALA
TORATORA
TORATORA
TORA
Rys. 2Rys. 2
Rys. 2Rys. 2
Rys. 2
FO 0265
8
Rys. 3Rys. 3
Rys. 3Rys. 3
Rys. 3
FO 0257
Urz¹dzenie przeznaczone jest do pod³¹czenia
do sieci zasilaj¹cej o napiêciu 230 V - jedna
faza.
Pod³¹czenie do instalacji elektrPod³¹czenie do instalacji elektr
Pod³¹czenie do instalacji elektrPod³¹czenie do instalacji elektr
Pod³¹czenie do instalacji elektr
ycznejycznej
ycznejycznej
ycznej
musi byæ wykonane zgodnie zmusi byæ wykonane zgodnie z
musi byæ wykonane zgodnie zmusi byæ wykonane zgodnie z
musi byæ wykonane zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi normami i przepisami !obowi¹zuj¹cymi normami i przepisami !
obowi¹zuj¹cymi normami i przepisami !obowi¹zuj¹cymi normami i przepisami !
obowi¹zuj¹cymi normami i przepisami !
Przed pod³¹czeniem urz¹dzenia do instalacji
elektrycznej nale¿y sprawdziæ, czy :
instalacja elektryczna przystosowana jest do
obci¹¿enia tym urz¹dzeniem (patrz
tabliczka znamionowa);
sieæ zasilaj¹ca jest uziemiona zgodnie z
przepisami;
wielobiegunowe gniazdo lub w³¹cznik jest
dostêpne po zabudowaniu urz¹dzenia.
Przewód zasilaj¹cy musi byæ tak u³o¿ony, aby w
¿adnym punkcie nie osi¹gn¹³ temperatury
wy¿szej o 90
o
C od temperatury pomieszczenia.
WYMIANA PRZEWODUWYMIANA PRZEWODU
WYMIANA PRZEWODUWYMIANA PRZEWODU
WYMIANA PRZEWODU
ZASILAJ¥CEGOZASILAJ¥CEGO
ZASILAJ¥CEGOZASILAJ¥CEGO
ZASILAJ¥CEGO
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do listwy
zaciskowej jest typu „Y” tzn. ¿e przewód mo¿na
wymieniæ wy³¹cznie za pomoc¹
specjalistycznych narzêdzi, jakimi dysponuje
personel autoryzowanych zak³adów
serwisowych. Jeœli zajdzie koniecznoœæ wymiany
przewodu zasilaj¹cego, wolno go zast¹piæ
przewodem typu H05V2V2-F T90 wytrzyma³ym
na obci¹¿enie i temperaturê pracy.
Po wykonaniu zmiany przewodu zasilaj¹cego
nale¿y sprawdziæ, czy sprawdziæ
funkcjonowanie grza³ek w³¹czaj¹c je na ok. 3
minuty.
TYLKO DLA PERSONELU ZAK£ADÓWTYLKO DLA PERSONELU ZAK£ADÓW
TYLKO DLA PERSONELU ZAK£ADÓWTYLKO DLA PERSONELU ZAK£ADÓW
TYLKO DLA PERSONELU ZAK£ADÓW
SERWISOWYCHSERWISOWYCH
SERWISOWYCHSERWISOWYCH
SERWISOWYCH
Aby uzyskaæ dostêp do klem, nale¿y otworzyæ
os³onê listwy zaciskowej w nastêpuj¹cy sposób :
wprowadziæ zakoñczenie œrubokrêta pod
uskok na widocznej stronie skrzynki;
nacisn¹æ lekko i ustawiæ dŸwigniê do góry
(rys.3).
Nastêpnie wykonaæ pod³¹czenie przewodu
sieciowego za pomoc¹ specjalistycznych
narzêdzi.
Producent nie odpowiada zaProducent nie odpowiada za
Producent nie odpowiada zaProducent nie odpowiada za
Producent nie odpowiada za
szkody i wypadki powsta³e wskutekszkody i wypadki powsta³e wskutek
szkody i wypadki powsta³e wskutekszkody i wypadki powsta³e wskutek
szkody i wypadki powsta³e wskutek
nieprzestrzegania obowi¹zuj¹cychnieprzestrzegania obowi¹zuj¹cych
nieprzestrzegania obowi¹zuj¹cychnieprzestrzegania obowi¹zuj¹cych
nieprzestrzegania obowi¹zuj¹cych
przepisów bezpieczeñstwa.przepisów bezpieczeñstwa.
przepisów bezpieczeñstwa.przepisów bezpieczeñstwa.
przepisów bezpieczeñstwa.
POD£¥CZENIE DO INSTPOD£¥CZENIE DO INST
POD£¥CZENIE DO INSTPOD£¥CZENIE DO INST
POD£¥CZENIE DO INST
ALACJI ELEKTRALACJI ELEKTR
ALACJI ELEKTRALACJI ELEKTR
ALACJI ELEKTR
YCZNEJYCZNEJ
YCZNEJYCZNEJ
YCZNEJ
FO 0073
Przewód uziemiaj¹cy
(¿ó³to-zielony)
Przewód
zerowy
9
Rys. 4Rys. 4
Rys. 4Rys. 4
Rys. 4
FO 0392
WYMIANA DYSZ PWYMIANA DYSZ P
WYMIANA DYSZ PWYMIANA DYSZ P
WYMIANA DYSZ P
ALNIKÓWALNIKÓW
ALNIKÓWALNIKÓW
ALNIKÓW
W celu wymiany dysz nale¿y wykonaæ
nastêpuj¹ce czynnoœci :
Najpierw zdj¹æ ruszta.
Zdj¹æ pokrywki z palników i rozdzielacz
p³omienia.
Kluczem nasadowym 1 odkrêciæ dyszê,
zdj¹æ (patrz rys. 4) i zast¹piæ inn¹ dysz¹
odpowiedni¹ do stosowanego rodzaju
gazu (patrz tabela).
GZ 35: Po zamocowaniu dysz (oznaczony
ch na rys. X liter¹ B) nale¿y nakrêciæ na nie
odpowiednie koszyczki: do palnika
pó³szybkiego I palnika dodatkowego
przeznaczone sâ koszyczki oznaczone
literâ A (z otworem o przekroju 10) zaÀ do
palnika b³yskawicznego przeznaczony jest
koszyczek oznaczony literâ C (z otworem
o przekroju 16).
Czêœci ponownie z³o¿yæ wykonuj¹c opisane
czynnoœci w odwrotnej kolejnoœci.
Nastêpnie nale¿y wymieniæ etykietê
znajduj¹c¹ siê obok otworu pod³¹czenia
gazu i zast¹piæ j¹ etykiet¹ ze stosowanym
rodzajem gazu.
Etykieta znajduje siê w torebce z
wyposa¿eniem razem z dyszami.
* Pod pojêciem „Oznaczenie dyszy” rozumie
siê œrednicê dyszy podan¹ w setnych mm. W
przypadku dysz oznaczonych w tabeli liter¹ „E”
osi¹gniête jest obci¹¿enie cieplne i regulacja
dyszy.
PRZESTPRZEST
PRZESTPRZEST
PRZEST
AA
AA
A
WIENIE NA INNY RODZAJ GAZUWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
WIENIE NA INNY RODZAJ GAZUWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
WIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
PalnikPalnik
PalnikPalnik
Palnik
Bypassa Ø Bypassa Ø
Bypassa Ø Bypassa Ø
Bypassa Ø
Ma³y 26
Du¿y 38
TABELA 2TABELA 2
TABELA 2TABELA 2
TABELA 2
TABELA 1TABELA 1
TABELA 1TABELA 1
TABELA 1
PalnikPalnik
PalnikPalnik
Palnik
MocMoc
MocMoc
Moc
Zu¿ycie gazuZu¿ycie gazu
Zu¿ycie gazuZu¿ycie gazu
Zu¿ycie gazu
Dysza gazowaDysza gazowa
Dysza gazowaDysza gazowa
Dysza gazowa
[kW] [mm x 100]
GZ-35GZ-35
GZ-35GZ-35
GZ-35
GZ-50GZ-50
GZ-50GZ-50
GZ-50
GPBGPB
GPBGPB
GPB
GZ-35GZ-35
GZ-35GZ-35
GZ-35
GZ-50GZ-50
GZ-50GZ-50
GZ-50
GPBGPB
GPBGPB
GPB
GZ-35GZ-35
GZ-35GZ-35
GZ-35
GZ-50GZ-50
GZ-50GZ-50
GZ-50
GPBGPB
GPBGPB
GPB
m
3
/h
g/h
Ma³yMa³y
Ma³yMa³y
Ma³y
Du¿yDu¿y
Du¿yDu¿y
Du¿y
0,7 0,7 0,027 0,019 15 95 64 41
2,3 2,1 0,089 0,064 46 180 115 75
FO 0465
10
R) Du¿y palnikR) Du¿y palnik
R) Du¿y palnikR) Du¿y palnik
R) Du¿y palnik
A) Ma³y palnikA) Ma³y palnik
A) Ma³y palnikA) Ma³y palnik
A) Ma³y palnik
FO 0952
Rys.6Rys.6
Rys.6Rys.6
Rys.6
Aby ustawiæ p³omieñ oszczêdnoœciowy
palnika nale¿y wykonaæ nastêpuj¹ce
czynnoœci:
Zapaliæ palnik.
Pokrêt³o kurka obróciæ w lewo, w po³o¿enie
minimalne.
.• Zdj¹æ pokrêt³o.
Obracaæ iglicê by-passa (patrz rys. 5) w
trzpieniu kurka. Jeœli wykonuj¹ Pañstwo
przestawienie z gazu ziemnego na gaz p³ynny,
nale¿y krêciæ iglicê by-passa w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara do
momentu uzyskania regularnego ma³ego
p³omienia na ca³ym pierœcieniu palnika.
Nastêpnie sprawdziæ, czy przy szybkiej
zmianie z du¿ego p³omienia na ma³y, nie
gaœnie p³omieñ na palniku.
Opisane wy¿ej czynnoœci s¹ ³atwe do wykonania,
niezale¿nie od tego, w jakim miejscu i w jaki
sposób p³yta jest zamontowana w kuchni.
P³yty do gotowania przewidziane s¹ do monta¿u
w meblach, które maj¹ g³êbokoœæ od 550 do 600
mm i posiadaj¹ odpowiednie cechy do monta¿u
p³yt grzejnych.
WW
WW
W
ymiarymiar
ymiarymiar
ymiar
y (ry (r
y (ry (r
y (r
ys. 6)ys. 6)
ys. 6)ys. 6)
ys. 6)
REGULACJA P£OMIENIA OSZCZÊDNOŒCIOWEGOREGULACJA P£OMIENIA OSZCZÊDNOŒCIOWEGO
REGULACJA P£OMIENIA OSZCZÊDNOŒCIOWEGOREGULACJA P£OMIENIA OSZCZÊDNOŒCIOWEGO
REGULACJA P£OMIENIA OSZCZÊDNOŒCIOWEGO
MONTMONT
MONTMONT
MONT
A¯ W MEBLACHA¯ W MEBLACH
A¯ W MEBLACHA¯ W MEBLACH
A¯ W MEBLACH
R
A
510
290
Rys. 5Rys. 5
Rys. 5Rys. 5
Rys. 5
By-passemBy-passem
By-passemBy-passem
By-passem
11
a) Zdejmowana p³yta meblia) Zdejmowana p³yta mebli
a) Zdejmowana p³yta meblia) Zdejmowana p³yta mebli
a) Zdejmowana p³yta mebli
b) Przestrzeñ na ewentualneb) Przestrzeñ na ewentualne
b) Przestrzeñ na ewentualneb) Przestrzeñ na ewentualne
b) Przestrzeñ na ewentualne
przewody pod³¹czenioweprzewody pod³¹czeniowe
przewody pod³¹czenioweprzewody pod³¹czeniowe
przewody pod³¹czeniowe
Rys.Rys.
Rys.Rys.
Rys.
9 9
9 9
9
FO 2103
aa
aa
a
Rys.Rys.
Rys.Rys.
Rys.
8 8
8 8
8
a) Uszczelkaa) Uszczelka
a) Uszczelkaa) Uszczelka
a) Uszczelka
Rys.Rys.
Rys.Rys.
Rys.
7 7
7 7
7
FO 1093
FO 0199
ZABUDOWZABUDOW
ZABUDOWZABUDOW
ZABUDOW
A I MONTA I MONT
A I MONTA I MONT
A I MONT
P³yta do gotowania mo¿e byæ zabudowana w
meblach posiadaj¹cych otwór o wymiarach
podanych na rysunku 7.
Jeœli chc¹ Pañstwo umieœciæ obok siebie np.
dwie p³yty (p³yta gazowa z dwoma palnikami +
p³yta elektryczna z dwoma polami grzejnymi),
wtedy nale¿y zachowaæ minimalny odstêp (jak
pokazano na rysunku), który musi byæ
zachowany pomiêdzy ró¿nymi otworami.
Aby zamocowaæ p³ytê w meblach, nale¿y
wykonaæ nastêpuj¹ce czynnoœci :
Uszczelkê bêd¹ca na wyposa¿eniu nale¿y
przy³o¿yæ wzd³u¿ krawêdzi otworu, przy
czym obie koñcówki musz¹ stykaæ siê ze
sob¹, jednoczeœnie nie nachodz¹c na siebie.
Umieœciæ p³ytê tak blisko otworu mebli, aby
mo¿na by³o wykonaæ pod³¹czenie
elektryczne i gazowe.
P³ytê dopasowaæ do otworu w meblach
zwracaj¹c uwagê na dok³adne u³o¿enie.
P³ytê zamocowaæ w meblach odpowiednimi
uchwytami mocuj¹cymi (patrz rys. 8).
KrawêdŸ p³yty tworzy podwójn¹ uszczelkê
labiryntow¹, która daje ca³kowit¹ gwarancjê
na zabezpieczenie przed dostaniem siê
cieczy.
MO¯LIWOŒCI ZABUDOWYMO¯LIWOŒCI ZABUDOWY
MO¯LIWOŒCI ZABUDOWYMO¯LIWOŒCI ZABUDOWY
MO¯LIWOŒCI ZABUDOWY
Zabudowa na bazie mebli z drzwiamiZabudowa na bazie mebli z drzwiami
Zabudowa na bazie mebli z drzwiamiZabudowa na bazie mebli z drzwiami
Zabudowa na bazie mebli z drzwiami
Meble musz¹ byæ tak skonstruowane i wykonane,
aby podczas pracy wykluczyæ ewentualny kontakt
z nagrzan¹ obudow¹ urz¹dzenia. Mo¿e siê jednak
tak zdarzyæ, kiedy obudowa p³yty przez otwarcie
lub zamkniêcie drzwi nara¿ona jest na ciœnienie
lub podciœnienie. Zalecane rozwi¹zanie tego
problemu pokazano na rysunku 9.
P³yta pod urz¹dzeniem musi byæ tak
zamontowana, aby w razie koniecznoœci
serwisant móg³ ³atwo wyj¹æ p³ytê do gotowania i
ponownie w³o¿yæ j¹.
490
270
55
40÷50
30
20
30
20 min
60
a
b
12
550 min.
560 min.
Rys. 11Rys. 11
Rys. 11Rys. 11
Rys. 11
Rys. 10Rys. 10
Rys. 10Rys. 10
Rys. 10
FO 0947
Zabudowa na bazie mebli z piekarnikiemZabudowa na bazie mebli z piekarnikiem
Zabudowa na bazie mebli z piekarnikiemZabudowa na bazie mebli z piekarnikiem
Zabudowa na bazie mebli z piekarnikiem
Otwór musi odpowiadaæ wymiarom pokazanym
na rysunku 10 i 11 i musi byæ wyposa¿ony w dwa
króæce umo¿liwiaj¹ce w³aœciw¹ wentylacjê.
Aby zapobiec przegrzaniu, nale¿y wykonaæ
instalacjê jak pokazano na rysunku 11.
Pod³¹czenie p³yty i piekarnika do instalacji
elektrycznej musi byæ wykonane oddzielnie,
zarówno z technicznego jak i praktycznego
wzglêdu.
Piekarnik nale¿y zamontowaæ w taki sposób,
aby mo¿na go ca³kowicie wysun¹æ poza meble
do przodu.
FO 0198
13
AUTORAUTOR
AUTORAUTOR
AUTOR
YZOWYZOW
YZOWYZOW
YZOW
ANY SERANY SER
ANY SERANY SER
ANY SER
WISWIS
WISWIS
WIS
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmianProducent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmianProducent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian
konstrukcyjnych nie wp³ywaj¹cych jednak ujemnie na u¿ytkowe cechykonstrukcyjnych nie wp³ywaj¹cych jednak ujemnie na u¿ytkowe cechy
konstrukcyjnych nie wp³ywaj¹cych jednak ujemnie na u¿ytkowe cechykonstrukcyjnych nie wp³ywaj¹cych jednak ujemnie na u¿ytkowe cechy
konstrukcyjnych nie wp³ywaj¹cych jednak ujemnie na u¿ytkowe cechy
urz¹dzenia i jego bezpieczn¹ eksploatacjê.urz¹dzenia i jego bezpieczn¹ eksploatacjê.
urz¹dzenia i jego bezpieczn¹ eksploatacjê.urz¹dzenia i jego bezpieczn¹ eksploatacjê.
urz¹dzenia i jego bezpieczn¹ eksploatacjê.
Urz¹dzenie zosta³o poddane fabrycznej kontroli
jakoœciowej, która mia³a na celu sprawdzenie
sprawnoœci technicznej urz¹dzenia i wykonanie
regulacji przez specjalistów.
Ka¿da konieczna naprawa musi zostaæ wykonana
z najwiêksz¹ ostro¿noœci¹. Z tego powodu
zalecamy zwrócenie siê w przypadku awarii do
autoryzowanego zak³adu serwisowego. Przy
zg³oszeniu nale¿y podaæ model Pañstwa
urz¹dzenia i objawy usterki.
Oryginalne czêœci
zamienne s¹ do
nabycia
wy³¹cznie w
autoryzowanych
zak³adach
serwisowych.
AA
AA
A
utorutor
utorutor
utor
yzowane zaklady obslugiyzowane zaklady obslugi
yzowane zaklady obslugiyzowane zaklady obslugi
yzowane zaklady obslugi
serser
serser
ser
wisowejwisowej
wisowejwisowej
wisowej
miastomiasto
miastomiasto
miasto
adresadres
adresadres
adres
telefontelefon
telefontelefon
telefon
Bia³ystok Piastowska 11 (0-85) 732-19-55; 664-22-05
Bielsko Bia³a Cyniarska 24 (0-33) 828-33-44
Brzeziny Pi³sudskiego 2/8 (0-46) 874-28-30; 874-37-07
Bydgoszcz Wojska Polskiego 8 (0-52) 371-39-28; 371-12-08
Bytom Kwietniewskiego 5 (0-32) 282-85-22
Che³m Wieniawskiego 11A (0-82) 565-70-42
Chojnice Sukienników 3 (0-52) 397-50-98
Czêstochowa Œw. Rocha 108 (0-34) 368-16-65; 324-89-60
Elbl¹g £okietka 44 (0-55) 237-94-05; 232-15-10
Gdañsk Al. Jana Paw³a II 5Bbox33A (0-58) 346-92-00
Gdynia Helska 8 (0-58) 663-15-85; 663-15-15
Gdynia J. Unruga 76 (0-58) 625-05-05, 665-00-44
Gliwice J. Œliwki 34 (0-32) 279-20-07
Gorzów Wlkp. Moœcickiego 14 (0-95) 729-20-93, 729-35-71
Grudzi¹dz Sienkiewicza 17 (0-56) 462-07-41; 462-01-32
Jaros³aw Kasztelañska 2 (0-16) 621-09-59
Jaworzno Matejki 24 (0-32) 616-34- 56, 751-63-63
Jelenia Góra Karola Miarki 50 (0-75) 767-82-35
Kalisz Sukiennicza 4 (0-62) 764-50-60
Katowice 1000-lecia 3 (0-32) 254-11-81; 254-02-78
Kielce Spó³dzielcza 5 (0-41) 368-03-34
Konin 1 Maja 15 (0-63) 242-17-99
Koszalin Szyprów 4 (0-94) 341-66-68
Kraków Os. Willowe 30 (0-12) 644-87-64; 0800-267-675
Kraków Koœciuszki 34 (0-12) 421-50-32; 294-10-15,-16
Krosno Legionów 2A (0-13) 432-28-93
Legnica Kasjopei 15 (0-76) 854-48-33
Leszno Su³kowskiego 46 (0-65) 520-55-70
Lubin Wyszyñskiego 10 (0-76) 849-30-40
Lublin £êczyñska 1 (0-81) 745-05-15
£omza M. Pi³sudskiego 82 (0-86) 219-09-00
£ódz Marynarska 42 (0-42) 657-70-02; 657-99-27
£ódz Pomorska 100 (0-42) 678-92-92
Miêdz. Podlaski Partyzantów 4A (0-83) 371-40-06, 371-72-06
M³awa Dudziñskiego 14 (0-23) 654-34-75
Nowy Sacz Batalionów Chlopskich 19A (0-18) 441-11-44
Nowy Targ Ku Studziankom 6 (0-18) 266-41-18
Olsztyn Barcza 8A (0-89) 542-67-90; 0801 380-509
Opole Szarych Szeregów 23 (0-77) 455-90-93
Ostro³êka ¯niwna 9 (0-29) 760-27-87
Ostrów Wlkp. Kaliska 42 (0-62) 736-82-45
Pi³a Przemyslowa 5 (0-67) 351-90-25; 35-92-25
Piotrków Tryb. S³owackiego 70 (0-44) 647-11-27
P³ock Hubalczków 7 (0-24) 268-66-20
Poznañ Z³otowska 11A (0-61) 868-11-08; 868-11-31
Poznañ Czeœnikowska 1A (0-61) 867-41-12; 0800 136-400
Przemyœl Mickiewicza 9 (0-16) 678-77-05
Racibórz Opawska 3 (0-32) 415-26-04; 419-09-32
Radom Sobieskiego 1 (0-48) 345-10-10; 345-97-57
Rybnik M.C. Sk³odowskiej 7 (0-32) 422-52-97
Rzeszów 8-go Marca 5 (0-17) 853-38-63
Siedlce Vogla 41 (0-25) 632-72-08
Sieradz Polna 3/5 (0-43) 827-40-92
S³upsk Pi³sudskiego 7B (0-59) 843-54-88
Suwa³ki Lityñskiego 1A (0-87) 567-29-58
Szczecin Ks. P. Œciegiennego 27 (0-91) 485-31-70; 0800 390-960
Szczecin Chmielewskiego 18 (0-91) 482-11-44
Œwidnica S³otwina 80 (0-74) 851-10-99; 853-20-74
Œwierzawa Pl. Wolnoœci 36 (0-75) 713-52-86
Tarnobrzeg Koœciuszki 24 (0-15) 822-35-74; 823-53-67
Tarnów Graniczna 8A (0-14) 626-00-99
Toruñ Wojska Polskiego 43/45 (0-56) 623-15-03; 623-19-02
Warszawa Powstañców Œl¹skich 106C/lok.101 (0-22) 436-36-45: 436-36-55
Warszawa Giewont 21 (0-22) 644-04-32; 644-68-48
Warszawa Bazyliañska 6 (0-22)614-11-00; 811-11-14
Warszawa Blokowa 13 (0-22) 678-61-66
Wejherowo Obroñców Helu 3 (0-58) 672-79-97
Wieluñ Baranowskiego 5 (0-43) 843-34-15
W³oc³awek Okrzei 46 (0-54) 231-22-75
Wroc³aw Jagielloñczyka 38A (0-71) 321-02-93
Wroclaw Okulickiego 19A (0-71) 781-31-33
ZamoϾ M. Reja 2 (0-84) 641-27-18
Zielona Góra Okulickiego 35 (0-68) 326-22-37
03/04
Grafiche MDM - Forlì
The Electrolux Group.The Electrolux Group.
The Electrolux Group.The Electrolux Group.
The Electrolux Group. The world’s No.1 choice.
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na œwiecie producentem zmechanizowanych urz¹dzeñ przeznaczonych do
kuchni, do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu. Ka¿dego roku sprzedaje ponad 55 milionów produktów (takich jak
lodówki, kuchenki, pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy) o ³¹cznej wartoœci
ok. 14 miliardów USD w ponad 150 krajach œwiata.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Electrolux EHG3760X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi