Aeg-Electrolux 75857G-B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
75857G-B
instrukcja obsługi płyta gazowa
PL
2
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia prosimy o
dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to Państwu na
doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi procesami. Zalecamy
przechowywanie instrukcji obsługi w bezpiecznym miejscu, co pozwoli na
korzystanie z niej również w przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej
przyszłemu właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
3
Ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa ................................................................ 4
Opis płyty ........................................................................................................................ 6
Obsługa........................................................................................................................... 7
Prawidłowa obsługa płyty ................................................................................................ 8
Czyszczenie i konserwacja ............................................................................................. 9
Wskazówki dla użytkownika
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne ........................................................................................................... 11
Instalacja ....................................................................................................................... 12
Dostosowanie do różnych rodzajów gazu ..................................................................... 14
Regulacja płomenia oszczędnościowego ...................................................................... 15
Podłączenie do zasilania elektrycznego ....................................................................... 16
Zabudowa ..................................................................................................................... 17
Możliwości zabudowy.................................................................................................... 19
Spis treści
Objaśnienie symboli używanych w instrukcji obsługi:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Kolejność wykonywania czynności
Porady i wskazówki
Informacje dotyczące ochrony środowiska
Wskazówki dotyczące korzystania z niniejszej instrukcji
Niniejsze urządzenie spełnia wymogi następujących dyrektyw WE:
2006/95 (dyrektywa niskonapięciowa);
2004/108 (dyrektywa kompatybilności elektromagnetycznej);
90/396 (dyrektywa dotycząca urządzeń gazowych) wraz ze zmianami.
PRODUCENT :
ELECTROLUX ITALIA S.p.A.
C.so Lino Zanussi, 30
33080 Porcia (PN) - WŁOCHY
4
Instalacja
Instalację należy wykonać zgodnie z
wymaganiami lokalnych przepisów i
powinna ona zostać przeprowadzona
wyłącznie przez uprawnionego i
wykwalifikowanego montera.
Przeróbki domowej instalacji zasilającej
wymagane w celu instalacji urządzenia
mogą być wykonywane wyłącznie przez
osoby do tego upoważnione.
W czasie pracy
Niniejsze urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do niekomercyjnych
zastosowań domowych. Urządzenie jest
przeznaczone wyłącznie do
przygotowywania jadalnych potraw i nie
należy stosować go do innych celów.
Zmiany parametrów lub inne modyfikacje
urządzenia grożą niebezpieczeństwem.
Ze względów bezpieczeństwa i higieny,
urządzenie powinno być zawsze
utrzymywane w czystości. Osad tłuszczu
lub resztek potraw może stać się
przyczyną pożaru.
Pod żadnym pozorem nie należy
próbować naprawiać urządzenia we
własnym zakresie. Naprawy
wykonywane przez osoby
niedoświadczone mogą spowodować
obrażenia lub wadliwe działanie
urządzenia. Należy skontaktować się z
lokalnym autoryzowanym serwisem.
Należy zawsze domagać się
oryginalnych części zamiennych.
Gdy urządzenie nie jest używane,
pokrętła sterowania powinny być zawsze
w pozycji wyłączenia.
W przypadku podłączania urządzeń
elektrycznych do gniazdka znajdującego
się w pobliżu płyty kuchennej, należy
upewnić się, ze przewody zasilania nie
dotykają płyty i trzymać je z dala od
nagrzewających się części płyty.
Polski
Niniejsze ostrzeżenia zostały podane w celu zapewnienia bezpieczeństwa użytkowników.
Dlatego zaleca się dokładne przeczytanie procedur instalacji i obsługi niniejszej kuchenki.
Ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa
Jeśli urządzenie nie działa, należy
odłączyć zasilanie elektryczne.
Bezpieczeństwo osób
Niniejsze urządzenie zostało
przeznaczone do obsługi przez osoby
dorosłe i dzieci pod nadzorem. Nie wolno
pozwalać dzieciom na manipulowanie
elementami sterowania płyty ani na
zabawę w pobliżu lub płytą kuchenną.
Niniejsza kuchenka nie jest
przeznaczona do użytku przez osoby (w
tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych czy
umysłowych, a także nieposiadające
wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu
tego typu urządzeń, chyba, że będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane
na temat korzystania z tej kuchenki przez
osobę odpowiedzialną za ich
bezpieczeństwo.
Dostępne elementy urządzenia mogą
nagrzewać się w czasie używania.
Należy uważać, aby dzieci nie zbliżały się
do urządzenia, gdy jest ono gorące.
Informacje dotyczące instalacji,
czyszczenia i konserwacji
Wszystkie czynności związane z
instalacją urządzenia muszą być
wykonywane przez odpowiednio
wykwalifikowaną lub kompetentną osobę
zgodnie z obowiązującymi przepisami i
normami.
Przed przeprowadzeniem jakichkolwiek
czynności czyszczenia lub konserwacji
należy odłączyć urządzenie od zasilania
elektrycznego.
Wokół urządzenia należy zapewnić
odpowiednią wentylację. Niedostateczny
dopływ świeżego powietrza może
prowadzić do niedoboru tlenu.
Należy upewnić się, że gaz, którym
5
urządzenie ma być zasilane, jest zgodny
z rodzajem gazu podanym na tabliczce
znamionowej umieszczonej w pobliżu
rury doprowadzającej gaz.
Urządzenie nie jest podłączone do
instalacji wyciągu spalin. Należy je
zainstalować i podłączyć zgodnie z
obowiązującymi przepisami dotyczącymi
instalacji. Szczególną uwagę należy
zwrócić na wymagania dotyczące
wentylacji.
Eksploatacja gazowych urządzeń do
gotowania powoduje zwiększone
wytwarzanie ciepła i wilgoci w
pomieszczeniu, w którym zainstalowano
dane urządzenie. W związku z tym,
należy zapewnić właściwą wentylację w
kuchni: otwory służące naturalnej
wentylacji pomieszczenia powinny być
otwarte. Można też zainstalować
wentylację mechaniczną (okap kuchenny
z wentylatorem).
Długotrwała i intensywna eksploatacja
kuchni może wymagać dodatkowej
wentylacji np. otwarcia okna lub
zapewnienia większej wydajności
wentylacji mechanicznej, jeśli jest
dostępna.
Po usunięciu wszystkich elementów
opakowania z urządzenia należy
upewnić się, że nie jest ono uszkodzone
oraz, że przewód zasilający jest w
doskonałym stanie. W przeciwnym
wypadku przed przystąpieniem do
instalacji należy się skontaktować ze
sprzedawcą.
Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za niezastosowanie
się do niniejszych wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa.
Serwis
Pod żadnym pozorem nie należy
próbować naprawiać urządzenia we
własnym zakresie. Naprawy
wykonywane przez osoby
niedoświadczone mogą spowodować
obrażenia lub wadliwe działanie
urządzenia. Należy skontaktować się z
lokalnym autoryzowanym serwisem.
Należy zawsze domagać się
oryginalnych części zamiennych.
Informacje dotyczące
środowiska naturalnego
Po zainstalowaniu urządzenia należy
pozbyć się opakowania zgodnie z
zasadami bezpieczeństwa i ochrony
środowiska.
Przy utylizacji starego urządzenia, należy
odciąć kabel zasilający tak, aby nie
można było go ponownie uruchomić.
Bardzo istotne jest bezpieczne przechowywanie niniejszej instrukcji na przyszłość. W
przypadku sprzedaży urządzenia lub przekazania innej osobie należy upewnić się, że
dołączono również instrukcję, aby nowy użytkownik mógł zapoznać się z funkcjami
urządzenia i ostrzeżeniami.
Niniejsza instrukcja przeznaczona jest wyłącznie dla krajów, których symbol wydrukowano na
okładce instrukcji.
Symbol
na produkcie lub
na opakowaniu oznacza, że produktu tego
nie wolno traktować tak jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu zbiórki surowców wtórnych
zajmującego się recyklingiem sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie człowieka, który inaczej mógłby być
wynikiem nieprawidłowego obchodzenia się
z produktem. W celu uzyskania
szczegółowych informacji dotyczących
możliwości recyklingu niniejszego produktu,
należy skontaktować się z lokalnym urzędem
miasta, służbami oczyszczania miasta lub
sklepem, w którym produkt został zakupiony.
6
Opis płyty
1. Blat płyty kuchennej
2. Palniki średnie
3. Palnik mały
4. Palnik o potrójnej koronie
5. Pokrętło sterowania przedniego lewego palnika (średni)
6. Pokrętło sterowania tylnego lewego palnika (średni)
7. Pokrętło sterowania środkowego palnika (potrójna korona)
8. Pokrętło sterowania tylnego prawego palnika (średni)
9. Pokrętło sterowania przedniego prawego palnika (mały)
2
1
2
3
2
5
6
7
8
4
9
7
Obsługa
Pokrętła sterowania palników
płyty kuchennej
Symbole na pokrętłach oznaczają:
= brak dopływu gazu
= maksymalny dopływ gazu
= minimalny dopływ gazu
W celu łatwiejszego zapalania, należy
zapalić gaz przed ustawieniem
naczynia na ruszcie palnika.
Zapalanie palników
W celu zapalenia palnika, należy obrócić
odpowiednie pokrętło w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara do pozycji
maksymalnej ( ), a następnie wcisnąć
pokrętło, aby zapalić gaz.
Po zapaleniu płomienia pokrętło należy
przytrzymać wciśnięte przez ok. 5 sekund.
Czas ten jest konieczny, aby rozgrzał się
termoelement (Rys. - D) oraz aby wyłączone
zostało urządzenie zabezpieczające. W
przeciwnym wypadku, dopływ gazu zostanie
przerwany. Następnie sprawdzić, czy płomień
pali się równomiernie oraz uregulować
wielkość płomienia zgodnie z potrzebami.
Jeżeli po kilku próbach palnik wciąż nie
daje zapalić się, należy sprawdzić, czy
pokrywka palnika (Rys. - A) i korona (Rys. - B)
są prawidłowo ułożone.
W przypadku braku zasilania
elektrycznego zapłon można uzyskać bez
korzystania z elektrody zapłonowej. w takim
przypadku należy zbliżyć płomień do palnika,
wcisnąć odpowiednie pokrętło i obrócić je w
kierunku przeciwnym do ruchów wskazówek
zegara, aż do pozycji maksymalnej.
Wyłączanie palników
Aby zgasić płomień, należy obrócić
pokrętło do pozycji ( ).
Podczas smażenia potraw przy użyciu
olejów lub tłuszczów należy zachować
szczególną ostrożność, gdyż tłuszcz
może łatwo ulec zapaleniu.
Po włączeniu zasilania po zakończeniu
instalacji lub po przerwie w dostawie
prądu często automatycznie
uruchamiana jest zapalarka.
Nie należy trzymać pokrętła
regulacyjnego wciśniętego przez dłużej
niż 15 sekund.
Jeśli palnik nie zapali się w ciągu 15
sekund, należy zwolnić pokrętło, obrócić
je do położenia wyłączenia i odczekać co
najmniej minutę przed próbą ponownego
zapalenia palnika.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie,
należy obrócić pokrętło sterowania do
położenia wyłączenia i odczekać co
najmniej minutę przed próbą ponownego
zapalania palnika.
Każde pokrętło sterowania jest
wyposażone w lampkę kontrolną, która
włącza się stopniowo zgodnie z
poziomem mocy wybranym pokrętłem
sterowania.
A
B
D
C
Palnik o potrójnej
koronie
A - Pokrywka
palnika
B - Korona palnika
C - Elektroda
zapłonowa
D - Termoelement
8
Prawidłowa obsługa płyty
Praktyczne wskazówki
Palniki
Aby osiągnąć maksymalną sprawność
palników, należy stosować garnki o
płaskim dnie i o średnicy dostosowanej do
średnicy płomienia.
Palnik o potrójnej koronie
średnica 18-26 cm
Przedni palnik średni
średnica 12-18 cm
Tylny palnik średni
średnica 12-22 cm
Palnik mały
średnica 8-16 cm
W celu łatwiejszego zapalania, należy
zapalić gaz przed ustawieniem naczynia
na ruszcie palnika.
Należy stosować wyłącznie garnki i
patelnie z płaskim dnem.
Podczas smażenia potraw przy użyciu
olejów lub tłuszczów należy zachować
szczególną ostrożność, gdyż tłuszcz
może łatwo ulec zapaleniu.
Stosowanie naczyń, których średnica jest
mniejsza od zalecanej powoduje wyjście
płomienia poza dno naczynia oraz
nadmierne nagrzewanie uchwytów.
W przypadku długiego gotowania, nie
zaleca się stosowania naczyń
ceramicznych lub żeliwnych. Nie należy
również stosować folii aluminiowej do
zabezpieczenia wierzchniej części
potrawy.
Należy upewnić się, że naczynia nie
wystają poza krawędzie płyty kuchennej
oraz, że są centralnie umieszczone nad
palnikami w celu uzyskania niższego
zużycia gazu.
Po zainstalowaniu płyty kuchennej
ważne jest, aby usunąć wszelkie
materiały ochronne zamontowane w
fabryce.
Nie wolno ustawiać niestabilnych lub
zdeformowanych naczyń na rusztach
palników: mogą się przewrócić lub
spowodować wylanie zawartości
powodując wypadki.
Naczynia nie mogą nachodzić na strefę,
w której znajdują się elementy
sterowania.
W przypadku trudności w obracaniu
pokręteł należy skontaktować się z
lokalnym punktem serwisowym.
Po zagotowaniu płynu należy szybko
zmniejszyć płomień tak, aby tylko
utrzymać stan gotowania.
9
Czyszczenie i konserwacja
Przed przeprowadzeniem
jakichkolwiek czynności czyszczenia
lub konserwacji należy odłączyć
urządzenie od zasilania
elektrycznego.
Powierzchnię płyty kuchennej
najlepiej jest czyścić gdy wciąż jest
ciepła. Rozlane resztki potraw łatwiej
jest wtedy usuwać, niż gdy płyta
ostygnie.
Do czyszczenia urządzenia nie wolno
stosować parowych lub
wysokociśnieniowych parowych
urządzeń czyszczących.
Ruszty palników
Aby ruszty palników znajdowały się w
poprawnej pozycji, zostały zamontowane na
metalowych sworzniach znajdujących się w
tylnej części płyty kuchennej. Aby zapewnić
lepsze czyszczenie, ruszty palników można
zdjąć z płyty. Należy podnieść ruszty
palników utrzymując je w pozycji poziomej,
jak na rysunku.
Należy unikać podnoszenia
rusztów palników pod kątem,
ponieważ obciąży to metalowe
sworznie. Może to uszkodzić
sworznie i spowodować ich
złamanie.
Przy ponownym nakładaniu rusztu
należy zachować ostrożność, aby
nie zarysować szklanego blatu
płyty.
Ruszty
nie nadają się do mycia w
zmywarce; muszą być myte
ręcznie.
Należy zachować ostrożność podczas
ich suszenia, ponieważ po procesie
emaliowania pozostają czasami ostre
krawędzie. W razie potrzeby, trudne do
usunięcia plamy należy usunąć
używając pasty do czyszczenia.
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są
umieszczone w prawidłowej pozycji.
TAK
NIE
10
Blat płyty kuchennej
Nigdy nie stosować bardzo silnych lub
ścierających środków, takich jak aerozole do
piekarników, środki do usuwania plam i rdzy,
proszki ścierające lub gąbki z powierzchnią
ścierającą.
Specjalne środki czyszczące i skrobaki do płyt
ceramicznych są dostępne w sklepach AGD.
Lekkie, nieprzypalone zabrudzenia można
usunąć za pomocą wilgotnej ściereczką.
Przypalone zabrudzenia trzeba usuwać za
pomocą skrobaka. Następnie przetrzeć płytę
ceramiczną wilgotną ściereczką.
Lekkie plamy metalowe (pozostałości
aluminium) można usunąć z obszarów
gotowania po ich wystygnięciu stosując
środek czyszczący do płyt ceramicznych, np.
Vitroclen.
Roztwory cukru, potrawy o dużej zawartości
cukru należy usunąć natychmiast stosując
skrobak. Jeśli tego typu zabrudzenia nie
zostaną usunięte natychmiast, mogą trwale
uszkodzić powierzchnię ceramiczną. Po
ostygnięciu powierzchni, należy przetrzeć
wilgotną ściereczką z dodatkiem Vitroclen.
Przed zastosowaniem jakiegokolwiek
detergentu lub środka czyszczącego
na płycie ceramicznej, należy upewnić
się, że są zalecane przez producenta
do użytku na płytach ceramicznych.
Nie wolno stosować środków
czyszczących na gorących polach
grzewczych. Należy upewnić się, że
wszelkie pozostałości zostały wytarte
przed ponownym użyciem pól
grzewczych.
W przypadku zauważenia rys lub
pęknięć należy niezwłocznie odłączyć
urządzenie od zasilania elektrycznego,
aby uniknąć niebezpieczeństwa
porażenia prądem, i skontaktować się
z najbliższym autoryzowanym
serwisem.
W pobliżu płyty do gotowania nie należy
przechowywać przedmiotów lub materiałów,
które mogą się stopić np. plastiku lub folii
aluminiowej.
Należy zachować ostrożność podczas
przygotowywania potraw lub napojów
zawierających cukier. Jeżeli jakikolwiek
produkt tego rodzaju przypadkowo zetknie się
z powierzchnią ceramiczną, należy go
natychmiast zeskrobać, póki jest jeszcze
gorący, a następnie wytrzeć powierzchnię
ceramiczną, aby zapobiec jej uszkodzeniu.
Palniki
Pokrywki i korony palników można zdjąć
w celu umycia.
Pokrywki i korony palników należy myć
gorącą wodą z mydłem, a mocne
zabrudzenia - delikatną pastą do
czyszczenia. W przypadku szczególnie
trudnych do usunięcia plam można
ostrożnie użyć stalowej myjki zwilżonej
wodą z mydłem.
Po wyczyszczeniu wytrzeć do suchą
miękką szmatką.
Należy często myć pokrywki i korony
palników (Rysunki, s. 7 - A i B) gorącą
wodą z dodatkiem mydła, ostrożnie
usuwając nagromadzone resztki potraw.
Elektroda zapłonowa
Do zapłonu elektrycznego służy
ceramiczna elektroda z elektrodą metalową
(Rys. s. 7 - C). Opisane elementy należy
utrzymywać w czystości tak, aby nie
utrudniać zapłonu oraz sprawdzić, czy
otwory w koronie palnika (Rys. s. 7 - B) nie są
zatkane.
11
Dane techniczne
Zasilanie palników (gaz ziemny 20 mbar)
Palnik o potrójnej koronie 3,8 kW
Palnik średni 1,9 kW
Palnik mały 1,0 kW
Kategoria II2ELs3B/P
Zasilanie gazowe gaz ziemny G20 (2E) 20 mbar
Podłączenie do instalacji gazowej G 1/2"
Zasilanie elektryczne 230 V ~ 50 Hz
Klasa urządzenia 3
Wymiary płyty kuchennej
Szerokość 680 mm
Głębokość 510 mm
Wymiary do wycięcia
Szerokość 560 mm
Głębokość 480 mm
Średnice by-passów
Palnik Ø By-passów w 1/100 mm.
Mały 26
Średni 30
Potrójna korona 52
Palniki gazowe
m
3
/h
g/h
Mały
Średni
Ultra -
duży
[kW]
1,0 0,132 0,095 73 105 70 46 0,33
1,9 0,251 0,181 138 150 96 0.66 0,45
3,8 0,503 0,362 276 205 146 095 1,2
Palnik Moc Zużycie gazu
Dysza gazowa
Moc
[kW] [mm x 100]
zredukowana
G2.350 G20 G30/G31 G2.350 G20
G30/G31
G2.350 G20
G30/G31
13mbar 20mbar 37mbar 13mbar 20mbar 37mbar 13mbar 20mbar 37mbar
12
Niniejsze instrukcje dotyczące instalacji
i konserwacji są przeznaczone dla
wykwalifikowanych osób, które muszą się
do nich stosować zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Przed podjęciem jakichkolwiek czynności
urządzenie musi zostać odłączone od
zasilania elektrycznego. W przypadku,
gdy zasilanie urządzenia jest wymagane
do wykonania czynności, należy podjąć
wszelkie środki bezpieczeństwa.
Boczne ścianki zestawu, w którym płyta
ma być zainstalowana nie mogą b
wyższe, niż wysokość blatu roboczego.
Urządzenia nie należy instalować w
pobliżu materiałów łatwopalnych (np.
zasłon, ręczników kuchennych, itp.).
PRODUCENT NIE PRZYJMUJE ŻADNEJ
ODPOWIEDZIALNOŚCI W PRZYPADKU
ZIGNOROWANIA KTÓREGOKOLWIEK Z
ZALECEŃ BEZPIECZEŃSTWA
PRZEDSTAWIONYCH W NINIEJSZEJ
INSTRUKCJI LUB OBOWIĄZUJĄCYCH
PRZEPISÓW.
Instalacja
się, że napięcie zasilania urządzenia jest
zgodne z zalecanymi wartościami. Kolanko
mocuje się do złącza urządzenia za
pomocą gwintowanej nakrętki G 1/2".
Pomiędzy elementami zamontować
uszczelnienie, jak pokazano na Rys. 1.
Skręcić części nie stosując nadmiernej siły,
ustawić połączenie we właściwej pozycji i
wszystko dokręcić.
Należy zastosować połączenia sztywne lub
wąż z oplotem ze stali nierdzewnej, zgodnie
z obowiązującymi przepisami. W przypadku
użycia metalowych węży należy
zagwarantować, aby nie wchodziły w
kontakt z częściami ruchomymi lub nie
uległy zgnieceniu. Należy zachować taki
sam stopień ostrożności również w
przypadku, gdy płyta jest połączona z
piekarnikiem.
WAŻNE - Aby zagwarantować właściwą
pracę, oszczędność energii i długie
funkcjonowanie urządzenia należy upewnić
Podłączenie do instalacji gazowej
13
Podłączenie za pomocą węży
niemetalowych
W przypadku, gdy pełna kontrola przyłącza
na całej jego długości nie sprawia
problemów, do podłączenia urządzenia
można użyć węża elastycznego, zgodnie z
obowiązującymi przepisami. Wąż musi b
szczelnie zamocowany za pomocą
specjalnych obejm zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Zawsze stosować uszczelkę «B».
Następnie należy kontynuować podłączenie
gazowe. Wąż powinien zostać tak
podłączony, aby:
- w żadnym punkcie nie osiągał
temperatury wyższej o 30°C od
temperatury otoczenia; jeśli wąż
elastyczny, w celu podłączenia do zaworu
gazu, ma być prowadzony za
urządzeniem, musi on zostać
zamontowany jak na rysunku;
- nie był dłuższy niż 1500 mm;
- nie utrudniał przepływu gazu;
- nie był narażony na ocieranie lub
skręcanie;
- nie miał kontaktu z ostrymi krawędziami
lub narożnikami;
- łatwo można było sprawdzić
jego stan techniczny.
Kontrola stanu technicznego węża polega
na sprawdzeniu, czy:
- nie jest pęknięty lub rozcięty oraz czy nie
posiada oznak przypalenia na końcach
oraz na całej długości;
- materiał nie stwardniał i nadal wykazuje
normalną elastyczność;
- obejmy mocujące nie są zardzewiałe;
- nie upłynął termin jego trwałości
eksploatacyjnej.
W przypadku zauważenia jednej lub
większej liczby niezgodności należy
wymienić wąż (nie wolno go naprawiać).
A) Złącze gazowe urządzenia z
nakrętką
B) Uszczelka
C) Kolanko
Gaz ziemny
Rys. 1
WAŻNE
Po zakończeniu instalacji należy
zawsze sprawdzić szczelność
wszystkich połączeń używając
roztworu wody z mydłem (nie wolno
tego robić za pomocą płomienia).
14
Dostosowanie do różnych rodzajów gazu
Rys. 2
Wymiana dysz
W celu wymiany dysz należy wykonać
następujące czynności:
1. Zdjąć ruszt.
2. Zdjąć rozdzielacze płomienia i nakrywki
palników.
3. Kluczem nasadowym 7 odkręcić i wyjąć
dysze (Rys. 2), zamienić je na dysze
odpowiednie do rodzaju stosowanego
gazu (patrz tabela ‘Charakterystyka
palników’).
Gaz sieciowy G2.350
a) Palnik mały i średni: po wkręceniu
dyszy (B- Rys. 3) nakręcić na
dyszę koszyczek z otworem o
średnicy 10 mm (A- Rys. 3)
dołączony w zestawie (regulator
powietrza pierwotnego);
b) Palnik duży lub z potrójną koroną:
po wkręceniu dyszy (B- Rys. 3)
nakręcić na dyszę koszyczek z
otworem o średnicy 16 mm (C-
Rys. 3) dołączony w zestawie
(regulator powietrza pierwotnego);
UWAGA: W obu przypadkach a) i
b) dokręcić koszyczki specjalną
nasadką oraz śrubokrętem
płaskim (Rys. 3).
4. Założyć z powrotem, zdjęte wcześniej
części (w odwrotnej kolejności).
UWAGA: Przed założeniem
palników, należy koniecznie
sprawdzić czy została usunięta
specjalna nasadka.
5. Następnie wymienić etykietę
(znajdującą się w pobliżu przyłącza
gazu) na odpowiadającą nowemu
rodzajowi gazu. Nowa etykieta jest
dołączona w komplecie, w woreczku
z dyszami.
Nasadka
GAZ SIECIOWY G2.350 - Rys. 3
15
Śruba regulacji płomienia minimalnego
Gdy ciśnienie doprowadzanego gazu jest inne (lub zmienne) niż przewidziano, należy
zainstalować na złączu doprowadzającym gaz odpowiedni reduktor zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Stosowanie reduktorów w przypadku gazu LPG jest konieczne a dozwolone jedynie wtedy,
gdy spełniają one wymogi obowiązujących przepisów wraz z nowelizacjami.
Bypassa
Aby ustawić płomień oszczędnościowy
palnika należy wykonać następujące
czynności:
1. Zapalić palnik.
2. Pokrętło kurka obrócić w lewo do oporu
(pozycja minimalna).
3. Zdjąć pokrętło.
4. Obracać iglicę by-passa (patrz rys.) w
trzpieniu lub na zewnątrz kurka.
5. Jeśli wykonują Państwo przestawienie z
gazu ziemnego G20 20 mbar na gaz
płynny G30/G31 37 mbar, należy
całkowicie wkręcić iglicę by-passa do
osiągnięcia regularnego małego
płomienia.
Przy zmianie z gazu płynnego G30/G31
37 mbar na ziemny G20 20 mbar, należy
odkręcić iglicę o 1/2 obrotu. Przy
zmianie z gazu ziemnego G20 20 mbar
na ziemny G2.350 13 mbar, należy
odkręcić iglicę o 1/4 obrotu. Przy
zmianie z gazu płynnego G30/G31 37
mbar na ziemny G2.350 13 mbar,
należy odkręcić iglicę o 3/4 obrotu.
Przy zmianie z gazu G2.350 13 mbar na
G20 20 mbar, należy całkowicie wkręcić
iglicę by-passa o 1/4 obrotu.
Przy zmianie z gazu G2.350 13 mbar na
G30/G31 37 mbar, należy całkowicie
wkręcić iglicę by-passa do osiągnięcia
regularnego małego płomienia.
6. Następnie sprawdzić, czy przy szybkiej
zmianie z dużego płomienia na mały, nie
gaśnie płomień na palniku.
Regulacja płomenia oszczędnościowego
16
Podłączyć do sieci elektrycznej 230 V
jednofazowej.
Podłączenie trzeba wykonać zgodnie z
obowiązującymi przepisami prawa.
Przed podłączeniem urządzenia:
1. sprawdzić, czy główny bezpiecznik i
domowa instalacja wytrzymają
obciążenie (patrz tabliczka znamionowa);
2. sprawdzić, czy zapewniono właściwe
uziemienie instalacji zgodnie z
obowiązującymi przepisami;
3. sprawdzić, czy gniazdko lub przełącznik
dwubiegunowy użyte do podłączenia
urządzenia są łatwo dostępne po
wbudowaniu urządzenia.
Urządzenie jest dostarczone z
przewodem zasilającym. Musi on zostać
wyposażony we wtyczkę, odpowiednią dla
obciążenia wskazanego na tabliczce
znamionowej.
Wtyczka musi zostać włączona do
odpowiedniego gniazdka.
W przypadku, gdy urządzenie jest
podłączane bezpośrednio do instalacji
zasilającej konieczne jest zainstalowanie
przełącznika dwubiegunowego pomiędzy
urządzeniem a źródłem zasilania, z
zachowaniem minimalnego odstępu 3 mm.
pomiędzy stykami przełącznika, a sam
przełącznik musi być odpowiedni biorąc pod
uwagę wymagane obciążenie, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Przewód łączący musi być ułożony w taki
sposób, aby żaden z jego fragmentów nie
nagrzewał się do temperatury
przekraczającej temperaturę pomieszczenia
o 50°C.
Brązowy przewód fazy (zamontowany w
zacisku oznaczonym „L») musi być zawsze
podłączony do fazy w sieci.
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Wymiana przewodu
zasilającego
Złącze przewodu zasilającego płyty
zaciskowej urządzenia jest typu „Y”.
Oznacza to, że do jego wymiany
wymagane są specjalne narzędzia
technika. W tym przypadku, stosowany
może być wyłącznie przewód typu
H05V2V2-F T90. Przekrój przewodu musi
być odpowiedni do napięcia i temperatury
roboczej. Żółto-zielony przewód
uziemiający musi być o ok. 2 cm dłuższy
od przewodów fazowych.
W celu otworzenia listwy zaciskowej i
uzyskania dostępu do zacisków, należy
postępować według poniższej instrukcji:
wsunąć czubek śrubokrętu w widoczną,
wystającą część listwy zaciskowej;
lekko docisnąć i podnieść (Rys. 4)
Rys. 4
17
Zabudowa
Płyta kuchenna może zostać
zabudowana w blacie kuchennym, którego
głębokość mieści się w zakresie pomiędzy
550 i 600 mm. Wymiary płyty kuchennej
podano na Rys. 5.
Krawędź otworu musi posiadać
minimalny odstęp od tylnej ściany
wynoszący 55 mm.
W przypadku ścian bocznych lub
szafek kuchennych znajdujących się w
pobliżu płyty kuchennej otwór musi
posiadać minimalny odstęp wynoszący 450
mm.
Meble wiszące lub okapy muszą
znajdować się w minimalnej odległości 650
mm od płyty kuchennej.
Zamocowanie płyty w blacie
Płytę kuchenną można zainstalować w
blacie kuchennym, którego otwór
odpowiada wymiarom podanym na Rys. 6.
Wymiary podano w milimetrach
Rys. 5
Rys. 6
680
510
18
Przed włożeniem w wycięcie, do dolnej
zewnętrznej krawędzi płyty należy
zamocować przylepną uszczelkę. Bardzo
ważne jest, aby w uszczelce nie pozostały
żadne szczeliny, tak aby nie doszło do
przeciekania płynów rozlanych w pobliżu
płyty do szafki pod płytą.
Aby zainstalować płytę, należy:
1. Zdjąć ruszty, pokrywki i korony
palników i odwrócić płytę do góry
nogami, uważając przy tym, aby nie
uszkodzić elektrod zapłonowych.
2. Umieścić odpowiednią uszczelkę
wokół dolnej, szklanej krawędzi tak, aby
końce uszczelki zetknęły się ze sobą
bez nachodzenia na siebie (Rys. 7).
3. Umieścić płytę kuchenną w otworze
uważając na jej wyśrodkowanie.
4. Przymocować płytę kuchenną
odpowiednimi śrubami (Rys. 8).
Rys. 7
a
Rys. 8
a) Uszczelka
19
Możliwości zabudowy
Szafka kuchenna z drzwiami
Szafka kuchenna musi być
zaprojektowana w odpowiedni sposób, tak
aby nie wchodziła w kontakt z dolną
częścią płyty, która w trakcie pracy może
się nagrzewać. Zalecane rozwiązanie
pokazano na Rys. 9. Wieniec umieszczony
pod płytą kuchenną powinien być łatwy do
wyjęcia w celu umożliwienia dostępu w
przypadku wymaganej interwencji
technika.
Szafka kuchenna z piekarnikiem
Wymiary wnęki płyty kuchennej muszą
być zgodne z podanymi na Rys. 6 i muszą
być zachowane odstępy umożliwiające
nieprzerwany dostęp powietrza. Aby
uniknąć przegrzewania, zabudowa musi
być przeprowadzona zgodnie z rysunkami
10 lub 11. Podłączenia elektryczne płyty
kuchennej i piekarnika muszą zostać
wykonane osobno, ze względów
bezpieczeństwa oraz w celu umożliwienia
łatwego wyjęcia piekarnika z szafki, jeśli
zajdzie taka potrzeba.
Rys. 9
Rys. 10
Rys. 11
a) Zdejmowany wieniec
b) Przestrzeń do podłączeń
39710-6401 11/08 R.A Dane mogą ulec zmianie bez uprzedniego powiadomienia
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Aeg-Electrolux 75857G-B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi